Phuket

(Kaart)

Phuket (75.000 inw) is een badplaats in het zuiden van Thailand. Het is een karakteristieke stad, in de architectuur zijn invloeden van de Portugese handelsposten terug te zien. Aan de andere kant is Phuket traditioneel voor een groot deel bevolkt door Chinezen. Dit is ook te zien bij een wandeling door de stad. Er zijn veel traditionele Chinese heiligdommen te zien. Daarnaast staat Phuket bekend vanwege het culinaire eten, dat met name op gerechten met zeedieren is gericht. Uiteraard zijn er in Phuket veel bezienswaardigheden. In Amphoe Thalang staat het Two Heroines Monument en niet ver daar vandaan ligt het Thalang National Museum.
Natuurlijk heeft Phuket schitterende stranden en baaien zoals Patong, Karon en Kata. Deze drie gebieden zijn ruim voorzien van hotels, restaurants en winkeltjes. Het nachtleven is het meest actief in Patong en het minst actief in Kata. Karon schommelt daar een beetje tussen in.

  • Het 45m grote boeddha beeld bedekt met marmeren tegels in Phuket
  • Uitzicht over de golfbaan van de Laguna Phuket Golf Club
  • Twee anemoonvisjes, of clownvisjes, in zacht koraal in de zee nabij phuket
  • Uitzicht op de zandstranden en kustlijn van kata noi en kata yai in Phuket
v.l.n.r.: Big buddha | Laguna Phuket Golf Club | Onderwaterwereld Phuket | Kata Noi & Kata Yai beach .

Bezienswaardigheden

Het Two heroines Monument met herdenkingsoffers

Two heroines Monument

Locatie: 12km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Cultureel en Historisch

Het Two heroines Monument is gebouwd ter ere van de heldinnen Thao Sri Sunthon en Thao Thep Kasattri en ter nagedachtenis aan het verzet van de lokale bevolking tegen de invasie van de Birmezen in 1785. Op het moment dat de gouverneur van het eiland overleed organiseerde zijn weduwe (Thao Thep Kasattri) samen met haar zus het verzet en verzamelde alle vrouwen. Deze vrouwen werden verkleed als mannelijke soldaten, waardoor het leger van Phuket vele male groter leek dan dat het eigenlijk was. Na maanden van bestormingen gaf het Birmese leger op en trok zich terug.

De ingang van het Thalang National Museum

Thalang National Museum

Locatie: 12km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Prijs: 100THB | Categorie : Cultureel en Historisch

In het Thalang National Museum is een permanente verzameling te zien van artefacten uit de oudheid, overblijfselen die op het strand zijn gevonden en materialen die in de oorlog met Birma werden gebruikt. Tevens zijn er ruimtes ingericht om een indruk te geven van verschillende bevolkingsgroepen die in de regio wonen, zoals bijvoorbeeld de zeezigeuners. Dit alles geeft een goed beeld over hoe vroeger het leven op Phuket was.

Een van de aqauriums met vissen in het Phuket Aquarium

Phuket Aquarium

Locatie: 12km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Prijs: 100THB | Categorie : Natuur

Het Phuket Aquarium is in 2005 heropent na een verbouwing van ruim 2,5 jaar en is een onderdeel van de Phuket Marine Biological Center. Dit centrum doet onderzoek naar het leven in zee en de bescherming daarvan. In het aquarium zijn veel bassins waar allerlei soorten zeeleven te zien is. Het is ook mogelijk om door een tunnel van glas te lopen. Op deze manier krijg je het gevoel alsof je echt tussen de vissen staat.

Toeristen in een bootje varend door Khao Sok nationaal park

Khao Sok

Locatie: 160 km vanaf centrum – 2,5 uur rijden | Prijs: 200 THB | Categorie : Natuur

Khao is een park van ca. 740km2. Dit park ligt in zuid-Thailand in de buurt van Surat Thani. Het grootste gedeelte van dit park bestaat uit het oudste regenwoud ter wereld. Khao Sok kent en een divers wildleven en het is mogelijk om hier o.a. tijgers, olifanten en beren te zien. De kans dat je deze tegenkomt is echter vrij klein aangezien zij erg schuchter zijn en vooral ’s nachts leven.

Décor in oude Sukhothai stijl in Phuket Fantasea

Phuket Fantasea

Locatie: 1 km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Prijs: 1.900 THB | Categorie : Cultuur, Eten & Drinken en Entertainment

Phuket Fantasea is een themapark. Het park is opgedeeld in drie delen: Festival Village, Palace of the Elephants en Golden Kinnaree Restaurant. Bij binnenkomst van het park begin je bij Festival Village. Dit “dorp” is traditioneel Thais ingericht en bestaat uit winkels waar je Thaise kunst en handwerken kunt kopen. Het Palace of the Elephants is het theater van het park. Hier wordt dagelijks een spectaculaire traditionele show opgevoerd in de Sukhothai-stijl. In deze show zijn naast de mooie special effects en 500 man crew ongeveer 30 olifanten en te zien. Het Golden Kinnaree restaurant is een buffet restaurant waar je voorafgaand aan de show kan dineren. Je kan hier genieten van ontzettend veel verschillende soorten lekkere traditionele Thaise gerechten.

Een overzicht van het tempelcomplex Chalong Temple

Chalong Temple

Locatie: 9km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Cultuur, Historisch en Religieus

De Chalong Temple het grootste Boeddhistische Tempelcomplex van Phuket. In de grote pagode op het terrein ligt een splinter van het bot van Boeddha. De muren zijn beschilderd met het verhaal van Boeddha en er zijn hier verschillende vertoningen van Boeddha te vinden. De temperatuur binnen is over het algemeen iets kouder dan buiten en daarmee aangenaam. Verder is er op het terrein nog een expositie in een ruimte met airconditioning. In deze ruimte zijn wassenbeelden te zien van belangrijke figuren en antiek meubilair.

Ingang van de Phra Thong tempel

Phra Thong Temple

Locatie: 21km vanaf centrum - 25 minuten rijden | Categorie : Cultuur en Religieus

De Phra Thong Temple is de oudste tempel op het eiland. In deze tempel staat een gouden Boeddha beeld. Volgens de mythe kwam hier vroeger een Boeddha beeld uit de grond. Enkel het gouden topje van dit beeld kwam boven de grond uit. Doordat men vroeger dacht dat ze deze wilde stelen, hebben zij een beeld van Boeddha (schouders en hoofd) over de locatie gezet. Dat is het beeld wat je nu nog kunt zien.

Een groot wit Boeddhabeeld op de Nakkerd heuvel onder een donker lucht

Phuket Big Buddha

Locatie: 9km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Cultuur en Religieus

De Phuket Big Buddha beeld ligt midden in het gebied genaamd Nakkerd Hills. Op 350m hoogte staat het grote beeld op de top van de Nakkerd heuvel. Het beeld zelf is 45m hoog. Vanaf deze locatie heb je een mooi panorama uitzicht over heel Phuket. Aan de ene kant heb je een uitzicht over de zee en verschillende badplaatsen, aan de andere kant kijk je uit over het natuurgebied en zie je in de verte Phuket stad. Dit is een ideale locatie om te zien hoe groen Phuket en hoe mooi de omringende zee eigenlijk is.

Het eiland Ao Phang Nga dat ook bekend staat als James Bond eiland

Ao Phang Nga

Categorie : Natuur en Zee & Strand

Ao Phang Nga is een marine park in de Andamanse zee tussen Phuket en Zuid-Thailand. Dit park bestaat uit ca. 40 eilanden en heeft een totale oppervlakte van 400km², waarvan 80% zee. Het meest bekende eiland in deze groep is waarschijnlijk Koh Tapu. Dit eiland werd gebruikt voor de film “The man with the golden gun”. Verder zijn in deze regio muurtekeningen en attributen gevonden, die in sommige gevallen wel 10.000 jaar oud zijn. Uiteraard zijn er in dit gebied schitterende stranden. De mangroves in dit gebied worden door de lokale bevolking gebruikt als waterwegen. Deze mangroves zijn de grootste in Thailand. Zoals te verwachten is er ontzettend veel exotisch wildleven.

Activiteiten

Zonnen
Phuket leent zich ideaal voor de zogenaamde zon, zee en strand vakanties. In Phuket en omstreken zijn verschillende stranden de moeite waard om te bezoeken. De standen bij Kata, Patong en Karon zijn druk bezocht. Bij deze stranden zijn ook genoeg hotels en recreatieve activiteiten.

Watersporten
Op de stranden van Phuket zijn ontzettend veel mogelijkheden tot watersporten. Zo kan je op bijna elk strand jetski’s huren. Ook hier, net als in Pattaya, moet je uitkijken voor oplichters. In sommige gevallen word er onterecht schade berekend en zal je verplicht worden deze te betalen. Op veel plaatsen kan je ook zeilcruises, kajaktochten en visexcursies boeken.

Snorkelen
In de Andamanse zee kun je het hele jaar door perfect snorkelen. De temperatuur van het water is erg aangenaam en de zee is bijna altijd ontzettend helder. Het zeeleven in de buurt van de kustlijn is ook behoorlijk divers. Met name in de periode november - april is de zee het rustigst en het meest geschikt.Duiken
Phuket staat volgens vele in de top 10 van de beste duiklocaties ter wereld. De Andamanse zee is een van de meest heldere in de wereld. In combinatie met de vele mooie locaties maakt het de ideale bestemming voor duikvakanties. Vanaf Phuket vertrekken er dagelijks duikexcursies naar bijvoorbeeld Koh Phi Phi. Ook voor de beginnend duiker is dit perfect. Er zijn verschillende locaties waar je duiklessen kunt volgen, zelfs voor kinderen.

Golf
Op Phuket zijn ontzettend veel golfbanen. Je kunt hier golfen in de schitterende natuur. Er zijn golfbanen die liggen in een bosrijke omgeving of banen met schitterende uitzichten over de Andamanse zee. De meeste golfbanen op Phuket zijn perfect onderhouden. Vaak is er voor een kleine vergoeding mogelijk een caddy te huren die de banen perfect kent.

Kookcursus
In Phuket zijn verschillende locaties waar het mogelijk is om kookcursussen te volgen. Deze cursussen kunnen variëren van één dagdeel tot zeven dagen. Gedurende deze dagen zullen koks je de fijne kneepjes van de Thaise keuken bijbrengen. In veel gevallen zul je koken met de lokale ingrediënten. De koks zullen je informeren welke producten je thuis kunt gebruiken ter vervanging van de lokale producten in geval deze thuis niet verkrijgbaar zijn.

Uitgaan

Nachtleven
Phuket biedt ontzettend veel gelegenheden om ‘s avonds uit te gaan. Met name in Patong is het nachtleven erg bruisend. In de plaatsen Kata Beach en Karon Beach is het nachtleven niet zo druk en uitgebreid als in Patong. Deze locaties zijn met name gericht op toeristen. Mocht je interesse hebben in het nachtleven van de lokale Thai dan kan je beter naar Phuket stad gaan. Deze uitgaansgelegenheden zijn minder tot niet gericht op toeristen.

Dineren
Dineren in Phuket is voor de liefhebbers van visgerechten ideaal. Op ontzettend veel locaties op het eiland is het mogelijk om voor redelijke prijzen perfect te dineren. Uiteraard is het niet alleen voor de visliefhebber goed vertoeven, ook vegetariërs of liefhebbers van vlees kunnen hier perfect terecht. De keukens variëren van Westers tot Aziatisch.

Bereikbaarheid

Phuket is op meerdere manieren te bereiken.
Bus
Vanuit Bangkok is Phuket met de bus in 12-14 uur te bereiken. Deze bussen vertrekken vanuit het zuidelijke busstation “Sai Tai Mai”. Er zijn verschillende soorten buslijnen. Uiteraard verschillen de prijzen per keuze. Het meest geliefd zijn de overnachtritten, vanwege het comfort die deze bussen bieden.

Auto
Met de auto is misschien wel de leukste manier om naar Phuket te gaan. Op deze manier kom je op veel mooie locaties, waar je zelf bepaalt of je stopt en gaat rondkijken. Een kaart meenemen of andere vorm van navigatie is wel aan te raden mocht je verdwalen. De reistijd is op deze manier ca. 12 uur (ca. 870km)

Trein
Met de trein naar Phuket gaan is ook mogelijk. Alleen is het niet mogelijk om met de trein helemaal tot aan Phuket te komen. De trein vertrekt vanaf het Hua Lamphong treinstation in Bangkok en op Surat Thani treinstation moet je overstappen op de bus naar Phuket. De nachttrein is comfortabeler dan de overnacht bus.

Vliegtuig
Met het vliegtuig kun je vanaf Amsterdam en Dusseldorf vliegen naar Phuket (Phuket International Airport). In veel gevallen moet je, afhankelijk van de maatschappij, overstappen in Bangkok of andere Aziatische steden. De kosten per ticket kunnen verschillen en zullen over algemeen liggen tussen de 600 en 1.000 euro.

Daarnaast is het mogelijk om met binnenlandse vluchten op Phuket te vliegen. Vanuit Bangkok, Chiang Mai, Pattaya en Koh Samui vertrekken er dagelijks vluchten naar Phuket. Er zijn meerdere maatschappijen die de vluchten aanbieden, zoals; Air Asia, Nok Air en Thai Airways. Een ticket vanuit Bangkok kost ca. 1.500 THB voor enkele reis. Een ticket bij Bangkok Airways naar Chiang Mai kost ca. 2.500 THB. Vanuit Koh Samui en Pattaya kost een enkele reis 3.000 THB.

Verblijf

In Phuket zijn veel locaties om te verblijven. De meest bekende en best bezochte zijn Patong, Karon en Kata Beach. Op deze locaties zijn ontzettend veel hotels en resorts, verschillend van comfortabel tot extreem luxe. De meeste locaties liggen aan de boulevards met directe toegang tot het strand. Uiteraard liggen de prijzen van guesthouses stukken lager als van de hotels en resorts. Voor elk budget is het mogelijk om hier te verblijven. Phuket is niet echt gericht op de low-budget reiziger, het is moeilijker om hier goedkope guesthouses te vinden.