Het tropische klimaat van Thailand

Verschillende klimaten

Het klimaat van Thailand is op te delen in drie soorten:


  • Tropisch Savanne klimaat in het Noorden van Thailand
  • Tropisch Moesson klimaat in het zuiden van Thailand
  • Tropisch Regenwoud klimaat in sommige kleinere delen van Thailand


Savanne klimaat
In de regio waar er sprake is van het Savanne klimaat heb je relatief droge winters en natte zomers. Er is bij dit klimaat minder verschil tussen de jaargetijden dan in vergelijking tot het Moesson klimaat.

Moesson klimaat
Bij het Moesson klimaat is er sprake van een lange droge periode die wordt opgevolgd door een echt regenseizoen waarbij er grote hoeveelheden regen (bijna) dagelijks valt.

Tropisch regenwoud klimaat
Waar het Tropisch regenwoud klimaat van toepassing is, is er geen sprake van echt periodes van droogte. In deze regio is er sprake van een hoge luchtvochtigheid.

  • Mooi weer, een blauwe lucht in zuid-Thailand
  • Een regenbui bij zonsondergang boven kanchanaburi, centraal-Thailand
  • Zware bewolking boven de baai van Koh Phi Ph. Op de achtergrond het hoogste punt van Koh Phi Phi
  • Een blauwe lucht en veel zon op een strand van Koh Phi Phi. In de heldere zee liggen een aantal bootjes
v.l.n.r.: Mooi weer in zuid-Thailand | Regenbui boven Kanchanaburi | Zware bewolking boven Koh Phi Phi | Volop zon op Koh Phi Phi .

Temperatuur

In Thailand moet je altijd rekening houden met de hoge temperatuur. De koelste periode is in de winter (Noord-Thailand). Dan kan het kwik ‘s nachts dalen tot rond de 10°C. In hoger gelegen gebieden kan dit zelfs tot het vriespunt dalen. Overdag zal de temperatuur weer stijgen tot ongeveer 25 a 30°C. Door deze continue hoge temperatuur voelt het weer in Thailand vaak aan als klam en vochtig. Dit gevoel is uiteraard afhankelijk van de periode en locatie. Gemiddeld gezien is april de warmste maand in Thailand. In mei (tot circa september – oktober) begint in bijna heel Thailand het regenseizoen. In het noordoosten valt dit seizoen tussen oktober en januari.

Neerslag

Tijdens het regenseizoen regent het bijna dagelijks. In het moessongebied betekend dit dat er jaarlijks ongeveer 2000mm in het zuidwesten, 4000mm aan de westkust en in het noorden circa 1500mm regen valt. Het grootste gedeelte van deze regen valt met name in de namiddag en de avond. Dit zijn meestal korte hevige regenbuien die in de meeste gevallen niet langer dan 2 uur duren. Bij de grens van Cambodja (zuidoost Thailand) is er sprake van tropisch regenwoud klimaat. In deze regio valt door het gehele jaar regen, wat resulteert in ca. 3000mm water op jaarbasis.

Seizoenen

In de zomer is het in Thailand op veel plekken erg benauwd en vochtig als gevolg van het regenseizoen. In deze periode ligt het aantal uren zon per dag rond de 5 a 6 uur en is er vrij veel sprake van bewolking. Qua klimaat is het dus het beste Thailand te bezoeken gedurende de wintermaanden. In deze periode is het in grote delen van Thailand relatief droog en zijn de temperaturen niet te hoog. Thailand is dan echter niet op haar mooist. Veel gewassen zullen uitgedroogd zijn wat een droge/bruine indruk geeft. Wil je een mooi groen Thailand zien dan is de periode direct na of aan het begin van het regenseizoen een betere optie. Zo nu en dan zal je dan wel door een regenbui verrast worden.

Vanaf februari stijgt de temperatuur gestaag om in april te pieken. Thailand is zeer geschikt voor een zonvakantie gedurende de Nederlandse winter. Met name de eilanden in Zuid-Thailand zijn zeer geschikt voor dit soort vakanties. Enkele eilanden in de golf van Thailand hebben echter in deze periode last van redelijk tot zeer veel neerslag, vooral Koh Samui en Koh Phangan. In december en januari wordt ook op deze eilanden de neerslag minder.

Bescherming

Gedurende het verblijf in Thailand is het belangrijk goede bescherming te hebben tegen de zon. De zon is al direct na opkomst erg krachtig en daarbij is uiteraard het risico op verbranding erg groot. Tijdens het middaguur is de zon op zijn sterkst. Rond dit tijdstip is het daarom verstandig om de zon te mijden en beschutting op te zoeken.
Thailand ligt in een regio waar zeer veel orkaanactiviteit is (hoogste ter wereld). Hoewel Thailand in deze regio ligt word het land zelden getroffen door orkanen. In veel gevallen gaan de orkanen om Thailand heen richting Filipijnen, China en Japan.

In 2004 werd Thailand getroffen door een tsunami die helaas vele mensenlevens kostte en een enorme schade achter liet. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit natuurverschijnsel zich voor doet. Er is na de ramp van 2004 daarom een tsunami waarschuwingssysteem geïnstalleerd, die een tsunami in een vroeg stadium detecteert en alarm slaat. Dit systeem is geïnstalleerd voor alle bestemmingen in de regio.