Koh Phi Phi

(Kaart)

Koh Phi Phi is een nationaalpark van 6 eilanden in het zuiden van Thailand in de provincie Krabi. Deze eilandengroep heeft een oppervlakte van ca. 400km² en is gelegen in de Andamanse zee op ca. 50km van Phuket en zo’n 40km van Krabi. Het grootste eiland in deze groep is Koh Phi Phi Don met een oppervlakte van ca. 7km2. Dit is het enige eiland in deze groep die bewoond is en waar toeristen mogen verblijven. De andere eilanden zijn alleen overdag te bezoeken. Het meest bekende eiland is Koh Phi Phi Leh. Dit eiland heeft haar bekendheid o.a. te danken aan de film “The Beach”. Vooral de baai (Maya baai) die in de film centraal staat wordt druk bezocht door toeristen. Deze regio is zeker de moeite waard om te duiken. Er zijn verschillende plaatsen waar je duikuitrusting kunt huren en cursussen kunt volgen. Andere bezienswaardigheden zijn de stranden zoals “Monkey beach” en “Hin Khao beach”. Behalve de zee en het strand hebben al deze eilanden schitterende bergen, rotsen, grotten en bebossing.

Tijdens de tsunami van 2004 is Koh Phi Phi ongelooflijk hard geraakt. Er is de afgelopen jaren het een en ander veranderd wat betreft tsunami waarschuwingssystemen. Het feit blijft dat Koh Phi Phi in een hoog risico gebied van tsunami’s ligt. Begeef je bij een aankomende tsunami naar hoger gelegen terrein. Volg daarbij de tsunami evacuatieborden!

  • Uitzicht op een mangrove bos op Koh Phi Phi tijdens zonsondergang
  • Uitzicht op de Maya bay op koh phi phi leh met de zee en rotspartijen
  • Een octopust in de Andamanse zee nabij Koh Phi Phi
  • Uitzicht op Koh Phi Phi Don vanaf de viewpoint. In de verte ligt Koh Phi Phi Leh
v.l.n.r.: Mangrovebos | Maya bay | Octupus Andamanse zee | Viewpoint Koh Phi Phi Don .

Bezienswaardigheden

De smalle zandstrook van Koh Phi Phi Don met daarop accomodaties

Uitzichtpunt

Categorie : Natuur

Het uitzichtpunt van Koh Phi Phi is het ideale punt om tijdens een zonsopkomst of zonsondergang over de eilandengroep te kijken. Dit punt ligt 186m boven zeeniveau op het langste deel van het eiland. De (stijle!) wandeling naar boven duurt een klein halfuur. Dit kun je daarom beter niet gedurende de warmte van de dag doen. Vanaf dit punt heb je ook een mooi zicht op Koh Phi Phi Don zelf. Wat opvalt is hoe smal de 140m brede zandstrook, die de twee delen van het eiland verbind, eigenlijk is.

Aapjes op het witte zandstrand Monkey Beach

Monkey Beach

Categorie : Natuur & Zee en strand

Monkey Beach is een strand op Koh Phi Phi Don die bevolkt word door apen. Deze apen laten zich graag zien en staan bekend om het stelen van eten van bezoekers. Af en toe zijn de apen agressief naar bezoekers toe. Het strand is per voet te bereiken maar velen kiezen ervoor om dit strand per boot te bezoeken. Zoals met alle wilde apen is het aan te raden dat je voorzichtig met deze apen omgaat.

Het monument van het Tsunami Memorial Park

Tsunami Memorial Park

Categorie: Cultuur

Het Tsunami Memorial Park is aangelegd door vrijwilligers ter nagedachtenis aan de overledenen tijdens de ramp van 2004. Op deze plek kan je even rustig rondlopen en genieten van de omgeving.

Rotsen op het strand van Bamboe eiland met een azuurblauwe zee

Stranden van Koh Phi Phi

Categorie : Natuur & Zee en strand

De witte zandstranden van Koh Phi Phi Don en Koh Phi Phi Leh zijn over het algemeen goed bereikbaar. Tegenwoordig heeft het toerisme de overhand op deze eilanden. Langs de stranden van Koh Phi Phi Don staan veel hotels en guesthouses die er voor zorgen dat het soms ontzettend druk kan zijn op de stranden. Bij veel stranden is het de moeite waard om te gaan snorkelen. In zee bevinden zich mooie koraalriffen en uitgebreid leven. Bij Yao beach en het naastgelegen Lanti beach is het mogelijk om bij “Shark Point” zwartpunt en rifhaaien te bekijken. Voor de rustige stranden kan je het beste naar Hin Khao gaan die alleen te voet bereikbaar is. Laem Tong is over het algemeen ook rustig, de accommodaties op dit strand zijn in de hogere prijsklasse.

Uitzicht op het strand en de zee van Loh Dalum Beach in Koh Phi Phi Thailand

Loh Dalum Beach

Locatie: Koh Phi Phi Don | Categorie: Strand

Loh Dalum beach is een mooi en het meest kindvriendelijke strand van Koh Phi Phi. Het water heeft een aangename temperatuur en is zeer rustig. Daarnaast is blijft de zee erg lang ondiep. Dit maakt het strand van Loh Dalum zeer geschikt voor kinderen.

De Maya baai op Koh Phi Phi Leh vanuit de lucht genomen

Koh Phi Phi Leh

Locatie: 6km vanaf Koh Phi Phi Don | Categorie : Natuur & Zee en strand

Koh Phi Phi Leh is het een na grootste eiland van de eilanden groep. Het eiland is vooral bekend geworden na de film “The Beach” die zich voornamelijk afspeelt in de Maya baai. Door deze film is het toerisme in deze baai enorm toegenomen. Hierdoor kan het soms enorm druk zijn. Het beste moment om deze locatie te bezoeken is vroeg in de ochtend. Op dit tijdstip zijn er relatief weinig toeristen wat het mogelijk maakt om rustig rond te lopen. Voor ervaren duikers is dit een goede locatie. Met name Maya Bay en Loh Samah zijn geschikt om te duiken. Vaak gebeurd dit in combinatie met een duiktrip naar Koh Bida Nai. In het noordoosten van dit eiland bevind zich een grot waar nog oude muurtekeningen te vinden zijn. Deze grot staat bekend onder de naam “Viking Cave”.

Het eiland Koh Mai Phai gezien vanaf de zee

Koh Mai Phai

Locatie: 7km vanaf Koh Phi Phi Don | Categorie : Natuur & Zee en strand

Circa 7km ten noorden van Koh Phi Phi Don ligt het kleine eiland Koh Mai Phai. Dit eiland wordt ook wel het bamboe eiland genoemd. Desondanks groeit er op het gehele eilandgeen bamboe. Het eiland is onbewoond en mag alleen overdag bezocht worden. Koh Mai Phai heeft een oppervlakte van slechts 500 bij 600m en heeft aan de oostkant een mooi wit zandstrand.

Het klein rotseilandje Koh Pida Nok

Koh Pida Nok en Koh Pida Nai

Locatie: 2km vanaf Koh Phi Phi Leh | Categorie : Natuur & Zee en strand

Koh Pida Nok is een klein eiland van 260 bij 175m op ongeveer 2km van Koh Phi Phi Leh. Daarnaast ligt het nog kleinere Koh Pida Nai eiland dat slechts 150m doorsnee meet. Deze eilanden lenen zich om te gaan duiken of snorkelen. In zee tref je naast mooi koraal ook o.a. zeeschildpadden, haaien en aalen aan. De twee eilanden bestaan alleen uit rotsen en hebben geen zandstranden.

Een Luipaardhaai die tussen het koraal door zwemt

Shark Point (Hin Bida)

Categorie : Natuur & Zee

Shark Point is een duiklocatie ca. 8km ten zuiden van Koh Phi Phi Leh, waar het hele jaar door gedoken kan worden. De dieptes variëren van 10m - 20m waar bij het zicht ligt tussen de ca. 10m - 20m. De temperatuur van het water ligt tussen de 27 - 30 °C. Er staat hier een behoorlijk sterke stroming wat enige ervaring in duiken vereist. Aan de oppervlakte kan de zee ruw zijn wat het niet makkelijk maakt. Onderwater vind je kleurrijke koraalriffen, zwartpunt haai en uiteraard andere vormen van zeeleven.

Activiteiten

Snorkelen
Vanaf de stranden van Koh Phi Phi Don zijn een aantal plekken geschikt om te snorkelen. Je kan ook tegen betaling mee met een duikexcursie, echter zijn de locaties die worden aangedaan beter geschikt voor duikers dan snorkelaars.

Duiken
Koh Phi Phi biedt veel waar voor je geld als het op duiken aankomt. Rondom Koh Phi Phi liggen zo’n 15 duikstekken waar het hele jaar gedoken kan worden. De beste periode is tussen februari en maart. De zichtbaarheid ligt tussen de 5 tot 20m en de dieptes zijn hier tussen de 5 en de 30m. Een tweetal fundives kost ca. 2.500THB. Een “PADI Openwater” duikcursus zo’n 14.000THB. Vanuit Koh Phi Phi kun je bij Hin Daeng duiken. Deze plek wordt gezien als een van de beste duikplaatsen van Thailand. De diepte hier gaat tot ruim 60m. Hier heb je de meeste kans om met walvishaaien en mantaroggen te duiken.

Uitgaan

Spa
Bij een tropisch eiland hoort natuurlijk relaxen. Op Koh Phi Phi kan je in verschillende resorts de spa’s bezoeken. In een rustige omgeving met een mooi uitzicht kan je genieten van traditionele Thaise massages, schoonheidsbehandelingen, scrubbehandelingen en kruiden stoombaden. Op deze manier kan je perfect tot rust komen.

Vuurshow
Dagelijks vinden er op het hele eiland vuurshows plaats. Zeer bedreven personen creëren de meest schitterende shows waarbij vuur in het middelpunt staat. Met touwen en stokken waarvan de uiteindes branden maken zij spectaculaire bewegingen. Hierdoor ontstaan allerlei figuren die uit een geheel lijken te bestaan. Deze shows worden begeleid door muziek wat het geheel nog indrukwekkender maakt.

Bereikbaarheid

Koh Phi Phi is zowel vanuit Phuket als Krabi makkelijk per boot te bereiken. Een ticket voor een overtocht vanuit Phuket kost zo’n 1.000THB en de tocht duurt enkele uren. Houd er rekening mee dat er op het eiland geen wegen zijn en dat dus bijna alles te voet moet.

Verblijf

Verblijfsmogelijkheden zijn er in alle soorten en maten. Van goedkope guesthouses van zo’n 500THB tot luxe resorts van 10.000THB per nacht. De meeste accommodaties vind je op de zandstrook. De goedkopere accommodaties vind je aan de oostzijde van de zandstrook.