Da Nang

(Kaart)

Da Nang (Vietnamees: ?à N?ng) is met bijna 900.000 inwoners de 5e grootste stad van Vietnam en ligt ongeveer halverwege HanoiHo Chi Minh aan de Zuid-Chinese Zee. Vanwege de ligging is Da Nang zeer geschikt om in een luxe resort te verblijven en naast de bezienswaardigheden ook de bezienswaardigheden van Hoi An te bekijken. De omgeving van China beach is, vanwege de aanwezigheid van meerdere guesthouses, wat meer gericht op backpackers. Net zoals de iets zuidelijker gelegen plaats Hoi An is de beste reisperiode voor Da Nang van februari tot mei, daarna gaan de temperaturen omhoog. Vanaf september begint het regenseizoen met daarin altijd de kans op een tyfoon.

  • Palmbook aan het wittezandstrand van Da Nang - Vietnam met de zee op de achtergrond
  • Uitzicht op het Ba Na hillstation gezien vanuit een gondola van de kabelbaan Da Nang - Vietnam
  • Een trein rijdende over de Hai Van pass met een mooi uitzicht op zee Da Nang - Vietnam
  • Uizicht over de lichtjes van de stad Da Nang - Vietnam en de kustlijn in de avond
v.l.n.r.: Strand van Da Nang | Het Ba Na hillstation | De Hai Van pass | Da Nang bij nacht .

Bezienswaardigheden

Enkele strandstoelen op het wittezandstrand  van China Beach Da Nang - Vietnam

China beach (My Khe)

Locatie: 5 km vanaf centrum | 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Het lichtgelige zandstrand China Beach was niet alleen in trek bij de Amerikaanse soldaten ten tijde van de Vietnam-Amerika oorlog Da Nang aandeden, maar ook de huidige stroom van toeristen weet dit strand te waarderen. China beach behoort tot een van de mooiste stranden van Vietnam en is daarom de moeite waard om een dagje lekker bij te komen op het strand. De naam China beach heeft het strand te danken aan de gelijknamige Amerikaanse tv-serie uit eind jaren ’80 die over een evacuatie ziekenhuis tijdens de Vietnam-Amerikaoorlog gaat. De Vietnamese naam voor het strand is My Khe.

Uitzicht over de marble mountians die pal in Da Nang - Vietnam gelegen zijn

Marble mountians

Locatie: 11 km vanaf centrum | 20 minuten rijden | Categorie: Natuur en religie

De Marble mountains bestaan uit een vijftal bergen namelijk, de berg van de aarde, de berg van het vuur, de berg van de metalen, de berg van het hout en tenslotte de berg van het water. Ondanks de naam gaat het vooral om de grotten in deze bergen, hier vind je namelijk een aantal Boeddhistische tempels met verschillende (Boeddha)beelden. Vanaf de top van de Marble Mountains heb je een mooi uitzicht over de kustlijn van Da Nang. Er is een lift die je naar boven kan brengen. Om naar beneden te komen, moet je helaas de 130 treden lopend doen.

Enkele beelden van de Cham cultuur in het Cham museum in Da Nang - Vietnam

Cham museum

Locatie: 2 km vanaf centrum | 5 minuten rijden | Categorie: Museum

In het Cham museum zijn stenen standbeelden van de Cham beschaving te zien. Je ziet onder andere beelden van (de Hindoeïstische god) Shiva, (het mythische wezen) Garoeda, (het mythische wezen) Naga. De beelden zijn uit de tempels van My Son (Hoi An) gehaald om ze te beschermen tegen plunderaars. Net als de tempels beginnen de beelden (omdat ze van zandsteen gemaakt zijn) langzaam uit elkaar te vallen.

Uitzicht over Ba Na hillstation, de kabelbaan en een grote boeddha Da Nang - Vietnam

Ba Na Hill station

Locatie: 40 km vanaf centrum | 45 minuten rijden | Categorie: Historie

Het Ba Na Hill station was in de jaren ’20 van de vorige eeuw een resort voor de Fransen, zij hadden hier zo’n 200 villa’s staan. Ba Na was erg populair onder de Fransen vanwege het prachtige uitzicht over de Zuid-Chinese zee in het oosten en de Laotiaanse bergen in het westen. In het voorjaar van 2009 is er een kabelbaan geopend die het bezoek aan Ba Na Hill station moet vergemakkelijken, deze kabelbaan staat in het Guinness World Records boek als langste en hoogste kabelbaan ter wereld, nodeloos om te zeggen dat je hier vanuit een fantastisch uitzicht hebt.

Activiteiten

Motortour
Vanuit Da Nang worden motortours georganiseerd. Je rijdt echter zelf geen motor maar zit bij je gids achterop. Er zijn verschillende programma’s waarbij je verschillende dingen ziet. Dit is bijvoorbeeld ideaal om vanuit Da Nang de bezienswaardigheden van het naburige Hoi An te gaan bekijken of om naar de My Son tempels te gaan. Een tochtje over de Hai van bergpas (net zoals in Top Gear) behoort ook tot de mogelijkheden!

Fietsen
Net zoals in Hoi An en Hue heb je in Da Nang de mogelijkheid om een fietstour te ondernemen. Een populaire tour is de tocht naar de My Son tempels die dwars door het prachtige landschap van Vietnam gaat. Onderweg kom je rijstvelden en kleine boerderijen tegen of je ziet bijvoorbeeld een boer met een waterbuffel het land bewerken.

Bereikbaarheid

Bus
Da Nang is erg goed bereikbaar per bus, er zijn dagelijks meerdere verbindingen met Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden en eigenlijk wel alle toeristische plaatsen daar tussenin Da Lat, Da Nang, Hue, en Nha Trang.

Trein
Het treinstation van Da Nang ligt op zo’n 4km van het centrum. Hiervandaan vertrekken er dagelijks treinen naar het noorden en naar het zuiden. Onderweg naar het noorden stopt de trein bijvoorbeeld in Hue en naar het zuiden is dat in Nha Trang.

Vliegtuig
Het vliegveld van Da Nang ligt op enkele kilmoters afstand van het centrum. Dagelijkse verbindingen zijn er met onder andere Hanoi, Ho Chi Minh en Hue maar ook met internationale bestemmingen zoals Bangkok (Thailand), Singapore, Siem Reap (Cambodja).

Uitgaan

Eten
Voor het eten zit je in Da Nang op de goede plek. Omdat Da Nang in het midden van Vietnam ligt, zijn zowel de noordelijke als de zuidelijke keuken goed vertegenwoordigd. Aangezien Da Nang een kustplaats is, zijn er ook verschillende zeerestaurants. Daarnaast vind je een aantal specialiteiten restaurants waar (gekweekte!) schildpad en krokodil op het menu staat.

Bar/Disco
Je hoort (vooral expats) wel eens klagen over het feit dat er in Da Nang niets te doen is behalve drinken. Nu is dat natuurlijk niet het geval, want er is genoeg te zien in de omgeving Da Nang. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Da Nang genoeg uitgaansgelegenheden heeft. Van een leuke bar met een terras waar je op je gemak een boek kan lezen tot een discotheek zijn in Da Nang te vinden.

Verblijf

Da Nang heeft een goede verdeling tussen budget en luxe hotels. De goedkoopste kamers kosten slechts enkele euro’s per nacht, de luxere resorts en hotels kosten meerdere honderden euro’s per nacht. Als je een beetje goed rondkijkt vind je een net hotel dat voorzien is van gratis (WiFi) internet, koelkast en tv voor ongeveer € 25,- per nacht.