Aanbevelingen voor Vietnam

Corruptie

Vietnam is nog steeds erg corrupt, maar over het algemeen in een vorm waarbij het mogelijk is om dingen (makkelijker) voor elkaar te krijgen die normaliter niet mogelijk zijn. Denk aan “een soepele procedure” bij het verlengen van je visum of aan het betalen van een “boete” omdat je zonder rijbewijs op een motorscooter rijdt (je kan gelijk weer doorrijden). Je kan hier tegenin gaan zonder grote problemen, je visumverleningen komt misschien onder aan de stapel en je boete voor het rijbewijs zal lager uitvallen (de officiële boete zal lager van prijs zijn) maar je mag niet meer verder rijden op je gehuurde scooter.

Criminaliteit

Vietnam is een op wat kleine criminaliteit na veilig voor toeristen. Let op zakkenrollers en personen op motorscooters die het op je tas hebben gemunt. Vooral dat laatste komt in de grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh voor. Loop dus niet op het trottoir met je tas aan de verkeerszijde en let een beetje op je omgeving. Laat ook geen spullen onbeheerd achter (op het strand of op de kamer van je guesthouse), voorkomen is beter dan genezen.

Electriciteit

Vietnam kent een netspanning van 220 Volt (50Hz). Er zijn in principe 3 soorten stekkers te gebruiken in Vietnam namelijk:


  • Type A: Deze ongeaarde stekker met 2 parallelle, platte pinnen wordt vooral in Noord-Amerika en Japan gebruikt. Deze stekker komt vooral in Zuid-Vietnam voor.
  • Type C: Deze ongeaarde stekker word ook wel eurostekker genoemd. Het is een stekker met 2 ronde pinnen die ook in Nederland gebruikt wordt. Deze stekker komt vooral in Noord-Vietnam voor.
  • Type G: Dit type geaarde stekker komt vooral in Engeland voor en zul je in Vietnam minder vaak aantreffen dan de twee bovenstaande stekkers.


Op sommige locaties kunnen ook andere stekkers voorkomen, het is dus aan te raden om een reisstekker mee te nemen.

Verkeer

Het verkeer kan in de grotere steden van Vietnam misschien wat overweldigend overkomen, maar laat je niet afschrikken, wacht met oversteken een rustig moment af (het liefst zonder vrachtverkeer in de buurt) en steek op normaal tempo de weg over, blijf vooral met ditzelfde tempo in een voorspelbare richting lopen en ga niet plots stilstaan of versnellen, je zult zien dat de vele motorscooters en auto’s zich zonder problemen om je heen manoeuvreren.