Koh Phangan

(Kaart)

Koh Phangan (ca. 12.000 inw.) is een eiland in de Golf van Thailand, gelegen tussen Koh Samui (ca. 15km) en Koh Tao (ca. 35km) op zo’n 750km afstand van Bangkok. Koh Phangan heeft een oppervlakte van ongeveer 170km². Het eiland is onder andere bekend vanwege de maandelijkse full moon party dat op Haad Rin beach gevierd wordt. De periode rond een full moon party trekt Koh Phangan zo’n 30.000 feestvierende vakantiegangers naar Haad Rin Beach. Maar Koh Phangan leent zich ook goed om tot rust komen op een van de vele stranden. Het eiland bestaat voor ongeveer 60% uit natuur, bergen en bossen. Rondom Koh Phangan zijn mooie koraalriffen waar je goed kan duiken en snorkelen.

  • Uitzicht over het Ang Thong Marine Park met verschillende eilanden in de zee
  • Een Australische gevlekte kwal in de zee nabij Koh Phangan
  • Uitzicht op zee vanaf Salad Beach met mooie palmboom op de voorgrond
  • Een Aziatische zeeboot aangemeerd op het zandstrand van Koh Phangan
v.l.n.r.: Ang Thong Marine Park | Australische gevlekte kwal | Uitzicht vanaf Salad Beach | Aziatische boot op het strand .

Bezienswaardigheden

Een strand met bungalows in het natuurpark Than Sadet

Than Sadet - Ko Phangan National Park

Locatie : 15km vanaf centrum - 0,5 uur rijden | Entree : 200 THB | Categorie : Natuur

Than Sadet (vertaald: Koninklijke rivier) - Koh Phangan National Park heeft een oppervlakte van ca. 65km². De naam van het park is te danken aan de vele bezoeken die koning Rama V aan Koh Phangan bracht. Hij is in totaal 15 keer in dit park geweest waarbij zijn eerste bezoek plaats vond in 1888. Het mooiste punt is de waterval Than Sadet. Op dit punt stort de rivier in de zee. In dit park ligt ook de berg Khao Ra.

Uitzicht vanuit het Khao Ra viewpoint over het eiland en de zee

Khao Ra Viewpoint

Locatie : 15km vanaf centrum - 40 minuten rijden | Prijs : 200 THB | Categorie : Natuur

Khao Ra is met 630m het hoogste punt van Koh Phangan. Er zijn verschillende routes om bij dit viewpoint te komen. Hoewel het goed te voet te doen is, kan de wandeling op sommige stukken behoorlijk pittig zijn vanwege de ruige natuur. Eenmaal boven is het uitzicht over Koh Phangan schitterend, op heldere dagen is het zelfs mogelijk Koh Samui te zien.

De oude Boeddischtische tempel Wat Khao Noi met op de achtergrond palmbomen

Wat Khao Noi

Locatie : 3,5km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Categorie : Cultuur en Historie

Wat Khao Noi tempel (vertaald: tempel op kleine berg) is de oudste temple van Koh Phangan. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over Koh Phangan. Bij deze tempel worden verschillende meditatie sessies gehouden. Gedurende deze sessies word je verzocht zo min mogelijk geluid te maken.

De zandstrook tijdens vloed die Koh Ma met Koh Phangan verbind

Koh Ma

Locatie : 13km vanaf centrum - 40 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Het kleine eilandje Koh Ma ligt ten noordwesten van Koh Phangan en is te bereiken via een smalle zandstrook. Behalve de natuur op Koh Ma is de zee rondom ook erg mooi. Je vind hier mooie koraalriffen en verschillende vissoorten. Dit is daarom ook een goede locatie om een dag te gaan snorkelen of duiken.

Een Chinese tempel in een boomrijke omgeving onder een dreigende lucht

Chinese Tempel

Locatie : 8km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Categorie : Cultuur en Historie

In 1990 kwam mevrouw Malawan voor een ceremonie naar Koh Phangan. Tijdens haar verblijf droomde ze over de Chinese Boeddha Jaomae Kuanim. In deze droom gaf Jaomae Kuanim aan dat er op Koh Phangan een Chinese tempel gebouwd moest worden. Zij is toen naar huis teruggekeerd en heeft geld ingezameld voor de bouw en uiteindelijk is de tempel in 1992 geopend.

De bovenzijde van de Phaeng waterval in het Than Sadet natuurpark

Phaeng Waterval

Locatie : 4,5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Prijs: 200 THB | Categorie : Natuur

De Phaeng Waterval is een van de grootste en meest populaire watervallen van Koh Phangan en is gelegen op het oostelijk deel van Koh Phangan. De weg naar deze waterval is behoorlijk stijl en pittig. Onder de waterval kan je een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water. Gedurende het regenseizoen kan deze waterval behoorlijk wild zijn, waardoor hij nog mooier wordt.

Rotspartij die uitloopt in de zee vanuit Bottle Beach

Bottle Beach

Locatie : 11km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Bottle Beach heeft haar naam te danken aan de vele flesjes die de route naar het strand aangeven. Bottle beach is een van de meest verlaten stranden van Koh Phangan. Het witte zandstrand is rustig en de zee is er zeer helder. De weg naar het strand is praktisch onbegaanbaar, het is daarom verstandiger om met een boot vanaf Chaloklum baai je naar Bottle beach te laten brengen. De kosten hiervan zijn ca. 150 THB p.p.

Het strand Rin Beach waarop de bekende Full Moon Party wordt gehouden

Haad Rin Beach

Locatie : 10km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Haad Rin beach is het bekendste strand van Koh Phangan, dit vanwege de wereldberoemde full moon party die elke maand wordt gehouden. Maar Haad Rin beach is ook bekend vanwege de schoonheid. Buiten de full moon party om is dit een strand waar je lekker kan genieten van de zon en zee. In en rond Haad Rin beach zijn veel winkeltjes en barretjes te vinden.

Activiteiten

Duiken en snorkelen
Koh Phangan is vanwege de vele duiklocaties in de omgeving een goede plaats voor een duikvakantie. Tussen Koh Phangan en Koh Tao zijn ontelbaar veel interessante duik en snorkelplekken. Mede hierdoor zijn er verschillende duikscholen waar je kan leren duiken. De meeste duikers verblijven echter op Koh Tao.

Wandelen
De wilde en ruige natuur op Koh Phangan maken dit eiland een ideale bestemming voor wandelaars. Er zijn verschillende watervallen en bossen op Koh Phangan. Daarnaast kan je naar schitterende uitkijkpunten in de natuurparken wandelen.

Uitgaan

Full Moon Party
Wat ooit begonnen is in 1985 als een klein feestje om een 20-tal vakantiegangers te bedanken is ondertussen uitgegroeid tot een van de bekendste feesten ter wereld. Tijdens het hoogseizoen trekken er maandelijks 30.000 feestgangers naar Koh Phangan om een full moon party mee te maken. De full moon party speelt zich vooral op Haad Rin beach af. Muziek die tijdens een full moon party gedraaid wordt varieert van trance tot R&B, van house tot reggae en alles daartussen in. Vanwege het grote succes van de full moon party’s is de commercie toegeslagen en zijn er ondertussen ook de half moon party en de black moon party. Vaste ingrediënten van een full moon party zijn VEEL alcohol, vuurshows en muziek.

De festiviteiten rondom een full moon party beginnen op Haad Rin beach soms al tot 3 dagen van tevoren, feestgangers gaan tussen 20:00 en 22:00 uur richting Haad Rin beach en feesten daar door tot ver na zonsopkomst. Vooral de jeugdige reizigers hebben de full moon party in hun agenda genoteerd bij een rondreis door Thailand.

Let op! Tijdens een full moon party worden er relatief veel inbraken gepleegd op Koh Phangan en zeker Haad Rin beach. Zorg ervoor dat je spullen veilig zijn opgeborgen. Laat tijdens het feesten ook nergens je spullen slingeren en let op zakkenrollers!Dineren
Er zijn vele restaurants op Koh Phangan, echter heb je bij Haad Rin beach de meeste keuze. De prijzen liggen op Haad Rin Beach vanwege de populariteit iets hoger dan de rest van Koh Phangan. Als je wilt genieten van authentieke en goedkope maaltijden dan is de nachtmarkt een goede optie. Hier vind je heerlijke gerechten vanaf ca. 20THB.

Bars
Op Koh Phangan zijn, zoals te verwachten van een eiland waar vanwege de full moon party maandelijks duizenden feestvierende vakantiegangers naar toe gaan, ontzettend veel uitgaansgelegenheden. In de buurt van Haad Rin Beach vind je de hoogste concentratie van kroegen en clubs. In en rond Haad Rin beach is voor elke muziekstijl wel een bar te vinden.

Bereikbaarheid

Boot
Koh Phangan is enkel per boot te bereiken vanuit de volgende locaties:

Surat Thani
Vanuit Surat Thani vertrekt er om 23:00u een boot naar Koh Phangan, de overtocht duurt ca. 7 uur. De kosten van een enkele reis zijn 400 THB. Op deze boot hoef je geen enkele vorm van luxe te verwachten. Dit zijn vaak oude vrachtschepen dus het is aan te raden een luchtbed mee te nemen.

Koh Samui
Vanuit Koh Samui vertrekken er elke dag meerdere boten naar Koh Phangan waaronder een catamaran die een verbinding tussen Chumpon, Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui heeft. De overtocht naar Koh Phangan duurt ongeveer een half uur en kost ca. 300 THB.

Koh Tao
Vanuit Koh Tao vertrekken er elke dag boten naar Koh Phangan, waaronder de eerder genoemde catamaran. De reis duurt ongeveer 2 uur en kost ca. 300 THB.

Chumpon
Vanuit Chumpon vertrekt de eerder genoemde catamaran 2x per dag richting Koh Phangan, de reis kost zo’n 1000THB en duurt bijna 4 uur.


Vip Bus
Wil je vanuit Bangkok naar Koh Phangan reizen dan heeft de rederij met de hierboven genoemde catamaran een goede oplossing. De maatschappij heeft hun eigen VIP-bussen die tweemaal daags naar Chumpon rijden waar je de overtocht naar Koh Phangan kan maken. De complete reis van Bangkok naar Chumpon duurt zo’n 10 uur en kost ca. 1.300THB.

Verblijf

Er zijn vele hotels op Koh Phangan aanwezig. Gedurende een full moon party tijdens het hoogseizoen zit Koh Phangan vaak volgeboekt. Het is dan praktisch onmogelijk om op het laatste moment nog een hotelkamer te regelen zeker rondom Haad Rin beach. De naburige eilanden bieden geen oplossing, want tijdens een full moon party zijn ook deze behoorlijk druk.

Naast luxe en middenklasse hotels op Koh Phangan zijn er verschillende andere verblijfsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld verblijven in een low-budget guesthouse of bungalow tot zeer luxe villa’s aan of op het strand van bijvoorbeeld Haad Rin beach.