De gevarieerde geografie van Vietnam

(Kaart)

Vietnam ligt, met haar 58 provinciën, in het oostelijke deel van Indochina. De totale grootte van het S-vormige land bedraagt circa 331.000km2 en is dus bijna 8 keer groter dan Nederland. Hiermee staat Vietnam op de 65ste plaats op de lijst van grootste landen ter wereld qua oppervlakte. Met het inwonersaantal staat Vietnam, met ruim 90 miljoen inwoners, op de 13e plaats. Op Indonesië na is Vietnam qua inwonersaantal het grootste land in de regio Zuidoost Azië. Vietnam heeft een kustlijn met een lengte van 3.444 kilometer, dit is 7,5 keer zo lang is als de kustlijn van Nederland.

  • Uitzicht vanaf de piek van de berg de Fansipan, het hoogste punt van Vietnam
  • Rijstterassen die tegen de heuvels in Noord-Vietnam zijn opgestapeld
  • Zeezigeunerdorpje drijvend voor de kalksteenrotsformaties van Ha Long Baai (Vietnam)
  • Een witzandstrand ergens op het eiland Phu Quoc - Vietnam aan het heldere water
v.l.n.r.: Fansipan (3143m) - Sa Pa | Rijstterassen - Noord-Vietnam | Kalksteenrotsformaties - Ha Long Baai | Witzandstrand - Phu Quoc .

Indeling

Vietnam grenst in het noorden aan China, in het noordwesten aan Laos en in het zuidwesten aan Cambodja. De gehele oost en zuidoostelijke zijde is gelegen aan water en grenst daarmee onder andere in het zuidwesten aan de Golf van Thailand, aan de Zuid Chinese zee in het zuiden en in het noordoosten aan de Golf van Tonkin. Hier bevindt zich ook een van de mooiste kalksteen formaties ter wereld.

Vietnam bestaat voornamelijk uit heuvels en bergen (circa 132.000km2) en heel dichte regenwouden (circa 140.000km2). Slechts 66.000km2 bestaat uit vlak land die over het algemeen vrij weinig voedingsstoffen bevat. De bergen en heuvels zijn vooral in het noorden aanwezig. Hier ligt ook de hoogste berg van Vietnam, de Phan Xi P?ng (Fansipan), met een hoogte van 3.143 meter. De bergen die je rondom Sa Pa vind zijn uitlopers van de Himalaya gebergte.

De Mekong rivier, die zijn oorsprong vind in Tibet, komt in Vietnam bij de plaats Tân Châu binnen. Hier spreidt de rivier zich over 39.000km2 uit in de Mekong delta en mondt in de Zuid Chinese zee, zo’n 70 kilometer ten zuiden van Ho Chi Minh City, uit. Alleen in de regio van de Mekong delta wordt al de helft van het totaal van de Vietnamese rijstproductie gemaakt. Om een indruk te geven, dit is meer dan de Verenigde Staten en Japan samen produceren. Daarnaast zijn er in deze regio verschillende vis en garnalen kwekerijen aanwezig. De delta gaat jaarlijks gemiddeld 70 meter verder de zee in door al het bezinksel dat de Mekong rivier met zich meebrengt.

De Rode Rivier, die Vietnam bij de plaats Lao Cai binnenkomt, vormt in het noordelijke deel een natuurlijke grens tussen Vietnam en China. Ter hoogte van de plaats Vi?t Trì spreidt de rivier zich uit in de Rode Rivier Delta. De Rode Rivier stroomt vanaf hier onder andere langs de hoofdstad Hanoi om zo richting de Golf van Tonkin te gaan, om daar uiteindelijk uit te monden in de zee. De rivier heeft zijn naam te danken aan de rood-bruine kleur. Vanwege het hoge zoutniveau wordt de landbouwgrond, waar voornamelijk rijst wordt verbouwt, beschermt tegen de rivier door een netwerk van dijken.

In het centrale deel van Vietnam bevind zich een smalle laaggelegen kuststrook waar zich een groot aantal strandresorts bevinden. De meest bekende kustplaats van Vietnam is Nha Trang. Nha Trang is ook het duikcentrum van Vietnam. De plaats Vinh is echter ook noemenswaardig, hier is het Cua lo strand gelegen, dat volgens vele één van de mooiere Vietnamese stranden zou zijn.