Koh Lanta

(Kaart)

Koh Lanta is een eilandengroep in de Andamanse zee, op ongeveer 70km van de stad Krabi in de gelijknamige provincie. Het grootste eiland is Koh Lanta Yai (ca. 6100 inw.). Dit eiland is vooral gericht op het toerisme, dit is dan ook het eiland dat wordt bedoelt als Koh Lanta vermeld staat. Op Koh Lanta vind je vooral gezinnen met kinderen en reizigers die de feestende jongeren op andere eilanden willen ontlopen. Koh Lanta heeft net zoals de andere eilanden in deze regio (9) mooie witte zandstranden en tientallen kleine eilandjes in de kust. Koh Lanta is erg in trek bij duikers vanwege de ligging nabij een aantal van Thailands mooiste duikplekken. Daarnaast zijn er genoeg bezichtigingen en activiteiten mogelijk om een dag te vullen, als afwisseling op de zon, zee en strand dagen.

  • Rood koraal met verschillende tropische vissen
  • Klaksteen rotsen komen uit het water bij een duikplek bij Koh Lanta
  • Ruwe zee aan het strand Phra Ae op Koh Lanta
  • Luchtfoto van een deel van Koh Lanta
v.l.n.r.: De Hin Muang duikplek | Een duikplek bij Koh Lanta | Phra Ae strand Koh Lanta | Luchtfoto van Koh Lanta .

Bezienswaardigheden

De oude vuurtoren en insteekhaven van het oude centrum van Koh Lanta

Lanta (het oude centrum)

Locatie: 14km vanaf het centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Lanta is rond de 17de eeuw ontstaan als tussenstop op handelsroutes tussen Phuket en Maleisië, Indonesië en China. Uit deze periode zijn onder andere de oude insteekhaven en vuurtoren nog steeds te bewonderen. Tegenwoordig is Lanta de hoofdstad van het Lanta district. Hier is het enige ziekenhuis van de eilandengroep te vinden. Verder zijn er vele winkels, restaurants en enkele tempels te vinden.

Een van de Khao Mai Kaew grotten

Khao Mai Kaew grotten

Locatie: 10km vanaf het centrum – 15 minuten rijden | Prijs: 200THB (Gids) | Categorie: Natuur

In het midden van het eiland zijn de Khao Mai Kaew grotten te vinden. De grotten variëren in grootte en bevatten vele stalagmieten en stalactieten. Verder leven in de grotten veel spinnen en vleermuizen. In één van de grotten bevindt zich een meer waar in gezwommen kan worden. Sommige grotten zijn groot genoeg om rechtop in te lopen, andere zijn zo klein dat je daar op handen en voeten doorheen moet kruipen. Het gebruik van een gids is daarom aan te raden.

Een paarse orchidee van de Orchideeën kwekerij van Koh Lanta

Lanta orchideeënkwekerij en vlindertuin

Locatie: 4km vanaf het centrum – 8 minuten rijden | Prijs: 30THB (Gids) | Categorie: Natuur

De Lanta Orchid Nursery is een orchideeënkwekerij en museum in één waar alles over de Orchidee verteld wordt. Van de verschillende groei stadiums van de Orchidee tot welke soorten er zijn. Een aanrader voor de liefhebber van Orchideeën. Daarnaast bevindt zich hier ook een vlindertuin. In deze tropische tuin leven vlinders die je door heel Thailand heen kunt aantreffen.

Een kerstboomworm bij de duikplek Hin Daeng Koh Lanta

Hin Daeng en Hin Muang (duik)

Locatie: 60km vanaf Koh Lanta | Categorie: Duiken

Hin Daeng en Hin Muang zijn twee van de meest populaire duikplekken in Thailand. Hin Daeng heeft zijn naam te danken aan de verschillende soorten rood koraal die de onderwaterrots bekleden (daeng is namelijk rood in het Thais). Naast het prachtige koraal en hun bewoners tref je hier ook met grote regelmaat Reuzenmanta’s en Walvishaaien aan. Hin Muang heeft zijn naam aan het paarse koraal te danken die tegen de “muur” aan zitten. Vanwege de diepte van deze duikplek zijn hier veelal grotere vissen te vinden dan bij Hin Daeng. Zo kun je hier Reuzenmanta’s en Walvishaaien, maar ook de grijze rifhaai en andere haaien zien.

Uitzicht over het eilandje Koh Lipe

Koh Lipe

Locatie: 100km vanaf Koh Lanta | Categorie: Zon, zee en strand

Het kleine eilandje Koh Lipe is slechts 3km lang en op het breedste punt 1,7km breed. Het eiland is vooral bekend vanwege de mooie stranden. Er zijn vier stranden te vinden op Koh Lipe, waarvan Sunrise beach veruit het populairste is. Dit kleine eiland is volledig ingericht op toeristen en biedt naast vele accommodaties en uitgaansgelegenheden ook vele duikscholen. Op het eiland wonen ook een paar honderd Zeezigeuners die gebruiksrechten voor de helft van het eiland hebben gekregen. Zij wonen vooral op het oostelijke deel van het eiland. Let op! Er is geen pinautomaat op dit eiland.

Het strand van Koh Ngai met in de verte kalksteen rotsformaties

Koh Ngai

Locatie: 12km vanaf Koh Lanta | Categorie: Zon, zee en strand

Eén van de mooiste (zo niet het mooiste) eiland(en) in Thailand is het kleine eiland Koh Ngai. Dit kleine eiland van 4km bij 2km is vooral bekend vanwege de witte stranden, het heldere water en de mooie koralen. Vanaf Koh Lanta is het mogelijk om per snorkelexcursie of per gehuurde longtail-boot naar Koh Ngai te gaan. Verblijf op dit prachtige eiland is ook mogelijk maar dat komt met een prijs. In het laag seizoen zijn er enkele kamers beschikbaar voor ca. 1.500THB, in het hoogseizoen liggen de prijzen op enkele duizenden Thaise Baht.

Het strand van Koh Muk met in de verte kalksteen rotsformaties

Koh Muk/Mook

Locatie: 25km vanaf Koh Lanta | Categorie: Zon, zee en strand

Koh Muk (ook wel geschreven als Mook), is gelegen naast Koh Ngai en is een prima alternatief. De prijzen van accommodatie zijn hier een stuk lager, maar dat zie je dan ook terug in het comfort. Accommodaties zijn vaak simpele hutjes zonder de luxe van een airco of een koelkast pal aan het strand, maar dat heeft toch ook wel zijn charmes. Prijzen voor een simpele bungalow liggen rond de 500THB.

Het strand van Koh Kradan met een boot op de voorgrond

Koh Kradan

Locatie: 22km vanaf Koh Lanta | Categorie: Zon, zee en strand

Koh Kradan ligt iets zuidelijker dan Koh Muk en Koh Ngai. Met een oppervlakte van ca. 2,4km2 is het een vrij klein eiland. Het eiland is vooral bekend vanwege de mooie stranden en heldere zee. Door de helderheid van het water kan je het kleurrijke koraal goed zien en de vele vissen die hier op af komen. Het is mogelijk om hier op een unieke wijze te trouwen, namelijk op een diepte van 12m met een duikfles (ja snorkel van 12m is een beetje lang) op je rug.

Het lege strand van Klong Dao op Koh Lanta

Klong Dao

Locatie: 2km vanaf Saladan pier | Categorie: Zon, zee en strand

Klong Dao is toch wel het populairste strand van Koh Lanta. Dit komt mede door de kraakheldere zee en het witte poederige zandstrand. Ondanks dat dit het populairste strand is, valt de drukte wel mee. Dit komt vanwege de lengte (ruim 3km.) van het strand. Dit strand is ideaal voor de toeristen die op een mooi strand willen verblijven en van alle gemakken voorzien willen zijn. Er zijn namelijk verschillende internationale restaurants en barretjes te vinden. Accommodatie varieert van zo’n 600 a 700THB tot enkele duizenden Thaise Baht.

Uitzicht over de Kantiang Baai Koh Lanta

Kantiang baai

Locatie: 18km vanaf Saladan | Categorie: Zon, zee en strand

Het strand van Kantiang is één van de mooiste stranden op het eiland en de zee is uitermate geschikt om te snorkelen. Omdat er een beperkt aantal hotels zijn is het hier zelfs tijdens het hoogseizoen nooit echt druk. Er zijn enkele goedkopere bungalows beschikbaar maar over het algemeen liggen de prijzen hier hoger dan 1.000THB.

Activiteiten

Duiken
Koh Lanta is gelegen in de Andamanse zee en is daarom zeer geschikt om te duiken. Twee duikplekken in de buurt van Koh Lanta springen bijzonder in het oog. Dat zijn Hin Daeng en Hin Muang die samen met de Similan en Andaman eilanden tot de beste duikbestemmingen van Thailand behoren. Waar Koh Tao wat meer gericht is op de beginnende duiker, zijn de duikplekken rondom Koh Lanta zelfs voor de doorgewinterde duikers een absolute aanrader. Duiken in de buurt van Koh Lanta betekend een grootte kans op het zien van bijvoorbeeld Reuzenmanta’s en Walvishaaien.

Snorkelen
Rondom Koh Lanta kan zeer goed gesnorkeld worden. De vispopulatie in deze regio is zeer goed vanwege de inspanningen van de mens. Je zult hier veel koraal en rifvissen in grote scholen tegenkomen. Het water heeft een lekkere temperatuur en is zeer helder. Eigenlijk zijn alle eilanden wel geschikt om te snorkelen en in het bijzonder de eilanden Koh Rok (wat er eigenlijk twee zijn, namelijk Koh Rok Nai en Koh Rok Nok) en Koh Haa.

Muay Thai
Koh Lanta is een mooie bestemming om de kunsten van het Muay Thai (Thaiboksen) te leren. Je kan hier terecht voor een enkele beginnersles maar ook voor stages van enkele maanden. Op zondagen worden er Thaibokswedstrijden gehouden in het Williams stadion. De prijs van een enkele les ligt rond de 500THB, langere periodes worden voordeliger.

Uitgaan

Koh Lanta is niet het eiland om te zijn als je graag op stap gaat, daar is bijvoorbeeld Koh Phangan of Koh Samui geschikter voor. Desalniettemin zijn er uitgaansgelegenheden op het eiland, grotere hotels hebben ook altijd wel barretjes waar je terecht kan.

Bereikbaarheid

Vliegtuig
Koh Lanta zelf heeft geen vliegveld maar de vliegvelden van Trang en Krabi hebben een dagelijkse verbinding met Bangkok en liggen redelijk dichtbij. Vanaf het vliegveld van Trang is het ongeveer een uurtje rijden naar de pier in Klong Song vanwaar je in ongeveer een uurtje per speedboat naar Koh Lanta kan reizen. Vanaf het vliegveld van Krabi ben je in ongeveer 2 uur per auto (of minibus) op Koh Lanta. Een alternatief is om van een soortgelijke auto-speedboat dienst gebruik te maken zoals vanaf Trang Airport. De reis duurt dan vanaf het vliegveld naar Saladan ongeveer een uurtje.

Boot
Er gaan verschillende bootdiensten van en naar Koh Lanta. De populairste verbindingen zijn met Phuket, Krabi en Koh Phi Phi. Dienstregelingen variëren en zijn afhankelijk van het (toeristisch)seizoen en het weer. Ferry’s kunnen online geboekt worden maar ook via je hotel of de reisbureautjes op de hoek van de straat.


  • Koh Lanta – Krabi (2 uur, ca 250THB)
  • Koh Lanta – Koh Phi Phi (1 uur, ca 200THB)
  • Koh Lanta – Phuket (3,5 uur, ca 450THB)

Verblijf

Koh Lanta heeft meer dan genoeg accommodaties in verschillende prijsklassen. Van simpele guesthouses tot luxe hotels en resorts. Het prijsniveau ligt het hoogste rond het strand van Saladan en hoe zuidelijker je gaat des te goedkoper de accommodatie wordt.
Simpele hutjes met een ventilator kosten ongeveer 300THB per nacht tot meerdere duizenden Thaise Baht voor luxe bungalows met alles erop en eraan. Rond december en januari is accommodatie schaars en zeer prijzig. Het is aan te bevelen voor deze periode een reservering te maken.