Kitulgala

(Kaart)

Kitulgala is een klein dorpje aan de Kelani rivier en ligt midden in het tropisch regenwoud. Je kunt er uitstekend vogels spotten, je zult dezelfde vogels zien als in het Sinharaja Forest reserve bij Galle. Kitulgala staat vooral bekend vanwege de film “Bridge on the River Kwai”. De film speelt zich af in Kanchanaburi (Thailand), maar is voor het grootste gedeelte gefilmd op de Kelani rivier. Kitulgala heeft twee moessons per jaar, waardoor het één van de natste plaatsen is in Sri Lanka. Van januari tot maart is het droog seizoen. De vele neerslag zorgt voor de belangrijkste activiteit in Kitulgala, wild water rafting.

  • Rafters op de Kelani rivier bij Kitulgala. De stromingen zijn zeer sterk
  • Rafters op het rustige deel van de Kelani rivier bij Kitulgala
  • Uitzicht op de Kelani rivier in Kitulgala met het tropisch woud op de achtergrond
  • De top van Adam's Peak genomen vanaf Dalhousie
v.l.n.r.: Raften op de Kelani rivier | Raften op de Kelani rivier | De Kelani rivier | De top van Adam's Peak .

Bezienswaardigheden

Binnen in de belilena grotten bij kitulgala. Een deel van de waterval en begroeing in de grot is zichtbaar

Belilena grotten

Locatie: 8km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Historie

In de prehistorische Belilena grotten zijn 16.000 jaar oude resten gevonden van de Balangoda mens (zie: Historie). Je kunt alleen te voet bij de grotten komen, via een steil pad klim je omhoog. Boven aangekomen liggen de grotten in een richel, waarbij je uit kunt kijken over het regenwoud.

Adam's Peak in de nacht waarbij de verlichte paden zichtbaar zijn

Adam’s Peak (Sri Pada)

Locatie: 45km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Adam’s Peak is een heilige berg (2.242m.) in Sri Lanka. Het is één van de zeldzame plekken op aarde die voor vier religies heilig is. Boven op de berg vind je een voetafdruk. Volgens de Boeddhisten is het de afdruk van Boeddha, volgens de Christenen en Moslims is het de afdruk van Adam en volgens de Hindoes is het de afdruk van de god Shiva. Je kunt de klim het beste beginnen vanuit het plaatsje Dalhousie (1.200m.). Vanaf hier zijn het ca. 4.800 treden naar de top. Langs de route staan veel kraampjes voor eten en drinken. Als je heel vroeg begint, kun je de prachtige zonsopkomst zien vanaf de top.

Activiteiten

Raften
Een paar kilometer stroom opwaarts op de Kelani rivier kun je beginnen met raften. De moeilijkheidsgraad van de rivier is klasse 2 en klasse 3. Het is daarmee geschikt voor de beginnende rafter. De gevorderde rafter kan verder stroomopwaarts beginnen voor klasse 4 stroomversnellingen Het laatste deel van de route kun je zelf in het water springen en je laten meevoeren door de stroming. In het dorp en via georganiseerde reizen worden raftexcursies aangeboden.

Mountainbiken
Het bergachtig gebied rond Kitulgala is ideaal om te mountainbiken. De routes brengen je door thee plantages en regenwouden, langs grotten, watervallen en oude tempels. Je kunt deze activiteit goed combineren met een bezoek aan de Belilena grotten.

Wandelen
Naast het mountainbiken kun je ook goed wandelen in de omgeving. Je kunt dan rustig genieten van de mooie natuur en de vele vogels. Ook kun je naar de Belilena grotten wandelen, daar kun je verkoeling krijgen bij de waterval.

Bergbeklimmen
De gebergte rondom Kitulgala bieden uitdagende klimroutes aan voor bergbeklimmers. Boven op de bergen heb je een mooi uitzicht over de natuur.

Verblijf

In Kitulgala en omgeving zijn maar twee hotels en één guesthouse om te overnachten. De hotels zijn de Royal River Resort en de Plantation Hotel, het guesthouse is de Kithulgala Rest House. Daarnaast heb je drie bijzondere accommodaties: Borderlands (kamperen aan de rivier in mooie luxe tenten), Paradise Farm (hotel-boerderij boven op een berg) en Rafter’s retreat (lodges in de vorm van boomhuizen).

Bereikbaarheid

Auto
Vanaf Colombo(A4/A7) is het 1,5 uur rijden over 88km. naar Kitulgala. Je rijdt richting Nuwara Eliya, je komt dan langs Kitulgala. Vanaf Kandy(A5/B119/A7) is het ruim één uur rijden naar Kitulgala.

Bus
Ieder kwartier rijdt er een bus vanuit Colombo richting Hatton (lijn 18). Deze bus stopt in Kitulgala. De rit duur ca. 3,5 en kost ca. 150 roepie.