Polonnaruwa

(Kaart)

Polonnaruwa (13.900 inw.) was, na Anuradhapura, de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka. De historische stad van Polonnaruwa werd tot hoofdstad uitgeroepen in het jaar 1070. Tot het jaar 1284, na een invasie van een rivaliserend koninkrijk, was het de belangrijkste stad in Sri Lanka. In de oude stad kun je veel ruïnes, waaronder het oude koninklijk paleis en vele tempels zien. Hierom staat de historische stad van Polonnaruwa op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Polonnaruwa ligt, samen met Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya, in de culturele driehoek van Sri Lanka. Rondom Polonnaruwa liggen veel natuurreservaten waaronder het bekende Wasgumuwa National Park.

  • De staande en de hoofd van de liggende Boeddha van de Gal Vihara in Polonnaruwa
  • Een moeraskrokodil zwemt in het water in het Wasgamuwa National Park
  • De zittende Boeddhabeelden van de Vatadage quadrangle
  • Een Witbaardlangoer zit in een boom in het Kaudulla National Park
v.l.n.r.: Gal Vihara - Noordelijke monumenten | Moeraskrokodil - Wasgamuwa National Park | Vatadage Quadrangle - Dalada Maluwa | Witbaardlangoer - Kaudulla National Park .

Bezienswaardigheden

Een deel van de historische stad van Polonnaruwa

De historische stad van Polonnaruwa

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Historie & Cultuur

De historische stad van Polonnaruwa staat vol met ruïnes en bezienswaardigheden uit de 11e tot 13e eeuw. Dit waren de hoogtij dagen van de Srilankaanse beeldhouwwerken. De stad bestaat eigenlijk uit drie delen, Dalada Maluwa, de noordelijke monumenten en de koninklijk citadel. De meeste ruïnes staan in de Dalada Malawu, ook wel Quadrangle (“vierkant”) genoemd. De koninklijke citadel bevat overblijfselen van het koninklijk paleis en de audiëntiehal.

De liggende Boeddha op de voorgrond en de staande Boeddha op de achtergrond van Gal Vihara

Gal Vihara rots tempel

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten | Categorie: Historie & Cultuur

De Gal Vihara rots tempel staat vooral bekend vanwege vier kolossale Boeddhabeelden, de staande Boeddha, de liggende Boeddha en twee zittende Boeddha’s. Deze beelden zijn uit graniet uitgehouwen. De 7 meter hoge staande Boeddha is het meest aanwezig en wordt gezien als het mooiste beeld. Daarlangs zie je de 14 meter lange liggende Boeddha. Aan de andere zijde van de ingang zie je zittende Boeddha’s. De Gal Vihara is één van de bekendste bezienswaardigheden van Polonnaruwa.

De Gal Pota in de historische stad van Polonnaruwa

Gal Pota

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Dalada Maluwa | Categorie: Historie & Cultuur

De Gal Pota (“Boek van steen”) is precies wat de naam aangeeft. In de 8m bij 1.5m grote steen zijn de daden van koning Nissankamalla door hemzelf vastgelegd. De inscripties beschrijven het leven en de oorlogen van de koning. Op de zijkant van de steen zijn twee olifanten uitgehouwen die water sprenkelen over de Hindoe godin van voorspoed, Lakshmi.

De Lankatilaka heiligdom in polonnaruwa

Lankatilaka

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten | Categorie: Historie & Cultuur

De Lankatilaka heiligdom in Polonnaruwa is één van de mooiste Boeddhistische heiligdommen van Azië uit de 12e eeuw. Bij de ingang staan twee hoge uit baksteen bestaande pilaren, waarvan de hoogste meer dan 17 meter hoog is. Origineel zouden de pilaren ooit twee keer zo hoog zijn geweest. Het ook uit baksteen bestaande Boeddhabeeld was oorspronkelijk 12,5m hoog, helaas is deze boven de schouders verwoest. De buitenkant van de muren van het heiligdom is versierd met stucwerk.

De Sathmahal Prasada, het gebouw met de zeven getrapte verdiepingen in de histrosche stad polonnaruwa.

Sathmahal Prasada

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Dalada Maluwa | Categorie: Historie & Cultuur

De Sathmahal Prasada (“Het zeven verdiepingen gebouw”) is gebouwd in een unieke getrapte piramide vorm van zeven vierkante verdiepingen. De oorsprong van het gebouw is onbekend, het gebouw wordt nergens genoemd. Op Sri Lanka kom je nergens deze bouwstijl tegen, het dichtstbijzijnde qua stijl is de Wat Kutkut in Lamphun, Thailand (nabij Chiang Mai), gebouwd in de 8e eeuw. Hieruit wordt vermoed dat de Sathmahal Prasada in Polonnaruwa Thaise of Cambodjaanse invloeden heeft.

De Rankot Vihara stoepa in de Noordelijke monumenten van Polonnaruwa

Rankot Vihara

Locatie: De historische stad van Polonnaruwa – Noordelijke monumenten | Categorie: Historie & Cultuur

De Rankot Vihara is met 55 meter de grootste stoepa van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De stoepa is gebouwd in de 12e eeuw door koning Nissankamalla in de stijl van Anuradhapura. Een inscriptie voor de stoepa verteld dat de koning persoonlijk de bouw overzag.

De ruines van de Potgul Vihara tempel in Polonnaruwa

Potgul Vihara tempel en standbeeld

Locatie: 3km vanaf centrum - 6 minuten rijden | Categorie: Historie & Cultuur

Vlakbij bij de nieuwe stad liggen de Potgul Vihira tempel en het standbeeld. Het standbeeld is ongeveer 3,5 meter hoog en uitgehouwen uit een rots. Het is niet duidelijk wie er afgebeeld is, maar men denkt aan koning Parakramabahu of een Indische hoge priester, genaamd Agastaya. In de ruïnes van de tempel kun je nog op de muren tekeningen zien uit de 12e eeuw. De tempel bestaat uit vier kleine stoepa’s die om een ronde bakstenen gebouw liggen.

Drie moeraskrokodillen liggen in en bij het water rondom een Indische nimmerzat in het Wasgamuwa nationaal park

Wasgamuwa National Park

Locatie: 20km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Wasgamuwa Natonal Park wordt vaak vergeleken met Yale National Park (zie: Hambantota) en dat is niet voor niks. Het bijna 400km2 grote reservaat staat bekend om zijn grote olifanten populatie en luipaarden. Ook kun je veel waterbuffels, herten en makaken zien. Ook leven er luipaarden en lippenberen. Nabij het water kun je watervaranen en moeraskrokodillen zien. Van de 493 verschillende vogelsoorten in Sri Lanka leven er 143 in Wasgamuwa National Park.

Een kudde olifanten staat op een grasland in het Kaudulla National Park

Kaudulla National Park

Locatie: 34km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Kaudulla National Park bestaat voor het grootste gedeelte uit de Kaudulla plas. Hier leven vele verschillende soorten vogels (160+ soorten). Ook kun je hier veel olifanten zien. Tijdens de droogperiode (april-oktober) migreren de olifanten naar het nabij gelegen Minneriya-Giritale National Park via een corridor. De beste periode voor een bezoek aan dit park is augustus – december.

Een Etende aziatische olifant op het grasland van Minneriya-Giritale

Minneriya-Giritale National Park

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Minneriya-Giritale National Park wordt vaak bezocht in de droge periode (april-oktober), in plaats van Kaudulla National Park. De olifanten kudde is dan gemigreerd naar dit park. Naast deze migratie kun je in de droge periode getrakteerd worden op een samenscholing van de olifanten rondom de Minneriya plas. Deze samenscholing is uniek voor dit reservaat. Daarnaast kun je net als in Kaudulla vele vogels zien.

Een groepje aziatische olifanten staan op het grasland van Flood Plains National Park

Flood Plains National Park

Locatie: 12km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Flood Plains National Park is een natuurreservaat die dient als corridor voor migrerende dieren (vooral olifanten) tussen het Wasgamuwa National Park en het Somawathi National Park. Midden door het reservaat loopt de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaweli rivier. Rondom de rivier liggen veel kleine moerasachtige meertjes. Naast de olifanten en waterbuffels leven er ook veel katachtige in dit reservaat. Je kunt hier de viskat, de moeraskat, de roestkat en soms zelfs de luipaard zien.

Een Ceylonkroonaap zittend in een boom in het Somawathi National Park

Somawathi National Park

Locatie: 40km vanaf centrum – 45 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Somawathi National Park ligt in het verlengde van het Flood Plains National Park. Het park bestaat voor een groot deel uit graslanden, waardoor het relatief makkelijk is om dieren te spotten. Je vind in het reservaat olifanten, herten en waterbuffels. Daarnaast leven er krokodillen. In Somawathi ligt ook de Somawathi Stoepa, dit Boeddhistisch heiligdom is gebouwd in de 2e eeuw voor Christus. Het ligt ongeveer 1km vanaf de Mahaweli rivier.

Activiteiten

Jeep safari
Rondom Polonnaruwa liggen vier grote natuurreservaten. In ieder reservaat kun je een Jeep Safari maken. Het mooiste park is het Wasgamuwa National Park. Afhankelijk van de periode kun je ook een safari maken naar Kaudulla National Park of Minneriya-Giritale National Park. Zoek je zeldzame dieren en hou je van het goed zoeken, dan is, naast Wasgamuwa, Flood Plains National Park ook zeer geschikt. Hier leven de meeste katachtige en heb je kans om lori’s of schildpadden te zien. Prijzen variëren enigszins per reservaat maar voor een halve dag jeep safari kun je rekenen op €35-€55,- per persoon.

Verblijf

In de nieuwe stad van Polonnaruwa liggen diverse hotels en guesthouses. Luxe resorts zul je hier niet vinden, maar wel goede middenklasse hotels en bed & breakfast hotels. De luxe resorts vind je in het nabij gelegen plaatsje Habarana. Deze plaats wordt vaak als uitvalsbasis gekozen voor excursies naar Polonnaruwa, Sigiriya en Dambulla.

Bereikbaarheid

Auto
Vanuit Colombo(A1/A6/A11) is het over een afstand van 220km. circa 3,5 uur rijden naar Polonnaruwa. Vanuit Kandy(A9/A6/A11) is het circa 2,5 uur rijden naar Polonnaruwa, over een afstand van 148km.

Bus
Vanuit Colombo rijdt er ieder uur een bus(lijn 48) richting Polonnaruwa. De rit duurt 6 uur en kost 375 roepie.

Trein
Tweemaal daags (06:10 en 19:15) rijdt er een trein richting Batticaloa die stopt in Polonnaruwa. Je kunt één halte eerder uitstappen in de historische stad van Polonnaruwa. Kaartjes kosten voor 3e klas: 160 roepie, 2e klas: 340 roepie en 1e klas: 620 roepie.