Ha Long Baai

(Kaart)

Ha Long Baai gelegen op ongeveer 170km ten oosten van Hanoi. Het is een baai die bekend staat vanwege de impostante kalksteen rotsformaties. Ha Long Baai heeft een oppervlakte van ruim 1.500km2 en bestaat uit ruim 1.900 eilandjes van kalksteen. De vorming van deze eilandjes heeft meer dan 500 miljoen jaar gekost. De baai is onder andere bekend van de slotscène van de Top Gear special over Vietnam (2008), hierin moet het drietal op zoek naar een drijvend dorpje tussen de kalksteenrotsen. Ha Long Baai kan bij helder weer of lichte mist ontzettend indrukwekkend zijn vanaf het vaste land, nog mooier is het om een dagje naar Cat Ba eiland te gaan of een cruise te maken per Chinese jonk om het adembenemende uitzicht van dichterbij te zien.

  • Uitzicht over Cat Ba stad en de baai die vol ligt met kleine vissersbootjes Ha Long Baai - Vietnam
  • Een Chinese jonk varende tussen de vele kalksteenrotsformaties van Ha Long Baai - Vietnam
  • Uitzicht over kleine kalksteenrotsformaties vanaf het strand van Cat Ba eiland Ha Long Baai - Vietnam
  • Uitzicht over de vele kalksteenrotsformaties van Ha Long Baai - Vietnam
v.l.n.r.: Baai Cat Ba eiland | Chinese jonk - Ha Long Baai | Cat Ba eiland | Ha Long Baai .

Bezienswaardigheden

Een groep Cat Ba langoeren die zich op de kalksteenrotswand hebben verzameld

Cat Ba eiland

Locatie: 1 uur varen vanuit Ha Long Baai | Categorie: Strand, natuur en cultuur.

Cat Ba eiland, is gelegen in het zuidoostelijke deel van de Ha Long Baai eilanden, met 285km2 is Cat Ba het grootste eiland van de Cat Ba archipel. Meer dan de helft van het eiland bestaat uit een natuurpark die onder andere een thuis biedt aan de met uitsterven bedreigde aapsoort de Catbalangoer. Cat Ba telt zo’n 13.000 bewoners die leven in 6 gemeenschappen. De meeste mensen wonen echter in Cat Ba stad, dat op het zuidelijk deel van het eiland ligt. De complete reis van Hanoi naar Cat Ba eiland duurt ongeveer 4,5 uur. De reis van Hanoi naar Cat Ba eiland kostte (afhankelijk van het seizoen) in 2011 ongeveer € 10,-.

Een drijvend zeezigeunersdorp ergens tussen de kalksteenrotsformaties in Ha Long Baai - Vietnam

Drijvende dorpjes

Locatie: Verspreid in Ha Long Baai | Categorie: Cultuur

De bewoners van deze dorpjes leven hier al vele generaties en leven voornamelijk van de zee. Ze verbouwen zeesla en vangen vis. Sommige van de dorpjes bieden een homestay aan, zodat je zelf kunt ervaren hoe het leven op zee is. Niet alle cruises stoppen bij een drijvend dorpje maar passeren ze slechts. Vraag dit na alvorens te boeken, mocht je een dorpje willen bezoeken.

De met verschillende kleuren verlichte virgin cave grot in Ha Long Baai - Vietnam

Virgin cave

Locatie: Bo Hon eiland| Categorie: Cultuur en natuur

De legende gaat dat er een jonge vrouw zelfmoord heeft gepleegd in deze grot. Ze deed dit omdat ze was uitgehuwelijkt aan een oude Chinese man en daarom niet naar huis wilde. Uiteindelijk veranderde ze in steen. Dit is een van de bekendste grotten van Ha Long Baai en is zeker de moeite waard.

Activiteiten

Cruises
Een van de beste manieren om Ha Long Baai te ontdekken is door een cruise per Chinese jonk door Ha Long Baai te maken. Er zijn verschillende cruises die verschillende delen van Ha Longbaai bezoeken en deze duren zo’n 2 tot 4 dagen. Bij tijdgebrek kun je als alternatief voor een dag Cat Ba eiland bezoeken. Je vaart dan namelijk ook door dit fantastische landschap. Een meerdaagse cruise is er al vanaf zo’n € 25 tot enkele honderden euro’s voor de zeer luxe cruises, waarbij vaak een compleet pakket van excursies en gebruik van bijvoorbeeld kajaks inbegrepen is.

Bereikbaarheid

Ha Long Baai is binnen enkele uren per bus zeer goed te bereiken vanuit Hanoi. Kaartjes voor de bus zijn door ieder hotel te regelen. Een goedkopere optie zou zijn om zelf naar het busstation te reizen en daar een van de vele bussen te pakken die naar Ha Long Baai gaan. De busreis van Hanoi naar Ha Long stad kost enkele euro’s.

Uitgaan

Ha Long Baai
In Ha Long Baai zijn een aantal restaurants te vinden. Probeer, nu je hier toch bent, de lokale specialiteit gestoomde Tu Hài eens uit. Tu Hài lijkt een beetje op een kruising tussen een mossel en een slak en heeft een zoetige smaak. Er zijn in Ha Long Baai ook enkele barretjes aanwezig, maar van een bruisend nachtleven kan niet gesproken worden.

Cat Ba eiland
Je vind een aantal restaurants en barretjes op Cat Ba. Zo kun je op de markt terecht voor goedkope gerechten of bij de straatkraampjes die je langs de weg ziet staan. Ook zijn er een aantal vis- en internationale restaurants op het eiland aanwezig. Voor het nachtleven kun je terecht in een aantal barretjes, maar van een echt bruisend nachtleven kun je niet spreken.

Verblijf

Qua luxe is er een goede verdeling van hotels in Ha Long stad. Je vind hier een flink aantal hotels van low-budget tot luxe. Kamers beginnen bij zo’n € 15,- per nacht tot ver over de € 100,- per nacht. Op Cat Ba eiland beginnen de hotels vanaf ongeveer € 10,- en lopen tot over de € 100,- per nacht.