Phu Quoc

(Kaart)

Phu Quoc (80.000 inw.) is een eiland in het zuidwesten van Vietnam gelegen in de Golf van Thailand op slechts 15km voor de kust van Cambodja en is iets groter dan Phuket (Thailand). De stranden van Phu Quoc zijn een van de mooiste stranden van Vietnam, het eiland kan dan ook goed vergeleken worden met Phuket voordat de massale stroom van toeristen in de jaren ‘70 en ’80 op gang kwam. Hoewel Phu Quoc op dit moment nauwelijks ontwikkeld is op het gebied van toerisme zijn ook hier, net zoals dat bij Phuket gebeurde, plannen om van het eiland een bestemming voor het massatoerisme te maken. Haast je dus om nog een stukje van het ware paradijs te zien! De beste periode om Phu Quoc te bezoeken is tussen november en maart, de temperaturen liggen dan overdag rond de 31°C en er valt weinig neerslag. De minste periode om te gaan is, vanwege het regenseizoen, tussen juli en september.

  • De schaduw van een palmboom op het zand van Long Beach Phu Quoc (Zuid-Vietnam)
  • Wuivende palmbomen aan van de stranden van Phu Quoc (Zuid-Vietnam)
  • Vissersboten in het heldere water voor de kust van Phu Quoc (Zuid-Vietnam)
  • Het spierwitte zand van een strand in een baai van Phu Quoc (Zuid-Vietnam)
v.l.n.r.: Long beach | Het strand | Vissersboten | Witzandstrand .

Bezienswaardigheden

Het strand en de azuurblauwe zee van Bai Sao beach Phu Quoc (Zuid-Vietnam)

Sao beach

Locatie: 28km vanaf Duong Dong | 30 minuten rijden | Categorie: Strand

Met het witte poeder-zand en het kristalheldere water is Sao beach absoluut het mooiste strand van Phu Quoc en daarmee een van de mooiste stranden van Vietnam. Er zijn enkele restaurants en faciliteiten om jezelf om te kleden en te douchen. Het beste kun je een scooter huren om naar Sao Beach te rijden. Vanwege het ontbreken van accommodaties kun je hier namelijk niet op of in de directe buurt van het strand verblijven. In het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn met toeristen, het strand van Ganh Dau (Noord-Phu Quoc) is dan misschien een goed alternatief.

Zover als je kunt kijken rijkt het strand van Long beach Phu Quoc (Zuid-Vietnam)

Bai Truong beach

Locatie: 9km vanaf Duong Dong | 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Het strand van Bai Truong wordt ook wel Long beach genoemd. Hoewel dit gelige zandstrand niet zo mooi is als het strand van Sao beach mag ook dit strand er zijn. Het voordeel van Bai Truong is dat hier echter wel accommodaties beschikbaar zijn en je alle gemakken op loopafstand hebt. Dit gedeelte van het eiland is ook het meeste gericht op toeristen en is daarom de ideale uitvalbasis om de rest van het eiland te ontdekken.

Bomen en lianen in het nationaal park van Phu Quoc (Zuid-Vietnam)

Phu Quoc national park

Locatie: Noordnoordoost Phu Quoc | Categorie: Natuur

De noordnoordoostelijke helft van het eiland bestaat uit het Phu Quoc national park dat in 2001 is opgericht. Om een indruk te krijgen van het park kun je met een scooter door het noordelijke deel van het eiland rijden. Er zijn enkele wandelpaden die je kunt verkennen, maar misschien is het beter om daarvoor een gids in te huren. Je kunt via je hotel of guesthouse een gids of excursie voor het Phu Quoc national park boeken.

Weergave van oorlogsgevangenen in de Phu Quoc gevangenis (Zuid-Vietnam

Phu Quoc gevangenis

Locatie: 24km vanaf Duong Dong | 23 minuten rijden | Categorie: Historisch

Tijdens de Vietnam-Amerikaoorlog werd Phu Quoc deels gebruikt als gevangenen kamp voor verslagen Zuid-Vietnamese soldaten. De Phu Quoc gevangenis (gelegen op enkele kilometers van Sao beach) laat zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Je ziet een gevangenenkamp met veel prikkeldraad nagebouwd en verschillende modellen van martelwerktuigen en methodes. Veel (internationale-) bezoekers hebben een gemengd gevoel bij het bezoeken van deze “gevangenis” vanwege de communistische propaganda die wordt gebracht. Het is niet aan te raden de Phu Quoc gevangenis met kinderen te bezoeken.

Activiteiten

Duiken
Rondom Phu Quoc zijn zo’n 20 duikplekken variërend in dieptes van 10 tot 40 meter. De gemiddelde zichtbaarheid is zo’n 7 tot 8 meter. Enkele gebieden rondom het eiland (voornamelijk in het zuiden) zijn uitgeroepen tot beschermde gebieden, zeker hier loop je de kans om grotere vissen te zien. Prijzen van het duiken liggen hier iets hoger dan de rest van Vietnam. Een gemiddelde duikexcursie kost zo’n € 30,- (per duik).

Bereikbaarheid

Boot
Een goedkope optie om naar Phu Quoc te gaan is per boot. Dagelijks gaan er verschillende boten vanuit Ha Tien, Hon Chong, Rach Gia naar Phu Quoc. Er zijn zogenaamde snelle (draagvleugelboten) en normale boten. De overtocht duurt ongeveer 1½ tot 2½ uur, afhankelijk van vetrekpunt en type boot. De overtocht kost ongeveer € 10,-.

Vanuit Ho Chi Minh stad is de boot vanuit Rach Gia de meest logische optie. De reis naar Rach Gia is ongeveer 260km lang en duurt zo’n 4 uur. Van daaruit is het nog ongeveer 2½ uur met de draagvleugelboot naar Phu Quoc. Er zijn reisbureaus in Ho Chi Minh die een combinatieticket voor ongeveer € 20,- verkopen.

Vanuit Phnom Penh (Cambodja) reis je in een kleine 3 uur de 160km naar Ha Tien, van daaruit is het nog ongeveer 1½ uur naar Phu Quoc.

Vliegtuig
Het vliegveld van Duong Dong is dagelijks vanuit Ho Chi Minh, Rach Gia en Can Tho met Vietnam airlines te bereiken. Mekong air vliegt dagelijks vanuit Ho Chi Minh en Hanoi naar Phu Quoc. Er zijn plannen voor de toekomst om Phu Quoc internationaal bereikbaar te maken. Vanafprijzen voor een retourtje zijn € 75,- met uitzondering van Hanoi, deze prijzen beginnen van € 200,-

Vanuit Cambodja
Vanuit Phnom Penh (Cambodja) reis je in een kleine 3 uur de 160km naar Ha Tien, vandaar uit is het nog ongeveer 1½ uur naar Phu Quoc.

Phu Quoc ligt in de “speciale economische zone” van Ha Tien, dit houdt in dat je vanuit Cambodja heel makkelijk naar Phu Quoc kunt reizen. Bij de grensovergang van Cambodja en Vietnam kun je een (ten tijde van schrijven) gratis 15 dagen visum krijgen. Dit visum is enkel geldig in de speciale economische zone die eigenlijk uit de omgeving van Ha Tien bestaat (waaronder dus Phu Quoc). Eenmaal in Ha Tien kun je de boot naar Phu Quoc nemen.

Uitgaan

Eten
Zoals te verwachten op een eiland zijn de keukens vooral gericht op vis. Voor de mensen die heerlijk verse vis niet kunnen waarderen zijn er ook restaurants waar internationale gerechten worden geserveerd, maar ook een aantal restaurants waar je terecht kan voor pizza’s en hamburgers.

Bars
Phu Quoc heeft geen bruisend nachtleven, voor een drankje zul je vaak aangewezen zijn op de barretjes aan het strand of het restaurant waar je gegeten hebt.

Verblijf

Het toerisme is nog niet erg oud op Phu Quoc, vandaar dat het eiland nog niet vol staat met hotels en guesthouses, toch is er in iedere prijsklasse voldoende keuze. De hoogste concentratie van accommodatie vind je in de buurt van Long Beach. Voor ongeveer € 15,- per nacht heb je een simpele kamer in een guesthouse. Wil je wat meer luxe dan gaan de prijzen omhoog.