Vietnam en haar rijke cultuur

Vanwege de vele periodes die Vietnam onder Chinese heerschappij heeft doorgebracht is de Vietnamese cultuur zwaar beïnvloed door de Zuid-Chinese cultuur. Zo bezit de Vietnamese taal heel veel woorden uit het Chinees. Toch heeft Vietnam een unieke cultuur vanwege de invloeden die door de eeuwen heen hun weg in de Vietnamese cultuur hebben gevonden. Naast Chinese invloeden zijn er namelijk ook nog invloeden te vinden uit het Khmer tijdperk. Ook de Franse bezetting heeft, net als in Laos en Cambodja, een stempel gezet op de cultuur van Vietnam.

  • Vier prachtig geschilderde houten poppen in een klein bootje in het waterpoppentheater
  • Een klassieke Vietnamese dansvoorstelling met dansers en danseressen in zeer kleurrijke kleding
  • Twee personen geven een demonstratie van de Vietnamese vechtsport Vovinam
  • Vier muzikanten die traditionele volksmuziek maken tijdens een optreden
v.l.n.r.: Waterpoppentheather | Klassieke dansvoorstelling | Vovinam demonstratie | Traditionele volksmuziek .

Religie

De meerderheid van de Vietnamese bevolking hangt het boeddhistische geloof aan. Veel van de Vietnamezen houden echter een driedeling van geloven aan. Zo’n 80% van de bevolking heeft een mix van het (Mahayana) boeddhisme, het Taoïsme en voorouderverering als geloof.

Gebruiken en Tradities

Gemeenschappen zijn een belangrijk onderdeel in de Vietnamese samenleving. Waar in China de familie voor de gemeenschap komt, is dit in Vietnam juist het omgekeerde. Binnen deze gemeenschappen worden complexe hiërarchieën met verschillende niveaus van aanzien gevolgd.

Noord-Vietnamese klassieke muziek is de oudste muziek in Vietnam. Deze muziekstijl is ontstaan uit de tijd van de Mongoolse invasies zo halverwege de 13e eeuw. Naast de noordelijke regio zijn er nog twee andere onderscheidbare regio’s, de centraal Vietnamese muziekstijl en de zuidelijke muziekstijl. De centraal Vietnamese muziekstijl heeft invloeden uit de Champa cultuur. De zuidelijke muziekstijl heeft een wat levendiger karakter in vergelijking met de centrale stijl. Vietnam heeft ontzettend veel nationale instrumenten, de meest populaire zijn de percussie instrumenten. In totaal zijn er zo’n 50 verschillende instrumenten.

Een andere kunst in Vietnam is het waterpoppentheater die ontstaan is in de 10e eeuw. Het theater bestaat uit een grote bak met water waarin de poppen optreden. De poppen zijn verbonden met lange bamboe stokken die tot achter de coulissen lopen vanwaar de poppen bediend worden. De poppen zijn gemaakt van hout en worden zeer zorgvuldig gesneden en beschilderd. Vooral aan het schilderen wordt veel zorg besteed, omdat de poppen beschermt moeten worden tegen het water. Veel verhalen, waaronder stukjes uit het dagelijkse leven, worden nagespeeld in deze theaters. In de 20ste eeuw was de kunst van de waterpoppentheaters bijna uitgestorven. Gelukkig zag de regering dit op tijd in en heeft de kunst verheven tot een cultureel erfgoed. Tegenwoordig, gaat het, onder andere dankzij het toerisme, weer een stuk beter met de theaters.