Koh Chang

(Kaart)

Koh Chang (ca. 5.500 inw) is een eiland in de Golf van Thailand, nabij Cambodja, op ruim 300km van Bangkok. Dit eiland is qua grootte het tweede eiland van Thailand. De naam van het eiland komt van het Thaise woord Chang, wat olifant betekend. Het eiland heeft namelijk enigszins de vorm van de kop van een olifant. Het hoogste punt op het eiland, met een hoogte van 744m, is Khao Salak Phet. Koh Chang maakt onderdeel uit van het Koh Chang Marine Park. Dit park bestaat uit 47 eilanden en heeft een oppervlakte van zo’n 650km². In dit park is de zee schitterend en een must voor duikers, met name de zuidoostpunt van Koh Chang. Hier zijn namelijk gezonken oorlogsschepen te bezichtigen. Uiteraard zijn er op dit eiland mooie stranden als Hat Sai Khao, die bekend staat als White Sand Beach. Naast de mooie zee en stranden is de natuur in het binnenland erg mooi. In de bossen zijn watervallen te vinden en schitterende uitzichtpunten.

  • Twee anemoon visjes, of clownvisjes, zwemmend in zacht koraal nabij Koh Chang
  • Uitzicht over de kustlijn van Koh Chang, vanaf het viewpoint
  • Een pier over de zee bij Koh Chang met op de achtergrond de kustlijn
  • Uitzicht op het strand van koh chang met de vele palmbomen en planten
v.l.n.r.: Koh Chang onderwaterwereld | Kustlijn Koh Chang | Pier over de zee | Strand van Koh Chang .

Bezienswaardigheden

Een palmboom aan het water met een witzandstrand op White Sand Beach

Hat Sai Khao

Locatie: 8,5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Natuur & Zee en strand

Het Hat Sai Khao strand staat bekend onder de naam “White sand beach”, vanwege het schitterende witte zand. Het strand is met haar 2,5km het langste strand van Koh Chang. Met name rond zonsopkomst en zonsondergang is het hier erg mooi. Op de weg die parallel loopt aan het strand zijn verschillende hotels en restaurants te vinden. Sommige restaurants/hotels bieden de mogelijkheid om op het strand te dineren tijdens zonsondergang.

De volledige Namtok Khlong Plu waterval in het Khlong Phrao park

Namtok Khlong Plu

Locatie: 5km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Prijs : 200 THB | Categorie : Natuur

Namtok Klong Plu is de meest bezochte waterval op Koh Chang. De waterval ligt in het Khlong Phrao Park en is te voet goed bereikbaar vanaf de ingang. De wandeling vanaf de ingang naar de waterval duurt ongeveer 15 minuten en is ca. 600m. De waterval is ca. 30m hoog en komt uit in een klein meertje.

Een deel van de Namtok Khlong Nueng waterval

Namtok Khlong Nueng

Locatie: 40km vanaf centrum - 1 uur rijden | Categorie : Natuur

De in het zuidoosten gelegen waterval Namtok Klong Nueng is de grootste op het eiland. Vanwege de moeilijke bereikbaarheid is het hier niet echt druk met toeristen. Maar eenmaal aangekomen, kan je een verfrissende duik nemen in het meertje bij de waterval. Het is een mooie waterval in een mooie omgeving en de weg er naar toe is op zich al de moeite waard.

Vissershuisjes op palen in het water in het Bang Bao vissersdorp

Bang Bao Vissersdorp

Locatie: 11km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Cultuur & Historie en Natuur

Het Bang Bao Vissersdorp is gelegen aan de zuidkust van het eiland. De huisjes staan in het water en worden met elkaar verbonden d.m.v. bruggen. Het is een behoorlijke toeristische locatie geworden met ontzettend veel souvenirwinkels en kraampjes. Sommige van deze huisjes zijn omgebouwd tot guesthouses en restaurantjes. Vanuit deze locatie vertrekken ook veel duikexcursies.

Hutjes op het zandstrand van Lonely Beach

Hat Tha Nam

Locatie: 10km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Het Hat Tha Nam strand van 1km word ook wel “Lonely Beach” genoemd. Maar deze naam geeft niet meer weer wat het ooit is geweest. In het verleden was dit inderdaad een eenzaam strand. In de afgelopen decennia heeft het strand echter ontzettend veel gewonnen aan populariteit en is het alles behalve “lonely”. Bij dit strand zijn veel hotels, guesthouses en restaurantjes te vinden. Het strand zelf is nog steeds mooi. Met name het noordelijk deel geeft een paradijselijk gevoel vanwege het fijne witte zand en palmbomen. Let op als je gaat zwemmen bij dit strand. De stromingen kunnen erg verraderlijk en sterk zijn. Voor je het weet zit je in de problemen.

Het ongerepte strand van Khlong Phrao tijdens vloed

Hat Khlong Phrao

Locatie: 2km vanaf centrum - 5 minuten rijden | Categorie : Natuur en Zee & Strand

Het lange Hat Khlong Phrao strand is voorzien van veel hotels en verblijfsmogelijkheden. Dit strand is met name geschikt voor wandelingen en het genieten van de zonsondergang. In het noorden loopt dit strand over in het rotsachtige Laem Chaiyachet. De zee zelf is, vanwege de sterke stromingen, niet echt geschikt voor zwemmers.

Twee eilanden van het Mu Koh Chang Marine Park

Mu Koh Chang Marine Park

Locatie: Koh Chang e.o. | Categorie : Natuur en Cultuur en Zee & Strand

Het Mu Koh Chang Marine Park bestaat uit 47 eiland en is 650km2 groot. Daarvan is 160km² land en de rest zee. Op deze eilanden zijn schitterende stranden, natuur en zee te vinden. Uiteraard leent dit park zich perfect voor te duiken en te snorkelen. Een van de meest gewilde duiklocaties is bij de zuidpunt van Koh Chang. Daar liggen namelijk gezonken oorlogsschepen die allerlei zeeleven aantrekken. Natuurlijk zijn er in de rest van de zee meer dan genoeg duiklocaties waar je allerlei zeeleven en koraalriffen kunt vinden. Andere eilanden die onderdeel uitmaken van dit park zijn o.a. Koh Kood en Koh Mak.

Activiteiten

Duiken
Aangezien Koh Chang deel uit maakt van het Marine Park Koh Chang is het bijna vanzelfsprekend dat er in deze regio ontzettend veel duiklocaties zijn. Op bijna alle locaties moet vanaf een boot gedoken worden. Enkele voorbeelden waar je een mooie onderwaterwereld hebt, zijn; de Koh Chang oorlogsschepen, Hin Luk Bat en Koh Wai. In dit gebied vind je o.a. haaien, roggen en mooie koraalriffen.

Snorkelen
Vanaf Koh Chang zijn er verschillende excursies te boeken om te gaan snorkelen. Bij deze excursies bezoek je verschillende eilanden met snorkellocaties. Dit is een ideale optie om het onderwaterleven in deze regio te ontdekken in het geval je niet in het bezit bent van een duikbrevet. Tijdens deze excursies zie je allerlei verschillende tropische vissen, koralen en andere vormen van zeeleven.

Wandelen
Vanwege de natuur op Koh Chang is dit een goede locatie om stevige wandelingen te maken. Veel routes in de natuurparken op Koh Chang zijn duidelijk aangegeven en leiden je naar de mooie plekken zoals bijvoorbeeld de vele watervallen op het eiland. Het is ook mogelijk om bij Engelstalige gidsen/excursies te boeken. Zij zullen je ook de plaatsen laten zien waar de normale paden niet naartoe leiden. Deze wandelingen zijn wel bestemd voor de gevorderde wandelaars. Over de stranden wandelen bij zonsondergang is ook een echte aanrader.

Kajakken
Op veel stranden is het mogelijk om kajaks te huren. Met deze kajaks kan je dan de open zee op gaan, waar je op een actieve manier de zee verkent en het eiland vanuit een ander oogpunt ziet. Let wel op dat je op deze manier behoorlijk snel kan verbranden, zonnebrandcrème is dus geen overbodig luxe.

Vissen
Er zijn verschillende soorten visexcursies te boeken op Koh Chang. Zo kan je bijvoorbeeld gaan extreem vissen en nachtvissen. Hierbij maak je kans om enorm grote en tropische vissen te vangen die je in Nederland nooit zal tegenkomen. Een aantal vissen die je zou kunnen vangen zijn: makreel, barracuda en roggen. Een ander voordeel is dat dit een goede manier is om tijdens je vakantie actief bezig te zien.

Uitgaan

Bars
Aangezien Koh Chang met name bij de stranden erg toeristisch is, zijn hier ook de meeste uitgaansgelegenheden te vinden zoals karaokebars, pubs en disco’s. Als je met je gezin naar dit eiland gaat en je wilt s avonds een drankje nuttigen dan kan dit het beste in de buurt van Khlong Phrao. Hier zijn de uitgaansgelegenheden meer in een rustige pubstijl, waarbij er voldoende activiteiten zijn voor kinderen.

Dineren
Op Koh Chang zijn allerlei soorten restaurants te vinden. Je kan van de traditionele Thaise keuken genieten, terwijl je een deur verder een pizza kunt bestellen. Er is dus voor elk wat wils. Iets wat een echte aanrader is zijn de barbecues op de stranden. Tijdens deze barbecues wordt er vers gevangen vis bereid. Op bijna alle stranden kan je ‘s avonds genieten van overheerlijke visgerechten bij een mooie zonsondergang.

Bereikbaarheid

Koh Chang is op verschillende manieren bereikbaar.

Vliegtuig
Vanuit twee locaties wordt er op Trat (Trat Airport) gevlogen. Vanuit Bangkok vertrekt er twee keer per dag een vlucht naar dit vliegveld. Daarnaast vertrekt er één keer per dag een vlucht vanuit Koh Samui (Samui International Airport) naar Trat. Let op dat de vluchttijden wel eens op het laatste moment kunnen veranderen. Zorg er dus ook voor dat je een dag van te voren checkt of de vluchttijden zijn gewijzigd. Vanuit dit vliegveld moet je dan nog ongeveer een half uur rijden om een boot te nemen naar het eiland.

Auto - Boot
Als je met de auto naar Koh Chang wilt, moet je vanuit Bangkok rijden naar Laem Ngop. Dit is een rit van ongeveer 300km en zal ca. 6 uur duren. Vanuit Laem Ngop vertrekken er dagelijks meerdere ferry’s naar Koh Chang. Deze boten varen vaak dan ook door naar Koh Kood. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten en komt aan op het oostelijk deel van Koh Chang. Een enkele reis met deze boot kost ongeveer 80THB.

Bus
Vanuit Bangkok vertrekken dagelijks meerdere bussen van meerdere maatschappijen richting Koh Chang. Uiteraard ook vanuit vliegveld van Bangkok. De eindbestemming van deze bussen is Laem Ngop. De busrit duurt ongeveer 5 uur en kost ca. 270THB. Vanuit Laem Ngop moet je nog een rit regelen naar de pier van waaruit de boten vertrekken naar Koh Chang.

Verblijf

Op Koh Chang zijn voor alle budgeten verblijfsmogelijkheden, waarbij de meeste op het westelijk deel van het eiland liggen. De goedkopere verblijven zijn de guesthouses. De prijzen variëren hier van ongeveer 250 tot 800 THB per nacht. Voor de middenklasse hotels en resorts op dit eiland zullen de prijzen liggen rond de 1.500THB per nacht en oplopen afhankelijk van de mate van luxe en comfort die gewenst is. Als je op zoek bent naar zeer luxe hotels, resort en spa’s dan kan je op Koh Chang ook goed uit de voeten. Hierbij geld ook hoe meer luxe hoe hoger de prijs. De prijzen van deze luxe resorts beginnen bij ongeveer 4.000THB en kunnen oplopen tot wel 13.000THB.