Hoi An

(Kaart)

Hoi An (120.000 inw.), de stad waar in 1600 de eerste Nederlanders aan land kwamen, was in die periode de belangrijkste havenstad van Vietnam. De rol als havenstad is inmiddels verplaatst naar het naast gelegen Da Nang. De stad is tegenwoordig nog steeds enorm populair, ditmaal als toeristenbestemming. Het oude centrum geeft een beetje de indruk alsof men terug in de tijd gegaan is. Zeker op het moment dat de zon onder is gegaan en het oude centrum door kunstlicht wordt verlicht, is er een sfeervol beeld in de stad. Hoi An is een goede uitvalbasis om de tempel ruïnes van My Son te bekijken of om gewoon enkele dagen te luieren op het Cua Dai strand. De beste reisperiode voor Hoi An ligt tussen februari en mei, daarna stijgen de temperaturen. Vanaf september begint het regenseizoen met daarin altijd de kans op een tyfoon.

  • Palmbomen en een bootje op het strand van Hoi An (Centraal-Vietnam)
  • De overdekte Japanse brug die te vinden is midden in het oude centrum van Hoi An (Centraal-Vietnam)
  • Een aantal tempelruïnes van het My Son tempelcomplex van Hoi An (Centraal-Vietnam)
  • Het met kunstlicht verlichte oude centrum van Hoi An (Centraal-Vietnam)
v.l.n.r.: Strand van Hoi An | Overdekte Japanse brug | My Son tempelcomplex | Hoi An oude centrum .

Bezienswaardigheden

Een winkelstraatje in het oude centrum van Hoi An (Centraal-Vietnam)

Het oude centrum van Hoi An

Locatie: Centrum | Prijs: ca. € 3,50 | Categorie: Historisch

Het oude centrum van Hoi An is gebouwd in de vroege 17e eeuw en lijkt nauwelijks veranderd te zijn. Vandaag de dag zijn er vier musea, drie oude huizen, een aantal gemeenschapshuizen, wat winkeltjes, een theater, de overdekte Japanse brug en een tempel te bezoeken. Hiervoor zijn er kaartjes te koop waarmee je 1 van ieder type bezichtiging mag bezoeken, dus 1 museum, 1 oud huis, 1 gemeenschapshuis, de tempel of de brug en een winkeltje of het theater. De toegangskaartjes zijn een dag geldig en zijn te koop bij de verschillende ingangen van het oude centrum. Het oude centrum is een absolute aanrader bij het bezoeken van Hoi An, omdat je hiermee verschillende bezienswaardigheden van Hoi An in een keer kan bezoeken.

De zee bij het Cau Dai strand met uitzicht op het Cham eiland (Centraal-Vietnam)

Cua Dai Beach

Locatie: 4km vanaf Centrum | 5 minuten rijden | Categorie: Strand

Op slechts enkele kilometers van het strand vind je het Cua Dai strand. Dit lichtgelige zandstrand is zeer geschikt om een dagje te relaxen. Er liggen verschillende restaurants en hotels aan dit strand. Het is daarom zeer makkelijk om een strandstoel te huren. Vaak zit daar ook het gebruik van het sanitair van het hotel/restaurant bij.

Een wit zandstrand met enkele palmbomen aan het blauwe water (Cham eiland - Centraal-Vietnam)

Cham eilanden

Locatie: 18km vanuit de kust | 75 minuten varen | Categorie: Strand, duiken en natuur

Op ongeveer 75 (30 per speedboot) minuten varen van Hoi An liggen de Cham eilanden. Op de Cham eilanden wonen ongeveer 3.000 mensen. Hoewel de Cham eilanden vooral voor een duikexcursie of een dagtrip interessant zijn, is het mogelijk om op de Cham eilanden te verblijven. Tussen juni en augustus wordt hier veel gedoken en gesnorkeld. Vanuit Hoi An kun je een dagtour of een verblijf van enkele dagen boeken.

Zijaanzicht van de overdekte Japanse brug die gelegen is in het oude centrum van Hoi An (Centraal-Vietnam)

Japanese Covered Bridge

Locatie: 4km vanaf Centrum | 5 minuten rijden | Categorie: Historie

De Japanse Covered Bridge is een overdekte brug van ongeveer 18 meter lang en is eind 1500 door de japanners gebouwd en is in 1986 volledig gerestaureerd. De Japanese Covered Bridge is onderdeel van het historische centrum van Hoi An. Voor het bezoeken van de Japanese Covered Bridge heb je een toegangskaartje nodig, hiermee kun je echter ook andere bezienswaardigheden van het oude centrum van Hoi An bezoeken. Lees het stukje oude centrum hierboven voor meer informatie.

Artisten voeren een voorstelling op in het traditioneel theather van Hoi An (Centraal-Vietnam)

Traditional Theater

Locatie: 1km vanaf Centrum | 10 minuten lopen | Categorie: Historie en cultuur

In het Traditional Theater worden dagelijks van 21:00 tot 22:00 Vietnamese volksmuziek en volksdans voorstellingen gegeven. Hierbij zijn de acteurs gekleed in traditionele Vietnamese kleding. Entree is gratis hoewel een donatie op prijs wordt gesteld.

De ingang van de Fukian assembly hall die gelegen in is in het oude centrum van Hoi An (Centraal-Vietnam)

Fukian Assembly Hall

Locatie: 1km vanaf Centrum | 10 minuten lopen | Categorie: Historie en cultuur

Het Fukian Assembly Hall is door Chinese handelaren in 1697 gebouwd. Dit gemeenschapshuis dient ook als tempel. De bijhorende tuin is mooi aangekleed met onder andere bonsaiboompjes. Om de Fukian Assambly Hall te bezoeken heb je een entreekaartje nodig, met dit kaartje kun je echter nog meer bezienswaardigheden van het oude centrum van Hoi An bezoeken. Lees in het stukje van het oude centrum hierboven meer over het toegangskaartje.

Een aantal Cham tempelruïnes van het My Son tempelcomplex te Hoi An (Centraal-Vietnam)

My Son

Locatie: 47km vanaf Centrum | 1 uur rijden | Categorie: Historie en religie

My Son (fonetisch: Mie Son) is een verzameling van tempelruïnes van het Cham koninkrijk. My Son ligt op ongeveer een uur rijden van Hoi An. Voor wie nog nooit de tempelruïnes van Angkor (Siem Reap, Cambodja) gezien heeft, zijn de My Son ruïnes aan te raden. In totaal zijn er 6 ruïnegroepen waarvan de groepen A, B-C-D en E-F zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, de G, H en L ruïnes zijn kleiner en moeilijker te vinden.

Activiteiten

Fietsen
In Hoi An heb je de mogelijkheid om een fietstour te ondernemen. Er zijn enkele aanbieders die een dergelijke tour organiseren. Een gemiddelde tour duurt ongeveer 4 uur waarbij je vooral de omgeving van Hoi An ziet. Je ziet bijvoorbeeld hoe de mensen op het platteland en in vissersdorpjes leven. Je fietst door de mooiste landschappen en je kunt misschien een pagode tegenkomen.

Bereikbaarheid

Bus
Ook Hoi An is aangesloten op het uitgebreide busnetwerk van Vietnam. Dagelijks vertrekken er bussen van meerdere maatschappijen naar Da Lat, Da Nang, Hue, Hanoi, Ho Chi Minh en Nha Trang. De reis naar Hue in het noorden duurt ongeveer 4 uur, de reis naar Nha Trang in het zuiden duurt ongeveer 10 uur.

Trein
Hoi An heeft zelf geen treinstation, het dichtstbijzijnde is het station van Da Nang dat op ongeveer 30 minuten rijden van Hoi An ligt. Dagelijks vertrekken hier treinen naar het noorden (bijv. Hanoi, Hue) en naar het zuiden (bijv. Ho Chi Minh en Nha Trang). Een taxi vanaf het treinstation naar Hoi An kost ongeveer € 15,-.

Vliegtuig
Het dichtstbijzijnde vliegveld is het vliegveld van Da Nang dat net als het treinstation op ongeveer 30 minuten rijden van Hoi An ligt. Hier zijn dagelijkse nationale vluchten naar Hanoi, Ho Chi Minh en Hue maar ook internationale vluchten naar Bangkok (Thailand), Singapore en Siem Reap (Cambodja). Vanuit het vliegveld kun je met de taxi voor ongeveer € 15,- naar Hoi An.

Uitgaan

Eten
In Hoi An kun je over het algemeen voor weinig erg goed en gevarieerd eten. Van een klein eetkraampje op de lokale markt tot een luxe restaurant met internationale keuken, alle soorten restaurants zijn te vinden in Hoi An.

Drinken
Er zijn niet echt drinkgelegenheden in Hoi An, voor een biertje of een wijntje kun je vaak in je hotel/resort of het restaurant waar je hebt gegeten terecht.

Verblijf

Hoi An heeft een zeer ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden, zo vind je al een simpele hotelkamer voor € 10,- per nacht en zijn er zeer luxe resorts waar een kamer ruim € 100,- per nacht kost. Als je een beetje goed rondkijkt dan vind je een hotel met zwembad op 5 minuten lopen van het oude centrum van Hoi An voor ongeveer € 20,- per nacht. In de kamer vindt je dan een TV, koelkast en gratis WiFi internet.