Alles over de rijke historie van Vietnam

De oude geschiedenis

Sinds het bronzentijdperk wordt Vietnam al bewoond, hier zijn aanwijzingen voor gevonden in de regio die vandaag de dag bekend staat als V?nh Phúc provincie. De H?ng Bàng dynastie is echter de eerste echte “Vietnamese staat” die tot 257 voor Christus heeft bestaan. Helaas is veel op legendes gebaseerd en weinig op verifieerbare feiten.

Niet lang daarna kwam Vietnam onder Chinese heerschappij te vallen en dit bleef zo voor bijna duizend jaar. Vietnam werd vanaf 544 na Christus weer onafhankelijk met de Lý dynastie. In de periode tussen de H?ng Bàng dynastie en de Franse kolonisatie is Vietnam op en af onder heerschappij geweest van in totaal meer dan 20 Chinese en Vietnamese dynastieën. De periode tussen 905 en 938 is een uitzondering, in deze periode was Vietnam autonoom.

  • De tank die het terrein van het reunification paleis in Ho Chi Minh stad binnenreed
  • Een onbeschadigde toeganspoort van de keizerlijke citadel in Hue (Vietnam)
  • Kunstwerk van wrakstukken van oorlogsmaterieel in het oorlogsmuseum in Hanoi (Vietnam)
  • Een kleine pagode geplaatst op één enkele pilaar in Hanoi (Vietnam)
v.l.n.r.: Noord-Vietnamese tank - Ho Chi Minh | Toeganspoort citadel - Hue | Oorlogsmuseum - Hanoi | Eén pilaar pagode - Hanoi .

Nederlands bezoek

In 1601 landde de eerste Nederlanders onder leiding koopman Jeronimus Wonderaer met twee schepen (de Haerlem en de Leiden) in Vietnam. Zij waren in feite onderweg naar China maar besloten het zuidelijke deel van Vietnam onderweg aan te doen. De landing op Quinam (zoals het zuidelijke deel van Vietnam toen heette) ontaarde in een veldslag, waarbij meer dan 20 bemanningsleden door de bewoners van Quinam om het leven werden gebracht. Een latere poging die noordelijker werd ondernomen (het huidige Hoi-An) slaagde wel.

Franse Bezetting

Halverwege de 19e eeuw verloor Vietnam haar onafhankelijkheid aan de Franse kolonisten. Vietnam was tot op dat moment bekend onder drie regio’s, het noordelijke deel genaamd Tonkin, het middelste deel genaamd Annan en het zuidelijke deel Cochin-China. Rond 1885 viel geheel Vietnam onder de Franse Unie van Indochina,waar in die tijd ook Cambodja bij hoorde. Nog geen 10 jaar later werd ook Laos bij de Unie van Indochina gevoegd. In 1902 werd de hoofdstad van de Unie van Indochina, verplaatst van Saigon (nu Ho Chi Minh City) naar Hanoi, wat nu nog steeds de hoofdstad van Vietnam is.

Na de tweede wereldoorlog werd Ho Chi Minh zowel de minister-president (1945-1955) als de president (1945-1969) van de democratische republiek van Vietnam. Daarnaast was hij een van de personen achter het Nationaal Front voor de bevrijding van Zuid-Vietnam misschien wel beter bekend als de Vietcong of zoals vaak afgekort in oorlogsfilms de VC).

Vietnam-Amerikaanse oorlog

Een ommekeer in de Franse Unie van Indochina ontstond toen de Franssen tussen maart en mei van 1954 de slag om ?i?n Biên Ph? verloren aan De Viet Minh die gesteund werden door de Chinezen en de voormalige Soviet Unie. Hierop werd Vietnam gesplitst in Noord en Zuid-Vietnam gescheiden door een enkele kilometers brede Vietnamese gedemilitariseerde zone. In 1965 besloot Amerika samen met het Zuid-Vietnamees leger gezamenlijk op te treden tegen het (noordelijke) communisme. Wat de 10 jarige Vietnam-Amerikaanse oorlog tot gevolg had.

Socialisme

In de periode direct na de gewonnen Vietnamoorlog, was het voor de VCP (Vietnamese Communistische Partij) zaak om het zuiden van Vietnam op één lijn met het communistische noorden te krijgen. Vooral op cultureel en historisch vlak bracht dit veel weerstand met zich mee. Dit zorgde ervoor dat meer dan 2.000.000 zuid-Vietnamezen het land ontvluchtten. Een groot aantal van hen probeerde dit via het water, per boot, vlot of gewoon iets dat bleef drijven. Meer dan 500.000 Vietnamezen zijn bij deze vluchtpoging, om het communisme en de vooral bijhorende heropvoedingskampen te ontvluchten, omgekomen.

Doordat de communisten koste wat kost het kapitalisme in het zuiden de kop in wilde drukken, stortte de Vietnamese economie ten tijden van de begin jaren ’80 in. Met de economie in gruzelementen werd in december 1986 besloten om de gevestigde orde af te zetten, met als belangrijkste reden dat er na de Vietnam oorlog nauwelijks economische vooruitgang was geboekt. Een van de wijzigingen die doorgevoerd werden was de introductie van de vrije markt, wat privé eigenschap van bedrijven en boerderijen mogelijk maakte. Deze ommekeer leidde tot een grote economische groei die zich vandaag de dag nog steeds voortzet.