Chiang Mai

(Kaart)

Chiang Mai (150.000 inw.) is een stad op ca. 700km ten noorden van Bangkok en ca. 200km ten zuidwesten van Chiang Rai. Het is, voor excursies te maken, een ideale locatie om als basis te hebben. Zo kun je vanuit Chiang Mai door de jungle trekken of de bekende “langnekken” (Karen stam) bezoeken. Chiang Mai zelf heeft ook enorm veel te bieden. Zo staan er in het centrum vele tempels waaronder Wat Chedi Luang, Wat Phra Singh en Wat Chiang Man en vele anderen. Daarnaast is het een aanrader om de nachtmarkt te bezoeken. Op deze drukke en gezellige markt kunje van alles kopen tegen lage prijzen, mits je een beetje kunt onderhandelen. Tevens heeft Chiang Mai vele locaties waar je cursussen, zoals kookcursussen, massagecursussen, meditatiecursussen en yogacursussen, kunt volgen voor een dag tot een volledige maand.

  • Meisje uit de Karen hilltribe posserend voor de camera met op de achter grond meerde pashmina sjaals
  • Doi Inthanon is het hoogste punt van Thailand op 2565m. De tempel op de top is gelegen aan een mooie bloemen tuin
  • Danseres op de Night Bazaar, gelegen op de nachtmark van Chiang Mai
  • De Wat Chedi Luang tempel. Ook wel bekend als de tempel van de grote Chedi
v.l.n.r.: Meisje uit de Karen hilltribe | Doi Inthanon | Danseres op de Night Bazaar | Wat Chedi Luang .

Bezienswaardigheden

Gouden Boeddhabeelden bij de tempel Wat Phrathat Doi Suthep

Wat Phrathat Doi Suthep

Locatie: 16km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Categorie : Historie en Cultuur

De Wat Phrathat Doi Suthep tempel staat op de berg Doi Suthep en word gezien als een van de belangrijkste in Thailand. Bij aankomst bij deze tempel staat nog een flinke klim van 309 treden te wachten om de tempel te bereiken. Mocht je geen zin hebben om alle treden naar boven te nemen, dan kan je voor 20THB de lift nemen. Boven aangekomen kan je genieten van een schitterend uitzicht. Bij deze tempel staat een klein museum waar relieken van de tempel te zien zijn.

Een gouden Boeddhabeeld in de Wat Phra Singh tempel tijdens de schemer

Wat Phra Singh

Locatie: 0,5km vanaf centrum - 10 minuten te voet | Categorie : Historie en Cultuur

De Wat Phra Singh tempel ligt in het oude centrum van Chiang Mai. De bouw van deze tempel is begonnen in 1345. In deze tempel staat een belangrijk Boeddha beeld. De herkomst van dit beeld, Phra Boeddha Sihing, is onbekend. Dit beeld zou volgens een mythe via Sri Lanka naar Ayutthaya en vervolgens naar Chiang Mai zijn gebracht. Er zijn nog twee van deze beelden waarvan er één in het Nationaal Museum in Bangkok staat. In 2002 zijn veel van de gebouwen in dit complex gerenoveerd.

Drie gebouwen in de tuin van het Wat Chiang Man tempelcomplex

Wat Chiang Man

Locatie: 1km vanaf centrum - 15 minuten te voet | Categorie : Historie en Cultuur

De Wat Chiang Man tempel is in 1297 gebouwd en was de eerste tempel in Chiang Mai. Deze in het oude centrum gelegen tempel is voor lange tijd ontzettend belangrijk geweest. Hij is namelijk gebouwd terwijl de koning daar verbleef voor het stichten van de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. Vooral de daken van de gebouwen zijn mooi. Ze bestaan uit meerdere lagen en sommige zijn met goud bedekt.

De deels vervallen tempel Wat Chedi Luang met verschillende beelden

Wat Chedi Luang

Locatie: 0,7km vanaf centrum -10 minuten te voet | Categorie : Historie en Cultuur

De ca. 600 jaar oude Wat Chedi Luang tempel staat eveneens in het oude centrum. Deze tempel was de originele plaats waar de Smaragd Boeddha stond. Deze Boeddha staat tegenwoordig in het Koninklijk Paleis in Bangkok. De koning heeft echter een replica kado gedaan aan de tempel die nu te vinden is in het oostelijke deel. Op de binnenplaats van de tempel staan vaak kunstenaars die hun producten verkopen.

Oud Boeddistisch gebouw op het Wat Jet Yod tempelcomplex

Wat Jet Yod

Locatie: 4km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Categorie : Historie en Cultuur

De Wat Jet Yod tempel is een kopie van de tempel die te vinden is in Bodhgaya, India. Dit verklaart ook de afwijkende stijl ten op zichten van de andere tempels. De tempel is gebouwd ter ere van de 8ste Wereld Boeddhisten Raad in de 15de eeuw. Hoewel deze tempel niet erg in trek is bij toeristen, is deze toch zeker de moeite waard om te bezoeken. Het exterieur is zeer gedetailleerd en er zijn veel beelden te zien.

Een standbeeld van drie koningen voor de ingang van het museum

Chiang Mai City Arts & Cultural Centre

Locatie: 4km vanaf centrum - 10 minuten rijden | Prijs : 90THB | Categorie : Historie en Cultuur

In het Chiang Mai City Arts & Cultural Centre museum wordt op een leuke en educatieve manier verteld over de geschiedenis van de regio. Van de eerste bevolking, 7.000 - 12.000 jaar geleden, tot aan de dag van vandaag. De koningen, volkeren en het leven komen aan de orde. Tevens word er aandacht besteed aan het Boeddhisme, de Bergvolkeren en andere religies in de regio. De expositie bestaat o.a. uit beeld en geluid, schaalmodellen en muurtekeningen.

De Afgekia Sericea bloem in de Dokmai botanische tuinen

Dokmai Garden

Locatie: 20km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Prijs : 300THB | Categorie : Natuur

In de Dokmai Garden, een botanische tuin van 4 hectaren, kan je meer dan duizend verschillende soorten bloemen, bomen en planten zien. Na een korte introductie kan je er voor kiezen om daar individueel te wandelen of je kan er voor kiezen om rondgeleid te worden door de specialist van het centrum. Behalve de vele planten, vind je er ook alle vormen van het leven, zoals vogels, vlinders en vissen.

Een baby olifant in het Bang Chang olifantenkamp

Baanchang Elephant Park

Locatie: 55km vanaf centrum – 60 minuten rijden | Prijs : v.a. 2.400THB | Categorie : Natuur

Bij het Baanchang Elephant Park kan je excursies maken op de rug van een olifant. Deze excursies variëren van 1 tot 3 dagen. In de ochtend leer je de basisprincipes van het olifantrijden. Na de lunch ga je op de olifant de natuur in ten noorden van Chiang Mai. Naar ongeveer 1,5 uur kom je aan bij een rivier waar je de olifant gaat wassen. Na terugkomst bij het centrum zal je weer worden terug gebracht naar je verblijfslocatie.

Een vrouw van de langnekstam in haar dorp voor een souvenirwinkel

Karen Hilltribe (Long Necks)

Locatie: 140km vanaf centrum - 3 uur rijden | Prijs : Excursie ca. 2.400THB | Categorie : Cultuur en Natuur

De stam die toch wel de meeste bekendheid geniet is de Karen en met name, vanwege de lange nekken met de koperen ringen, de substam Padaung. Ze staan daarom ook wel bekend staat als de Long Neck Tribe. Deze stam komt oorspronkelijk uit Myanmar en is met name terug te vinden in kleine dorpen in de bergen van Noord Thailand. De meeste van deze dorpen zijn te bezoeken via excursies . Helaas is het zo dat door het toerisme de authenticiteit van deze dorpen verloren is gegaan. De excursies duren meestal een hele dag, waarbij het bezoek aan de tribe een onderdeel is en gecombineerd wordt met een bezoek aan de Gouden driehoek in de buurt van Chiang Rai (het drie landenpunt met Laos, Thailand en Myanmar).

Activiteiten

Fietsen
Met name in het oude stadscentrum is fietsen goed mogelijk. Buiten het oude stadscentrum is het een stuk lastiger vanwege het drukke en chaotische verkeer. In het oude deel kan je op ontzettend veel plaatsen fietsen huren. De prijzen van deze fietsen zullen ongeveer 50 a 250 THB per dag kosten. Ten westen van Chiang Mai kan je gaan mountainbiken. Er worden dagelijks tochten georganiseerd in het Doi Suthep National Park.

Flight of the Gibbon
Vanuit het dorpje Mae Kompong worden er dagelijks tokkeltochten georganiseerd. In dit dorpje wordt je ontvangen en na een korte introductie ga je de bossen in. In totaal tokkel je 5km door de boomtoppen. Dat maakt de flight of the gibbon de langst tokkeltocht ter wereld. Op deze manier is het mogelijk om de natuur vanuit een uniek oogpunt te zien. Zo is het dus mogelijk om dingen te zien die je vanaf de grond nooit zal zien. Deze tochten zijn vanaf ca. 3.300 THB te boeken.

Kookcursus
In Chiang Mai zijn ontzettend veel locaties waar je kookcursussen kunt volgen. Deze cursussen variëren van 1 dag tot een volledige maand. Uiteraard wordt er ook gekeken naar je niveau. Voor mensen met geen enkele ervaring tot de professionele kok kunnen in Chiang Mai cursussen op eigen niveau volgen. Dit is de beste manier om echt Thais te leren koken. De prijzen zijn ontzettend verschillend vanwege de vele mogelijkheden, maar de kosten beginnen bij ongeveer 900THB.

Uitgaan

Dineren
In Chiang Mai is er voor elk wat wils. Zo kun je naast de Thaise keuken ook verschillende internationale restaurants vinden. Uiteraard kan je van low-budget tot exclusief dineren. Door de hele stad heen zijn de verschillende restaurants te vinden. De hoogste concentratie van restaurants zijn in en rond de nachtmarkt te vinden. De prijzen zijn in vergelijking met Bangkok vrij laag.

Nachtmarkt
De Chiang Mai Night Bazaar oftewel de nachtmarkt is te vinden in het centrum op de Chan Klan road. Deze markt is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Deze markt staat met name bekend vanwege de vele handwerken en schilderijen die daar te verkrijgen te zijn. Uiteraard is op deze markt, zoals op alle markten, van alles te krijgen van speelgoed tot sieraden. Dit maakt het de ideale locatie voor het kopen van souvenirs. Het entertainment op de markt is ook perfect. Zo zijn er verschillende traditionele Thaise dansvoorstellingen en is er vaak live muziek aanwezig.

Stappen
Door de hele stad heen zijn kroegen en disco’s te vinden. Chiang Mai beschikt over een bruisend nachtleven waar je tot in de kleine uurtjes kan feesten. Maar het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld het nachtleven in Pattaya, Phuket of Bangkok. De hoogste concentratie van kroegen vind je in de omgeving van de nachtmarkt. Voor disco’s ben je in veel gevallen aangewezen op de grotere hotels.

Bereikbaarheid

Chiang Mai is op verschillende manieren bereikbaar. De meest voor de hand liggende manieren zijn vliegtuig, trein, auto en bus.

Vliegtuig
Op het Chiang Mai International Airport komen zowel binnenlandse als buitenlandse vluchten aan van verschillende maatschappijen. Er arriveren en vertrekken dagelijks binnenlandse vluchten van en naar Bangkok, Phuket en Koh Samui. Naast de binnenlandse vluchten komen er geregeld vluchten aan vanuit het buitenland. Met name vluchten uit Singapore, Maleisië en Taiwan komen met regelmaat in Chiang Mai.

Trein
Dagelijks vertrekken er meerdere treinen naar Chiang Mai. Gedurende de dag zijn er kaarten voor de 2de en 3de klas beschikbaar. Het is aan te raden om de nachttrein te nemen. Op deze trein is het namelijk mogelijk om 1ste klas te boeken. Bij 1ste klas beschik je over airconditioning en een bed. Aangezien deze tocht behoorlijk wat tijd in beslag neemt, ca. 13 - 14 uur, is enig comfort niet overbodig. In de nachttrein beschik je ook over een restauratiewagon waar je voor een redelijke schappelijke prijs kan eten en drinken. Een 1ste klasse treinkaartje kost ca. 1.500THB.

Bus
Vanuit Bangkok vertrekken er dagelijks bussen naar Chiang Mai. De rit duurt over het algemeen ca. 11 uur. Net als bij de trein is enig comfort geen overbodige luxe. Voor de low-budget reiziger is dit de ideale oplossing. Een 1ste klasse kaartje kost ongeveer 200THB. Voor die prijs heb je meer comfort en zal de reistijd ongeveer 9 uur bedragen. Let wel op dat de “VIP” bussen die op Khoa Sarn Road worden aangeboden vaak geen eerste klasse is maar vaak 2de of zelfs 3de klasse. Om niet voor verrassingen te komen staan na het boeken van een “VIP” bus kun je daarom het beste voor de staatsbussen gaan.

Auto
Mocht je met de auto door Thailand willen reizen dan is de rit Bangkok - Chiang Mai een mooie route. Tijdens de route van ca. 750km zal je langs vele plaatsen komen waar je even zal willen stoppen om locaties te bekijken. Aangezien je zelf rijd is dit dan geen enkel probleem. Het is wel aan te raden om enige vorm van navigatie mee te nemen voor het geval je van de hoofdwegen wilt of moet afwijken.

Verblijf

In en rond Chiang Mai kan je op alle mogelijke manieren voor elk budget verblijven. Van goedkope guesthouses tot zeer luxe hotels. Zelfs voor Thaise begrippen zijn de kosten van verblijf in Chiang Mai relatief goedkoop. De prijzen variëren van ca. 300 tot 2.500 THB per persoon per nacht. De meeste hotels en guesthouses zijn te vinden in en rond het centrum. Hier is dus voor elk wat wils tegen schappelijke prijzen.