Het zeer gevarieerde klimaat van Vietnam

Vanwege de lengte van 1.650 kilometer en de verschillen in hoogtes in het land is Vietnam qua klimaat in te delen in drie verschillende regio’s met ieder hun eigen seizoenen. Over het algemeen zijn de temperaturen in het zuiden milder en hebben niet zo’n grote extremen als de temperaturen in het noorden. De gemiddelde jaarlijkse regenval ligt in het hele land tussen de 1.200 en de 3.000 millimeter waarvan 90% tijdens de zomermaanden valt. Augustus is de meest regenachtige maand van het jaar met een landelijk gemiddelde van 345 millimeter neerslag.

  • Blikseminslag in de heuyels net buiten het centrum van Da Nang - Vietnam
  • Mistvlagen die de heuvels en rijstterassen van Sa Pa - Vietnam omhullen
  • Uitzicht over de kustlijn en de boulevard van Nha Trang - Vietnam op een zonnige dag
  • Uitzicht over het centrum van Ho Chi Minh stad - Vietnam tijdens een heftige storm
v.l.n.r.: Blikseminslag - Da Nang | Mistvlagen - Sapa | Zonnige dag - Nha Trang | Heftige storm - Ho Chi Minh .

Noord-Vietnam

Het hoger gelegen noorden heeft een vochtig subtropisch klimaat met vier seizoenen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 40 °C maar deze periode gaat gepaard met zware regenbuien. In de winter kan het sneeuwen met uitschieters naar beneden tot 5 °C, in de bergen is vorst zelfs geen uitzondering. Zowel de lente als de herfst zijn qua temperatuur prettige seizoenen. Het pittoreske bergstadje Sa Pa is het beste in de zomer te bezoeken, omdat dan de minste kans op mist bestaat. De maand augustus heeft echter wel de meeste regen.

Centraal-Vietnam

Centraal Vietnam is een soort buffer tussen de klimaten van het noorden en het zuiden. Het wordt zelf verdeeld in twee regio’s, een regio ten noorden en ten zuiden van de Hai Van bergpas. De noordelijke regio is in de zomer warmer, maar in de winter kouder dan de zuidelijker gelegen regio van centraal Vietnam. De zuidelijke regio kent wat minder extremen. De periodes september en februari gaan gepaard met heftige regen en harde wind met de kans op tyfoons (orkanen in het westelijk en noordelijk deel van de grote oceaan). Deze tyfoons komen gemiddeld zo’n 8 tot 10 keer per jaar voor en duren enkele dagen. Deze periode is dan ook het minst geschikt om Vietnam te doorkruisen.

Zuid-Vietnam

Het zuiden van Vietnam heeft een tropisch savanneklimaat met drie seizoenen, een zomerse periode die heet en droog is tussen maart en juni, een regen seizoen tussen juni en november en een winter in de periode december – februari. De temperaturen liggen het gehele jaar tussen de 20 °C en de 30 °C. April is de warmste maand met temperaturen die oplopen tot boven de 34 °C. De avondtemperaturen in de winter liggen op ongeveer 20 °C. Tijdens het regenseizoen regent het eigenlijk iedere dag wel in de middag. De regenbuien zijn regelmatig zo heftig dat het afwateringssysteem het niet kan bijhouden en straten blank komen te staan.