Trincomalee

(Kaart)

De havenstad Trincomalee (108.000 inw.) is een van de belangrijkste steden voor de Tamil. De stad ligt op een schiereiland aan de noordoost kust van Sri Lanka en is de op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld. In Trincomalee ligt ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick. Rondom Trincomalee liggen drie baaien, Back Bay, Dutch Bay en Inner Harbour. Vlakbij Trincomalee liggen witgele zandstranden die behoren tot de mooiste stranden van Sri Lanka. Je kunt hier uitstekend zwemmen, snorkelen, duiken en walviskijken.

  • Uitzicht over het strand en de zee van de Dutch bay in Trincomalee
  • De ingang van Fort Frederick met de tekst anno 1676
  • Uitzicht op Pigeon Island buiten de kust van Nilaveli Beach bij Trincomalee
  • Twee palmbomen voor de torens van een hindoeistische tempel
v.l.n.r.: Dutch bay | Fort Frederick | Pigeon Island - Nilaveli Beach | Trincomalee .

Bezienswaardigheden

De ingang van Fort Frederick met de tekst anno 1675 en de Nederlandse leeuwen op een wapenschild.

Fort Frederick

Locatie: 2,5km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Categorie: Historie

Fort Frederick is het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka. Het fort werd in 1623 gebouwd door de Portugezen. In 1639 werd het fort veroverd door de Nederlanders. Zij hebben het fort compleet herbouwd. Op dit moment worden delen van het fort nog steeds gebruikt door de Srilankaanse Marine. Je kunt het fort echter goed bezichtigen.

De voorkant van de Koneswaram tempel gelegen in fort Frederick

Koneswaram tempel

Locatie: 700m vanaf ingang Fort Frederick – 10 minuten lopen | Categorie: Cultuur

De Koneswaram tempel is te bereiken via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd.

Uitzicht op de oceaan en Lover's Leap ook wel Swami rock genoemd

Lover’s Leap

Locatie: 50m vanaf Koneswaram tempel – Fort Frederick | Categorie: Historie & Natuur

Lover’s Leap is een klif vernoemd naar een ware gebeurtenis. Hier sprong een dochter van een Nederlandse officier naar haar dood. Ze was verloofd met een Nederlandse soldaat, echter hij verbrak de verloving. Vanaf de klif van Swami rots zag ze de boot met de soldaat terug naar Nederland vertrekken, waarna ze van de klif sprong.

Uitzicht over het witgele strand van Nilaveli Beach met links bomen en planten en rechts de oceaan

Nilaveli Beach

Locatie: 20km vanaf centrum – 25 minuten rijden | Categorie: Strand

Het witgele zandstrand Nilaveli Beach wordt beschouwd als één van de mooiste ongerepte stranden van Azië. De riffen buiten de kust zorgen voor een natuurlijke barrière, waardoor je uitstekend kunt zwemmen en snorkelen in de zee. Het hoogseizoen is, in tegenstelling tot de west en zuid kust van Sri Lanka, van april tot oktober.

De kust met rotsen, strand en de zee van Pigeon Island National park gelegen buiten de kust van Nilaveli Beach bij Trincomalee

Pigeon Island National Park

Locatie: 1km buiten de kust van Nilaveli Beach – 10 minuten varen | Categorie: Strand & Natuur

Pigeon Island National Park bestaat uit twee eilandjes net buiten de kust van Nilaveli Beach. Het heeft zijn naam te danken aan de Rotsduif die beide eilandjes hebben gekoloniseerd. Het reservaat bevat een van de best overgebleven koraalriffen van Sri Lanka. Er leven meer dan 100 koraalsoorten en meer dan 300 soorten koraalvissen. Pigeon Island National Park is daarmee ideaal voor snorkelaars en duikers. Vanaf Nilaveli Beach vertrekken boottochten naar Pigeon Island.

Het witgele zandstrand van Uppuveli Beach met een bootje op het strand en palmbomen op de achtergrond

Uppuveli Beach

Locatie: 8km vanaf centrum – 12 minuten rijden | Categorie: Strand

Uppuveli beach ligt dichterbij Trincomalee, waarmee het strand toeristischer is dan Nilaveli Beach. Het witgele zandstrand loopt helemaal door tot Nilaveli Beach. Rondom Uppuveli zijn een aantal culturele bezienswaardigheden zoals een militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog en een historische Boeddhistische tempel, Velgam Vihara. Een paar kilometer verder van de Velgam Vihara liggen de heetwaterbronnen van Kanniya.

De Heetwaterbronnen van Kanniya met de zeven baden van verschillende temperatuur

De heetwaterbronnen van Kanniya

Locatie: 8km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur & Historie & Natuur

De heetwaterbronnen van Kanniya bestaan uit zeven verschillende bronnen, ieder met zijn eigen temperatuur. De bodem van de bronnen bestaat uit kwarts, waardoor het water helder en niet modderig is. Er wordt beweerd dat het water helende eigenschappen heeft tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. Men gaat er vanuit dat de heetwaterbronnen uit de tijd van Koning Ravana zijn (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex. Momenteel worden de heetwaterbronnen beheerd door de naastgelegen Hindoeïstische Mari Amman Kovil tempel.

Activiteiten

Duiken
Vanuit Nilaveli beach kun je vetrekken naar de vele duiklocaties van Trincomalee. De meeste duiklocaties zijn tot 18m diepte en liggen maximaal 20 minuten vanaf Nilaveli beach. De beste tijd om te duiken is in het hoogseizoen, van april tot oktober

Snorkelen
Het water rondom de stranden nabij Trincomalee zijn zeer rustig. De mooiste snorkellocatie is Pigeon Island National Park, 1km buiten de kust van Nilaveli Beach. Ook bij Nilaveli Beach kun je goed snorkelen.

Whale Watching
Sri Lanka is een hotspot als het gaat om whale watching, vanwege de grote populatie van blauwe vinvissen en potvissen. De ideale tijd in Trincomalee voor whale wachting is van juni tot september. Vanuit Nilaveli Beach en Uppuveli Beach worden georganiseerde excursie aangeboden.

Verblijf

In Trincomalee vind je diverse guesthouses en bed & breakfast hotels. De luxere beach resorts liggen bij Nilaveli Beach en Uppuveli Beach, waarbij de Chaaya Blu Resort (Uppuveli Beach) en de Nilaveli Beach resort de bekendste zijn.

Bereikbaarheid

Auto
Trincomalee is vanuit Colombo (A1/A6) makkelijk te bereiken, echter het is een lange rit. De afstand is 265km en een rit met de auto duurt ca. 4uur. Vanuit Kandy (A9/A6) is het een uur korter reizen, over een afstand van 188km.

Bus
In de (vroege) ochtend en middag vertrekken er bussen vanuit Colombo naar Trincomalee (lijn 49). De rit duur ca 7,5 uur en kost 293 roepie.

Trein
Eenmaal per dag, om 21:00, vertrekt er vanuit Colombo Fort een trein naar Trincomalee. De trein komt na ca. 8 uur aan om 05:10 in Trincomalee. Er zijn geen 3e klas tickets beschikbaar. De kosten voor kaartjes zijn: 2e klas: 370 roepie en 1e klas: 680 roepie.

Sri Lankan Air Taxi
Vanuit Colombo kun je een charter vlucht boeken met een watervliegtuig naar Trincomalee. De vluchten zijn op aanvraag, je dient minimaal met 4 personen te vliegen (of anderzijds voor 4 personen te betalen). De kosten zijn ca. €200,- per persoon.