Bangkok

(Kaart)

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en is veruit de grootste stad met ca. 12 miljoen inwoners. In veel gevallen is Bangkok de eerste en laatste stad waar je bent als je Thailand bezoekt. Het is daarom ook de moeite waard om een paar dagen aan het begin of het einde van je vakantie te verblijven. Vanwege de drukte en grootte van Bangkok vinden veel Nederlanders het prettiger om Bangkok aan het einde van de vakantie te bezoeken. Ze zijn dan al gewend aan de gebruiken en de Thaise manier van leven, wat de overgang naar het hectische Thaise leven kleiner maakt. Bangkok beschikt over ontzettend veel bezienswaardigheden en een bruisend nachtleven. Door de hele stad zijn culturele en historische locaties te vinden. Zoals in elke grote stad zijn er hier meer dan genoeg parken, winkelcentra en attractieparken.

  • Khao Sarn Road, een drukke uitgaansstraat met winkels en guesthouses in Bangkok.
  • De hoofd van de liggende boeddha in de Wat Pho tempel in Bangkok
  • Het Wat Arun tempelcomplex aan de Chao Phraya rivier in Bangkok
  • Het drukke verkeer op Thanon Phetchaburi in de vroege avond. Op de achtergrond staat de Baiyoke Tower II.
v.l.n.r.: Khao Sarn Road | Wat Pho | Wat Arun in de nacht | Verkeer op Thanon Phetchaburi .

Bezienswaardigheden

Verschillende tempels van het Koninklijk paleis in Bangkok op een zonnige dag

Koninklijk Paleis

Locatie: 7,5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Prijs: 350THB | Categorie : Cultureel en Historisch

De bouw van het koninklijk paleis is gestart in 1782. Het terrein is ruim 218.000m² groot. Van origine is dit het verblijf voor de regerend koning en waar de regering zetelt. Dit veranderde halverwege de 20ste eeuw. Op dit terrein ligt de Wat Phra Kaew, Boeddha van smaragd, en het bijbehorende museum.

De ingang van het pretpark Dreamworld in Bangkok

Dreamworld

Locatie: 40km vanaf centrum - 45 minuten rijden | Prijs: 850THB | Categorie : Pretpark

Dreamworld is een pretpark in Amerikaanse stijl. Er is van alles te doen en vooral op kinderen gericht. Zo is er onder andere een ruimte waar alles 50x groter is dan normaal, een kartbaan en een wild waterbaan. De lokale Thai gaan vooral naar dit pretpark vanwege het sneeuw en ijs gedeelte. In dit gedeelte is het ijskoud en kan er bijvoorbeeld van een kunstsneeuwbaan gesleed worden. Er worden ook dagelijks spectaculaire shows opgevoerd.

Groene adder op bamboestok in de Snakefarm in Bangkok

Snake Farm

Locatie: 12km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Prijs: 200THB | Categorie : Dierentuin

De snake farm is in het leven geroepen voor het maken van anti-gif. Zij werken nauw samen met het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat het slangengif over de hele wereld beschikbaar is. Onder de vele slangen die hier te vinden zijn, bevindt zich o.a. de Koningscobra. Elke dag kan je hier zien hoe de slangen gemolken worden voor het maken van het anti-gif.

De trappen van het Erawan museum in Bangkok

Erawan Museum

Locatie: 20km vanaf centrum - 30 minuten rijden | Prijs: 300THB | Categorie : Cultuur, historisch en religieus

Het Erawan Museum is niet te missen. Op het dak staat een gigantische driehoofdige olifant, genaamd Erawan. Het museum bestaat uit drie verdiepingen. Hier zijn verschillenden relieken uit de oudheid te vinden. De muren zijn beschilderd en vertellen het verhaal van Boeddha. Door het glazen dak valt het licht binnen dat alles wat goed is op aarde symboliseert. Verder kan je hier veel leren over de geschiedenis van Thailand zoals bijvoorbeeld het ontstaan van de Thaise marine en veldslagen uit de geschiedenis. Al met al is dit museum de moeite waard is om te bezoeken.

Marktvrouwn in bootjes op de drijvende markt Damnoen Saduak

Damnoen Saduak (Drijvende Markt)

Locatie: 100km vanaf centrum - 2 uur rijden | Categorie : Cultureel

Damnoen Saduak is een gemeente in Centraal Thailand in de provincie Ratchaburi. Dit dorp is vooral bekend vanwege de dagelijkse drijvende markt in de ochtend. Doordat dit dorp niet al te ver van de Thaise hoofdstad Bangkok ligt, is er ontzettend veel toerisme wat heeft geresulteerd in een verlies van authenticiteit. Vanuit Kanchanaburi worden ook excursies naar de drijvende markt georganiseerd.

Boeddhabeeld in geel gewaad voor temple ruine Ayutthaya

Ayutthaya

Locatie: 73km vanaf centrum - 1 uur rijden | Categorie : Cultureel, historisch en religieus

Is de oude hoofdstad van het koninkrijk Ayutthaya (1350-1767). In deze regio liggen ruïnes, tempels en paleizen verspreid. Veel tempels zijn in de Angkor stijl gebouwd zoals deze te vinden zijn in Siem Reap (Cambodja). In de tijd van het Ayutthaya koninkrijk was de Nederlandse V.O.C. actief in deze regio. Deze locatie staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst.

Een etende wilde olifant in het natuurpark Khao Yai

Khao Yai

Locatie: 170km vanaf centrum - 2,5 uur rijden | Prijs: 200THB | Categorie : Natuur

Khao Yai is het eerste nationale park van Thailand en heeft een oppervlakte van ca. 2.170km². Dit park is het derde grootste nationale park van Thailand. Het bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud. Hier leven o.a. wilde tijgers, olifanten, beren etc. Tevens leven er in dit park ongeveer 300 verschillende vogels. Naast de fauna zijn er in dit park ook 3.000 soorten flora te vinden die de moeite waard zijn. Er zijn schitterende watervallen, waarbij de meest opvallende de Namtok Heo Suwat is. Deze waterval is gebruikt in de film “The Beach”.

Beeld van wachter voor de ingang van de Wat Pho tempel

Wat Pho

Locatie: 8,5km vanaf centrum - 15 minuten rijden | Categorie : Cultuur, historisch en religieus

Wat Pho is de grootste tempel van Thailand met een oppervlakte van circa 80.000m². Het is tevens de oudste tempel van Bangkok waar de grootste liggende Boeddha ter wereld te vinden is. Daarnaast zijn er nog eens meer dan duizend andere Boeddha vertoningen te zien. Van oudsher is dit de locatie waar de Thai naartoe gaat om opgeleid te worden tot masseur.

De verlichte Wat Arun tempel tijdens de schemer

Wat Arun

Locatie: 11,5km vanaf centrum - 20 minuten rijden | Categorie : Cultuur, historisch en religieus

Wat Arun is een tempelcomplex die vernoemd is naar de god Aruna. De pagode is ca. 80m hoog en heeft een omtrek van ca. 230m. Op de Chao Phraya River worden dinercruises georganiseerd die naast het koninklijk paleis ook langs Wat Arun varen. Zeker na zonsondergang is dit tempel complex zeer de moeite waard.

Activiteiten

Winkelen
Bangkok is uitstekend geschikt om te shoppen. Een van de vele winkelcentra is Central World, een van de grootste “shopping malls” ter wereld. Een winkelcentrum dat geliefd is bij toeristen is het MBK Center. Dit winkelcentrum ontvangt ruim 100.000 bezoekers per dag. In het weekend kun je terecht op de Jatujak markt. Dit is met ruim 5.000 kraampjes de grootste markt van Thailand. Liefhebbers van elektronica en gadgets kunnen terecht in de Pantip Plaza IT Mall.

Cursussen / workshops
In Bangkok is het mogelijk om allerlei verschillende vormen van cursussen te volgen. Zo kan je in de tempels leren mediteren en is het bijvoorbeeld mogelijk in bepaalde tempels te leren masseren. Natuurlijk kan de kunst van Thais koken niet ontbreken. Een van de bekendere punten waar je dit kan leren is Khao San Road. Hier bevinden zich een aantal kookscholen.

Fietstocht
In Bangkok zijn er verschillende aanbieders van fietstochten. Het verkeer in Bangkok is chaotisch daarom is het aan te raden gebruik te maken van een van deze aanbieders. Fietstochten zijn een leuke en ontspannende manier om Bangkok beter te leren kennen. Op de fiets is het mogelijk om op plaatsen te komen waar je met de taxi of auto niet kunt komen. De tocht gaat niet alleen door het drukke Bangkok maar laat ook de rustige kant zien.

Uitgaan

Sirocco in het Lebua
Locatie: 4km vanaf centrum - 10 minuten rijden
Wil je een spectaculair uitzicht tijdens je diner, dan moet je naar het Sirocco restaurant. Dit is het hoogste openluchtrestaurant ter wereld. Hier kun je op 230m hoogte genieten van verschillende zeer exclusieve gerechten. Vaak is er live entertainment aanwezig wat het geheel af maakt. Wij adviseren je wel om een vest of iets dergelijks mee te nemen. Op deze hoogte kan het ‘s avonds behoorlijk afkoelen. Er geld hier een dresscode.

Chao Phraya Diner cruise
Locatie: 2km vanaf centrum - 5 minuten rijden
Als je Bangkok op een andere manier wil zien dan is een dinercruise over de Chao Phraya rivier een goede optie. Deze cruises gaan twee keer per avond, waarvan de cruise na zonsondergang de mooiste is. Veel van de bezichtigingen zoals het koninklijke paleis en Wat Arun zijn dan namelijk verlicht. Tijdens de cruise worden er traditionele Thaise dansvoorstellingen opgevoerd onder begeleiding van Thaise muziek. Een gemiddelde cruise duurt ongeveer 2 uur.

Go-Go bars
Een wat ondeugendere uitgaansgelegenheid zijn de go-go bars. Deze go-go bars zijn op veel plaatsen in Bangkok te vinden. De bekendste gebieden zijn Nana, Patpong en Soi Cowboy. In deze barretjes staan een tiental schaarsgekleede dames te dansen op muziek. Deze shows zijn een stuk braver dan je zou denken. Je ziet daarom steeds meer stelletjes in de verschillende barretjes een kijkje nemen.

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit meerdere locaties te bereiken per vliegtuig. Vanuit Nederland en de omringende landen zijn er bijna dagelijks vluchten naar Bangkok Suvarnabhumi. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen, luchthaven van vertrek en maatschappij. Vaak zullen de prijzen voor een economy ticket variëren van 500 tot 900 euro.

Verblijf

Zoals in veel wereldsteden kan je ook in Bangkok voor zo ongeveer alle budgeten overnachten. De meest goedkope regio’s zijn de gebieden rond Khao Sarn Road en Chinatown. Khao Sarn Road is een straat met name bekend bij de backpackers. Hier is het mogelijk om voor relatief weinig geld goed te overnachten. Een overnachting in deze straat is al mogelijk vanaf 300THB per nacht. Op straat is hier de hele dag door van alles te doen en behoorlijk druk. Mocht het budget ruimer zijn dan zijn met name Silom en Sukhimvit geschikt om te verblijven. De prijzen van hotels beginnen hier ongeveer bij 1.700THB per nacht voor een gemiddelde hotelkamer. Uiteraard is het ook mogelijk om in Bangkok te verblijven in zeer luxe hotels waar je voorzien bent van alle gemakken. De prijzen van deze accommodaties beginnen ongeveer bij 4.000THB per nacht en kunnen behoorlijk oplopen.