Krabi

(Kaart)

Krabi (ca. 25.000 inw.) ligt 800km ten zuiden van Bangkok aan de Andamanse Zee. Deze stad is met name bekend vanwege de mooie natuur, zee en strand in de omgeving. De geschiedenis van Krabi gaat terug tot ca. 35.000 v. chr.. Krabi wordt ook vaak gebruikt als basis voor excursies naar bijvoorbeeld Koh Phi Phi. Daarnaast is deze omgeving zeer geliefd bij klimmers vanwege de veel kalksteenrotsen in de regio. Ook voor de zon, zee en strand vakanties is dit een goede locatie. Krabi en de omliggende plaatsen beschikken over mooie stranden en heldere zee. Snorkelen en duiken is hier goed mogelijk.

  • Goudkleurige boeddha beeld bij de tiger cave temple oftewel wat tham sua
  • Klimmer hangt aan een rots met uitzicht over zandstrand en rotskust Krabi
  • Uitzicht op het zandstrand van Krabi met een grote rots op de achtergrond
  • Een lionfish ofwel gewone koraalduivel in de zee op duiklocatie Kings Cruiser nabij Krabi
v.l.n.r.: Boeddha beeld - Wat Tham Sua | Klimmen op Krabi | Strand van Krabi | Gewone koraalduivel - Kings Cruiser .

Bezienswaardigheden

Luchtfoto van het eiland Koh Phi Phi Leh

Koh Phi Phi

Locatie: 40km vanaf centrum - 1,5 a 2 uur varen | Prijs : 200 THB | Categorie : Natuur

Op ca. 40km van Krabi en ca. 50km van Phuket ligt de eilandengroep Koh Phi Phi. Dit park beslaat ca. 400km². Het enige bewoonde eiland in de park is Koh Phi Phi Don. Het eiland Koh Phi Phi Leh is waarschijnlijk het meest bekende eiland. Dit eiland is namelijk gebruikt in de film “The Beach”. Met name Maya Bay is hiervoor gebruikt.

De twee kalksteenrotsen die de poort tot Krabi vormen

Khao Kanab Nam

Locatie: 5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Natuur en Cultuur

Op ca. 15 minuten varen vanuit Krabi ligt Khao Kanab Nam. Deze twee kalksteenrotsen zijn ongeveer 100m hoog en vormen de natuurlijke poort naar Krabi. In deze rotsen zitten een aantal grotten waar overblijfselen en skeletten van mensen zijn gevonden. Er leidt een trap naar de top waar je van een mooi uitzicht kunt genieten. Een boot naar deze locatie kost ca. 300 THB.

De trap naar de ingang van de witte tempel Wat Kaew

Wat Phra Kaew

Locatie: 1km vanaf centrum - 15 minuten te voet | Categorie : Cultuur en Historie

De Wat Phra Kaew tempel light op ca. 1km van het centrum. Dit is de belangrijkste tempel in Krabi voor de lokale Thai. Het complex bestaat uit 19de en 20ste eeuw gebouwen, waarbij het grootste gedeelte van de gebouwen wit zijn.

Gouden Boeddhabeelden bij de tempel Wat Tham Sua

Wat Tham Sua

Locatie: 10km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Categorie : Cultuur, Historie en Natuur

De Wat Tham Sua tempel ligt net buiten Krabi en staat ook wel bekend als Tiger Cave Temple, niet te verwarren met de Tiger Temple in Kanchanaburi. Om deze tempel te bereiken moet je een flinke trap oplopen. De trap telt ruim 1.200 treden. Eenmaal boven aangekomen kan je genieten van een 360 graden uitzicht over de regio. Bovenaan zijn een aantal Boeddha vertoningen te zien en op een apart stukje is een punt Hindoeïstisch ingericht. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om een stuk van Koh Phi Phi te zien.

Het verlaten strand Ao Nang met uitzicht op een eilandje in de zee

Ao Nang

Locatie: 20km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Het Ao Nang strand nabij Krabi is misschien wel het populairste strand in de regio. Het strand is goed te bereiken via de weg. Sinds de jaren 90 is dit strand steeds populairder geworden bij toeristen. Sinds die periode zijn er ook steeds meer hotels en resorts bijgekomen wat ten kosten is gegaan van de rust. Bij dit strand kan je goed snorkelen en is het mogelijk om excursies te boeken naar bijvoorbeeld Koh Phi Phi.

Activiteiten

Duiken
In de regio van Krabi en Koh Phi Phi zijn een aantal goede duiklocaties zoals King Cruiser Koh Ha. November tot april zijn de beste maanden om te gaan duiken in deze regio. Buiten deze periode is het vaak ook nog goed mogelijk om te gaan duiken, het zicht is wat minder en de zee wat ruwer. Het zal echter zelden gebeuren dat duikexcursies worden geannuleerd. Gedurende maanden mei tot augustus is het misschien beter om te gaan duiken bij Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao.

Klimmen
In de regio van Krabi zijn verschillende goede klimlocaties zoals bijvoorbeeld het eiland Railay. De meeste locaties bestaan uit kalksteen rotsen. De locaties van deze rotsen zijn veel aan zee wat het een mooi geheel maakt. Jaarlijks vind hier een klimevenement plaats. Deze regio word ook wel gezien als de klimlocatie van Thailand.

Uitgaan

Dineren
Tijdens het hoogseizoen zijn er meer dan voldoende eetgelegenheden. Er zijn twee avondmarkten met veel kraampjes waar je tegen schappelijke prijzen traditioneel Thais kunt eten . Vaak ontbreken hier de menu’s en moet je gewoon aanwijzen wat je wilt eten. Mocht je geen liefhebber zijn van Thais eten, dan zijn er meerdere restaurants met westerse keukens. Buiten het hoogseizoen zijn echter veel restaurants gesloten.

Bars
In het toeristisch gedeelte en het centrum van Krabi zijn meerdere uitgaansgelegenheden. Het nachtleven hier is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Bangkok, Phuket of Pattaya. Bij aantal bars treden geregeld, soms zelfs dagelijks live (cover)bands op.

Bereikbaarheid

Krabi is op verschillende manieren bereikbaar. De meest gebruikte vormen zijn per vliegtuig, boot en bus.

Vliegtuig
Vanuit Bangkok, Koh Samui, Kuala Lumpur en Singapore is het mogelijk om rechtstreeks op Krabi te vliegen. De meest gebruikte vliegtuigmaatschappijen zijn: Air Asia, Thai Airways en Bangkok Airways. De vluchten van en naar Bangkok opereren dagelijks.

Boot
Dagelijks arriveren en vertrekken boten van Koh Phi Phi naar Krabi. Deze boten vertrekken vanaf een pier, op ca. 5km van het centrum. Vaak zit de taxirit naar de pier in de prijs van het bootkaartje. Een kaartje voor de boot kost ongeveer 600 THB. De overtocht duurt ca. 1,5 a 2 uur.

Bus
Vanuit Phuket en Bangkok is Krabi per bus bereikbaar. De bus vanuit Phuket vertrekt enkele keren per dag. De rit duurt ongeveer 2,5 a 3 uur. Deze bussen rijden van het vliegveld in Phuket naar het vliegveld in Krabi. De kosten van een kaartje zijn ca. 150 THB. Vanuit Bangkok vertrekken er dagelijks bussen naar Krabi. Het is aan te raden om de VIP Bus te boeken aangezien de rit ca. 12 uur duurt. De kosten van zo’n kaartje zijn ca. 900 THB.

Verblijf

In Krabi is het mogelijk om voor elk budget te verblijven.

Low-Budget
De prijzen voor low budget beginnen bij ca. 150 THB en kunnen oplopen tot 500 THB. Voor deze bedragen ben je voorzien in de basisbehoeftes. Soms moet je het sanitair delen met andere gasten.

Mid-Range
Als je een iets ruimer budget hebt, dan kan je voor ca. 500 - 1.000 THB in Krabi goed verblijven. Voor deze bedragen zit je in een goed onderhouden guesthouse of motel. Deze kamers beschikken vaak over airconditioning, prive sanitair en een koelkastje.

Luxe
Ga je voor luxe en comfort naar Krabi dan beginnen de prijzen bij 1.200 THB en kunnen behoorlijk oplopen. Bij deze accommodaties beschik je over alle luxe die je wenst. De complexen beschikken vaak over restaurants, zwembaden en spa’s. De kamers zijn zeer luxe uitgevoerd en van alle gemakken voorzien.