Koh Samui

(Kaart)

Koh Samui (50.000 inw) is na Koh Chang het grootste eiland van Thailand. Het eiland ligt op ca. 700km van Bangkok en 15km van Koh Phangan in de Golf van Thailand. In het begin van de jaren 70 is het toerisme begonnen op dit eiland. In eerste instantie waren het de backpackers die Koh Samui ontdekte. Met name vanwege de mooie stranden als Chaweng en Lamai heeft dit eiland haar bekendheid gekregen. Aan de westkust vind je de rustige stranden. Koh Samui leent zich ook uitstekend om als basis te gebruiken voor duik en snorkel excursies. Naast de stranden en zee zijn er ook veel culturele en historische bezienswaardigheden op het eiland. Enkele voorbeelden van de tempels zijn Wat Khunaram Koh Samui en Wat Phra Yai. Koh Samui is naast Bangkok en Phuket een van de aanlegplaatsen voor verre oosten cruises die Thailand aandoen.

  • Uitzicht over de zee op het eilandje Koh Kra
  • Het grote, met goudblad bedekte, boeddha beeld die staat boven de Wat Phra Yai tempel
  • De rots kustlijn van Koh Samui met de helder blauwe zee.
  • Uitzicht in de avond over het zandstrand met bungalows op Koh Samui
v.l.n.r.: Koh Kra | Big Boeddha - Wat Phra Yai | Kustlijn Koh Samui | Zandstrand met bungalows .

Bezienswaardigheden

De Wat Khunaram tempel onder een helder blauwe hemel

Wat Khunaram

Locatie: 18km vanaf centrum - 40 minuten rijden | Categorie : Cultureel en Historisch

Wat Khunaram is waarschijnlijk de bekendste tempel op Koh Samui. De bekendheid heeft de tempel te danken aan de gemummificeerde monnik. Deze monnik zit tot op de dag van vandaag nog steeds in dezelfde houding als toen hij stierf. De laatste week van zijn leven stopte hij met eten en praten en ging hij mediteren tot de dood. Het mediteren deed hij in de nabij gelegen grot Tham Yai. Hij zit in een vitrinekast met zonnebril op om zijn vergane ogen te verbergen. De tempel zelf is een vrij normale tempel waar dagelijks lokale Thai naar toe komen om offers te brengen.

Uitzicht over het Ang Tong Nationaal Marine Park

Ang Tong National Marine Park

Locatie : 15km vanaf centrum - 0,5 uur varen | Prijs: 200 THB | Categorie : Natuur en Zee

Het Ang Tong National Marine Park heeft een oppervlakte van ca. 250km². Dit park is goed te bereiken vanuit drie eilanden: Koh Samui, Koh Tao en natuurlijk Koh Phangan. In dit park vind je onder andere mooie natuur, grotten en koraalriffen. Dit maakt het ideaal om te gaan duiken of snorkelen. In de zee leven o.a. Makreel, zwartpunt haaien en koraalvlinders. Op het land kan je o.a. verschillende schildpadsoorten, verschillende vogelsoorten en enkele kikkersoorten tegen komen.

Het Boeddhabeeld van de Wat Phrao Yai tempel boven aan de trap

Wat Phra Yai (Big Buddha Temple)

Locatie: 20km vanaf centrum - 45 minuten rijden | Categorie : Cultureel en Historisch

De Wat Phra Yai tempel (ook wel bekend als Big Buddha Temple) is bekend vanwege het 15m hoge Boeddhabeeld. Bij aankomst op Koh Samui met het vliegtuig kan je bij mooi weer dit beeld al zien. Het beeld zelf is 12m hoog. Voor het grote beeld staan een aantal kleinere Boeddha vertoningen. Deze beelden zijn te bereiken via een lange trap.

Een school van Horsmakrelen bij de duiklocatie Samran Pinnacles

Samran Pinnacles

Locatie: 90 minuten varen | Categorie : Natuur en zee

Voor de ervaren duikers (in verband met de sterke stroming) is Samran Pinnacles een mooie plaats om te duiken. Door de sterke stroming zijn hier voornamelijk pelagische vissen te vinden zoals de Barracuda. Deze locatie is gelegen vlakbij Koh Tao en Koh Phangan. Met de boot duurt het ongeveer 90 minuten om daar te komen. De beste tijd van het jaar om hier te duiken is juni, juli en augustus. Het zicht is dan ongeveer 5 tot 20m. De diepte varieert van 12 tot 30m.

Het eilandje Koh Kra gezien vanaf het strand van Koh Samui

Koh Kra & Koh Losin

Locatie: te bereiken via Live-aboards | Categorie : Natuur en zee

De omgeving van Koh Kra & Koh Losin is nog een van de weinige gebieden waar de karetschildpad in het wild te zien is. Naast de karetschildpad kan je hier ook ander zeeleven tegenkomen als de zwartpunthaai en de reuze manta. De beste tijd van het jaar om hier te gaan duiken is eveneens juni tot augustus. In die periode is het zicht 5 tot 25m en diepte is 5 – 30m. Dit gebied is alleen te bereiken via de zgn. live-aboards en deze leggen dan ook vaak aan bij Koh Losin.

De gehele waterval Namtok Na Muang

Namtok Na Muang

Locatie: 16km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Natuur

Nam Tok Na Muang is de hoogste waterval op Koh Samui. De naam van de waterval betekend vrij vertaald “Paarse Waterval”. Deze naam heeft de waterval te danken aan de paarsige gloed die over de waterval lijkt te vallen. Dit komt met name door de donkere rotsen onder de waterval die met een bepaalde lichtval deze gloed creëren. De waterval is goed te bereiken vanaf de nabij gelegen parkeerplaats. De waterval zelf is ca. 75m hoog en 10m breed.

De Grandfather Rock met op een klein rotseilandje op de achtergrond

Grandmother and Grandfather Rocks

Locatie: 15km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Natuur

De Grandmother and Grandfather Rocks rotsformatie is door de duizenden jaren van erosie door water en wind ontstaan. Deze rotsen lijken op de mannelijke en vrouwelijk geslachtsorganen. Dit natuurverschijnsel is te vinden aan de zuidkant van Lamai Beach. Vanaf deze locatie heb je een mooi uitzicht over het strand en de zee. Rond deze toeristische attractie zijn veel kraampjes te vinden waar je souvenirs kunt kopen.

Een Hermietkreeftje in het Samui Aquarium

Samui Aquarium and Tiger Zoo

Locatie: 19km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Prijs : 250THB | Categorie : Dierentuin en Natuur

Het Samui aquarium bestaat uit een lange tunnel onder water. Al lopende door de tunnel kan je van allerlei soorten zeeleven bekijken. Veel van het zeeleven wat daar te zien is, leeft daadwerkelijk in de wateren rond Koh Samui. In de Tiger Zoo zijn dagelijks shows te zien met vogels en tijgers. Behalve de Bengaalse tijgers leven hier ook leeuwen en jachtluipaarden.

Verschillende Boeddistische beelden in de Secret Buddha Garden

Secret Buddha Garden

Locatie: 25km vanaf centrum - 1 uur rijden | Prijs : 80THB | Categorie : Cultuur en Natuur

De aanleg van de Secret Buddha Garden is begonnen in 1976. De bedenker van de tuin was de toen 77-jarige Nim Thongsuk. De locatie is zeer moeilijk te bereiken en is dus het best te bezoeken via een georganiseerde excursie. De vele beelden en schitterende natuur maken deze locatie tot iets unieks. Daarom staat de tuin ook wel bekend onder de naam “Magic Garden”. Op weg naar deze locatie kom je langs het hoogste punt van Koh Samui. Een stop daar is de moeite waard vanwege het schitterende uitzicht.

Activiteiten

Duiken
Voor het duiken in Thailand is Koh Samui een ideale locatie. In de wateren rondom dit eiland zijn veel duikplekken. De drie voornaamste zijn: Angthong Marine park (bekend van het boek “The Beach”), Sail rock en Chumporn Pinnacle. Deze laatste ligt iets ten Noorden van Koh Tao. Als je enkel voor het duiken naar Thailand gaat is Koh Tao een beter alternatief. De dieptes variëren en lopen op tot zo’n 40m. Ook op Koh Samui zijn veel duikscholen aanwezig.

Watersporten
Koh Samui biedt veel mogelijkheden voor activiteiten op het strand en in de zee. Net zoals bij Phuket en Pattaya zijn er op de stranden veel mogelijkheden voor het huren van bijvoorbeeld jetski’s. Naast de standaard activiteiten kan je op Koh Samui goed surfen en kiteboarden. Tevens is het mogelijk om zeevis en zeil excursies te boeken. Mocht je van de natuur willen genieten dan is kajakken in het Angthong Marine Park een goede optie.

Golf
Op Koh Samui zijn momenteel niet heel veel locaties om te golfen. Op dit moment zijn er twee locaties: Santiburi Samui Country Club en Bophut Hills. Vanwege het bergachtige landschap zijn deze golfbanen een echte uitdaging. Deze golfbanen zijn goed onderhouden en op veel punten heb je een mooi uitzicht op de zee en het eiland. Bij de golfbanen kan je caddies inhuren die de baan zeer goed kennen.

Kookcursus
Zoals op veel locaties in Thailand is het ook op Koh Samui mogelijk om kookcursussen te volgen. Bij veel hotels is het mogelijk om deze cursus in de keuken van het hotel te volgen. Gedurende de cursussen, die kunnen variëren in duur, leer je de basisprincipes van de Thaise keuken. Er zijn twee cursussen die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Bij Sitca en Pro Chef zijn de cursussen goed verzorgd en bieden mogelijkheden voor de beginner tot de professionele kok.

Uitgaan

Full Moon party
Eens per maand is er op het naburige eiland Koh Phangan de wereldberoemde Full Moon Party. Deze nacht komen er mensen vanuit de hele wereld feest vieren op dit eiland. De drukste plaatsen zijn die nacht Sunrise Beach en Hat Rin. Op deze plaatsen zal door voornamelijk backpackers tot in de vroege ochtend gefeest worden.

Dineren
Koh Samui staat bekend om het fantastisch eten. Langs de stranden zijn er ontzettend veel mogelijkheden om goed te dineren. Het maakt niet uit wat je voorkeur qua eten is, op Koh Samui is het te verkrijgen. Ook zijn er voor alle budgeten meer dan genoeg mogelijkheden van low-budget tot zeer exclusief. Bij restaurants langs de kustlijn is het mogelijk om te dineren in de openlucht met een schitterend uitzicht op zee. Vooral tijdens en na zonsondergang is dit zeer zeker de moeite waard.

Cabaret
Net als in Pattaya zijn er op Koh Samui dagelijks cabaretshows. De artiesten in deze shows zijn de zgn. “Ladyboys”. Zij zorgen voor goed entertainment terwijl je rustig kan genieten van een drankje. De schitterende kostuums en goede producties maken het een show die gezien moet worden. De twee bekendste shows op het eiland zijn: Christy’s Cabaret en Star Club Cabaret.

Nachtleven
Het nachtleven op dit eiland is zeer bruisend. In principe zijn er drie locaties voor het uitgaan: Bophut, Chaweng Beach en Lamai Beach. In mindere mate is het ook mogelijk om te gaan stappen op Maenam. De echte uitgaanslocatie op het eiland is toch Chaweng Beach. Langs de hele boulevard zijn verschillende zijstraten die leiden naar allerlei kroegen en nachtclubs.

Bereikbaarheid

Er zijn verschillende mogelijkheden om op Koh Samui te komen. Vanuit Bangkok vertrekken elke dag treinen en bussen richting Surat Thani van waaruit je de boot kan nemen naar Koh Samui.

Boot
Koh Samui is vanuit Koh Phangan, Koh Tao en Surat Thani per boot bereikbaar.
Vanaf Koh Tao duurt de overtocht ca. 1,5 uur en kost ca. 600 THB. Vanuit Koh Phangan duurt de overtocht ongeveer een half uur en kost ca. 300 THB.

Vanuit Surat Thani kun je de bus nemen naar Donsak pier. Vanuit hier neem je de boot naar Koh Samui. De boottocht duurt ongeveer 1,5 uur en zal ongeveer 200 - 300 THB kosten. Deze boten kunnen vooral in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn en de overtocht oncomfortabel maken. Tevens is het mogelijk om de nachtboot te nemen. Deze boten zijn erg primitief (oude vrachtschepen). Het is dan ook aan te raden om zelf een matras of luchtbed mee te nemen aangezien de reis ca. 7 uur duurt.

Twee keer per dag vertrekt (om 06:00u en 21:00u) vanuit Bangkok een gecombineerde boot-VIP-bus via Hua Hin naar Chumpon. Vanuit hier vertrekt een catamaran via Koh Tao en vervolgens naar Koh Phangan naar Koh Samui. De reis duurt ca. 8,5 uur en kost ca. 1.500 THB. Als je gebruik maakt van de nachtdienst zal de reis drie uur langer duren aangezien je enkele uren voor vertrek al aankomt in Chumpon.

Vliegtuig
Koh Samui is vanuit veel locaties per vliegtuig te bereiken. Zo zijn er dagelijks vluchten vanuit Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Pattaya. De kosten van een enkele reis vanuit Bangkok is volgens Thaise standaarden behoorlijk prijzig. De prijs van een enkele reis is ongeveer 3.000 - 4.500 THB. Ook vanuit locaties buiten Thailand als Singapore en Hong Kong is Koh Samui dagelijks te bereiken.

Bus
Twee keer per dag vertrekt er vanuit Bangkok een Vip-Bus naar Chumpon via Hua Hin. Vanuit Chumpon vertrekt de catamaran naar Koh Samui. Als je gebruik maakt van de nachtdienst dan duurt de reis ca. 3 uur langer dan de normale 9 uur. De kosten hiervan zullen ca. 1.500THB zijn. Als je op eigen gelegenheid naar Chumpon gaat dan zijn de kosten van de overgang met catamaran ca. 1.100 THB en duurt ongeveer 3,5 uur.

Verblijf

Op Koh Samui zijn er ontelbaar veel verblijfsmogelijkheden. De prijzen variëren van een paar honderd tot duizenden Baht per nacht. Zo zijn er guesthouses waar je voor 300 THB per nacht kunt overnachten en zijn er de luxe resorts die beginnen bij de 4.500THB per nacht.
Bij de luxe resorts en hotels zal je van alle gemakken zijn voorzien zoals spa’s, restaurants, zwembaden etc. Terwijl je bij de goedkope guesthouses enkel kan beschikken over de basisbehoeftes. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld het sanitair moeten delen met de andere gasten.