De rijke historie van het koninkrijk Thailand

De Geschiedenis van Thailand

Thailand (tot 1939 Siam) word naar alle waarschijnlijkheid al 40.000 jaar bewoont. Thailand is erg beïnvloed door de cultuur en religie uit India. Dit begon bij het koninkrijk van Funan, in de eerste eeuw.

Na de beëindiging van de Khmerse overheersing in de 13de eeuw waren er verschillende koninkrijken die heerste in deze regio o.a. Mon, Tai en Malay. Archeologische vondsten door Thailand heen hebben dit bevestigd.

Vervolgens kwamen de Boeddhistische koninkrijken als Sukhothai, Lanna en Lan Xang (tegenwoordig Laos) aan de macht. Dit resulteerde in de oprichting van het Boeddhistisch Koninkrijk van Sukhothai in 1238 na. Chr. Dit word tegenwoordig gezien als de eerste Thaise staat. Slechts één eeuw later kwam vanuit het zuidelijk gebied van de Mae Nam rivier het Koninkrijk van Ayutthaya in opmars. De macht van de Sukhothai werd overschaduwt door het Koninkrijk Ayutthaya. Resten van dit koninkrijk zijn momenteel nog te zien in de gelijknamige stad in de buurt van Bangkok.

Gedurende deze periode regeerde in de Noordelijk vallei het Lanna Koninkrijk samen met andere kleinere stadstaatjes. Toen Ayutthaya in 1431 Angkor aanviel verliet de Khmer dit gebied. Dit zorgde ervoor dat Ayutthaya één van de meest actieve handelspunten werd van Azië. In deze periode werd er ontzettend veel gehandeld met de omliggende gebieden zoals China, India, Perzië (tegenwoordig Iran) en de Arabische landen.

  • Een boeddha beeld in Ayutthaya waar een boom compleet omheen gegroeid is
  • De Ku Pueai Noi Ruïnes in Khon Kaen
  • Een deel van de Sukhothai ruïnes. De ruïnes staan op de werelderfgoedlijst
  • De Wat Phu Khao Thong tempel in de historische stad Ayutthaya
v.l.n.r.: Boeddha in boom - Ayutthaya | Ku Pueai Noi Ruïnes - Khon Kaen | De Sukhothai ruïnes | Wat Phu Khao Thong - Ayutthaya .

Europese Invloeden

In de 16de eeuw hebben de Portugezen de regio ontdekt. Zij begonnen fanatiek te handelen. Uiteraard kon het niet lang uitblijven voordat andere Europese landen als Frankrijk, Engeland en Nederland volgde. In 1767, na de val van Ayutthaya door de Birmezen, verhuisde Koning Taksin de Grote de hoofdstad van Thailand naar Thonburi. Dit was slechts voor korte duur. In 1782 startte het huidige Rattanakosin tijdperk, waar Bangkok de hoofdstad werd van de Chakri dynastie onder leiding van Koning Rama I de Grote.

Thailand is, ondanks de Europese druk, het enige Zuidoost Aziatische land dat nooit is gekoloniseerd. Dit word met name toegerekend aan de capabele leiders die de spanningen en rivaliteit tussen Frankrijk en Engeland tot het maximum benutten. Hierdoor werd Thailand gezien als een buffer tussen de twee gekoloniseerde Zuidoost Aziatische delen. Toch werd de Europese druk steeds groter wat voor vele hervormingen en concessies leiden in de 19de eeuw. Een van de meest opzienbarende was wel het verlies van een groot gebied aan de oostkant van de Mekong aan Frankrijk en Engeland. Zij bezette stukje bij beetje het schiereiland van Malay. Dit zorgde uiteindelijk voor het verlies van de zuidelijke provinciën van Malay, tegenwoordig Maleisië, volgens het Angelsaksische-Siamese verdrag van 1909.

In 1932 kwam er een einde aan de absolute monarchie, die al eeuwen in stand werd gehouden. Dit was te danken aan de revolutie die geleid werd door Khana Ratsadon. Deze groepering bestond uit militairen en burgers. Koning Prajadhipok werd geforceerd om het Thaise volk hun eerste grondwet te geven en de overdracht van de macht.

De Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog viel Japan Thailand binnen en eiste het recht van overpad om het Maleise front te kunnen bereiken. Na slechts 6 tot 8 uur vechten besloot Plaek Pibulsonggram een wapenstilstand af te geven. Korte tijd daarna mocht Japan zich vrij rond bewegen door Thailand. Dit resulteerde in feit dat op 21 december 1941 Thailand en Japan een alliantie aangingen met daarin een geheime clausule. Japan beloofde Thailand te helpen met het terugveroveren van de gebieden die Thailand had verloren aan Frankrijk en Engeland. Als tegenprestatie beloofde Thailand Japan te helpen in de oorlog tegen de geallieerden.

Gedurende deze periode was ook het ondergrondse verzet van Thailand actief onder de naam Seri Thai (wat Vrije Thai betekend). Een belangrijk lid van deze organisatie was de weduwe van Koning Prajadhipok, genaamd Koningin Ramphaiphanni, zij was de leider die opereerde vanuit Engeland. Gedurende deze oorlog was deze organisatie een belangrijke bron van informatie voor de geallieerde. De organisatie staat bekend als de enige verzetsgroepering die eigen vliegtuigen gebruikte.
Gedurende deze oorlog werkte circa 200.000 Aziaten en naar schatting 60.000 krijgsgevangen aan een spoorlijn die Birma en Thailand met elkaar moest verbinden. Tegenwoordig staat deze spoorlijn bekend als de Dodenspoorlijn of Death Railway. Deze naam was de bijnaam die de gevangenen gaven aan dit project, vanwege het grote aantal doden dat viel tijdens de bouw. Dit is ook een bron voor een groot aantal films geworden. De bekende brug over de rivier Kwai is te bezichtigen in de stad Kanchanaburi.

De grondwet van het volk

Na de oorlog sloot Thailand zich aan bij de Amerikanen cq. geallieerde. En zoals zoveel landen in ontwikkeling, ging ook Thailand decennia lang door een moeilijke tijd heen die werd gedomineerd door politieke onrust. Door deze onrust volgde de ene staatsgreep na de andere en kwam er elke keer een nieuwe militaire regiem. In de tachtiger jaren werd er eindelijk gewerkt aan een stabiele democratie. Uiteindelijk resulteerde dit in Thailands eerste grondwet in 1997. Deze grondwet word ook wel “de grondwet van het volk” genoemd, omdat het is opgesteld door de eerste door het volk gekozen regering. In deze grondwet werd onder andere opgenomen dat er een regering gevormd moest worden die bestond uit een senaat, 200 zetels, en een huis van afgevaardigde, 500 zetels. In 2001 werd voor het eerst in de lange geschiedenis van Thailand de volledige regering (senaat en huis van afgevaardigde) door het volk gekozen.