Koh Samet

(Kaart)

Koh Samet is een klein eiland in de Golf van Thailand op zo’n 210km van Bangkok. Het eiland maakt deel uit van Khao Laem Ya – Mu Ko Samet National Park. Bij aankomst op het eiland moet je daarom ook 200 THB entree betalen. Hoewel het een nationaal park is, zijn er meer dan voldoende accommodaties om te verblijven. Op het eiland staan veel Cajeput bomen. Het Thaise woord hiervoor is Samet, vandaar de naam Koh Samet. Het eiland is met name bekend vanwege de vele parelwitte stranden en heldere zee. Het is een populaire bestemming voor de Thaise bevolking, mede omdat het zo dicht bij Bangkok ligt. Gezien het formaat van ca. 6km bij 3km, zijn alle punten op dit eiland te voet te bereiken.

  • Een strandverkoper loopy over het strand van Koh Samet, met op de achtergrond de zee
  • Uitzicht vanaf Koh Samet op de zee met op de voorgrond een rots- zandstrand
  • Een houten pier op Koh Samet vanaf het zandstrand met uitzicht op zee
  • Uitzicht over Koh Samet met zon en zee en een zand rots kust
v.l.n.r.: Strandverkoper Koh Samet | Uitzicht vanaf Koh Samet | Houten pier op Koh Samet | Zon en Zee op Koh Samet .

Bezienswaardigheden

Zonsondergang gezien vanaf het eiland Koh Samet

Zonsondergang

Categorie : Natuur

Het is een must om vanaf Koh Samet de zonsondergang te bekijken. De zonsondergang is het beste te bekijken vanaf het zuidwestelijk deel van het eiland. In dit gebied zijn er schitterende locaties om rustig te kunnen genieten van de zonsondergang.

Het wittezandstrand met uitzicht op een heldere zee en de rest van het eiland

Hat Sai Kaew

Categorie : Natuur & Zee en strand

Van de vele stranden van Koh Samet is Hat Sai Kaew een van de mooiste. Ze noemen dit strand ook wel Diamond Beach. Het strand ligt in het noordoosten van Koh Samet. Het is ongeveer 1km lang en ca. 25m breed. Helaas is het strand bezaaid met strand(lig)stoelen, waardoor je nog maar weinig van het strand ziet. Je kan op dit strand bij verschillende standjes allerlei wateractiviteiten, jetski’s en speedboten huren.

Zonsondergan gezien vanaf het strand Ao Phrao

Ao Phrao

Categorie : Natuur & Zee en strand

Het Ao Phrao strand, dat op het noordwesten van Koh Samet is gelegen, is een van de rustigste stranden. Dit komt omdat de omliggende accommodaties in de hogere prijsklasse vallen. Het witte zandstrand is perfect bijgehouden en de zee is kristalhelder. Een ander voordeel van dit strand is dat het ver weg ligt van de drukke uitgaansgelegenheden van Koh Samet, zodat rust hier zo goed als gegarandeerd is.

Activiteiten

Duiken / Snorkelen
Vanuit Koh Samet is het mogelijk om duikexcursies te boeken. Met deze excursies kan je in de wateren rondom het eiland op verschillende locaties duiken en/of snorkelen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld excursies te boeken naar de wateren rondom het zuidoostelijker gelegen Koh Chang.

Uitgaan

Bars
Hoewel Koh Samet niet bekend staat als feesteiland zijn er toch meer dan voldoende uitgaansgelegenheden. De hoogste concentratie van bars en clubs zijn te vinden in Hat Sai Kaew en Ao Phai. Hier zijn dagelijks kroegen die speciale aanbiedingen hebben als happy hour en gratis drankjes. In deze regio’s zijn dan ook de meeste backpackers te vinden.

Dineren
Bij bijna alle hotels en verblijfsaccommodaties op Koh Samet zijn restaurantjes te vinden. Maar als je traditioneel Thais wilt eten kan je het beste naar Na Dan gaan. Daar zitten enkele restaurants die traditionele gerechten serveren tegen schappelijke prijzen. In sommige gevallen zelfs tegen Thaise tarieven. Mocht je een afwisseling van het Thaise eten willen dan zijn er overal wel eetgelegenheden te vinden waar je westerse gerechten kunt bestellen. Op de stranden worden daarnaast ‘s avonds vis barbecues georganiseerd.

Bereikbaarheid

Koh Samet is enkel per boot bereikbaar. Er vertrekken vanuit verschillende locaties meerdere boten per dag naar het eiland. Vanuit de Ban Phe en Nuan Thip vertrekken er elk uur boten. Een enkele reis kost ca. 50THB en de reis duurt ongeveer 45 minuten. Bij de aanschaf van een ticket moet je ook meteen de entree betalen voor het Koh Samet nationaal park, deze kosten bedragen 200 THB per persoon. (Dit geldt voor alle natuurparken in Thailand).

Verblijf

Gedurende het hoogseizoen en Thaise feestdagen zit Koh Samet overvol. Tijdens deze periodes kan het dan ook moeilijk zijn om een slaapplaats te vinden. Je kan hier echter voor elk budget wel iets vinden.

Low-budget
Op Koh Samet vind je verschillende locaties waar je voor een lage prijs kunt overnachten. Deze accommodaties voorzien vaak alleen maar in de basisbehoeftes en in sommige gevallen moet je het sanitair delen met andere gasten. De kosten van deze verblijven beginnen bij ca. 300THB per nacht.

Mid-range
Aan middenklasse hotels is op Koh Samet geen tekort. Deze hotels zijn vaak net iets luxer dan low-budget accommodaties, maar daar zijn de prijzen dan ook naar. Deze accommodaties liggen vaak ook op iets betere locaties ,zoals bijvoorbeeld dichter bij het strand. De prijzen voor deze accommodaties beginnen bij ca. 700THB en kunnen oplopen tot 7.000THB.

Luxe
Mocht je op zoek zijn naar echte luxe en comfort dan kan je op Koh Samet ook goed terecht. Met name aan de westkant van het eiland kan je de luxere resorts vinden. In deze resorts ben je van alle gemakken voorzien. Op de resorts zijn meestal meerdere restaurants, spa’s, zwembaden etc. te vinden. De prijzen van dit soort accommodaties beginnen bij ca. 3.500THB en kunnen oplopen tot 11.000THB.