Eten & drinken in Vietnam

De Vietnamese keuken

De Vietnamese keuken verschilt een beetje van regio tot regio, maar zeker van noord naar zuid. Zo is de Zuid-Vietnamese keuken pittiger dan de Noord-Vietnamese keuken. Qua gerechten is de keuken zeer gevarieerd, je vindt hier bijvoorbeeld vegetarische gerechten, typische Aziatische gerechten, vers gebakken baguettes, verschillende soorten vis, maar ook staan er kikkers, honden en slangen op het menu.

  • Een bord met stukjes gefrituurde slang, uien, salade en tomaten
  • Een glas en blikje koud Vietnamees bier van het merk
  • Het traditionele gerecht Pho; Rijstnoedels voor het ontbijt
  • Een goed gevulde Fransse baguette
v.l.n.r.: Gefrituurde slang | Vietnamees bier | Pho (rijstnoedels) | Baguette .

Ph?

Het nationale gerecht van Vietnam is toch wel ph? (fonetisch: fu (van fust)), een gevulde soep met onder andere kip (of bief) met rijstnoedels. Ph? wordt geserveerd met basilicum, limoentjes, chili en taugé die je gelang je smaak kan toegevoegd. Ph? wordt door de Vietnamezen zelf vooral bij het ontbijt gegeten, maar is ook zeer geschikt als snelle hap tussendoor. Ph? is op iedere staat hoek te verkrijgen.

Vissaus

In de meeste Vietnamese gerechten zit vissaus. Dit is en saus gemaakt van ansjovis met water en zout. Recht uit de fles smaakt en ruikt de saus duidelijk naar ansjovis, eenmaal onder het eten vermengt de smaak en geur zich perfect met de andere ingrediënten. Vietnamezen zijn het unaniem eens dat de beste vissaus van het zuidwestelijke eiland Phu Quoc komt.

Baguettes

De Franse kolonisten hebben baguettes in Vietnam geïntroduceerd. Ondertussen zijn de baguettes een vast onderdeel van de Vietnamese keuken (net zoals dit ook in Cambodja en Laos het geval is). Voor veel reizigers is een vers gebakken baguette met kaas op zijn tijd een prettige afwisseling op de Vietnamese keuken.