Chiang Rai

(Kaart)

Chiang Rai (65.000 inw.) is een van de meest noordelijke steden van Thailand. Deze stad ligt ca. 800km ten noorden van Bangkok en ongeveer 200km van Chiang Mai. Deze stad word vaak gebruikt voor een bezoek aan de Gouden Driehoek. Bij de Gouden Driehoek komen Thailand, Laos en Myanmar samen. In deze omgeving leven ook verschillende bergstammen die te bezoeken zijn. In en rond de stad zijn ontzettend veel culturele locaties te vinden. Naast de vele culturele locaties is er aan natuur ook geen gebrek. Zo kan je op een redelijk afstand het Namtok Khun Kon Forest Park vinden.

  • Een uitzicht over het bergachtig landschap van Chiang Rai. In de vallei ligt een rijstveld
  • Een gouden boeddha beeld op de Thaise zijde van het drielandenpunt, golden triangle
  • Uitzicht op de gouden driehoek, de Mekong rivier, het gebied waar Thailand, Laos en Myanmar bijelkaar komen.
  • Een zwarte huis met beeld, dat onderdeel is van de Baan Dam.
v.l.n.r.: Landschap van Chiang Rai | Boeddha beeld op de Golden Triangle | Uitzicht op de Golden Triangle | Baan Dam .

Bezienswaardigheden

De replica van de Boeddha van Smaragd in de Wat Phra Kaeo tempel

Wat Phra Kaeo

Locatie: 0,5km vanaf centrum - 5 minuten te voet | Categorie : Cultuur en Historie

De Wat Phra Kaeo tempel is met name bekend vanwege de Smaragd Groene Boeddha die nu in Bangkok te vinden is. Dit beeld zou na een blikseminslag in 1434 ontdekt zijn. In de tempel is tegenwoordig een kleinere replica te vinden van de Smaragd Groende Boeddha. Niemand weet precies hoe oud deze tempel is. Vroeger heette deze tempel Wat Pa Yia, wat Geel Bamboe Bos betekend, vanwege de bamboe die in de regio groeit.

De witte tempel

Wat Rong Khun

Locatie: 15km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Categorie : Cultuur en Historie

De schitterende Wat Rong Khun tempel iets ten zuidwesten van Chiang Rai is een tempel die gezien moet worden. De bouw is begonnen in 1997 en zal naar waarschijnlijkheid nog jaren duren. De bijnaam van deze tempel is Witte Tempel. Het wit staat voor de reinheid van Boeddha. In de gebouwen zijn moderne schilderingen van hedendaagse gebeurtenissen te vinden.

Verschillende Boeddistische bouwwerken op het Wat Phra Singh tempelcomplex

Wat Phra Singh

Locatie: 0,5km vanaf centrum - 5 minuten te voet | Categorie : Cultuur en Historie

De Wat Phra Singh tempel ligt in het centrum van Chiang Rai (Singhakhlai Road). In deze tempel stond vroeger het beeld Phra Buddha Sihing. Tegenwoordig staat dit beeld in Chiang Mai. In de tempel staat nu een replica. Het meest opvallende in deze tempel is de in Lanastijl gebouwde kapel en met de hand uitgekerfde deuren.

Wachter voor het Baan Dam museum

Baan Dam

Locatie: 20km vanaf centrum - 25 minuten te rijden | Categorie : Cultuur en Historie

De Baan Dam staat ook wel bekend als de Zwarte Tempel. Het complex bestaat uit ca. 40 gebouwen. De gebouwen zijn gemaakt van verschillende producten als hout, glas, beton etc. In deze gebouwen zijn allerlei soorten kunstwerken te vinden. Deze kunstwerken zijn o.a. gemaakt van huiden, zilver en botten. In een deel van de huizen vind je Balinese en Birmese kunst.

De entrée van het Oubkham museum

Oub Kham Museum

Locatie: 2km vanaf centrum - 5 minuten te rijden | Prijs : 300 THB | Categorie : Cultuur en Historie

Het Oub Kham Museum staat in het teken van de Lana cultuur uit de regio. Hier vind je relieken uit de oudheid. De tentoonstelling bevat onder andere kunstwerken, antieke stukken en kleding die vroeger gedragen werd door bijvoorbeeld rechters. Het pronkstuk van de verzameling is een gouden schaal die vroeger door de koninklijke familie werd gebruikt.

Het meertje onder de Khun Kon waterval

Namtok Khun Kon Forest Park

Locatie: 30km vanaf centrum - 45 minuten rijden | Prijs : 200 THB | Categorie : Natuur

In het Namtok Khun Kon Forest Park ligt de hoogste waterval, Khun Kon, van de provincie. Deze waterval is 70m hoog. Om bij deze waterval te komen moet je ongeveer 30 minuten lopen vanaf de ingang. De wandeling naar de waterval is door een dichtbebost gebied. Eenmaal bij de waterval aangekomen is het mogelijk om in het meertje onder de waterval te zwemmen. Dit park is ook uitermate geschikt voor een wandeling door de natuur.

Brede waterval in het Doi Luang nationaal park

Doi Luang National park

Locatie: 100km vanaf centrum - 3 uur rijden | Prijs . 200 THB | Categorie : Natuur

Het Doi Luang National park beslaat drie provincies en is ca. 1.100km² groot. In dit park zijn verschillende watervallen te vinden. De meeste bekende is de Pu Kaeng waterval. Deze waterval bestaat uit negen etages. Verder is dit park uitermate geschikt voor mooie wandelingen in de natuur. Deze wandelingen kunnen pittig zijn. Daarnaast is het mogelijk om te kamperen in dit park. Bezoekers moeten wel zelf de spullen meenemen en verblijven op de aangegeven campinglocaties.

Een bord met een kaart van de drie landen van de Golden Triangle

Gouden driehoek & Karen bergstam

Locatie: 70km vanaf centrum - 1,5 uur rijden | Categorie : Cultuur, Natuur en historie

Vanuit Chiang Rai kan je excursies boeken naar de Gouden Driehoek. Op dit punt komen Laos, Myanmar en Thailand bij elkaar en kan je de rivier Mekong oversteken. Voor een kleine vergoeding kan je ook een kort bezoek aan Laos brengen (je paspoort wordt niet bestempeld). Hier kom je dan bij een kleine markt waar je souvenirs en lokale specialiteiten kunt kopen en proeven. Deze excursie word vaak gecombineerd met een bezoek aan de Karen bergstam en worden ook aangeboden vanuit Chiang Mai.

Activiteiten

Golf
In de Chiang Rai heb je twee golfbanen; Santiburi Country Club en Waterford Valley. Vanwege de hogere ligging van Chiang Rai is het weer iets koeler. Dit in combinatie met de schitterende omgeving maakt Chiang Rai een ideale plek om enkele dagen te golfen. De banen zijn goed onderhouden en het personeel is zeer bekwaam. Bij de banen kun je, indien nodig, de benodigdheden huren.

Klimmen
In de omgeving van Chiang Rai zijn verschillende locaties. De meeste locaties zijn te vinden in Boomerang Park. Daar kan je voor elke leeftijd en elk niveau routes vinden. Bij het boeken van de klimexcursies kan je vaak het materiaal huren.

Fietsen
Chiang Rai en de omgeving zijn zeer geschikt voor georganiseerde fietstochten. Deze fietstochten zijn te boeken voor een halve dag tot tochten van 5 dagen. Fietsen is een leuke en sportieve manier voor het verkennen van de stad en haar omgeving. De organisaties die deze excursies aanbieden beschikken over goed geplande routes en spreken goed Engels. Tijdens de route van een halve dag kom je bijvoorbeeld bij Wat Rong Khun en de Khun Kon waterval.

Uitgaan

Dineren
Zoals in heel Thailand kan je in Chiang Rai ook ontzettend goed dineren. Uiteraard zijn er restaurants waar je traditioneel Thais kunt eten in verschillende prijsklasse. Door het toenemende toerisme zijn er ook steeds meer restaurants te vinden met westerse keukens waaronder de bekende fastfoodketens in het Central Plaza.

Bars
Chiang Rai word steeds bekender bij toeristen en dan kan het nachtleven niet achter blijven. Met name in het centrum zijn de meeste bars en clubs te vinden. De muziekstijlen in de bars variëren van traditionele Thaise muziek to Jazz. De prijzen die gehanteerd worden zijn voor Thaise begrippen normaal te noemen. Het nachtleven hier is vele malen rustiger als bijvoorbeeld in Bangkok, Phuket of Pattaya.

Nachtmarkt
Dagelijks is in de omgeving van Walking Street een avondmarkt. Op deze markt zijn allerlei verschillende soorten spullen te koop. Er zijn eettentjes, souvenirs stands, stands waar je kunst kunt kopen etc. Op deze markt komen zowel lokale Thai als toeristen hun inkopen doen en is er verschillende vormen van entertainment als dans en zang aanwezig.

Bereikbaarheid

Chiang Rai is op twee manieren te bereiken; met de auto / bus of per vliegtuig. Er is geen treinverbinding, het dichtstbijzijnde treinstation ligt namelijk in Chiang Mai.

Vliegtuig
Het vliegveld Mae Fah Luang-Chiang Rai International Airport ligt op ca. 10km van het centrum. Op dit vliegveld komen wekelijks meerdere vluchten aan vanuit Bangkok. De maatschappijen die gebruik maken van Chiang Rai airport zijn; Air Asia, Thai Airways en Orient Thai. De kosten van een retourticket zijn ca. 3.000 THB.

Bus / Auto
Chiang Rai is goed per auto en bus te bereiken vanuit Chiang Mai. De rit is ongeveer 200km en duurt met de auto ca. 4 uur. Als je met de bus gaat zijn er drie verschillende vormen: V.I.P., 1ste klasse en 2de klas. Een eerste klasse kaartje kost ca. 200 THB en de kosten van een V.I.P.-kaartje zijn ongeveer 400 THB. Hoewel de rit 4 uur duurt zal je je niet vervelen vanwege mooie natuur die je ziet.

Verblijf

In Chiang Rai is het mogelijk om voor verschillende budgeten te verblijven. Van guesthouses tot luxe resorts zijn aanwezig.

Low Budget
Voor de low budget reiziger beginnen de prijzen van een overnachting in een guesthouse die voorzien in de basisbehoefte bij ca. 80 THB per nacht. Mocht je op zoek zijn naar meer luxe dan kan je bijvoorbeeld een kamer huren met airco en een privé badkamer. De prijzen van deze kamers liggen rond de 400 THB per nacht.

Middenklasse
De kosten van een middenklasse hotel beginnen bij ongeveer 500 THB en kunnen oplopen tot ca. 1.500 THB. Bij dit soort verblijf ben je voorzien van alle gemakken als airco, koelkast op kamer en privé badkamer. Vaak zijn er bij deze accommodaties ook mogelijkheden tot ontbijten en dineren.

Luxe
Ook voor echte luxe kan je in Chiang Rai goed terecht. Deze accommodaties zijn er volledig opgericht om er voor te zorgen dat de gasten niks te kort komen. Deze hotels / resorts beschikken over meerdere restaurants, spa’s, winkeltjes en zwembaden. De kosten voor deze vorm van verblijf beginnen bij 1.200 THB per nacht en kunnen oplopen tot wel 20.000 THB per nacht.