Sa Pa

(Kaart)

Sa Pa is een pittoreske stadje gelegen in de bergen op zo’n 1.600 meter hoogte tegen de grens van China. Sa Pa staat bekend om de mooie uitzichten, dat is als het niet mistig is (de zomer is de beste periode). Het landschap bestaat uit de Hoang Lien Son bergen wat de oostelijke uitlopers van de Himalaya zijn. Sa Pa is een rustige stad die 36.000 inwoners telt , dit zijn voornamelijk etnische minderheden zoals de Dao, Hmong en Tay. Sa Pa is zeer geschikt als basis om een trekking te starten. Maar Sa Pa is ook geschikt om onder het genot van een drankje vanaf je balkon te genieten van het uitzicht of om simpelweg te ontsnappen aan de drukte van Hanoi en het “andere” Vietnam te zien. Bezienswaardigheden in en rondom Sa Pa zijn vooral van het type; Etnische dorpjes, mooie landschappen en valleien.

  • Enkele gebouwen van Sa Pa (Noord-Vietnam) die omhuld zijn in een laag mist
  • Tegen een berg opgestapelde rijstvelden van Sa Pa (Noord-Vietnam)
  • Ruw terrein van bergen met op de voorgrond gestapelde rijstvelden in de omgeving van Sa Pa (Noord-Vietnam)
  • Vijf vrouwen van de rode Dzao stam die aan het borduren zijn (Sa Pa - Noord-Vietnam)
v.l.n.r.: Sa Pa in de mist | Gestapelde rijstvelden | | Bordurende vrouwen .

Bezienswaardigheden

Uitzicht vanaf de hoogste berg van Vietnam; de Fansipan (Sa Pa - Noord-Vietnam)

Fansipan

Locatie: 9km vanaf centrum | 2 dagen wandeling | Categorie: Natuur

Fansipan (3.143m) is de hoogste berg van Indochina. Voor een ervaren wandelaar is het te doen om in 1 dag de top te bereiken en weer af te dalen. De meeste bezoekers van de Fansipan doen dit echter in een 2 dagen/1 nacht trek. Het is echter aan te raden om een gids mee te nemen. Onderweg kun je genieten van adembenemende landschappen.

Uitzicht op het Cat Cat dorp en de vallei waar het in ligt in de buurt van Sa Pa (Noord-Vietnam)

Cat Cat dorp

Locatie: 2km vanaf centrum | Half uur wandelen | Categorie: Natuur en cultuur

Eenmaal in Sa Pa is er een mooie wandeltocht te maken naar het Cat Cat dorp dat enkele kilometers van Sa Pa afligt. De wandeling is op sommige stukken redelijk pittig. Is de terugweg dan te ver, dan zijn er genoeg bewoners die je voor een kleine vergoeding achter op de motor terug naar je hotel brengen. Tijdens de wandeling kun je genieten van het adembenemende landschap. Eenmaal aangekomen in het Cat Cat dorp kun je zien hoe het dagelijkse leven op het platteland van Vietnam er aan toegaat.

Het pad naar Heaven's gate dat omhuld wordt in de mist (Sa Pa - Noord-Vietnam)

Heaven’s Gate

Locatie: 45km vanaf centrum | Categorie: Natuur

Heaven’s Gate is een adembenemende plek (op 2.900m hoogte), waar je uitzicht hebt op de Fansipan (met 3.143m de hoogste berg van Vietnam) en de Binh Lu vallei. De weg naar Heaven’s Gate gaat over de hoogst gelegen weg in Vietnam.

Activiteiten

Wandelen
De omgeving van Sa Pa leent zich uitstekend om te gaan wandelen. Er is voor ieder wat wils, van een korte wandeling naar het Cat Cat dorp tot wandelingen van enkele dagen naar bijvoorbeeld de Fansipan. Een trektocht van enkele dagen, waarbij je in een homestay overnacht is natuurlijk helemaal een unieke ervaring.

Bereikbaarheid

Motor
De avonturiers onder ons kunnen ook per motor naar Sa Pa rijden, houdt er rekening mee dat de reis meer dan 10 uur duurt en dat deze vanwege de bergachtige omgeving van een totaal ander kaliber is als motorrijden in Nederland. Voor de motorrijder zonder richtingsgevoel is er ook de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids naar Sa Pa te rijden.

Bus
Er gaan bussen vanuit Hanoi naar Sa Pa maar vanwege de afstand over de bergachtige wegen is het een rit van ruim 12 uur. Het is comfortabeler met de (slaap-)trein naar Sa Pa te reizen.

Trein
Sa Pa ligt op 350km van Hanoi en is per trein in ongeveer 9 uur te bereiken. Een plaats in de standaard slaaptrein kost ca. 420.000 dong voor de meest luxe (softsleeper) klasse. Naast de staatstreinen zijn er ook privé maatschappijen die veelal luxer zijn dan de standaard treinstellen die je tegenkomt in Vietnam. Prijzen zijn afhankelijk van de luxe. Een van de luxere treinen is de Victoria Express die enkel te boeken is als je een kamer in het bijhorende hotel in Sa Pa hebt geboekt. Reken voor een retourtje in de trein (4 persoonscoupe) en een nachtje in het hotel in Sa Pa op zo’n € 200,- per persoon.

Verblijf

Naast de mogelijkheid om in een hotel of guesthouse in Sa Pa te verblijven is er ook nog de mogelijkheid om een trekking te doen, waarbij een of meerdere overnachtingen tijdens de wandeling nodig zijn. Overnachtingen zijn niet in luxe hotels, maar gewoon bij mensen thuis in een homestay wat erg gezellig en interessant kan zijn. Warm douchen is een van de luxe die je tijdens deze tocht zult moeten missen.

Sa Pa is niet groot, maar biedt voldoende accommodatie mogelijkheden. Je vind hier een slaapplek voor enkele euro’s, maar ook zeer luxe hotels voor ver over de € 100,- per nacht. Zeker in de winterperiode kan het goed koud zijn in Sa Pa, zeker dan is het prettig om een luxere kamer te hebben met een goede verwarming.