Nuwara Eliya

(Kaart)

Gelegen in een dal op 1.884 meter hoogte, te midden van de vele thee plantanges, ligt Nuwara Eliya (“Lichtstad”). Nuwara Eliya (26.000 inw.) wordt ook wel “Klein Engeland” genoemd en dat is niet zo heel gek. De stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kun je nog goed zien, met het Grand Hotel als het beste voorbeeld. Nuwara Eliya heeft, in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C, maar het kwik kan soms dalen tot aan het vriespunt. De bekendste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is de Horton Plains National Park met World’s End. Dit unieke reservaat ligt op een plateau op 2.100m. hoogte. Daarnaast heeft Nuwara Eliya de hoogst gelegen botanische tuin ter wereld, de Hakgala Botanical Gardens.

  • Zicht op het grand hotel in Nuwara Eliya, met de typische Brits kolonialie bouwstijl
  • Een Sambar in de weide van Horton plains nationaal park.
  • Uitzicht op een theeplantage in de buurt van Nuwara Eliya
  • Uitzicht op de mini world's end op de horton plains national park.
v.l.n.r.: Grand Hotel - Nuwara Eliya | Sambar - Horton Plains | Theeplantage | Mini World's End - Horton Plains .

Bezienswaardigheden

Uitzicht over de grasweide van het Horton Plains national park met bergen in de achtergrond.

Horton Plains National Park

Locatie: 29km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Horton Plains National Park is een natuurreservaat gelegen op een plateau 2.100m hoogte en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De uitgestrekte graslanden wisselen af met mooie nevelwouden. Er leven 24 verschillende zoogdieren (waaronder paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden), 9 soorten reptielen en 87 vogel soorten. Er zijn vier vogelsoorten die enkel op de Horton Plains National Park voorkomen: de blauwe kitta, de ceylonvliegenvanger, de ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. De beste tijd om het park te zoeken is in de ochtend, in de middag kan er mist opkomen.

Uitzicht over de bergen gezien vanaf World's End in het Horton Plains national park

World’s End

Locatie: Horton Plains National Park | Categorie: Natuur

In het zuiden van de Horton Plains National Park ligt World’s End. Hier eindigt het plateau in een diepe afgrond van 870m, dit geeft een fantastisch uitzicht. Vlakbij World’s End, op ca. 800m., ligt Mini World’s End, de afgrond is hier “slechts” 270m. diep. Het mooiste uitzicht (de minste kans op mist) heb je in de periode van oktober tot maart voor 10:00u.

De Baker Falls waterval komt neer over de rotsen. Op de achtergrond bossen.

Baker’s Falls

Locatie: Horton Plains National Park | Categorie: Natuur

De Baker’s Falls waterval, één van de mooiste watervallen van Sri Lanka, is gelegen in de Horton Plains National Park op de weg richting World’s End. De 22m. hoge waterval is heel breed, het water valt met enorme kracht naar beneden. Rondom de waterval groeien veel rododendrons en varens.

Een tuinhuisje midden in de Hakgala botanische tuin met groene planten en bomen rondom

Hakgala Botanical Garden

Locatie: 10km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Hakgala Botanical Garden is één van de drie botanische tuinen in Sri Lanka. Deze botanische tuin ligt in het verlengde van de Hakgala Strict Natural Reserve. De botanische tuin huist meer dan 10.000 verschillende planten soorten en staat bekend om de verschillende orchideeën, rozen en varens. Ook staan hier meer dan 100 jaar oude Japanse cederbomen, Engelse eikenbomen en Himalaya dennenbomen.

Uitzicht over het victoria park in Nuwara Eliya met vele bloemen en planten. Op de achtergrond liggen de gebergten

Victoria Park

Locatie: 2,5km vanaf centrum – 4 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Victoria Park (ook wel Queen Victoria Park genoemd) is een 11 hectare groot park in Nuwara Eliya. Het park kent veel verschillende soorten planten en bloemen en staat bekend als goede vogelspot plaats. De maand april is de beste tijd om het park te bezoeken, dan staan de meeste bloemen in bloei.

Een geelsnavelbabbelaar zit op een boomstronk in Galway's Land Bird Sanctuary in Nuwara Eliya

Galway’s Land Bird Sanctuary

Locatie: 2km vanaf centrum – 4 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Galway’s Land Bird Sanctuary (ook wel Galway Forest Reserve genoemd) is een klein reservaat midden in Nuwara Eliya. Desondanks is het, samen met Victoria Park, de ideale vogelspot plaats. Er leven 30 inheemse vogelsoorten en er komen jaarlijks 20 zeldzame migrerende vogels, waaronder de kasjmirvliegenvanger, de oranje nachtegaal en de guldlijster.

De torens op het dak van de Seetha Amman tempel in Seetha Eliya. De torens staan vor hindoeistische beeldenissen.

Seetha Amman tempel

Locatie: 9km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur

De Seetha Amman tempel ligt in het dorpje Seetha Eliya, 1km. van de Hakgaala Botanical Garden. De legende vertelt dat op deze plek Sita, de vrouw van Lord Rama, zou zijn gevangen gehouden door de demonen koning Ravana. De Seetha Amman tempel is daarom, als enige Hindoe tempel ter wereld, opgedragen aan Sita.

In het midden van de bossen komt Lover's Leap Falls naar beneden tegen de bergwand.

Lovers Leap Falls

Locatie: 2km vanaf centrum – 3 minuten rijden en 10 minuten lopen | Categorie: Natuur

De 30m hoge Lovers Leap waterval ligt dichtbij het centrum van Nuwara Eliya. De laatste 500m kun je alleen lopend komen. De waterval heeft haar naam te danken aan een legende van een verboden liefde tussen een prins en een meisje. Omdat ze niet bij elkaar mochten zijn, sprongen ze van de waterval af.

Uitzicht op de Devon Falls waterval die tussen de bergen in de vallei neerkomt

Devon Falls

Locatie: 31km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Devon Falls is één van de mooiste watervallen van Sri Lanka. De 97m hoge waterval ligt op de weg richting Hatton en Kitulgala en is vernoemd naar een Britse pionier die een koffie plantage nabij de waterval had. De waterval ligt op een hoogte van 1.140m en is de 19 hoogste waterval van Sri Lanka.

Uitzicht vanaf Shanthipura, het hoogst gelegen dorp van Sri Lanka, op Nuwara Eliya in de vroege avond.

Shanthipura

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Natuur

Shanthipura is het hoogst gelegen dorp in Sri Lanka en ligt tussen Nuwara Eliya en Piduruthalagala (de hoogste berg van Sri Lanka). Vanaf deze plaats heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Nuwara Eliya en Gregory Lake. Ook kun je Adam’s Peak (zie: Kitulgala) vanaf hier zien liggen.

Activiteiten

Golf
Golfen op de Nuwara Eliya Golfclub brengt je terug naar de koloniale tijd van Sri Lanka. Gebouwd in 1889, kun je hier golfen met het mooie uitzicht op de bergen. De baan is ruim 5.000m lang en is een par 70 (par 72 voor vrouwen).

Mountainbiken
In en om Nuwara Eliya heb je geen specifieke offroad fietsroutes, maar je kunt door de vele thee plantages zeer goed mountainbiken. Daarnaast kun je de bergen of de jungle in.

Thee tour
Je kunt een rondleiding nemen in één van de grote theeplantages rondom Nuwara Eliya. Hier kun je zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt in de fabriek. Ook kun je er verse thee en thee accessoires kopen.

Wandelen
Het berglandschap rondom Nuwara Eliya is ideaal om te wandelen. Uiteraard is de mooiste en beste plek voor een goede wandeling Horton Plains National Park. Je hebt daar diverse wandelpaden, de drie mooiste zijn:


  • Baker’s Falls - World's End
  • Kirigalpoththa (de op één na hoogste berg van Sri Lanka)
  • Thotupolakanda (de op twee na hoogste berg van Sri Lanka)

Verblijf

Nuwara Eliya heeft veel hotels, van heel luxe tot aan budget guesthouses. De meeste hotels zijn in typische Britse koloniale stijl gebouwd. Het hoogseizoen in Nuwara Eliya is in de maand april. De prijzen van de hotels zijn dan heel hoog en de meeste hotels zitten vol.

Bereikbaarheid

Auto
Nuwara Eliya is via de A1 en A7 te bereiken vanaf Colombo. De rit duurt ca. 2u40m over een afstand van 160km. Vanaf Kandy(A1/A5) duurt de rit ca. 1u15m over een afstand van 76km.

Bus
Vanuit Colombo vertrekt er drie keer per dag (05:30, 06:30 en 13:15) een bus naar Nuwara Eliya (lijn 79). De rit duur 6 uur en kost 224 roepie.

Trein
Nuwara Eliya heeft geen treinstation, het dichtstbijzijnde station (13km.) is Nanu Oya. Vier keer per dag vertrekt er vanuit Colombo Fort een trein naar Badulla. De rit duurt ruim 6 uur. De kosten voor een kaartje zijn: 3e klas 160 roepie, 2e klas 290 roepie en 1e klas 520 roepie. Vanuit Nanu Oya kun je een taxi of de bus nemen naar Nuwara Eliya. Ondanks de lange rit is een treinreis vanwege het mooie uitzicht de moeite waard.

Sri Lankan Air Taxi
Op maandag en zaterdag vertrekt er om 09:00 vanuit Colombo een watervliegtuig richting Nuwara Eliya. Het vliegtuig land op het Gregory Lake na een vlucht van 30 minuten.