Kanchanaburi

(Kaart)

Kanchanaburi (inw. 55.000) ligt in centraal Thailand op zo’n 130km ten westen van Bangkok en is goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Kanchanaburi is onder andere bekend vanwege de Dodenspoorlijn (Birmaspoorweg) en de brug over de rivier Kwai die tijdens de Tweede Wereldoorlog door honderdduizenden krijgsgevangenen is aangelegd. Vele van deze gevangenen zijn tijdens de bouw overleden. Onder hen bevonden zich enkele duizenden Nederlanders die begraven liggen op de Kanchanaburi Allied War en de Chung Kai begraafplaats. Andere herinneringen aan deze periode zijn te vinden in de verschillende musea, zoals het Thailand-Birma Railway Centre. In en rondom Kanchanaburi zijn nog meer plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is bijvoorbeeld een van de mooiste watervallen van Thailand te vinden in het Erewan nationaal park. En net buiten Kanchanaburi bevind zich de Wat Tham Suea tempel die uit verschillende Boeddhistische stijlen bestaat.

  • Een grasveld met vele grafstenen van oorlogsslachtoffers op de Kanchanaburi War Cemetery
  • De Erawan Waterval uitkomend op een meertje. Daarom heen vele groene planten.
  • Uitzicht over de bekende trappen naar de ingang van de Wat Ban Tham tempelgrot. Deze ingang is in de vorm van een drake kop
  • Uitzicht op het landschap van Sangkhlaburi inclusief de bekende houten brug
v.l.n.r.: Kanchanaburi War Cemetery | Erawan Waterval | De Drakentempel | Sangkhlaburi .

Bezienswaardigheden

De brug over de rivier kwai vanaf de zuidelijke oever gezien

Brug over de rivier Kwai

Locatie: 5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Historie

De brug over de rivier Kwai is gelegen midden in het toeristische gedeelte van Kanchanaburi en maakt deel uit van de Dodenspoorlijn. De brug is tijdens de Tweede Wereldoorlog (tussen 1942 – 1943) gebouwd door zowel Aziatische als westerse krijgsgevangen, waaronder ook veel Nederlanders. Tijdens de bouw is deze brug door de geallieerden meerdere malen gebombardeerd. Sporen van de bombardementen zijn nog steeds zichtbaar, de delen met de ronde bogen zijn namelijk origineel, de hoekige delen zijn later ter vervanging geplaatst.

De Dodenspoorlijn met uitzicht over de rivier vanuit de Krasae grot

De Dodenspoorlijn

Locatie: 50km vanaf centrum - 1 uur rijden | Categorie: Historie

De Dodenspoorlijn zou eigenlijk 415km lang worden om Bangkok met Yangon in Birma (tegenwoordig Rangoon, Myanmar) te verbinden. De lijn is echter nooit verder gekomen dan het traject tussen de huidige Ban Pong en Nam Tok treinstations. Uiteindelijk is dit 130km lange traject in 1947 opgekocht door de Thaise spoorwegen en is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Tijdens de bouw van deze spoorlijn stierven ongeveer 15.000 westerse gevangenen (waaronder 3.000 Nederlanders). De gesneuvelde Nederlanders zijn te vinden op de Kanchanaburi Allied War en Chung Kai begraafplaats. Een treinrit over de Dodenspoorlijn en over de brug over de rivier Kwai kun je gemakkelijk maken vanaf het Krasae treinstation, waar je ook de Krasae grot vind.

De Erawan waterval in het Erawan natuurpark

Erawan Nationaal Park

Locatie : 70km vanaf centrum - 1,5 uur rijden | Entree : 200THB | Categorie : Natuur

In het Erawan Nationaal Park is de gelijknamige zeven verdiepingen tellende waterval te vinden. De Erawan waterval ligt in een ruig natuur gebied. Vanaf de tweede verdieping wordt de klim zwaarder en vanaf de vierde verdieping wordt de klim echt serieus. De zevende en laatste verdieping is veruit het moeilijkste te bereiken. De verdiepingen 2, 3 en 4 zijn de mooiste en lenen zich uitstekend om in te zwemmen. Het park en de waterval zijn vernoemd naar de driehoofdige witte olifant uit het Hindoe geloof.

Uitzicht op de Hellfire pass

Hellfire pass

Locatie: 72km vanaf centrum - 1,5 uur rijden | Categorie: Historie

Hellfire pass is een onderdeel van de Dodenspoorlijn. Dit was voor de arbeiders het zwaarste gedeelte van de spoorlijn. Zij moesten 18 uur per dag werken met slecht gereedschap op een afgelegen locatie. Het werk bestond uit met de hand uithakken van grote rotspartijen. Tegenwoordig is Hellfire Pass een museum. Hier kan je zien hoe de krijgsgevangenen leefde en hoe het er aan toe ging. Het is mogelijk om vanuit het museum door Hellfire Pass te lopen aan de hand van audio begeleiding. Er vind jaarlijks een ceremonie plaats om de doden te herdenken.

Gouden Boeddhabeeld in de Krasae grot bij de Dodenspoorlijn

Krasae grot

Locatie: 50km vanaf centrum - 1 uur rijden | Categorie: Historie en natuur

Tijdens de aanleg van de Dodenspoorlijn is de Krasae grot gebruikt als veldhospitaal, kerk en schuilruimte. Na de oorlog hebben omwonende een gouden Boeddha beeld in de grot geplaatst omdat zij geloven dat de zielen van de gestorven krijgsgevangenen dan rust zullen vinden. Vanuit deze grot heb je een mooi uitzicht over de rivier Kwai Noi. Bij een bezoek aan deze locatie kan je het beste naar het Tham Krasae treinstation gaan en van daaruit over het spoor naar de grot lopen. Dit is ook het treinstation vanwaar je een trein kan nemen naar Kanchanaburi over de Dodenspoorlijn.

Waterval die uit bossen komt en neerkomt in een meer

Sai Yok National Park

Locatie: 96km vanaf centrum - 2uur rijden | Entree: 200THB | Categorie: Natuur

Sai Yok National Park heeft een oppervlakte van ca. 500km². Gedurende de Tweede Wereldoorlog hadden de Japanners hier hun kamp gevestigd. Daarvan zijn nog steeds resten te zien bij de hoofdingang, nabij de kalksteen grotten. De waterval gelegen in het nationaal park is Sai Yok Yai genaamd. Zo’n 38km buiten het park is ook nog een waterval te vinden, deze is Sai Yok Noi genaamd. Omdat deze waterval buiten het natuurpark ligt hoeft hiervoor geen entree betaald te worden.

De houten brug die Sangkla met Wangka verbind in Sangkhlaburi

Sangkhlaburi

Locatie: 215km vanaf centrum - 4 uur rijden | Categorie: Cultuur, natuur en historie

Sangkhlaburi is een regio waar het massa toerisme niet is doorgebroken. Mede hierdoor kun je vandaag de dag nog een beeld krijgen van het authentieke Thailand. Lokale bezichtigingen bestaan uit onder andere een volledig houten brug van 400m lengte die Sangkla met Wangka verbind en een verzonken tempel die enkel na de winter volledig droog staat. Op een kleine afstand bevindt zich een markt waar drie pagodes zijn gelegen. Je kunt daar, mits de grens geopend is, even oversteken naar de plaats Payathonzu in Myanmar om daar de markt te bezoeken.

Twee loslopende olifanten in de natuur in het Taweechai olifantenkamp

Taweechai Elephant Camp

Locatie: 45km vanaf centrum - 1 uur rijden | Entree :500 THB - 750 THB | Categorie : Natuur

De Taweechai Elephant Camp is een olifantenkamp waar ca. 30 olifanten onderdak krijgen en ligt ongeveer halverwege de weg van Kanchanaburi naar Erawan National Park. Het is mogelijk om deze olifanten te voeren en om er ritjes mee te maken door het park. Bij deze ritten zit je op de rug van de olifant en zal zij je meenemen door het water. Buiten de openingstijden van dit park verblijven deze dieren in de vrije natuur.

De voorgevel van het Thailand-Birma Railway Centre museum

Thailand-Birma Railway Centre

Locatie: 2km vanaf centrum - 20 minuten te voet | Entree : 100THB | Categorie : Historie

Het Thailand-Birma Railway Centre is een museum dat in het teken staat van de Dodenspoorlijn en is gelegen naast de Kanchanaburi Allied War begraafplaats. De tentoonstelling laat de bezoeker aan de hand van films, foto’s en voorwerpen ervaren hoe het leven in de Tweede Wereldoorlog was. Daarnaast zijn er maquettes van de brug, de spoorlijn en krijgsgevangenkampen te zien. Rod Baettie (de eigenaar van het museum) biedt ook excursies aan die variëren van een halve dag tot een duur van 5 dagen. Bij deze excursies kom je op verschillende locaties, zoals de oude kampen, werklocaties en de oude spoorlijndelen. Een unieke ervaring! Rod bezit enorm veel kennis zoals je kunt zien in de documentaire van National Geographic Channel genaamd “The bridge on the river Kwai”.

Een grommende tijger die vastgeketend ligt in de tijgertempel

Tijgertempel

Locatie: 40km vanaf centrum - 1 uur rijden | Entree: 600THB | Categorie : Natuur

De Tijgertempel (Tiger Temple) is een door monniken beheerd tijgerreservaat, genaamd “Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno Forest Monastry” die beter bekend staat als De “Tiger Temple”. Het is een druk bezochte toeristische attractie waar je (voor een meerprijs) met tijgers op de foto mag. Daarnaast kun je door het park wandelen waar nog enkele andere vormen van wildleven te zien zijn. In een onderzoek (2008) van CWI (Care for the Wild International) genaamd “Exploiting the Tiger; Illegal Trade, Animal Cruelty and Tourists at Risk at the Tiger Temple” worden enkele zaken aan het licht gebracht over de omgang met de tijgers, het drogeren en illegaal handelen in de tijgers. Door dit rapport is er veel onrust ontstaan over dit park en over het bestaansrecht van deze tempel.

Een overzicht van de tempels van het Wat Tham Suea tempelcomplex

Wat Tham Suea

Locatie : 14km vanaf centrum - Half uur rijden | Categorie : Religie

Wat Tham Suea is een locatie waar tempels (waaronder Wat Tham Suea en Wat Tham Khao Noi) van twee boeddhistische stromingen staan. De twee bouwstijlen zijn Chinees en uiteraard Thais. Vanaf het plateau waar deze tempels op staan heb je een mooi uitzicht op de Mae Nam Mae Klong valei waar Kanchanaburi in ligt.

Activiteiten

Kajakken van Nong Bua terug naar Kanchanaburi
Vanuit het toeristencentrum van Kanchanaburi kan je een kajak excursie boeken. Deze tocht is zo’n 15km lang waar je zelf het tempo van mag bepalen. Ondanks dat de rivier snel stroomt is het geen typische raft tocht. Het is meer een tocht om van het landschap te genieten en om Kanchanaburi van een ander oogpunt te bekijken.

Kookcursussen
Voor de liefhebbers van lekker eten is het mogelijk om in Kanchanaburi kookcursussen te volgen. Een goede locatie hiervoor is bijvoorbeeld Apple’s Retreat. Hier kan je een cursus van één dag volgen. Je maakt en proeft ca. vier gerechten en je leert de fijne kneepjes van de Thaise keuken.

Trekking
In de omgeving van Sanghklaburi is het ideaal om één of meerdere dagen door de jungle te trekken. Deze vorm van trekking is niet geschikt voor minder fanatieke reizigers. De gidsen in deze regio zijn gewent om te leven van wat de natuur te bieden heeft, verwacht hier dan ook geen enkele vorm van luxe. De gids zal eenvoudige maaltijden voor je bereiden en waar mogelijk proberen te zorgen voor slaapplaatsen bij de bergstammen die je onderweg tegenkomt. Het is daardoor ook mogelijk dat je moet overnachten in de jungle. Op deze manier ervaar je wat ongerepte natuur is en krijg je de kans om het dagelijkse leven van niet-toeristische bergstammen te ontdekken.

Long-tail boottocht
De Long-tail boten zijn te huren bij meerdere locaties zoals de brug over de rivier Kwai. Als je in een guesthouse aan het water verblijft, zullen er regelmatig long-tail boten aanmeren of langs komen varen om te kijken of je toevallig mee wilt varen. Bezienswaardigheden die je met een long-tail boot kan bezoeken zijn onder andere de brug, JEATH oorlogsmuseum en Khao Pun grot.

Uitgaan

Winkelen
De avondmarkt, ook wel de JJ markt of Jatujak markt genoemd wordt dagelijks gehouden behalve op de woensdag. Vanuit het toeristisch deel loop je richting het treinstation waar je de markt ziet liggen. Op de markt wordt alles van eten tot kleding en van planten tot dvd’s verkocht. In het regenseizoen kan de markt op dagen dat het hard regent gesloten zijn.

Bereikbaarheid

Bus
Kanchanaburi is goed per bus te bereiken via lijn 81. Vanaf het zuidelijk busstation van Bangkok (Sai Tai Mai) vertrekt er iedere 20 minuten een 1ste en 2e klas staatsbus. De kaartjes kun je kopen via de loketten op de eerste verdieping van het busstation. 1ste klas kaartjes kun je kopen bij de achterste helft van de loketten (met blauwe bestemmingsbordjes) 2e klas kaartjes bij de eerste helt (oranje bestemmingsbordjes).

De 1ste klas bus (blauw-wit) kost ca. 100THB en duurt ruwweg 2 uur om in Kanchanaburi te komen. De 1ste klas bus heeft airco en toilet en bij de prijs zit een flesje water inbegrepen. Vertrektijden zijn tussen 5:00 en 22:30. De 2e klas bus (oranje-wit-blauw) kost ca. 95THB en heeft dezelfde reistijd. Vertrektijden van de 2e klas bus zijn tussen 3:30 en 19:00.

Er rijden veel minibusjes tussen Kanchanaburi en Bangkok. Als je via een guesthouse vervoer terug naar Bangkok boekt zal dat vaak ook een minibusje zijn. De rit duurt maximaal 2 uur en kost ca. 150THB.Trein
Kanchanaburi is 2 maal per dag per trein te bereiken vanaf het Thonburi treinstation (Bangkok Noi) in Bangkok. De trein vertrekt rond 7:45 en 13:45 en de reis duurt zo’n 3 uur, een kaartje kost 100THB. Bedenk wel dat ondanks je meer van het uitzicht kunt genieten, je wel 3 uur op houten bankjes zit in een treinstel met enkele ventilatoren aan het plafond en de ramen open. Een voordeel van de trein is dat er regelmatig handelaren de trein in gaan met versnaperingen en drankjes die de reis veraangenamen.

In het weekend gaat er een speciale toeristentrein. Deze trein vertrekt echter van het Hualamphong treinstation in Bangkok. De 3e klas trein bestaat uit oude 2e klas wagons, qua comfort is hij dus iets beter dan de normale trein naar Bangkok. De trein vertrekt vanuit Bangkok om half 7 in de ochtend en komt rond half 10 aan in Kanchanaburi. De trein vervolgd zijn weg naar het laatste station op de lijn namelijk Nam Tok. Om kwart voor 5 in de middag verlaat de trein het station van Kanchanaburi om weer terug naar Bangkok te gaan om daar rond 19:30 te arriveren. Een treinkaartje kost ca. 120THB.

Auto / Taxi
De reistijd is erg afhankelijk van het vertrekpunt in Bangkok, reken op zo’n 2 tot 3 uur. Vanwege de afstand wil niet iedere taxi chauffeur de rit naar Kanchanaburi maken. Gelukkig is er een overschot aan taxi’s in Bangkok, pak dus gewoon de volgende. Voor langere afstanden geldt dat taxi chauffeurs de meter niet hoeven te gebruiken en een vaste prijs mogen hanteren. Onderhandel dus over de prijs, afhankelijk van je startpunt zal een eerlijke prijs tussen de 1500 en 2000THB liggen. In Kanchanaburi zelf rijden geen taxi’s dus een taxi terugnemen naar Bangkok is niet mogelijk, tenzij je toevallig een taxi treft die net een enkeltje Kanchanaburi erop heeft zitten.

Verblijf

In Kanchanaburi liggen de guesthouses in een van de vele zijstraatjes van de Mae Nam Kwai straat. Dit toeristisch gebied rond de Brug over de rivier Kwai ligt op ca. 2,5km van het centrum, ongeveer 10 minuten rijden met de auto. Afhankelijk van de luxe van de guesthouse kan je hier voor een euro per nacht tot enkele tientjes per nacht verblijven. Sommige guesthouses beschikken bijvoorbeeld over een eigen zwembad, terwijl andere guesthouses gedeeld sanitair hebben. Aan de overkant van de rivier waar de guesthouses liggen, vind je luxe resorts. Qua luxe zitten er tussen de guesthouses en de resorts nog verschillende hotels verspreid door de stad.