Da Lat

(Kaart)

Da Lat, ook wel de bloemenstad genoemd is gelegen in het zuid-centrale deel van Vietnam op 1.500 meter boven de zeespiegel. Da Lat heeft ruim 206.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Lam Dong. Door de temperaturen lijkt het in Da Lat het hele jaar door op een eeuwige (Vietnamese-)winter. Da Lat wordt gezien als een kruising tussen een Vietnamese stad en een stad uit de Franse alpen, dit komt vooral door de vele huizen die er tijdens de Franse bezetting in koloniale stijl gebouwd zijn. De Franse bouwde hier hun villa’s om de hitte van het zuidelijker gelegen Saigon (Ho Chi Minh stad) te ontvluchten. Dalat is zeer geschikt als een stop voor een reis dwars door Vietnam.

  • Uitzicht over een zeer kleurrijke vallei in de omgeving van Da Lat - Vietnam
  • Een weerspiegeling van enkele gebouwen van Da Lat - Vietnam in het Xuan Huong meer
  • De zonopkomst kleurt de lucht boven Da Lat - Vietnam oranje-paars
  • Uizicht over de heuvelachtige omgeving van Da Lat - Vietnam
v.l.n.r.: Kleurrijke vallei | Xuan Huong meer | Zonsopkomst | Heuvelachtige omgeving .

Bezienswaardigheden

De gekleurde en mooi gedecoreerde Linh Phuoc pagode in Da Lat - Vietnam

Linh Phuoc Pagode

Locatie: 8 km vanaf centrum | 10 minuten rijden | Categorie : Religie

De bouwwerkzaamheden van de tempel Linh Phuoc Pagode zijn in 1949 begonnen en waren in 1952 voltooid, in 1990 is deze tempel volledig gerestaureerd. De tempel is gedecoreerd met duizenden stukjes glas en terracotta. In en rond deze pagode wordt Boeddha en het leven van Boeddha uitgebreid uitgebeeld. De Linh Phuoc Pagode is zeer goed te combineren met een rit in een stoomtrein over het Da Lat – Thap Cham traject (zie activiteiten).

Uitzicht over het meer in het Thung Lung Thin Yeu park in Da Lat - Vietnam

Thung Lung Tinh Yeu

Locatie: 6 km vanaf centrum | 10 minuten rijden | Categorie : Natuur

Thung Lung Tình Yêu is een vaak gebruikte stop voor excursies rondom Da Lat. De vallei wordt ook wel vallei van de liefde genoemd, omdat veel pasgetrouwde Vietnamese stelletjes hier naar toe gaan voor een stop in hun huwelijksreis. Thung Lung Tinh Yeu is mooi gelegen en heeft een meer waar je perfect kunt kanoën.
Opmerkelijk zijn de vele Pokémon beelden die willekeurig verspreid staan door het park.

Het in roodtinten geschilderde Truc Lam klooster gelegen aan het water in Da Lat - Vietnam

Truc Lam klooster

Locatie: 6 km vanaf centrum | 10 minuten rijden | Categorie: Religie

Het Truc Lam klooster is gelegen aan het Tuyen Lam meer. Een aanrader is om met de kabelbaan, die op ongeveer 3 kilometer van het centrum ligt, naar de tempel te gaan. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over het Tuyen Lam meer en de omliggende bossen. Het Truc Lam klooster zelf is in 1994 geopend en is gebouwd in de Zen Boeddhist stijl uit de Tran dynastie (1225 – 1400). Het klooster wordt omgeven door prachtige tuinen.

Het door de Fransen gebouwde treinstation van Da Lat - Vietnam

Da Lat treinstation

Locatie: Centrum | Categorie : Historie

De bouw van het Da Lat treinstation begon in 1932, opende 6 jaar later en werd gebruikt tot aan de Vietnamoorlog, daarna is het vergeten. In de jaren ’90 is het station heropend met de treinverbinding naar Trai Mat (zie activiteiten), die voornamelijk als toeristenattractie bedoeld is. Het gebouw heeft invloeden van het Trouville-Deauville treinstation uitdezelfde periode, met Vietnamese stijlelementen. Het Da Lat station is normaal te bezoeken, de trein rijdt echter niet altijd.

Uitzicht over Da Lat - Vietnam en het Xuan Huong meer

Xuan Huong meer

Locatie: 1,5km vanaf centrum | 20 minuten lopen | Categorie : Natuur

Het Xuan Huong meer is ontstaan tijdens een storm in 1930 die twee dammen verwoeste. Hierop ontstond het meer met een omtrek van ongeveer 7km. Rondom het Xuan Huong meer liggen verschillende hotels en restaurants die een mooi uitzicht bieden op het meer. Je kunt hier een mooie wandeling maken en bij een restaurant stoppen voor een hapje en een drankje met een mooi uitzicht op het Xuan Huong meer.

Het zomerpaleis van Bao Dai en een gedeelte van de tuin gelegen in Da Lat - Vietnam

Bao Dai’s paleis

Locatie: 4km vanaf centrum | 6 minuten rijden | Categorie: Historie

Van de drie paleizen van de laatste keizer van Vietnam is het Bao Dai’s Paleis het best bewaarde paleis. Het hele paleis is in de staat gelaten zoals die door de keizer gebruikt is. Een wandeling door het Bao Dai’s paleis geeft je het idee terug te zijn gegaan naar de jaren 50 van de vorige eeuw.

Activiteiten

Stoomtreinrit
Voor de liefhebbers van treinen is er de mogelijkheid om per stoomtrein op het oude Da Lat-Thap Cham traject de 7 kilometer naar Trai Mat af te leggen. Hier kun je dan ook de Linh Phuonc pagode bezoeken. De rit naar Trai Mat wordt gedaan in gerestaureerde treinstellen die lijken op de originele treinstellen die in de jaren 30 van de vorige eeuw gebruikt werden. Er zijn plannen om het hele Da Lat-Thap Cham traject te restaureren. Kosten van een treinkaartje liggen rond de € 5,- p.p. voor een retourtje.

Wandelen
Voor een echte wandeling in de omgeving van Da Lat moet je naar de Lang Bian berg. De top van Lang Bian berg (1.900m) is in ongeveer 3 uur lopend te bereiken (het is ook mogelijk om per terreinwagen naar de top gebracht te worden). Eenmaal op de top aangekomen heb je een schitterend uitzicht over de bergachtig omgeving van Da Lat.

Bereikbaarheid

Bus
Da Lat is in ongeveer 7 uur per bus vanuit Ho Chi Minh stad te bereiken, vanuit Nha Trang duurt de busreis ongeveer 4 uur. Da Lat is een bestemming die ook aangedaan kan worden met de verschillende busmaatschappijen die een noord-zuid toer of omgekeerd aanbieden.

Vliegtuig
Het vliegveld van Da Lat is op ongeveer 30km van de stad gelegen. Vanaf dit vliegveld gaan er dagelijks vluchten met Mekong air en Vietnam airlines naar zowel Ho Chi Minh als Hanoi. Vietnam airlines heeft als enige ook nog een dagelijkse vlucht naar Da Nang.

Uitgaan

Eten
In Da Lat zijn vele restaurantjes te vinden. Je vind hier vooral de Centraal-/Zuidelijke-Vietnamese keuken, een aantal internationale en vegetarische restaurants. Naast de restaurants vind je in Da Lat ook verschillende kraampjes op straat waar je heerlijk kunt eten.

Bars
Da Lat heeft niet echt een bruisend nachtleven, toch zijn er enkele barretjes te vinden, waar je een drankje kan doen en een potje pool kan spelen.

Verblijf

Zeker in het laagseizoen zijn de prijzen van accommodaties in Da Lat goed te doen. Je hebt dan al een simpele kamer voor enkele euro’s per nacht. In het hoogseizoen gaan de prijzen flink omhoog en reserveren is dan (zeker in het weekend en tijdens Vietnamese feestdagen) aan te raden. De kosten van een kamer in de luxe hotels liggen rond de € 100,- per nacht.