Pattaya

(Kaart)

Pattaya (100.000 inw) is een kustplaats aan de Golf van Thailand in de provincie Chonburi zo’n 150km ten zuidoosten van Bangkok. Door het jaar heen zijn hier ca. 4 miljoen bezoekers te vinden. Deze stad is ten tijde van de oorlog in Vietnam bekend geworden door Amerikaanse soldaten die tijdens hun verlof hier kwamen relaxen. In die tijd was Pattaya niet meer dan een vissersdorpje met enkele hutjes op het strand. Van die vissershutjes op het strand is weinig over. Pattaya is een stad die vol staat met hotels en resorts en is met name bekend vanwege het drukke nachtleven. Een groot deel van het centrum bestaat in principe uit een red light district. Langs de gehele boulevard zijn verschillende bars en clubs te vinden. Daarmee is Pattaya als vakantiebestemming niet geschikt voor een gezin met kinderen. Een goed alternatief voor een gezin met kinderen is Jomtien. Jomtien is een dorp dat iets ten zuiden van Pattaya ligt. In de directe omgeving van Pattaya zijn diverse bezienswaardigheden. Een dagje uit is daarom vanuit beide locaties makkelijk te organiseren.

  • Een houten kasteel in Thaise stijl aan de kust, genaamd Sanctuary of Truth
  • Een drukke straat met barretjes in de avond in Pattaya.
  • Het zandstrand van Pattaya met vele bootjes aan de kust
  • Danseressen op het podium tijdens de uitvoering van de Tiffany's Show
v.l.n.r.: Sanctuary of Truth | Nachtleven van Pattaya | Strand van Pattaya | Tiffany's Show .

Bezienswaardigheden

Het gouden Boeddhabeeld bovenop Buddha Hill Pattaya

Buddha Hill

Locatie: 2km vanaf centrum - 30 minuten te voet | Categorie : Cultureel en Religeus

Op een van de hoogste punten van Pattaya, Buddha Hill, staat het grootste Boeddhabeeld van de regio. Aan het begin van de heuvel is er een trap die leid naar de top. Daarnaast staan er nog meerdere kleinere beelden van Boeddha. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over Pattaya en Jomtien.

Een paarse Orchidee in Chaloem Phrakiat Park

Chaloem Phrakiat Park

Locatie: 2km vanaf centrum - 25 minuten te voet | Categorie : Natuur

Chaloem Phrakiat Park heeft een oppervlakte van ca. 24.000m2 en is gelegen aan de voet van de Khao Pattaya heuvel. Het park beschikt over mooie tuinen ter ere van de 60ste verjaardag van de koning. Er zijn mogelijkheden om hier te wandelen, trimmen of sporten. Ook biedt deze locatie een mooi uitzicht over de stad Pattaya.

De in aanbouw zijnde tempel Sanctuary of Truth (Prasat Satchatham)

Sanctuary of Truth (Prasat Satchatham)

Locatie: 7,5km vanaf centrum - 18 minuten rijden | Prijs: 500THB | Categorie : Cultureel en Religieus

Sanctuary of Truth is een volledige houten tempel met een hoogte van 105m en heeft een oppervlakte van ca. 3.200m2. De bouw is begonnen in 1981 en zal naar verwachting pas in 2025 klaar zijn. De tempel wordt gebouwd in de Khmer stijl waar handgemaakte houten beelden tentoongesteld staan. Bij de tempel zijn verschillende activiteiten zoals dineren en boottochten om de tempel vanuit zee te bewonderen.

Het voetpad naar de tempel Wat Yanasangwararam Woramahawihan

Wat Yanasangwararam Woramahawihan

Locatie: 21km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Cultureel en Religieus

Wat Yanasangwararam Woramahawihan is een tempel ten zuiden van Pattaya. Deze tempel is gebouwd in 1976 ter ere van Somdet Phra Yanasangwon. In deze tempel is een replica te vinden van de voetafdruk van Boeddha. Daarnaast zijn er in een stupa op het terrein relieken te bezichtigen. Deze tempel is gelegen in een grote zeer mooi aangelegde tuin waar je goed en rustig kunt wandelen.

Bomen gesnoeid in verschillende vormen in de Nong Nooch Tropical Garden

Nong Nooch Tropical Garden

Locatie: 7km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Prijs : 500THB | Categorie : Natuur

Nong Nooch Tropical Garden is een tuinencentrum waar verschillende tuinen te zien zijn. Er zijn onder andere Aziatische, Frans-Romeinse, vlinder en botanische tuinen. Deze tuinen worden eens in de zoveel tijd vernieuwd. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat mensen die deze tuinen vaker bezoeken nooit hetzelfde te zien krijgen. Behalve de tuinen zijn er ook dagelijks shows te zien. Zo zijn er onder andere culturele dansshows, martial arts demonstraties en een olifantenshow. Dit park heeft voor elke wat wils, waarmee een bezoek hieraan geschikt is voor het hele gezin.

Een krokodillentrainer die zijn hoofd in de bek van een krokodil stopt

The Million-Year Stone Park and Crocodile Farm

Locatie: 13,5km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Prijs : 300THB | Categorie : Natuur en dierentuin

The Million-Year Stone Park and Crocodile Farm is een dierentuin waar verschillende exotische dieren te zien zijn. Dit park is met name bekend vanwege de dagelijks krokodillenshow. Naast de vele zoet en zoutwater krokodillen die hier wonen zijn er ook andere dieren te vinden als tijgers, olifanten, beren en verschillende vogelsoorten. Door het hele park liggen vijvers met fonteinen en grote indrukwekkende stenen in kleurige tuinen.

Een etende olifant in de Pattaya Elephant Village

Pattaya Elephant Village

Locatie: 10,5km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Prijs : v.a. 650THB | Categorie : Natuur

De Pattaya Elephant Village is een olifantenkamp opgericht om olifanten op te vangen. Veel van deze olifanten werden gebruikt om zwaar werk te verrichten, maar door ziekte of blessures konden zij dit niet meer. Deze olifanten worden hier opgevangen en onderhouden. Momenteel wonen hier ca. 30 olifanten. Het is hier mogelijk om bijvoorbeeld een ritje te maken of naar een show te kijken die dagelijks worden gehouden.

De glazen tunnel door het aquarium van Underwater World

Underwater World

Locatie: 4,5km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Prijs : 500THB | Categorie : Natuur

Underwater World is volledig gericht op het onderwaterleven. Alle aspecten van het zeeleven worden benadrukt. Van de dieren die vrij aan de oppervlakte leven tot het diepe zeeleven. Zeekomkommers tot aan haaien passeren de revue. Vanwege de vele bezienswaardigheden en het educatieve aspect in dit park is het ideaal om een dag naar toe te gaan met het hele gezin.

Activiteiten

Watersporten
Als kustplaats zijn er in Pattaya veel watersport activiteiten. Er kunnen jetski’s gehuurd worden, parasailen of een tochtje op een “bananaride”.Duiken
Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om te gaan duiken in Pattaya. Er zijn vele duikscholen te vinden in Pattaya. Van de ca. 14 duikplaatsen zijn er maar liefst 3 scheepswrakken die tussen de 25 en 31m liggen. Het voordeel van duiken in Pattaya is dat je hier het hele jaar terecht komt. Een PADI Openwater duikcursus kost ca. 11.000THB.

Golf
In Pattaya en omstreken zijn zeer veel locaties waar goed te golfen is. Het is een goede omgeving om golfvakanties te houden. De faciliteiten zijn zeer goed en voorzien van alle comfort. In veel gevallen is het mogelijk om een lokale caddy ter beschikking te hebben, die de banen ontzettend goed kent en zeer bekwaam is. De meeste banen zijn op of nabij resorts, zodat je maximaal kunt concentreren op het golfen bij een zeer aangenaam verblijf. Uiteraard is het ook mogelijk om één dag te golfen of een golfcursus te volgen. Vaak zijn deze te boeken bij bars en cafés in Pattaya of bij de golfbanen zelf.

Uitgaan

Tiffany's Show
Locatie: 3,5km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Prijs: v.a. 650THB | Categorie: Entertainment
De Tiffany’s Show is een kindvriendelijke dagelijkse cabaret voorstelling die het hele jaar loopt. Het is een show waarbij verschillende culturen en stijlen aan bod komen. Van Bollywood tot West End en culturen als Russisch, Chinees en Koreaans komen op spectaculaire wijze voorbij. De hele show word opgevoerd door “Ladyboys” (travestieten en transseksuelen). Als je in Pattaya bent is dit één van de aanraders die eigenlijk niet gemist mag worden. Volgens sommige is dit zelfs een show die thuis hoort in de rij van Moulin Rouge en Siegfried & Roy. Naast de dagelijks shows is er één keer per jaar de “Miss Tiffany’s Universe “ verkiezing. Bij deze verkiezing komen uit heel Thailand ladyboys naar Pattaya om hieraan deel te nemen.

Spa
Zoals op veel locaties in Thailand kan je ook in Pattaya naar de Spa’s. In een relaxte omgeving is het mogelijk om helemaal tot rust te komen door bijvoorbeeld aromatherapie, Thai massage en voetmassages. Uiteraard zijn er ook de sauna’s en stoombaden.

Nachtleven
Pattaya heeft het drukste nachtleven van Thailand. Het centrum bestaat voor het grootste gedeelte uit een red-light zone vol met bars en clubs. Het nachtleven begint hier al in de middag. Als je hier niet naar opzoek bent, kun je Pattaya centrum na deze tijd beter vermijden.

Bereikbaarheid

Auto/Taxi
Pattaya is in ongeveer 2 uur vanuit Bangkok per auto of taxi te bereiken. Kosten van de taxi liggen op ongeveer 1.500THB. Omdat het vliegveld van Bangkok dichterbij gelegen is dan de stad zelf zijn de kosten vanuit hier ongeveer 1.100THB. Let erop dat er duidelijkheid is over de betaling van de tolwegen voor je vertrekt!

Bus
Vanuit drie busstations in Bangkok kun je per 1ste en 2e klas bus naar Pattaya reizen, dat zijn Ekamei (oost), Moh Chit (noord) en Sai Tai Mai (zuid). Prijzen voor een 1ste klas staatsbus vanaf al deze busstations liggen op ongeveer 120 THB. Een reis per bus duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur met uitzondering van het Sai Tai Mai busstation, deze reis duurt een stuk langer.

Boot
Tijdens het hoogseizoen is het mogelijk om vanuit Hua Hin met een boot naar Pattaya te reizen. De tocht duurt ruim 3 uur en kost ongeveer 1.600THB. Kom je vanuit het zuiden dan is dit dus een goedkopere en snellere optie dan over land door Bangkok te gaan.

Vliegtuig
Vanuit Phuket en Koh Samui kan er gevlogen worden op Pattaya (U-Tapao Rayong International Airport). Dit vliegveld ligt 30km buiten Pattaya en is in ongeveer een half uur te bereiken. Er is geen verbinding tussen Bangkok en U-Tapao.

Verblijf

In de regio Pattaya en Jomtien zijn er meer dan genoeg verblijfsmogelijkheden. Je vind hier goedkope guesthouse, maar ook luxe resort’s en hotels.

Budget
Bij de goedkope guesthouses moet je rekenen op 150THB tot 750THB per nacht. Voor dit geld heb je een kamer die voldoet aan de eerste levensbehoeftes. Verwacht hier geen enkele vorm van luxe.

Middenklasse
Als je budget iets ruimer is dan kun je in een middenklasse hotel overnachten. De kosten hiervan variëren van 800THB tot 2.500THB per nacht. De hotels voorzien in de basisbehoeftes en geven meer comfort dan guesthouses. Hier heb je bijvoorbeeld een eigen badkamer en is er vaak airconditioning in de kamer aanwezig.

Luxe
Voor een zeer luxe verblijf kan je in hier ook goed terecht. Bij deze hotels/resorts beginnen de prijzen bij de ca. 2.500THB en kunnen oplopen tot wel 8.000THB per nacht of meer, afhankelijk van de luxe die je wenst. Bij deze accommodaties ben je van alle gemakken voorzien.