Hue

(Kaart)

Hue (Vietnamees: Hu?) heeft 350.000 inwoners en ligt aan de parfum rivier. Het oude centrum en de citadel liggen op de noordelijke oever en het nieuwe centrum met vele hotels en restaurants op de zuidelijke oever van de rivier. Hue is een stad waar tijdens de Vietnamoorlog, met name tijdens het Tet-offensief, heftig is gevochten. Hierbij zijn zo’n 1.000 bewoners door de Vietcong afgeslacht op verdenking van sympathiseren met het zuiden. Hue ligt ongeveer 700 kilometer van Hanoi af en zo’n 1.100 kilometer van Ho Chi Minh stad. Februari tot en met maart zijn de beste maanden om Hue te bezoeken. In deze maanden valt er het minste regen en ligt de temperatuur overdag tussen de 25 °C en 30 °C.

  • Onderzoekers in de grootste grot ter wereld de Son Doong cave (Hue - Centraal-Vietnam)
  • Een oude tempel gelegen in de keijzerlijke citadel in Hue (Centraal-Vietnam)
  • De Austin waarmee monnik Thich Quang Duc naar Saigon reed (Hue - Centraal-Vietnam)
  • De vlaggetoren van de keijzerlijke citadel in Hue (Centraal-Vietnam)
v.l.n.r.: De Son Doong grot | Tempel in de citadel | Austin Westminster | Vlaggentoren .

Bezienswaardigheden

Gebouw van de keijzerlijke citadel omringd door een gracht in Hue (Centraal-Vietnam)

Keizerlijke Citadel

Locatie: 2 km vanaf centrum | 20 minuten lopen | Categorie: Historisch

De Keizerlijke Citadel ??i N?i is een groot complex op de noordelijke oever van Hue, dat bestaat uit verschillende tempels, paviljoenen, grachten, winkels en galerijen. De citadel is beschadigd geraakt tijdens de gevechten van het Tet-offensief ten tijde van de Vietnam oorlog. De Vietcong gebruikte de Keizerlijke Citadel als schuilplaats, waarop het Amerikaanse leger de citadel bombardeerde. Het gevolg hiervan is dat sommige delen in uitstekende staat zijn, maar er ook lege plekken zijn als gevolg van deze bombardementen. Restauratiewerken zijn al 2 decennia aan de gang en dat zal de komende decennia zo blijven.

Het graf van Minh Mang is een van de vele keijzerlijke graven die te vinden zijn in Hue (Centraal-Vietnam)

Keizerlijke graven

Locatie: 7-12km vanaf centrum | 15-20 minuten rijden | Categorie: Historisch

Een andere niet te missen bezienswaardigheid in Hue zijn de Keizerlijke graven die gelegen zijn aan de parfum rivier ten zuiden van Hue. De graven zijn uit de late 19e eeuw en de vroege 20ste eeuw. De meest indrukwekkende graven zijn die van keizer Tu Duc. Het graf was, na een bouwperiode van 3 jaar, in 1867 gereed. Het graf van keizer Tu Duc ligt zo’n 7 kilometer van de stad vandaan. Het graf van keizer Minh Mang is een van de oudste graven die aanwezig zijn, dit graf ligt op zo’n 12km van Hue. Het graf van keizer Khai Dinh is het jongste, de bouw was gereed in 1925. Het graf is daarom een van de best bewaarde Keizerlijke graven. De Keizerlijke graven zijn per boot, motortaxi of via een groepstour met een van de vele reisbureaus te bereiken.

Een aantal strandstoelen op het lege zandstrand van Nhat Le beach (Hue - Centraal-Vietnam)

Nhat Le beach (Dong Hoi)

Locatie: 170km vanaf centrum | 2,5 uur rijden | Categorie: Strand

Het strand van Nhat Le beach behoort tot een van de mooiste stranden van Vietnam. Het enige probleem is dat het toeristisch gezien een beetje in the middle of nowhere ligt. De dichtstbijzijnde toeristische locatie is Hue maar deze ligt toch nog op ruim 2,5 uur rijden van het strand Nhat Le beach. Op zich is dit niet heel erg als je een reis van noord naar zuid (of omgekeerd) maakt, je hoeft niet veel van je route af te wijken om enkele dagen op het strand van Nhat Le beach te kunnen spenderen. Vanwege de ligging is het in de omgeving van Dong Hoi niet erg toeristisch.

Een nachtegaal zittend op een takje in het Phong Na Khe Bang natuurpark

Phong Nha Ke Bang nationaal park (Dong Hoi)

Locatie: 230km vanaf centrum | 3,5 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Phong Nha Ke Bang nationaal park ligt op een flinke afstand van Hue, de afstand van Dong Hoi is ongeveer 60km (45 minuten rijden) wat het Phong Nha Ke Bang nationaal park en Nhat Le beach tot een ideale combinatie bezoek maakt. In het Phong Nha Ke Bang nationaal park ligt de grootste grot ter wereld. Deze grot, de Son Doong cave, is in 2009 door Britse onderzoekers ontdekt. De grot heeft een lengte van 5km met een hoogte van 200 meter en een breedte van 150 meter, hiermee is hij groter dan de voormalige grootste grot ter wereld, de Deer cave in Maleisië. De grot is moeilijk te bereiken en er zijn slechts enkele aanbieders die een excursie naar de Song Doong cave maken. Deze excursie dient vanwege de populariteit en beschikbaarheid vooraf geboekt te worden.

De ingang van de Thien Mu pagode gelegen in Hue (Centraal-Vietnam)

Thien Mu Pagode

Locatie: 5km vanaf centrum | 8 minuten rijden | Categorie: Religie en historisch

De Thien Mu Pagode is een van de meest bekende plaatsen in Hue. Bij de ingang staat bovenaan de trap een 7-verdiepingen tellend monument. De pagode bestaat verder nog uit verschillende gebouwen waar de monniken slapen, eten en werken. De Thien Mu Pagode is ook nog eens prachtig gelegen aan de parfum rivier. In de tempel staat de blauwe Austin Westminster waarin de monnik Thich Quang Duc naar Saigon (het huidige Ho Chi Minh) reedt om zichzelf daar, als protest tegen de discriminatie naar Boeddhistische monniken door de Ngo Dinh Diem regering, in brand te steken.

Imposant uitzicht over het Bach Ma park (Hue - Centraal-Vietnam)

Bach Ma National Park

Locatie: 70km vanaf centrum | 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Bach Ma National Park is in 1991 opgericht en bestrijkt ruim 37.000 hectare. Het Bach Ma park ligt een stuk dichter bij Hue dan het Phong Nha Khe park. Ga je dus puur voor de natuur en het wildleven naar een park dan is het Bach Ma park een goed alternatief. Een vijfde van de totale diersoorten van Vietnam komt in het Bach Ma National Park voor. 86 van deze diersoorten is bedreigd. In dit park leven onder andere de Aziatische olifant, Witwanggibbon, Slankapen en verschillende fazant-achtigen.

De

The Gate of Noon (Cua Ngo Mon)

Locatie: 3 km vanaf centrum | 5 minuten rijden | Categorie: Historisch

The Gate of Noon is de hoofdingang en een van de 10 ingangen van de keizerlijke stad in de keizerlijke citadel. De poort is in 1833 gebouwd in opdracht van keizer Minh Mang. Deze ingang lijkt een beetje op een kleine versie van de ingang van de verboden stad in Beijing (China). The Gate of Noon heeft tijdens de grootschalige gevechten van de Vietnamoorlog geen schade opgelopen.

Activiteiten

Motorrijden
Motorrijders kunnen zich misschien de Top Gear special van Vietnam nog herinneren waar Jeremy, Richard en James ook Hue aan doen. Er zijn reisbureaus die een “Top Gear” motor avontuur aanbieden. Deze tour gaat over de Hai Van bergpas, door Nha Trang en dan richting Hanoi. Toeristen die niet in het bezit zijn van een motorrijbewijs kunnen toch op veel plaatsen een motorscooter huren. Zorg dus dat als je de trip gaat maken en je niet in het bezit bent van een motorrijbewijs, je in ieder geval voldoende beheersing van de scooter hebt alvorens je aan deze tocht begint. Boek anders een gids zodat je naast op het verkeer letten ook niet nog eens op de richting hoeft te letten.

Bereikbaarheid

Bus
Ook Hue is verbonden met het busnetwerk van Vietnam, waardoor het mogelijk is om hier een stop te maken met je noord-zuid ticket. Hue heeft onder andere ook een internationale (slaap-)busverbinding van en naar Savannakhet (Laos) 7 uur.

Trein
Hue is per trein vanuit zowel Hanoi als Ho Chi Minh te bereiken. De rit naar het zuiden die langs Lang Co afgaat over de Hai Van bergpas is absoluut de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht dat onderweg geboden wordt. Vanuit Hue gaat er ook een trein richting Hoi Dang (mocht je het Nhat Le strand of de Son Doong grot willen bezoeken).

Vliegtuig
Hanoi en Ho Chi Minh stad zijn ook per vliegtuig vanuit Hue te bereiken. Het kan echter voorkomen dat tijdens het regenseizoen (oktober-december) vluchten vanwege het slechte weer niet door gaan. Een andere mogelijkheid zou dan mogelijk het vliegveld van Danang zijn dat op twee uur rijden van Hue ligt en van waaruit op meer bestemmingen gevlogen wordt.

Uitgaan

Eten
Er zijn in Hue meer van voldoende eetgelegenheden voor alle budgetten. Van simpele noedelkraampjes tot zeer exclusieve restaurants waar je van een keizerlijke banket kunt genieten. De lokale specialiteit is bún bò Hu?, een noedelsoep die je in vele restaurants tegen zult komen. Er zijn ook een aantal restaurants met een internationale keuken.

Drinken
Zoals in meerdere Vietnamese plaatsen zijn de drinkgelegenheden in Hue minder goed vertegenwoordigd dan de eetgelegenheden. Desalniettemin vind je in Hue een verzameling van verschillende barretjes waar je kan poolen, naar een live DJ kan luisteren of waar je gewoon kan genieten van je drankje op een terras.

Verblijf

Er zijn vele verblijfsmogelijkheden in Hue, een aantal met een goede prijs kwaliteits-verhouding. Voor enkele euro’s per nacht heb je namelijk al een simpele kamer, vanaf € 10,- vind je al een hotel waar je een kamer met airco, tv, koelkast en gratis WiFi hebt. Zoek je een hotel met een zwembad of een hotel dat gunstiger gelegen is dan lopen de prijzen iets op. Desalniettemin bieden de goedkope kamers in Hue veel waar voor je geld. Ben je op zoek naar meer luxe dan heb je voor ongeveer € 100,- een kamer in de meest luxe hotels van Hue.