Sigiriya

(Kaart)

Sigiriya(1.000 inw.) is een klein dorp in de culturele driehoek van Sri Lanka. Het ligt op korte afstand van Dambulla en Polonnaruwa. Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Leeuwenrots is een vulkanische prop van een lang overleden vulkaan. De aflopende helling van de vulkaan is door de tijd heen weggevaagd door erosie, hierdoor heeft de rots zijn karakteristieke vorm. De rots is ruim 180m hoog en is vanaf kilometers te zien. Een bezoek aan de Leeuwenrots wordt vaak gecombineerd met een safari naar de Kaudulla National Park of Minneriya-Giritale National Park nabij Polonnaruwa, of met een bezoek aan de gouden tempel in Dambulla.

  • Uitzicht op de Leeuwenrots van Sigirya met de bossen eromheen
  • Uitzicht vanaf de Leeuwenrots op de tuinen van Sigiriya, met in het midden de pad die door de watertuinen loopt
  • De Muurschilderingen die op de Leeuwenrots te zien zijn.
  • De Gracht om de Leeuwenrots met aan beide kanten bossen
v.l.n.r.: Leeuwenrots | Uitzicht vanaf de Leeuwenrots | Muurschilderingen - Leeuwenrots | Gracht om de Leeuwenrots .

Bezienswaardigheden

Uitzicht op de Leeuwenrots van Sigiriya met daar omheen bomen

De Leeuwenrots

Locatie: 1,5km vanaf centrum – 2 minuten rijden | Categorie: Cultuur & Historie & Natuur

De Leeuwenrots is vernoemd naar de uitgehouwen leeuwenkop en leeuwenpoten bij de ingang halverwege de rots op het Leeuwenplateau. De leeuwenkop is inmiddels afgebroken maar de poten zijn nog te zien. In de 5e eeuw was de Leeuwenrots een koninklijk complex van de koning Kasyapa, met het paleis bovenop de rots. Restanten van het paleis, de bijgebouwen, de baden en de tuinen zijn hier te zien. Je kunt via trappen helemaal naar boven, vanwege de hitte is het aan te raden om in de ochtend aan de klim te beginnen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de tuinen en de omgeving van Sigiriya.


De Watertuinen op de pad naar de Leeuwenrots. Op het land liggen diverse baden.

De tuinen van Sigiriya

Locatie: Rondom de Leeuwenrots | Categorie: Cultuur & Historie

Bij binnenkomst van het complex, kom je eerst in de watertuin met de koninklijke baden en fonteinen. De baden en fonteinen worden voorzien van water via een ondergronds waterdistributie systeem. Als je richting de leeuwenrots loopt kom je bij de rotstuin. Hier kronkelen de paden tussen de vele grote rotsen en stenen. Opvallend is dat bovenop de rotsen vaak een huis of paviljoen stond. De rotstuin loopt over in de terrastuin. Hier kom je op trapvormige terrassen die het restant zijn van de onderkant van de originele vulkaan. Kalkstenen trappen zorgen voor toegang naar het bovenste terras, waar de echte klim gaat beginnen.

De Spiegelmuur die halverwege op de Leeuwenrots in Sigiriya zit

De Spiegelmuur

Locatie: De Leeuwenrots – Begin van de klim | Categorie: Cultuur & Historie

Op weg naar het Leeuwenplatform kom je langs de Spiegelmuur. De Spiegelmuur is een met kalk, eiwit en honing gepolijste gipsmuur. Op slechts enkele plekken is de muur niet beschadigd door tekst en kun je de spiegeling zien. Tussen de 7e en 11e eeuw zijn er veel teksten door de bezoekers geschreven die waardering van de kunst en schoonheid uitspraken.

De Muurschilderingen op de Leeuwenrots, met sensuele beeltenissen van vrouwen.

De muurschilderingen

Locatie: De Leeuwenrots – Kwart van de klim | Categorie: Cultuur & Historie

De muurschilderingen zijn, opmerkelijk genoeg, sensuele beeltenissen van vrouwelijk schoon. Dit was een gewaagde keuze van de toenmalige koning Kasyapa, aangezien het Boeddhisme het stoppen van lust verkondigd. Van de 500 originele schilderingen zijn er nog 21 overgebleven. De rest is vernietigd door Boeddhistische monniken die naderhand op de Leeuwenrots verbleven.

De Leeuwenplateau op de Leeuwenrots. Met de beide leeuwenpoten rondom de trap die naar de top gaat.

Het Leeuwenplateau

Locatie: De Leeuwenrots – Halverwege de klim | Categorie: Cultuur & Historie & Natuur

Op ongeveer de helft van de klim bevind zich een groot plateau, het Leeuwenplateau. Hier kun je tijdens de klim rusten, tevens zijn er kraampjes aanwezig voor eten en drinken. Een grote rots voor de trap naar de laatste klim was uitgehouwen tot een grote leeuwenkop. Je liep tussen de poten door, de bek van de leeuw in. Helaas zijn alleen de poten overgebleven, desondanks is het nog steeds een indrukwekkend aanzicht.

Overblijfselen van het Koninklijk paleis boven op de Leeuwenrots. Met uitzicht op de bossen en bergen op de rondom Sigiriya

Het koninklijk paleis

Locatie: De Leeuwenrots – Boven op de top | Categorie: Cultuur & Historie

De top van de Leeuwenrots ligt, met een oppervlakte van 1,5 hectare, op ruim 180m boven de omgeving. De ruïnes van het koninklijk paleis liggen centraal op de top, het paleis was het centrum van de koninklijke stad. Je kunt onder andere nog de ruïnes zien van de paleistuinen, het zwembad, de troon, de slaapvertrekken en de audiëntiekamer. Vanaf de top heb je een 360° uitzicht op de gehele omgeving.

Muurschilderingen van de leeuwenrots die zijn bewaard in Sigiriya museum.

Het Sigiriya museum

Locatie: De Leeuwenrots – 200m buiten de ingang | Categorie: Cultuur & Historie

Het in 2010 geopende Sigiriya museum geeft een exhibitie van de rijke historie van Sigiriya. In het archeologisch museum kun je een audio en visuele presentatie volgen in het Engels. De exhibities laten de geografische en culturele historie van Sigiriya zien. Het museum is gratis te bezoeken en is iedere dag (behalve woensdags) geopend van 08:00 tot 17:00.

De voorzijde van de Pidurangala rots tempel in de bossen gelegen.

Pidurangala rots tempel

Locatie: 3,5km vanaf centrum – 6 minuten rijden | Categorie: Cultuur & Historie

De Pidurangala rots tempel ligt aan een gravelweg die naar de Leeuwenrots leidt. Aan beide kanten van de weg vind je tempelgebouwen. Om de ingang van de grot is een tempel gebouwd. In de grot vind je een vijftal Boeddhabeelden en muurschilderingen. Vanaf de tempel heb je een prachtig uitzicht op de Leeuwenrots.

Verblijf

In en rondom Sigiriya zijn veel guesthouses en een aantal middenklasse hotels te vinden. Mocht je meer luxe wensen dan kun je overnachten in één van de drie resorts in Habarana. In het dorpje zelf is op een paar kraampjes na niet veel te zien of te doen.

Bereikbaarheid

Auto
Vanaf Colombo (A1/A6) is het ca. 2u45m rijden naar Sigiriya over een afstand van 171km. Vanaf Kandy (A9/A6) is de afstand ca. 95km en duurt de reis anderhalf uur.

Bus
Sigiriya(lijn 549) is met de bus te bereiken vanaf Colombo via Kurunegala (lijnen 4,5 en 6). Door de extra overstap zal een bus rit meer dan de halve dag in beslag nemen.