Hanoi

(Kaart)

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is met 6,5 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Vietnam. Hanoi ligt op de banken van de Rode Rivier. Voor de reiziger heeft Hanoi veel te bieden. De authentieke oude wijk in het centrum die vol staat met koloniale gebouwen, is bijvoorbeeld erg interessant om te verblijven en te verkennen. Het verkeer kan hier in de drukke straatjes misschien wat overweldigend overkomen, maar laat je hierdoor niet afschrikken. De vele winkeltjes, boetiekjes en restaurants maken “the Old Quarter”, zoals het oude centrum ook wel genoemd wordt, een perfecte uitvalsbasis. Hanoi is het ideale startpunt om van Noord- naar Zuid-Vietnam te reizen of om een uitstap te maken naar de bergstad Sa Pa. Vanwege het turbulente verleden van Vietnam zijn er in Hanoi vele bezienswaardigheden die met de oorlog te maken hebben.

  • De Tran Quoc pagode gelegen aan het water in Hanoi (Noord-Vietnam)
  • De verkeerschaos die nooit lijkt te stoppen in het oude centrum van Hanoi (Noord-Vietnam)
  • Zonsondergang die Hanoi (Noord-Vietnam) met haar vele gebouwen rood kleurt
  • De schildpaddentoren gelegen in het Hoa Kiem meer midden in Hanoi (Noord-Vietnam)
v.l.n.r.: Tran Quoc pagode | Chaotisch verkeer | Zonsondergang | Schildpaddentoren .

Bezienswaardigheden

Onderdeel van de tentoonstelling van het Vietnamese womans museum te Hanoi (Noord-Vietnam)

Vietnamese Woman’s museum

Locatie: 1,5km vanaf centrum – 15 minuten lopen | Prijs 30.000 dong | Categorie: Cultuur en historie

Het Vietnamese Woman’s museum gaat over de Vietnamese vrouw, van de heldinnen uit de Vietnamese geschiedenis tot straatverkoopsters van het heden. Maar het gaat ook over de tradities in gezinnen en over een prachtige collectie van handgemaakte etnische kledingstukken. Deze tentoonstelling laat hun krachten zien, maar ook hoe zwaar het leven soms kan zijn.

Onderdeel van de tentoonstelling van het Ethnology museum te Hanoi (Noord-Vietnam)

Museum of Ethnology

Locatie: 7,5 km van centrum – 20 minuten rijden | Prijs 25.000 dong | Categorie: Cultuur

Het in- en outdoor Museum of Ethnology geeft een beeld van het leven en werken van etnische groepen in Vietnam. In de tuin vind je verschillende nagebouwde huizen (met bewoners in bijhorende klederdracht) die je kunt betreden. Het Museum of Ethnology is zeker aan te raden als je een reis naar bijvoorbeeld Sa Pa op het programma hebt staan.

Een rij bezoekers voor het Ho Chi Minh mausoleum in Hanoi (Noord-Vietnam)

Ho Chi Minh mausoleum

Locatie: 3km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Categorie: Historisch en cultureel

Het Ho Chi Minh mausoleum (wat volgens hetzelfde recept is uitgevoerd als het Lenin mausoleum aan het rode plein in Moskou) is gebouwd ter eren van de Vietminh leider Ho Chi Minh (tegen zijn wens in). Het mausoleum is dagelijks in de ochtend geopend, maar het kan zo zijn dat het “zomaar” gesloten is voor kort onderhoud. Bij het bezoeken van dit mausoleum worden strikte regels op kleding, en gedrag gesteld. Entree is gratis.

Uitzicht over het Hoa Kiem meer, de schilpaddentoren en het oude centrum van Hanoi (Noord-Vietnam)

Hoam Kiem meer

Locatie: Centrum – Enkele minuten lopen | Categorie: Cultuur en natuur

Het Hoam Kiem meer is een mooie plek om rond te wandelen. In de warme zomer maanden kun je lekker afkoelen door de wind die van het meer komt. De Vietnamezen zelf vinden het meer ook een fijne plek, ‘s morgens komen er mensen om tai chi te beoefenen en tegen de avond komen er mensen samen om een praatje te maken. Een bezoek aan de Ngoc Son tempel is aan te raden (entree 20.000 dong). Deze tempel ligt in het noordelijke gedeelte van het meer.

Een voorstelling in het waterpoppentheather van Hanoi (Noord-Vietnam)

Waterpoppentheater

Locatie: Centrum – Enkele minuten lopen | Prijs: Ca. 100.000 dong | Categorie: Historie en cultuur.

Een bezoek aan het waterpoppentheater kan eigenlijk niet ontbreken. Eén van de verhalen die tijdens een voorstelling wordt uitgebeeld is die van het bovenstaande Hoam Kiem meer. De legende gaat namelijk dat koning Le Loi op deze plek een zwaard kreeg van de goden waarmee hij de invasie van de Chinezen kon afslaan. Toen hij later echter met zijn bootje op het meer voer, kwam er een reuzenschildpad omhoog. De reuzenschildpad greep het zwaard en nam het mee de diepte van het meer in om het zwaard weer terug te geven aan de goden. De reuzenschildpad zou nog steeds in het meer leven.

De nachtmarkt in het Old Quarter (oude centrum) van Hanoi (Noord-Vietnam)

Nachtmarkt

Locatie: Centrum – Enkele minuten lopen | Categorie: Winkelen

Het bezoeken van de nachtmarkt in de oude wijk is de moeite waard, hier is vanaf 19:00u van alles te koop, van gekopieerde kleding, souvenirs maar ook de nodige imitatie artikelen. Vergeet op deze markt niet af te dingen, dit is namelijk een markt gericht op toeristen.

Het landingsgestel van een B52 in het gelijknamige meer ergens midden in Hanoi (Noord-Vietnam)

B52 meer

Locatie: 3,5 km vanaf centrum – 12 minuten rijden | Categorie: Historisch - Oorlog

In 1972 is er door de Noord-Vietnamese troepen een B52 bommenwerper neergeschoten. De B52 bommenwerper is neergestort in het kleine meer waar hij tot op de dag van vandaag ligt en steeds verder in de zachte bodem zinkt. Vanwege het troebel groene water is alleen het gedeelte van de bommenwerper te zien dat boven het water uitsteekt. Je kunt naast een berg verwrongen metaal nog net de wielen herkennen.

De ingang van het Ho Chi Minh museum in Hanoi (Noord-Vietnam)

Ho Chi Minh museum

Locatie: 2,5 vanaf centrum – 7 minuten rijden | Prijs: 25.000 VND | Categorie: Historisch

Het Ho Chi Minh museum is in 1990 geopend en wordt gezien als een van de meest informatieve museums in Vietnam. Naast alle informatie over het leven van Ho Chi Minh en zijn inzet voor het land tegen buitenlandse bezetters, vind je hier, naast brieven en foto’s ook, een exhibitie die een kunstwerk op zich is. De beste bezoektijden zijn op doordeweekse dagen. In het weekend kan het erg druk zijn vanwege de vele Vietnamezen die zelf ook een kijkje komen nemen. Het Ho Chi Minh museum is een echte aanrader.

De Ngoc Son tempel gelegen in het Hoa Kiem meer midden in Hanoi (Noord-Vietnam)

Ngoc Son tempel

Locatie: 500 meter vanaf centrum – 5 minuten lopen | Prijs: 20.000 VND | Categorie: Religie

De Ngoc Son tempel is gelegen op een eiland in het Hoam Kiem meer in het centrum van Hanoi op loopafstand van het oude centrum. Hier is een gemummificeerde schildpad te zien zoals die uit de legende van het Hoam Kiem meer. De tempel is in de 18e eeuw gebouwd op het kleine jade eilandje dat in het meer ligt. De tempel is ter ere van de lokale held Tran Hung Dao en de confucianistische filosoof Nguyen Van Sieu gebouwd. Vanaf ca. 1865 wordt het eilandje waar de Ngoc Son tempel op ligt via de roodgeschilderde Huc brug met het land verbonden.

Uitzicht over een klein meer in het Cuc Phoung nationaal park gelegen in Ninh Binh (Noord-Vietnam)

Cuc Phoung nationaal park (Ninh Bin)

Locatie: 100 km vanaf centrum – 1,5 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Cuc Phoung nationaal park is gelegen in de Rode Rivier delta op een uur rijden van Hanoi. Op slechts een half uurtje rijden ligt de Bai Dinh tempel, wat dit mogelijk een goed combinatiebezoek maakt. Het Cuc Phoung nationaal park wordt gezien als een van de mooiste natuurparken van Vietnam. Het Cuc Phoung nationaal park heeft een zeer diverse flora en fauna, waarvan een groot aantal met uitsterven bedreigde diersoorten leven, zoals de zo goed als in het wild uitgestorven Annam waterschildpad. In en rond het park zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Uitzicht over de Bai Dinh tempel en enkele heuvels (Ninh Binh - Noord-Vietnam)

Bai Dinh tempel (Ninh Bin)

Locatie: 100 km vanaf centrum – 1,5 uur rijden | Categorie: Religie

Het Bai Dinh tempelcomplex ligt op anderhalf uur rijden van Hanoi en op circa een half uur van het Cuc Phoung nationaal park. De Bai Dinh tempel wordt gezien als een van de mooiste tempels van Vietnam. Het complex bestaat uit een oud en nieuw gedeelte die ongeveer 800 meter uit elkaar liggen. Het complex is gelegen op de Ba Rau heuvel nabij de Hoang long rivier.

Activiteiten

Spa
In Hanoi vind je een aantal Spa’s waar je voor niet te veel geld jezelf kunt laten verwennen. Je kunt voor massages, manicuren, pedicuren en gezichtsbehandelingen bij een Spa terecht. Zeker na een trek door de bergen rondom Sa Pa is een Spa een welkome verwennerij.

Kookcursus
Wil je de fijne kneepjes van de Vietnamese keuken leren dan zit je goed in Hanoi. Hier worden kookcursussen gegeven van een dagdeel. Bij sommige van deze cursussen onderneem je een wandeling over de markt om verse ingrediënten voor de cursus in te kopen. Op deze manier krijgt deze culinaire cursus een leuke bonus. Veelal staan er iedere dag andere gerechten op het programma dus het is ook goed mogelijk om zelf een cursus van meerdere dagdelen samen te stellen.

Uitgaan

Hanoi heeft geen bruisend nachtleven, toch zijn er een aantal leuke bars te vinden waar je een drankje kan doen. Sommige van deze gelegenheden bieden live muziek in de vorm van een (cover-) bandje of DJ. Er zijn ook een aantal restaurants die zich lenen om onder het genot van een drankje net iets langer te blijven.

Dineren
Hanoi heeft veel restaurants waar je voor weinig geld erg goed kunt eten, daarnaast zijn er een aantal luxe restaurants waar je ook perfect kunt eten, maar natuurlijk voor een hogere prijs. Hanoi is ook een erg goede plek om exotisch voedsel te proberen, zo zijn er restaurants waar je bloed van de Cobra slang kunt drinken, gerechten met hondenvlees of een eendenei met embryo kunt proberen. Naast deze exotische gerechten is de westerse keuken goed vertegenwoordigd.

Bereikbaarheid

Vliegtuig
Hanoi is goed te bereiken vanuit Nederland en Belgie, voor zo’n € 600,- vlieg je in ongeveer 14 uur (met een stop) naar de hoofdstad. Hanoi heeft ook dagelijkse verbindingen met grote steden in de regio zoals Bangkok (Thailand), Kuala Lumpur (Maleisië). Hanoi heeft ook binnenlandse vluchten naar een groot aantal steden zoals Ho Chi Minh stad, Da Nang, Hue, Da Lat en vele anderen.

Auto/Taxi
Een rit vanaf het vliegveld naar het oude centrum van Hanoi is ongeveer 30km en duurt een half uurtje. Verder zijn de meeste bezienswaardigheden in Hanoi qua afstand goed te wandelen of eventueel met een cyclo (een driewielige fiets, waar je met 2 personen voor de bestuurder zit) te doen. Vooral bij de wat verder weg gelegen plaatsen is een taxi makkelijk (zoals bijvoorbeeld bij het Museum of Ethnology)

Bus
In Vietnam bestaat een uitgebreid netwerk van verschillende busmaatschappijen die vanuit Hanoi heel Vietnam bestrijken. Er zijn goedkope maatschappijen met karige bussen die vooral de lokale Vietnamezen cateren, maar er zijn ook luxe bussen speciaal voor de toeristen. Ben je van plan een reis van het noorden naar het zuiden te maken dan bieden sommige busmaatschappijen een ticket aan waarmee je heel het land kunt doorkruisen. Het enige wat je moet doen is een dag voordat je een andere bestemming aan wil doen dit laten weten aan het lokale boekingskantoor van de busmaatschappij.

Trein
Hanoi heeft naast de (slaap-)treinverbinding naar het zuiden ook nog een verbinding naar Sa Pa en naar China. Vooral de reis per trein naar Sa Pa is een aanrader. Ben echter wel op tijd met het boeken van een ticket, zeker in het hoogseizoen is deze trein snel volgeboekt.

Verblijf

Hanoi biedt een breed scala aan verblijfsmogelijkheden:

Low-budget
Het oude centrum zit vol goedkope guesthouses en hotels, je hebt een bed op een slaapzaal voor enkele euro’s per nacht. Hier moet je natuurlijk het sanitair delen met andere gasten net zoals dat is in de goedkopere guesthouses waar je een privekamer hebt. De luxere guesthouses bieden een prive kamer met eigen sanitair, airco en in sommige gevallen WiFi-internet.

Middenklasse
Voor ongeveer € 20,- per nacht heb je een kamer in een middenklasse hotel. In deze hotels vind je naast je kamer met eigen badkamer, tv, koelkast, airco en vaak internet een 24-uurs receptie en een restaurant. Sommige hotels hebben een eigen reisbureautje voor het boeken van excursies in de omgeving.

Luxe
Vanaf zo’n € 100,- per nacht heb je een kamer in een luxe hotel. Deze hotels hebben vaak een ruim zwembad in een mooie tuin, mooie kamers met een balkon met een mooi uitzicht, roomservice en alle andere luxe die je in een veel sterren hotel kan verwachten