Eten & drinken in Thailand

De Thaise keuken is een veelzijdige keuken waarin eigenlijk alle smaken en facetten aan bod komen. Alle gerechten hebben één overeenkomst en dat is dat ze pittig zijn. Per regio kunnen de gerechten variëren maar over het algemeen is door heel Thailand rijst het basisproduct in elk gerecht. Dat is op zich niet vreemd aangezien Thailand een van de grootste rijstproducenten van Azië is. Door invloeden van Chinezen, die zich door de jaren heen in grote getalen in Thailand hebben gevestigd, heeft de Chinese keuken steeds meer invloed op de Thaise keuken. Zo zie je bijvoorbeeld steeds vaker noedels in Thailand.

  • Een bierflesje van het thaise singha bier met een gevulde bierglas
  • Bord met eten op een tafel met bestek en een menu kaart in een thaise
  • Een thaise foodmarket met etenswaren en gasten die aan de tafel aan het eten zijn
  • Een bord met een thais gerecht
v.l.n.r.: Singha bier | Thaise restaurant | Thaise foodmarket | Thais gerecht .

Eetgerei

Bij het eten in Thailand krijg je niet zoals in het westen een mes en vork, maar een vork en lepel. De gerechten worden namelijk veelal vooraf in kleine stukken gesneden, waarmee het mes overbodig is geworden. Het is de bedoeling dat je met de vork het eten op de lepel schuift en vervolgens opeet. Mocht je niet goed tegen het pittige eten in Thailand kunnen, dan kun je dit melden bij de bestelling (fonetisch: mai pet). De keuken zal met de bereiding hiermee rekening houden.

Vegetarisch

Vegetariërs zullen in Thailand niks te kort komen. Terwijl het in Nederland, door de beperkte keuze op de menukaart, soms lastig is om in een restaurant vegetarisch te bestellen, zijn er in Thailand ontzettend veel vegetarische maaltijden. Die maaltijden smaken perfect en doen niet onder voor de vlees en vis gerechten.

Water

Drink in Thailand geen water uit de kraan, je tanden poetsen met kraanwater is echter geen probleem. Als je water wilt drinken doe dit dan uitsluitend uit flesjes mineraal water die overal te koop zijn. IJsklontjes zijn geen probleem, deze worden door verschillende brouwerijen gemaakt en door heel Thailand heen gebruikt.

Eetkraampjes

In Thailand kan je voor heel weinig ook perfect bij de vele straattentjes eten. Op de meeste plaatsen vind je overal marktkraampjes en eettentjes waar Thaise gerechten bereid worden. Een goede indicatie voor goed vers eten zijn kraampjes die druk bezocht worden door de lokale Thai.

Mocht je niet van de Thaise keuken houden, dan zijn er westerse restaurants waar je kunt eten. Ook grote hotels in de grote steden hebben westerse gerechten op de kaart staan. Tevens ontbreken de fastfoodketens als Burger King, Mc Donalds en KFC niet in de grote steden en toeristische plaatsen. Een luxe die we in Nederland niet hebben is dat de fastfoodketens bezorgen. Je dient echter Thais te spreken voor de bestelling, het is daarom verstandig de receptioniste van je guesthouse of hotel even vragen een bestelling voor je te plaatsen.