Koh Tao

(Kaart)

Koh Tao (ca. 1.400 inw) is een eiland in de Golf van Thailand ca. 600km ten zuiden van Bangkok en ca. 50km ten noorden van Koh Phangan. De totale oppervlakte van het eiland is slechts 21km². De naam Tao betekend letterlijk schildpad. Deze naam heeft Koh Tao te danken aan de vorm van het eiland, namelijk een schildpad. Dit eiland is ook een broedgebied voor de karetschildpad en de groene zeeschildpad. Vanwege de vele duiklocaties en zwakke stroming is dit een ideale locatie voor de beginnend duiker. Zichtbaarheid ligt hier het hele jaar gemiddeld op zo’n 15 tot 20m met uitschieters naar de 40m. Dit is dan ook de reden dat de concentratie duikscholen en duikwinkels op dit kleine eiland hoog is. Er zijn vele Nederlandse duikinstructeurs werkzaam op Koh Tao. Nederlandstalige duiklessen zijn geen enkel probleem. Het is daarom niet gek dat bijna de hele lokale economie is gebaseerd op het (duik)toerisme. Op het eiland zelf is weinig te doen verder. Het uitgaansleven is bijvoorbeeld rustiger dan het nachtleven op de naburige eilanden Koh Samui en Koh Phangan.

  • Een groene zeeschildpad onderwater in de zee nabij Koh Tao
  • Zondersondergang over de zee gezien vanaf Koh Tao. Op de achtergron liggen een aantal bootjes
  • Uitzicht vanaf viewpoint op Nang Yuan nabij Koh Tao, over nang yuan.
  • Rots eiland nabij de popularaire duiklocatie shark point
v.l.n.r.: Groene zeeschildpad in de zee | Zonsondergang op Koh Tao | Nang Yuan eiland | Shark Island .

Bezienswaardigheden

Een school Baracuda's bij de duiklocatie Samran Pinnacles

Samran Pinnacles

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : 12 tot 30 meter

Samran Pinnacles is bestemd voor de meer ervaren duiker. De stroming hier kan behoorlijk sterk zijn. Vanwege de omstandigheden op deze locatie kom je hier met name pelagische vissen tegen. Naast de vissen zijn hier ook mooi koralen te vinden.

Een Stierhaai bij de duiklocatie Chumpon Pinnacle

Chumpon Pinnacle

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : 15 tot 35 meter

Chumpon Pinnacle is een van de betere duiklocaties in de omgeving van Koh Tao. Er zijn grote onderwater plateaus waar verschillende vormen van koraal en pelagische vissen voorkomen. Op deze locatie maak je ook de grootste kans om een Walvishaai te zien. De stroming hier kan behoorlijk zijn.


Kerstbook koraal bij de duiklocatie Japanse Gardens

Japanese Gardens

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : 2 tot 5 meter

Japanese Gardens heeft haar naam te danken aan de schitterende koralen. Deze locatie is uitermate geschikt voor de beginnende duiker en snorkelaar. Er is bijna geen stroming. Het zeeleven hier bestaat uit aalen, blauwpuntroggen en zeeslangen.

Een Walvishaai bij de duiklocatie Shark Island

Shark Island

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : max. 25 meter

Qua diversiteit in zeeleven is Shark Island een goede locatie. Dit onbewoonde eiland ligt op ca. 300m van Koh Tao. Rondom het eiland ligt kleurrijk koraal bestaande uit verschillende koraalsoorten. De vissen die je hier kan tegenkomen zijn o.a. blauwpuntroggen en harlekijnvissen. Met name de noordkant van het eiland is geschikt voor fotografie. Hoewel deze locatie geschikt is voor alle niveaus kan de stroming hier vrij sterk zijn.

De zandstrook die de drie rotsen van Nang Yuan met elkaar verbind

Nang Yuan

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : max. 15 meter

Nang Yuan zijn eigenlijk drie eilandjes met elkaar verbonden door een witzandstrand. Het is een schitterende duiklocatie. Het water rondom dit eiland is erg helder en ideaal voor duiken en snorkelen. Het diepste punt in deze drie baaien ligt op ca. 15m. Hier zijn verschillende koralen te zien. Tussen deze koralen vind je verschillende soorten vis waaronder de papegaaivis en de kleine geelstaart barracuda. De stroming kan hier behoorlijk sterk zijn.

Een Mureen bij de duiklocatie Green Rock

Green Rock

Categorie : Natuur en Zee | Diepte : max 30 meter

Green Rock is een duiklocatie iets ten Noorden van Nang Yuan. Hier zijn ontzettend veel grotten en overkappingen waar verschillende vissen leven. Een van de vissen die je hier kan tegen komen is de zgn. triggerfish. Deze vis is erg territoriaal dus pas op met het benaderen van deze vissen. Het is mogelijk dat je van onderaf wordt aan gevallen. Hun territorium loopt in een V-vorm met de punt op de bodem naar wijder wordend richting de oppervlakte. Ook hier kan een aanzienlijke stroming staan.

Activiteiten

Duikles
Prijs: ca. 9.800 THB
Over het hele eiland zijn verschillende duikscholen verspreid. Bij alle duikscholen is het mogelijk om les in het Engels te krijgen en bij een groot aantal ook in het Nederlands. Er worden diverse cursussen aangeboden van verschillende organisaties zoals PADI, BSAC, DSAT en SSI. Van ‘s werelds grootste duik organisatie (PADI) worden zowel alle recreatieve als professionele cursussen gegeven. Daarnaast is het ook mogelijk om je op te laten leiden tot technische duiker.

Duiken
Zoals in de inleiding al te lezen is beschikt de omgeving van dit eiland over ontzettend veel duiklocaties. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de activiteit hier duiken is. Op het eiland is het op veel locaties mogelijk om een fundive te boeken naar verschillende locaties. Prijzen van een fundive beginnen bij ca. 1.000THB en zakken in prijs naar mate er meer fundives geboekt worden.

Snorkelen
Mocht je niet willen of kunnen duiken, dan is snorkelen een goed alternatief om te genieten van het zeeleven in deze regio. Er zijn verschillende baaien in de buurt zoals Shark Bay en Mango Bay waar goed te snorkelen is. Ook is het mogelijk om snorkelexcursies te boeken naar locaties in de regio.

Fietsen
Als je een dagje geen zin hebt om te duiken kan je het eiland gaan ontdekken. Een goede manier om dit toen is op de fiets. Aan te raden is om een mountainbike te huren, want de wegen op dit eiland zijn niet zoals wij die kennen. Op deze manier kan je een aantal mooie punten op het eiland zien zoals bijvoorbeeld Two view, John Suwan Viewpoint en Fraggle Rock.

Wandelen
Ook te voet is dit eiland goed te verkennen. De oppervlakte van dit eiland is dermate klein dat je in ongeveer één dag het hele eiland te voet gezien kan hebben. Ook bij het wandelen is het aan te raden om de punten die bij fietsen vermeld staan te bezoeken.

Uitgaan

Dineren
Op dit eiland zijn meer dan voldoende restaurants te vinden. Van pizza’s tot traditionele Thaise gerechten. Op sommige stranden kan je genieten van verse visbarbecues. De prijzen van de restaurants variëren van 60THB tot 250THB per hoofdgerecht. De eetgelegenheden zijn met name te vinden in de toeristische gebieden Sairee Beach en Chalok Bay.

Bars
Het nachtleven op Koh Tao is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Koh Samui, Koh Phangan of Phuket. Maar ‘s avonds word er op dit eiland toch gefeest. Met name in het noordelijk deel van Sairee Beach. Daar zijn de bars tot ongeveer 01:00 open. Na sluiting van de bars, vertrekken de gasten die nog willen feest richting het zuiden van Sairee Beach. Daar blijven clubs tot laat in de nacht open.

Bereikbaarheid

Koh Tao is enkel per boot bereikbaar vanuit Koh Samui, Koh Phangan en Surat Thani. Een boottocht vanuit Koh Samui duurt ongeveer 1,5 uur en vanuit Koh Phangan duurt de tocht ongeveer 1 uur. Als je de boot neemt vanuit Surat Thani duurt de overtocht ongeveer 3 uur. Vanuit Surat Thani is het ook mogelijk om een nachtboot te nemen en dan duurt de overtocht ca. 7 uur. Verwacht op de boot geen luxe, want vaak zijn dit oude vrachtschepen. Het is dan ook verstandig om bij deze keuze een matras of luchtbed mee te nemen.

Tweemaal daags gaat er een gecombineerde boot-bus dienst vanuit Bangkok per echte VIP-bus (geen Khao Sarn VIP!) via Hua Hin naar Chumpon. Vervolgens gaat de tocht per catamaran verder via Koh Tao en vervolgens Koh Phangan naar Koh Samui. De reis zelf duurt ca. 9 uur, de “nacht”dienst duurt echter 3 uur langer omdat je enkele uren voor vertrek al aankomt in Chumpon. Vertrek vanuit Bangkok is om 06:00u en 21:00u, aankomst op Koh Tao is om 14:45u en 08:45u. De hele reis vanuit Bangkok naar Koh Tao kost ca. 1.000THB.

Er is ook nog de mogelijkheid om per vliegtuig vanuit het tweede vliegveld (Don Muang) in Bangkok naar Chumpon te vliegen en dan vervolgens per catamaran naar Koh Tao te gaan. De reis duurt bijna 5 uur en kost ca. 3.500THB. Je kunt ook op eigen houtje naar Chumpon reizen, de overtocht per catamaran duurt dan 105 minuten en kost ca. 600THB.

Verblijf

Op Koh Tao zijn verschillende vormen van verblijf mogelijk. Als je via een georganiseerde duikexcursie naar Koh Tao toe gaat, zal in veel gevallen de duikschool tijdens de cursus voor gratis accommodatie zorgen. Is dit niet het geval of wil je zelf zorgen voor je accommodatie dan is dat mogelijk. De goedkopere verblijven beginnen bij ca. 500 THB en afhankelijk van hoeveel luxe je wilt kan het oplopen tot zo’n 11.000 THB per nacht.