Ho Chi Minh

(Kaart)

Ho Chi Minh stad (ook wel bekend als Saigon) is een stad met ruim 7.400.00 inwoners en is daarmee de grootste stad van Vietnam. Saigon was de hoofdstad van Frans Indochina, maar ook de hoofdstad van de onafhankelijke republiek van Zuid-Vietnam. Het toeristische gedeelte ligt in het oude centrum van Ho Chi Minh, dat vandaag de dag door zowel toeristen als Vietnamezen nog Saigon genoemd wordt. Ho Chi Minh is gelegen in Zuid-Vietnam op zo’n 1.700km (zonder Vietnam te verlaten en ca. 1.500km via de Ho Chi Minh trail door Cambodja en Laos) van Hanoi. De beste periode om Ho Chi Minh stad te bezoeken is de periode tussen december en april, alhoewel het de laatste weken van april met temperaturen tot wel 40 °C al erg warm kan zijn. Het regenseizoen begint in mei en duurt tot eind november.

  • Uitzicht over Ho Chi Minh stad (Zuid-Vietnam)
  • Een park midden in Ho Chi Minh stad (Zuid-Vietnam) omringd door hoge gebouwen
  • Een verkeerschaos van scooters, auto's en bussen midden in Ho Chi Minh stad (Zuid-Vietnam)
  • Vele kraampjes op de overdekte Ben Thanh markt in Ho Chi Minh stad (Zuid-Vietnam)
v.l.n.r.: Ho Chi Minh stad | | Verkeersdrukte | Ben Thanh markt .

Bezienswaardigheden

Een van de vele donkere tunnels die tijdens de oorlog gebruikt (Cu Chi - Zuid-Vietnam)

Cu Chi tunnels

Locatie: 40 km vanaf centrum | 45 minuten rijden | Categorie: Historisch

Het tunnelcomplex van Cu Chi (fonetisch: Koe Tsjie) is onderdeel van het tunnelnetwerk dat het hele land doorloopt. Het tunnelcomplex van Cu Chi heeft een totale lengte van ruim 300km. Deze tunnels werden tijdens de Vietnam-Amerika oorlog gebruikt door Zuid-Vietnamese communistische rebellen (de Vietcong). Tegenwoordig is een deel van het tunnelcomplex omgebouwd tot museum. Hier wordt informatie gegeven over de tunnels; waarom maakte de Vietcong gebruik van de tunnels Hoe probeerde het Amerikaanse leger dit te voorkomen en hoe verdedigde de Vietcong zich tegen de Amerikanen. Tot slot kun je zelf door de (voor toeristen verbrede en ruimere) tunnels kruipen. De Cu Chi tunnels bevinden zich in de buurt van de Cao Dai tempel.

De ingang en de tuin van het reunification paleis in Ho Chi Minh stad (Zuid-Vietnam)

Reunification palace

Locatie: 12 km vanaf centrum | 20 minuten rijden | Prijs: 30.000 VND| Categorie: Historisch

Het Reunificition palace (herenigingspaleis, ook wel onafhankelijkheidspaleis) is het paleis waar de Zuid-Vietnamese president verbleef. Het is ook de plek waar de Vietnam-Amerika oorlog op 30 april 1975 tot een einde kwam, toen er een tank door de poort kwam gereden. Tegenwoordig is het Reunification palace een museum, alhoewel de term tijdcapsule hier ook niet zou misstaan. Het paleis is grotendeels in dezelfde staat als het was op de dag toen Saigon (Ho Chi Minh) viel.

Een purperkoet in het hoge gras van het Cat Tien natuurpark

Cat Tien nationaal park

Locatie: 150 km vanaf centrum | 3 uur rijden | Prijs: 50.000 VND | Categorie: Natuur

Het Cat Tien nationaal park is een natuurpark met een oppervlakte van 720km2. Het park is in 1978 opgericht uit twee reservaten en is in 1998 uitgebreid met een 3e reservaat. De natuur heeft net zoals op andere plekken in Vietnam veel schade opgelopen vanwege het gebruik van het ontbladeringsmiddel “Agent Orange”. Tot op de dag van vandaag zijn er plekken in het park waar nog steeds niets groeit. In het Cat Tien nationaal park leven vele bedreigde diersoorten, maar ook dieren zoals bijvoorbeeld de Indochinese-tijger, luipaarden, de Aziatische zwartbeer en honingenberen.

De kleurige Cao Dai tempel in de buurt van Cu Chi (Zuid-Vietnam)

Cao Dai tempel

Locatie: 40 km vanaf centrum | 45 minuten rijden | Categorie: Religie

De Cao Dai tempel is het huis van de in 1926 opgerichte godsdienst Cao Dai. Het Cao Dai geloof probeert de Noord en Zuid-Vietnamese geloven te verenigen. In de praktijk betekend dit dat Cao Dai een mengelmoes is van Boeddhisme, Islam, Confucianisme, Taoïsme, Spiritualisme en Christendom. Er zijn zo’n 3 miljoen Cao Dai volgelingen in Vietnam. De Cao Dai tempel is ontzettend kleurrijk, zeker tijdens een mis waarbij traditionele Vietnamese volksmuziek wordt gemaakt. De Cao Dai tempel bevindt zich in de buurt van de Cu Chi tunnels.

Het War Remnants museum

War Remnants museum

Locatie: 10 km vanaf centrum | 17 minuten rijden | Prijs: 15.000 VND | Categorie: Historie

Het War Remnants museum laat in verschillende gebouwen en buiten tentoonstellingen de Amerikaanse fase van de Vietnamoorlog zien. Er staat verschillende oorlogsmaterieel opgesteld, zoals een Bell UH1 “Huey” helicopter, een Northrop F-5A straaljager, een M48 Patton tank, bommenwerpers en verschillende bommen. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit foto’s over het gebruik van het ontbladeringsmiddel “Agent Orange”, napalm en fosforbommen. Zoals bij meerdere oorlogs-gerelateerde “bezienswaardigheden” in Vietnam wordt ook dit museum een beetje als propaganda van “het noorden” gezien omdat enkel de Amerikaanse en Zuid-Vietnamese kant belicht wordt en er niets te vinden is over de acties van het Noord-Vietnamese leger.

Activiteiten

Winkelen
Als er een activiteit in Ho Chi Minh stad uitspringt dan is het wel winkelen. In Ho Chi Minh vind je namelijk vele markten en warenhuizen. De bekendste markt van Ho Chi Minh is toch wel de Ben Thanh markt (let hier op zakkenrollers!). Hier vind je vele kraampjes met T-shirts, spijkerbroeken, souvenirs en verse etenswaren. Producten zijn hier echter niet geprijsd, er is dus ruimte om af te dingen. Rond de sluitingstijd van de Ben Thanh markt gaat de nachtmarkt open. De nachtmarkt is niet ver van de Ben Thanh markt. Naast het winkelen kun je hier ook eten en drinken. Verder zijn er nog een aantal warenhuizen in westerse stijl te vinden in Ho Chi Minh stad.

Bereikbaarheid

Bus
Het is mogelijk om vanuit Ho Chi Minh per bus het gehele land door te reizen, er is ook een dagelijkse verbinding met Phnom Penh (Cambodja). Reis je per bus naar Ho Chi Minh dan zul je op een van de 4 busstations arriveren, het Cho Ben Thanh busstation ligt midden in het centrum en is op loopafstand van accommodaties. De meeste privémaatschappijen stoppen in Pham Ngu Lao, dit is de backpackers straat van Ho Chi Minh. Hier vindt je goedkope accommodaties en vele reisbureautjes. Pham Ngu Lao heeft wel wat weg van Khao Sarn road in Bangkok (Thailand).

Trein
Tussen Ho Chi Minh stad en Hanoi ligt een treinverbinding. Het is mogelijk om onder andere van (en naar) Ho Chi Minh stad naar Nha Trang (en in de toekomst Da Lat), Da Nang, Hue en Hanoi te rijden. Dit maakt Ho Chi Minh een ideaal startpunt (of eindpunt) om een reis naar het noorden van Vietnam te maken.

Vliegtuig
Vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf vlieg je voor zo’n € 600,- in ongeveer 14 uur (met een stop) naar Ho Chi Minh stad. Dagelijks vertrekken er ook een groot aantal binnenlandse vluchten naar steden zoals Hanoi, Da Nang, Hue en Dalat, maar ook naar grote steden in de regio.

Uitgaan

Eten
In Ho Chi Mih stad zul je echt geen honger lijden, er zijn vele Vietnamese en internationale-restaurants in Ho Chi Minh stad. De kosten zijn hier tegenover de rest van Vietnam echter wel een stuk hoger. Je vindt hier op straat eetkraampjes waar je voor weinig lekkere lokale gerechten kan eten, maar er zijn ook vele luxe restaurants waar je flink voor in de buidel moet tasten. De keuken in Ho Chi Minh is zeer gevarieerd, zo vind je hier vele gerechten vanuit heel Vietnam al dan niet met Franse invloeden maar ook internationale keukens zoals bijvoorbeeld Italiaans, Braziliaans en Cubaans

Bars
Er zijn voldoende uitgaansgelegenheden in Ho Chi Minh stad, van simpele maar gezellige “bier-barretjes” (wat eigenlijk een aantal plastic stoeltjes op het trottoir is, waar toeristen en Vietnamezen samenkomen) tot nachtclubs en discotheken met live muziek en DJ’s. Prijzen voor een biertje variëren van zo’n 10.000 dong tot 80.000 dong.

Verblijf

Er zijn voldoende verblijfsmogelijkheden voor iedere prijsklasse in Ho Chi Minh stad. Het gebied rond Pham Ngu Lao straat is vooral gericht op backpackers en budgetreizigers, hier heb je voor enkele euro’s per nacht al een kamer in een klein mini-hotel. In de buurt van de Ben Thanh markt vind je de middenklasse hotels, hier heb je vanaf zo’n € 20,- per nacht een kamer. In de buurt van het opera huis vind je de luxe hotels, hier lopen de prijzen op tot enkele honderden euro’s per nacht.