Cha Am

(Kaart)

Cha Am (70.000 inw.) is een plaats in de provincie Phetchaburi. Deze plaats ligt op ca. 200km ten zuidwesten van Bangkok en ca. 30km ten noorden van Hua Hin. Cha Am is met name bekend vanwege de mooie stranden en de vele resorts en de Webster Academy, de enige Internationale Amerikaanse school in Thailand. Ca. 300 internationale studenten gaan naar deze school. In de omgeving zijn een aantal natuurparken waaronder het grootste nationale park van Thailand, Kaeng Krachan. Deze locatie is ook erg in trek bij de koninklijke familie. In deze regio zijn daarom ook een aantal paleizen te bezoeken. Verder zijn er in de regio vele tempels aanwezig. Maar uiteraard gaan veel mensen hier heen voor de stranden. Het strand van Cha Am is ongeveer 5km lang en staat vol met hotels en resorts.

  • Het strand van Cha Am met de vele parasols en ligbedden
  • Een beeld van een schildpad op het Puek-Tian Beach -inCha Am
  • Strandtafel en stoelen onder de bekende parasols op Cha Am
  • Uitzicht op Cha Am in de avond. De straten van Cha Am lichten mooi op.
v.l.n.r.: Strand van Cha Am | Puek-Tian Beach | Bekende parasols op Cha Am | Cha Am in de avond .

Bezienswaardigheden

Zeer kleurijke etende Jungle-dwergijsvogel in het Kaeng Krachan natuurpark

Kaeng Krachan

Locatie: 50km vanaf centrum - 1 uur rijden | Prijs: 200THB | Categorie : Natuur

Kaeng Krachan is met ca. 2.900km² het grootste Nationale park van Thailand. Het grootste gedeelte van dit park bestaat uit regenwoud waardoor verschillende rivieren lopen. Door de ligging van dit park is de flora ontzettend divers. Er zijn o.a. lianen, orchideeën en verschillende fruitbomen te vinden. Net als de flora is ook de fauna ontzettend divers. Er leven meer dan 400 vogelsoorten in dit park. Tevens leven hier 57 verschillende soorten zoogdieren, waaronder tijgers, jachtluipaarden en wilde olifanten.

Zonlicht schijnt door het dak van de grot op enkele Boeddha beelden relikwieën

Tham Khao Luang

Locatie: 45km vanaf centrum - 1 uur rijden | Categorie : Cultuur, Historisch en religieus

In de Tham Khao Luang grot in de Khao Luang heuvel staat een gouden Boeddha die gemaakt is in opdracht van Koning Rama V. Deze vertoning is opgedragen aan Koning Rama IV en III. Deze grot word gezien als de grootste en belangrijkste grot in de provincie. Aan de voet van de heuvel staat een groot Boeddhistisch klooster. Dit klooster staat bekend onder de naam Wat Bun Thawi.

Witte Gibbon gehurkt in de zon in het Huai Sai Wildlife Breeding Centre

Huai Sai Wildlife Breeding Centre

Locatie: 20km vanaf centrum - 0,5 uur rijden | Categorie : Natuur

Huai Sai Wildlife Breeding Centre is een dierentuin die onderdeel is van het koninklijk wildleven conservatie programma. Hier zijn verschillende conservatie en fokprogramma’s. Bij binnenkomst is het eerste wat je ziet verschillende hertensoorten. Je kan bij de ingang voer voor de dieren kopen. Verder worden er in dit parkvogels en apen gehouden. De meeste vogels zitten in kooien. Sommige apen lopen los door het park, andere zitten op een door kanalen omringd eiland.

Paleis Khao Wang in het Phra Nakhon Khiri historisch park

Phra Nakhon Khiri Historisch Park

Locatie: 45km vanaf centrum - 45 minuten rijden | Prijs: 40THB | Categorie : Natuur, historisch en cultureel

Het Phra Nakhon Khiri Historisch Park staat ook wel bekend onder de naam Khao Wang, wat vrij vertaald “Paleis op de heuvel” betekend. In dit park ligt op de westelijke heuvel een paleis, die in 1850 in opdracht koning Rama IV is gebouwd. Deze koning was ontzettend geïnteresseerd in astronomie en heeft daarom langs zijn paleis een observatorium laten bouwen. In dit park zijn nog twee andere heuvels. Op de oostelijke heuvel staat de Wat Phra Kaeo tempel. Deze tempel is in dezelfde stijl gebouwd als Wat Phra Kaew bij het Koninklijk Paleis in Bangkok . Op de heuvel in het midden staat de Phra That Chomphet tempel. Deze tempel is gebouwd in opdracht Koning Rama V. In het paleis op de westelijke heuvel is een museum te vinden. Hier kan je zien hoe de koning destijds leefde.

Uitzicht op het Mrigadayavan paleis vanuit de tuin met in het midden een fontein

Mrigadayavan Paleis

Locatie: 15km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Prijs: 90THB | Categorie : Historisch en cultureel

Het Mrigadayan paleis is in 1924 gebouwd in opdracht van Koning Rama VI. Het originele doel van dit paleis was een zomerverblijf voor de koninklijk familie. Het paleis bestaat uit 16 gebouwen die allemaal met elkaar in verbinding staan d.m.v. overdekte paden en loopbruggen. Er zijn verschillende vertrekken in het hoofdgebouw. Zo is er het verblijf voor de mannen , de persoonlijke slaapkamer van de koning en het verblijf voor de vrouwen. Vanuit het paleis lopen er twee overdekte paden naar het strand. Elk van deze paden leid naar een strandpaviljoen, één voor de mannen en één voor de vrouwen.

Een standbeeld van een Boeddistisch figuur midden in de zee

Puek-Tian Beach

Locatie: 16km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Categorie : Historisch, cultureel en natuur

De Puek-Tian beach in een naburig dorpje staat bekend om de vele beelden. Deze beelden staan verspreid over het strand, de weg langs het strand en in de zee. Met name de beelden in zee zijn een mooi uitzicht. Het is mogelijk om in dit dorpje te overnachten in enkele kleinere hotels en guesthouses.

Marktvrouwen die vanuit hun bootjes handelen op de drijvende markt

Damnoen Saduak (Drijvende Markt)

Locatie: 120km vanaf centrum - 2 uur rijden | Categorie : Cultureel

De drijvende markt in Damnoen Saduak, Ratchaburi is zowel vanuit Bangkok, Kanchanaburi als vanuit Cha Am goed te bereiken. Hier vind elke ochtend een markt op het water plaats, waarbij de bootjes de kraampjes zijn. Door de vele toeristen die hier dagelijks komen is het niet meer zo traditioneel als dat het vroeger was. De authenticiteit heeft hier plaats moeten maken voor de commercie.

Activiteiten

Golf
In de regio Cha Am en Hua Hin zijn behoorlijk veel mogelijkheden om te golfen. De meeste golfbanen liggen dichter bij Hua Hin. Daar is in 1924 ook de eerste golfbaan van Thailand aangelegd. Bij deze golfbanen zijn meestal zeer goede resorts. Vaak hanteren zij voor de niet-golfende familieleden aparte en lagere tarieven. De golfbanen worden hier goed onderhouden en liggen er schitterend bij. Gedurende de golfsessies kan je genieten van een schitterend uitzicht, waarbij de caddy er voor zorgt dat je niks te kort komt.

Wandelen
In en in de omgeving van Cha Am zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. De natuurparken in de omgeving en de mooie kustlijn zijn ideaal voor een wandeling in de ochtend of de namiddag. Tijdens deze wandelingen zal je je ogen uitkijken van al het moois dat Thailand te bieden heeft.

Zonnebaden
De stranden bij Cha Am zijn redelijk mooi en goed onderhouden. Het zijn echter niet de mooiste stranden van Thailand zoals bijv. de stranden van Koh Samui, Koh Chang of Phuket, maar wel veel rustiger. Op sommige stranden is het zelfs verboden om gebruik te maken van gemotoriseerde voertuigen zoals jetski’s en speedboaten. Dit maakt deze stranden tot een ideale plek om echt tot rust te komen.

Uitgaan

Mocht je naar Thailand gaan en uitgaan belangrijk vinden, dan zijn locaties als Phuket, Bangkok, Koh Phangan en Pattaya betere opties. Mocht je ervan houden om ‘s avonds lekker rustig uit eten te gaan om vervolgens een drankje te nuttigen op een terras, dan is Cha Am zeer geschikt. Er zijn verschillende regio’s waar barretjes en pubs te vinden zijn. De hoogste concentratie van bars bevindt zich in het zuiden van Cha Am. Aan de boulevard zijn een aantal barretjes te vinden. Aan de weg parallel aan de boulevard staat de enige disco in Cha Am.

Bereikbaarheid

Cha Am is op meerdere manieren te bereiken. Hieronder een overzicht:

Trein
Dagelijks vertrekken er 2 treinen vanuit Bangkok naar Hua Hin die stoppen in Cha Am. Een treinreis duurt ongeveer 4 uur. Een 3de klasse kaartje kost 40 THB. Houd er wel rekening mee dat door het comfortniveau (of het ontbreken daarvan) van de 3e klasse dit een ontzettend lange rit is, waarbij de trein veel stops maakt.

Minibus
Vanuit Bangkok vertrekken dagelijks minibusjes naar Cha Am. Deze busjes zijn te vinden bij het Victory Monument. Een rit met deze bus duurt ongeveer 2 uur en kost 160THB. In deze busjes kunnen 14 man en de chauffeur zal ook niet vertrekken voordat hij 14 man heeft. Dit kan dus betekenen dat je een behoorlijke tijd moet wachten voordat je kan vertrekken. Tevens is het ook een onpraktische manier van reizen als je veel bagage bij hebt door het gebrek aan ruimte. Mocht de chauffeur je bagage te groot vinden dan kan hij zelfs 100THB extra in rekening brengen per koffer of tas.

Bus
Vanuit Bangkok, vertrekt er vanaf het zuidelijke busstation “Sai Tai Mai” elk half uur een bus naar Cha Am. Wil je zeker zijn van vertrek kies dan voor de staatsbussen in plaats van de Khao Sarn Road “VIP”-bussen. De privaat-bussen vertrekken namelijk geregeld pas als de bus vol zit wat vertraging van een uur kan betekenen. De reis neemt ongeveer 4 uur in beslag. Een 1ste klas buskaartje kost ca. 140THB

Auto - Taxi
Mocht je met de auto of taxi naar Cha Am willen dan is dat mogelijk. Een taxirit zal ongeveer 2.000THB kosten en ca. 3 uur duren. Mocht je zelf willen rijden dan kan dat natuurlijk ook. Het grote voordeel van zelf rijden is dat je zelf kan bepalen wanneer en waar je stopt. De afstand is ongeveer 200km. Let er wel bij op dat de Thaise medeweggebruikers een andere rijstijl hebben dan in Nederland. Het is ontzettend chaotisch, zeker in het drukke Bangkok. Dit kan zorgen voor nogal wat stress bij de bestuurder en passagiers.

Verblijf

Cha Am is de ideale locatie om te overwinteren in een rustige omgeving. Mocht je op zoek zijn naar een goedkoop guesthouse dan is dat mogelijk. Ook voor het meest luxe resort dan kan je terecht in Cha Am. De goedkopere kamers in guesthouses kosten zo’n 200THB per nacht. Vanaf de 400THB kan je luxere kamers huren waar bijvoorbeeld ook airconditioning aanwezig is. De meeste hotels en resorts zijn te vinden aan de boulevard. De prijzen zijn zeer uiteenlopend en variëren van 600THB per nacht tot 8.500THB per nacht.