De gevarieerde geografie van Thailand

(Kaart)

Algemeen

Thailand is een koninkrijk gelegen in Zuidoost-Azië. Het land heeft een oppervlakte van ca. 513.000km² (12x de oppervlakte van Nederland) en bekleedt hiermee de 50ste plek op de lijst van de grootste landen. Hoewel ze qua oppervlakte op plaats 50 staat, staat Thailand op de lijst van aantal inwoners op de 20ste plek met bijna 66,7 miljoen inwoners (2011). Thailand is onderverdeeld in 77 provincies, de 77ste (Bung Kan) provincie is op 22 maart 2011 ontstaan door de splitsing van de noordoostelijke provincie Nong Khai. In Thailand heeft de hoofdstad van elke provincie dezelfde naam als de naam van de provincie met de toevoeging Mueang ervoor, wat “stad” betekend.

Grensgebieden
Thailand grenst aan de volgende landen:


  • Myanmar (Noord en West)
  • Laos (Noord en Noord-Oost)
  • Cambodja (Oost)
  • Maleisië (Zuiden)

Thailand grenst tevens aan de Golf van Thailand in het zuiden en aan de Andamanse Zee in het westen.

  • Het uitzicht op de heldere zee en mooie rotsen vanaf het Mae Haad strand op Koh Tao
  • De skyline van Bangkok met onderin de chao phraya rivier en centraal het CAT Telecom gebouw
  • Een uitzicht over een vallei in noord-Thailand nabij het plaatsje Tha Ton aan de Kok rivier
  • Een rotsformatie in de heldere zee op het James Bond Eiland, Koh Tapu, in het Phang-Nga park nabij Phuket
v.l.n.r.: Uitzicht Mae Haad strand - Koh Tao | De skyline van Bangkok | Utizicht over vallei noord-Thailand | James Bond eiland - Phuket .

Noord-Thailand

In Noord-Thailand is de berg Doi Inthanon te vinden. Met het hoogste punt op 2.576m boven zeespiegel is deze berg de hoogste in Thailand. In deze regio zijn er verschillende volkeren te vinden die van origine niet Thais zijn, waaronder de bekende “langnekken” in de buurt van de stad Chiang Rai. Voor natuurliefhebbers zijn er uitgestrekte bossen waar allerlei flora en fauna te vinden is. In deze regio bevind zich ook het drielandenpunt de goudendriehoek genaamd. Deze naam is ontstaan in de periode dat dit gebied het midden was van alle opium handel tussen de drie landen Myanmar, Laos en Thailand.

Oost-Thailand

In het noorden van Oost-Thailand ligt het Petchabun gebergte. Hier bevinden zich verschillende nationale parken. Oost-Thailand grenst aan Laos maar wordt gescheiden door de natuurlijke grens in de vorm van de Mekong Rivier. De Mekong rivier bereikt Oost-Thailand ter hoogte van de provincie Loei en vormt de grens tot op enkele kilometers van de grens met Cambodja. De rest van Oost-Thailand word beslagen door het erg droge en onvruchtbare Khorat Plateau. Dit gebied staat hierdoor ook wel bekend als de “Huilende Vlakte” en behoort tot de armste regio van Thailand ook wel de Isaan genaamd. De bebossing in deze regio heeft in de afgelopen jaren veelal plaats moeten maken voor akkerbouw. Hierdoor zijn er vele kleine oppervlaktes met bos tussen de akkers en dorpjes. Door deze ontbossing en rijstvelden oogt deze regio nogal plattelands. De reiziger die Thailand voor de eerste keer aandoet kan deze regio het beste links laten liggen, heb je echter meerdere weken te besteden of heb je de rest van Thailand al gezien dan kan Oost-Thailand een goede aanvulling zijn.

Centraal-Thailand

De grond van Centraal-Thailand is grotendeels afgezet door de rivier de Mae Nam. Naarmate je noordelijker gaat word het heuvelachtiger. In het zuiden grenst centraal Thailand aan de Golf van Thailand. In deze regio, aan de Chao Phraya-rivier die in de Golf van Thailand uitmondt, ligt de hoofdstad Bangkok. Dit is ook de dichtst bevolkte regio van Thailand, waarbij de concentratie ligt in en om de hoofdstad. Doordat de grond van deze regio afgezet is van de rivier de Mae Nam is deze zeer vruchtbaar. Hierdoor heb je ook schitterende bossen in deze regio (oerwouden) onder andere te zien in de Khao Yai National park ten noordoosten van Bangkok en het Erawan National Park in Kanchanaburi.

Zuid-Thailand

Zuid Thailand is gelegen op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf van Thailand en de Andamanse zee. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 71.000km². In het noorden wordt de grens van zuid Thailand gevormd door de Landengte van Kra waar het smalste stuk slechts 12km breed is. In het westen heb je een steile kustlijn van kalksteenrots, terwijl het oosten vrij vlak is en vol met rivieren. De grootste rivier in deze regio, met een lengte van 214km, is de in Surat Thani gelegen rivier Tapi. Samen met de Phum Duang rivier zijn zij de belangrijkste rivieren in de regio. Het grootste natuurlijke meer in deze regio is het Songkhla meer. Dit meer heeft een oppervlakte van ruim 1.000km². Door het zuiden lopen verschillende bergketens met het hoogste punt op 1,8km hoogte (Khao Luang) in de provincie Nakhon Si Thammarat. Vanuit Kra tot Phuket loopt de Phuket keten. Bijna gelijklopend aan deze keten loopt de Banhat keten die begint in Surat Thani en doorloopt tot de grens van Maleisië.

De natuurlijke grens met Maleisië word gevormd door het Sankalakhiri gebergte, die opgesplitst kan worden in drie delen; Pattani, Taluban en het Songhkla gebergte. Erosie sinds de ijstijd heeft veel steile kalksteenrotspartijen gecreëerd, hieruit zijn ook eilanden ontstaan zoals bijvoorbeeld Koh Phi Phi. Koh Tapu (Nail Eiland) is van de meest bekende eilanden. Op dit eiland is gefilmd voor de James Bond film “The man with the golden gun”, daardoor word het vaak “James Bond eiland” genoemd.