Thailand en haar rijke cultuur

Boeddhisme

Thailand is een land met een ontzettend rijke cultuur. Ca. 90% van de Thaise bevolking is boeddhistisch. De boeddhistische stroming die door de meeste Thai wordt aangehangen is de Theravada. In tegenstelling tot de andere Boeddhistische vormen, vind je in deze vorm van het boeddhisme veel Indiase invloeden. Veel Thaise gebruiken en handelingen stammen dan ook af van deze geloofsovertuiging. Zo is op bijna elk kantoor en in elk huis wel een zogenaamd geestenhuis te vinden. De gedachte achter dit mini-huis is, dat er geesten wonen en dat ze tevreden gehouden moet worden. Ze proberen deze geesten tevreden te houden door offers te plaatsen voor het huisje. Als ze dit niet doen zijn ze er van overtuigd dat de zielen door het normale huis gaan dwalen en daar chaos en paniek zullen zaaien. In deze vorm van het boeddhisme is het gebruikelijk om elke dag een geschenk te brengen aan Boeddha, mocht dit niet in materiele zin kunnen dan is een glimlach voldoende. Dit is een van de redenen dat Thailand ook wel het “land van de lach” word genoemd.

 • Een Karen meisje, met de ringen om haar nek, is aan het weven op een weefgetouw
 • Tut tuk rijdt voorbij gouden boeddha beeld in Bamrung Muaeng, Bangkok
 • Een volledige uitgedoste danseres op de nachtmarkt in Chiang Rai
 • De Wat Phra Dhammakaya tempel in bangkok, tijdens zonsondergang.In de tempel zijn een groep monniken gehurkt aan het bidden.
v.l.n.r.: Wevende Karen meisje | Boeddha met tuk tuk | Danseres op de Chiang Rai nachtmarkt | Wat Phra Dhammakayatempel - Bangkok .

De “Wai”

Een ander gebruik die zijn oorsprong vind in het Boeddhisme is de Thaise begroeting. In tegenstelling tot de westerse landen, schudden de Thai niet elkaars hand bij een ontmoeting maar gebruiken zij de “wai”. De wai is een begroeting waarbij men de handpalmen tegen elkaar houd en op hoofdhoogte houd en daarbij een kleine buiging (knik) met het hoofd maakt. Veelal wordt hierbij door de mannen sawadiekap (fonetisch) en door de vrouwen sawadieka (fonetisch) uitgesproken, wat zo goed als goedendag betekend.
De plaatsing van de handen is afhankelijk van de leeftijd en status van de persoon die je begroet. Zo is het gebruikelijk om bij leeftijdsgenoten en ouderen de vingertoppen op de neushoogte te houden. Bij een begroeting van leden van bijvoorbeeld het koningshuis en monniken worden de handpalmen voor het voorhoofd gehouden. Kinderen worden door ouderen niet begroet met deze begroeting. Er wordt door Thai gegrapt dat als je kinderen op deze manier begroet zij een jaar korter zullen leven.

Het Thaise Koningshuis

Zoals bij de begroeting al blijkt is Thailand een land waar status en leeftijd ontzettend belangrijk is en een belangrijk deel uit maakt van de cultuur. In de overtreffende trap geld dit ook voor het Thaise koningshuis. Het koningshuis is de hoogste instantie van de menselijke orde in Thailand. Zo kan je in elk huis en op elke denkbare plek afbeeldingen vinden van de regerende koning. Maak dan ook nooit grapjes over het koningshuis in Thailand, want dit word als zeer ernstig beschouwd. Het gaat zelfs zo ver dat als een Thai op Thais geld (Baht) gaat staan dit word gezien als een directe belediging ten aanzien van het koningshuis. Als je het koningshuis in ergere mate beledigd, zoals bijvoorbeeld het bekladden van een portret van de koning, dan zijn gevangenisstraffen geen uitzondering. Onlangs is er tegen een Europeaan jarenlange celstraf geëist voor het bekladden van een afbeelding van de koning. Deze persoon is uiteindelijk ook veroordeelt tot die gevangenisstraf, maar na maanden in de cel te hebben gezeten (met name voorarrest), heeft deze persoon gratie verkregen van de koning. De koning is het niet eens met de gang van zaken omtrent zijn status, maar dit word door de politiek in standgehouden. Tijdens de verjaardagstoespraak van de koning in 2005 zei hij het volgende; "Eigenlijk, moet ook ik bekritiseerd worden. Ik maak mij geen zorgen als de kritiek gaat over de dingen die ik fout doe, want dan weet ik dat. Als u zegt dat de koning niet bekritiseerd mag worden, dan betekend dit dat de koning geen mens is.” zo zegt hij. “Als de koning geen fouten kan maken, dan doet het pijn om naar hem te kijken, want dan word de koning niet als mens behandeld. Maar de koning kan fouten maken.

Een andere niet te vergeten gebruik in Thailand is dat het hoofd heilig is en de voeten onrein zijn. Dit is dan ook de reden dat het staan op geld in Thailand gezien word als een belediging. Je staat dan namelijk op het hoofd van de koning. Raak ook nooit het hoofd van een Boeddhist aan, ook dit word gezien als een belediging. Net als met je voet iets aanwijzen. Zorg er dan ook voor dat je in tempel nooit met je voeten gericht naar Boeddha zit.

Kleuren

De nationale kleur van Thailand is momenteel geel. Dit komt doordat de regerende koning op een maandag is geboren. In Thailand (en het Boeddhisme) heeft elke dag zijn eigen kleur:


 • Maandag: Geel
 • Dinsdag: Rose
 • Woensdag: Groen
 • Donderdag: Oranje
 • Vrijdag: Blauw
 • Zaterdag: Paars
 • Zondag: Rood


Op nationale feestdagen is ook iedereen in het geel gekleed en zullen alle versieringen een gele boventoon voeren.

Nationale feestdagen

Belangrijke feestdagen in Thailand zijn onder andere:


 • Januari Chinees Nieuwjaar - 1ste dag van Chinese kalender
 • April Thais Nieuwjaar (Songkran) - 13 – 15 april
 • Augustus Verjaardag Koningin - 12 augustus
 • November Loy Krathong - laatste volle maan in November
 • December Verjaardag Koning - 5 december

Bevolkingsgroepen

In Thailand zijn er veel volkeren die van origine niet Thai zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Akha, Hmong, Lawa etc. De stam die toch wel de meeste bekendheid geniet is de Karen. Vooral de substam Padaung die bekend staat vanwege de lange nekken met de koperen ringen. Deze stam komt oorspronkelijk uit Myanmar en is met name terug te vinden in kleine dorpen in de bergen van Noord Thailand en dan vooral geconcentreerd in de provincie Mae Hong Song. De meeste van deze dorpen zijn te bezoeken via excursies vanuit Chiang Mai en Chiang Rai. Helaas is door toerisme de authenticiteit van deze dorpen verloren gegaan. Het voornaamste doel is inmiddels souvenirs verkopen en dan het liefst zo veel mogelijk.

Sporten

De belangrijkste sport in Thailand is Muay Thai. Deze sport staat in Nederland ook wel bekend als Thaiboksen. Het Thaiboksen word al eeuwen beoefend in Thailand en stamt af van de tijd dat de soldaten getraind waren in Muay Boran. In deze periode werd er nog oorlog gevoerd met behulp van olifanten. Bij iedere olifant liepen enkele soldaten die de olifant beschermden. Op het moment dat de soldaten niet meer beschikte over hun wapens gingen zij over op de kracht van hun ledematen (vuisten, ellebogen, knieën en benen), daarbij was het zaak de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen door zijn ledematen zwaar te beschadigen. Het huidige Thaiboksen stamt indirect af van Muay Boran en heeft ook invloeden van Krabi Krabong. In Thailand is het Thaiboksen immens populair en zijn er door het hele land wekelijks (zo niet dagelijks) Thaibokswedstrijden. Voorafgaand aan het gevecht voeren de vechters een traditionele dans op om vervolgens elkaar te lijf te gaan. Het gevecht wordt gewonnen via een K.O. of op punten. Zoals bij veel sporten word er ook hier veel gegokt.


Een andere sport die ontzettend in opkomst is in Thailand is voetbal. Er zijn ook verschillende Engelse clubs die worden gesponsord door Thaise merken, zoals Chang bier (sponsor van het Engelse Everton). Naar verwachting zal het ook niet lang duren voordat Thaise spelers gaan uitkomen in de Europese competities.