Negombo

(Kaart)

Negombo (137.000 inw.) is een badplaats op 37km. van Colombo en op slechts 8km. van Colombo Bandaranaike International Airport. Vanwege de korte afstand tot het vliegveld is Negombo vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka. Negombo, ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken, is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kun je veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijen handel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, de Muthurajawela moeras.

  • de druk bezochte markt in negombo waar textiel en eten wordt verkocht
  • De bekende Negombo vismarkt, waar vis voor heel sri lanka wordt verhandeld
  • De meren in het Muthurajawela moeras met de bomen en mangroves
  • Het Strand van Negombo met op de achtergrond de indische oceaan
v.l.n.r.: Negombo markt | Negombo vismarkt | Muthurajawela moeras | Strand van Negombo .

Bezienswaardigheden

Het fort van Negombo met de Nederlandse kloktoren

Nederlands Fort

Locatie: 500m. vanaf centrum 10 minuten lopen | Categorie: Historie

De Portugezen hadden op deze plek een fort gebouwd. Deze werd verwoest tijdens de Nederlandse Invasie in 1644. De Nederlanders hebben het fort daarna herbouwd. Het fort werd eind 19e eeuw deels afgebroken door de Britten, die de stenen gebruikten voor de bouw van een gevangenis. Nu zijn er alleen nog ruïnes overgebleven, een deel van de oostelijke muur met de poort is nog intact.

De vissen liggen op de balie buiten in de Negombo vismarkt

Vismarkt

Locatie: 400m. vanaf centrum 8 minuten lopen | Categorie: Cultuur

De vismarkt in Negombo is de één na grootste vismarkt van Sri Lanka. Op deze markt wordt de dagelijkse vangst verkocht aan handelaren en bewoners. Op het strand worden vissen gedroogd voor het binnenland. Sommige vissers kunnen je uitnodigen om mee te gaan op hun boot.

Een lila lotus ligt op het water in de Lotus in de Muthurajawela moeras

Muthurajawela moeras

Locatie: 18km – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Muthurajawela moeras begint bij de Negombo laguna en ligt verspreid over 6.000 hectare, het noordelijk deel werd uitgeroepen tot reservaat. De dagelijkse vloed brengt zoutwater vanuit de oceaan in het moeras. Dit zorgt voor het brakke water van het moeras, waardoor er een grote diversiteit is in planten- en dierenleven. In het moeras, mangrove bossen en graslanden kun je onder andere veel vissen, vogels, krokodillen en watervaranen zien. Daarnaast leven er Indische brilcobra’s, tijgerpythons, Indische Sterschildpad en de vissende kat.

De voorkant van de St. Mary kerk in Negombo

St. Mary kerk

Locatie: 400m – 8 minuten lopen | Categorie: Cultuur

De bouw van de Katholieke St. Mary kerk begon in 1874, maar was pas in 1922 klaar. De kerk is de grootste kathedraal in Negombo. De kerk heeft een beschilderd plafond en albast beelden van diverse heiligen.

Een deel van de Angurukaramulla Tempel in negombo met een zittende Boeddhabeeld

Angurukaramulla Tempel

Locatie: 3km vanaf centrum – 6 minuten rijden | Categorie: Cultuur

De Angurukaramulla Tempel wordt altijd aangedaan door Boeddhistische pelgrims die door Negombo komen. De ingang van de tempel is in de vorm van een leeuwenkop. In de tempel staat een marmer Boeddhabeeld, gedoneerd door Myanmar.

Een pad tussen de palmbomen in de Henarathgoda botanische tuin in Negombo

Henarathgoda Botanic Garden

Locatie: 30km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Henarathgoda Botanic Garden is één van de drie botanische tuinen in Sri Lanka (de andere twee liggen bij Kandy en Nuwara Eliya). In de Henarathgoda Botanic Garden werd in 1876 de eerste rubberboom, de Braziliaanse rubberboom, geplant. De botanische tuin heeft tropische bomen uit de gehele wereld, inclusief de oudste rubberbomen van Sri Lanka. De Henarathgoda Botanic Garden is elke dag in het jaar geopend.

Een van de torens van de hindoeistische Munneswaram tempel complex in Chilaw

Munneswaram tempel complex

Locatie: 48km vanaf Centrum – 45 minuten rijden | Categorie: Cultuur

Het Munneswaram tempel complex ligt in het dorpje Munneswaram, net buiten de stad Chilaw ten noorden van Negombo. Het is één van de belangrijkste Hindoe tempel complexen in Sri Lanka. Het tempel complex bestaat uit vijf tempels, de centrale tempel is opgedragen aan de god Shiva. De overige tempels zijn opgedragen aan de goden Ganesha, Kali en Ayyanayake.

Activiteiten

Boot trip Muthurajawela moeras
Vanuit Negombo kun je diverse excursies maken naar de Muthurajawela moeras. De boot trip brengt je over het moeras en door de Mangrove bossen. Je kunt hier vogels, krokodillen en watervaranen zien. De beste tijden zijn vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Duiken
Vanaf Negombo vertrekken er vele duikexcursies naar de vele duiklocaties in zee. De beste duiklocaties liggen verder van de kust (22km), bij de “Third reef” (diepte tot 25m). Hier kun je o.a. pijlstaartroggen en dolfijnen zien. De dichterbij gelegen (5km – 8km) “Second reef” met een diepte op ca. 16m zijn meer geschikt voor de beginnende duiker.

Uitgaan
Negombo heeft niet zo’n bruisend nachtleven als Colombo, maar aan het strand en tussen de hotels liggen veel barretjes en restaurants. Deze strip wordt ook wel “Beach Side” genoemd.

Winkelen
Naast de vismarkt heb je ook vele andere winkeltjes en markten in Negombo. Daarnaast kun je voor juwelen en andere sieraden goed terecht bij de Rani Shopping Tower.

Verblijf

Negombo heeft heel veel hotels en guesthouses. De meeste hotels(resorts) liggen aan het strand. Daarnaast liggen er veel hotels rondom Colombo Bandaranaike International Airport. Je kunt hier hotels vinden in alle prijsklassen.

Bereikbaarheid

Auto
Negombo is vanuit Colombo (A3) makkelijk met de auto te bereiken. De afstand is 38km en je bent ca. 45 minuten onderweg. Vanaf Kandy (A1/B30) is het ca. 1u45m rijden over een afstand van 105 kilometer.

Bus
Negombo is heel makkelijk met de bus te bereiken. Er vertrekken vanuit Colombo diverse lijnen die in Negombo stoppen (lijnen 4, 7, 87)

Trein
Vanuit Colombo Fort vertrekt er ongeveer ieder uur een trein die stopt in Negombo (trein richting Chilaw of Puttalam). De kosten voor een kaartje zijn: 3e klas: 40 roepie, 2e klas: 70 roepie en 1e klas: 140 roepie.