Kandy

(Kaart)

Kandy(119.000 inw.) is na Colombo de tweede belangrijkste stad van Sri Lanka. De stad ligt in een vallei rondom het kunstmatige Kandy meer. Kandy is tevens de vroegere hoofdstad van het Koninkrijk Kandy. Dit koninkrijk was tijdens de Portugese, Nederlandse en deel van de Britse kolonisatie het laatste koninkrijk in Sri Lanka. Kandy is een zeer culturele stad met veel tempels, waaronder de belangrijkste tempel in Sri Lanka, de Tempel van de Tand. Hierdoor staat Kandy op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mooiste tempels, de Embekke Tempel, de Lankatilaka Tempel en de Gadaladeniya Tempel, vind je net buiten de stad op korte afstand van elkaar. Andere belangrijke bezichtigingen zijn de Royal Botanical Garden, de Royal Palace en de Udawattekele Bird Sanctuary. Vanuit Kandy kun je daarnaast makkelijk naar de culturele driehoek in het noorden of de bergen in het zuiden.

  • De Tempel van de tand gelgen aan de Kandy Lake meer
  • twee moerasschildpadden liggen op een houten stronk in Kandy Lake
  • Het centrum van Kandy
  • Een witte zittende Boeddha beeld in Kandy
v.l.n.r.: Tempel van de tand | Kandy lake | Kandy centrum | Boeddha beeld .

Bezienswaardigheden

Binnen in de tempel van de tand in Kandy, met de ivoren slagtanden en boeddhabeeld

Tempel van de Tand (Dalada Maligawa)

Locatie: 750m vanaf centrum – 10 minuten lopen | Categorie: Cultuur

De Tempel van de Tand is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. De andere liggen in India en nabij Bangkok in Thailand. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land. Driemaal daags worden door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand. Er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft, dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen.


Een deel van de botanische tuin, Peradeniya Botanical Garden, in Kandy. Met een meertje, gras en bomen

Royal Botanical Garden

Locatie: 6km vanaf centrum – 7 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Royal Botanical Garden (ook wel Peradeniya Botanical Garden genoemd) is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van 60 hectare vind je meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, waaronder lianen, bamboe, lantaarnplanten, pandanus bomen en palmbomen. Daarnaast is er een orchideeënhuis en een kruidentuin met o.a. vanille, pepers en kardemom. In het park leven veel vleerhonden, vlinders en vogels.

De Royal Palace in Kandy, aan de achterkant van de tempel van de tand

Royal Palace

Locatie: 750m vanaf centrum – 10 minuten lopen | Categorie: Historie

Langs de Tempel van de Tand liggen de oude gebouwen van het vroegere paleis van Kandy. Onder deze gebouwen zie je onder andere het koninklijk paleis, vertrekken van de koningin, de raadzaal en de wapenkamer. Een aantal van deze gebouwen zijn nu in gebruik als musea over het Kandy tijdperk. De raadzaal, gebouwd in 1784 is een uniek voorbeeld van de houten architectuur uit die periode.

Een Halsbandparkiet zit op een tak van een boom in Udawattekele Bird Sanctuary

Udawattekele Bird Sanctuary

Locatie: 2km vanaf centrum – 25 minuten lopen | Categorie: Natuur

Net achter de Tempel van de Tand ligt het Udawattekele Bird Sanctuary. Ondanks dat het reservaat in de stad ligt, zitten hier veel dieren. Je kunt hier 80 verschillende soorten vogels spotten, waaronder de bruinkapjungletimalia, de smaragdparkiet en de jungle-dwergijsvogel. Daarnaast leven er ook veel apen, zoals de Ceylonkroonaap, de witbaarlangoer en de grijze langoer. Entree kosten voor het reservaat zijn 750 roepie.

Een deel van het houtsnijwerk van de Embekke tempel in Kandy

Embekke Tempel

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Embekke Tempel (of Embekke Devalaya) is een Boeddhistische tempel gebouwd rond het jaar 1370. De tempel is de beste plek in Sri Lanka om het mooiste houtsnijwerk te zien. De tempel bestaat uit drie gebouwen. De vele pilaren en de daken zitten vol met houtsnijwerken. Vooral dieren als leeuwen, olifanten en stieren zijn er te zien, maar ook bloemen, soldaten, vrouwen en zeemeerminnen.

Het vooraanzicht van de Lankatilaka tempel in Kandy

Lankatilaka Tempel

Locatie: 16 km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

1,5 kilometer van de Embekke tempel, ligt de Lankatilaka tempel. De tempel staat bekend om zijn unieke architectuur. Gebouwd in 1344 op een grote rots maakt deze tempel een populaire plaats om aan te doen. Vanaf twee kanten kun je met een stenen trap naar boven. Boven aangekomen zie je de gebruikelijke bodhiboom, een kleine stoepa en het tempelgebouw zelf. In de tempel zelf zie je veel beeldhouwwerken en muurtekeningen.

De Gadaladeniya tempel met de kleine stoepas rondom

Gadaladeniya Tempel

Locatie: 12km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie: Cultuur

Bovenop een kleine rots ligt de in 1344 gebouwde Gadaladeniya Tempel. De tempel heeft een Zuid-Indiase bouwstijl. Buiten de tempel ligt een stoepa, met een dak en daaromheen vier kleinere stoepa’s. Deze formatie wordt ook wel Vijayothpaya genoemd. In de tempel vind je een Boeddhabeeld in zittende positie en een aantal andere beelden.

Twee mensen van een Veddah dorp zitten op de stoep. Een persoon heeft een eigengemaakte pijl en boog

Dambana Veddah Village

Locatie: 88km vanaf centrum – 1u20m rijden | Categorie: Cultuur

Midden in de jungle, ligt het afgelegen dorpje Dambana. Hier leven rechtstreekse afstammelingen van de originele Veddah bevolking (zie: Historie). Via een georganiseerde safari kun je dit dorp bezoeken. Na goedkeuring van het opperhoofd van het dorp kun je zien hoe de lokale bevolking leeft en meedoen in bepaalde gebruiken en activiteiten.

De bergen van het Knuckles Mountain Range National Park

Knuckles Mountain Range National Park

Locatie: 36km vanaf centrum – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Knuckles Mountain range is een gebergte in de buurt van Kandy. Dit gebergte heeft zijn naam te danken aan haar toppen, deze lijken een gebalde vuist. Je kunt hier wandelen of fietsen, daarnaast worden er excursies georganiseerd. Dit gebergte kent veel types vegetatie, van regenwoud tot steppe en savanne. Hierdoor leven er veel verschillende planten en dieren waaronder olifanten, luipaarden en lori’s.

Activiteiten

Fietsen en wandelen
In de Knuckles Mountain Range kan je mooie fietstochten maken of door de bergen heen wandelen. Je kunt dan genieten van de mooie natuur en uitzichten die dit gebergte geeft.

Kamperen
Het is mogelijk je bezoek aan de Dambana Veddah Villiage te combineren met kamperen. Je kampeert dan bij het Logal Oya meer, zo’n 7km vanaf het dorp. Op het meer kun je kajakken of kanoën. Tevens kun je veel vogels spotten, soms zelfs een krokodil. Er is zelfs de mogelijkheid om op een eilandje in het meer te kamperen.

Wandelen
De Royal Botanical Garden en de Udawattekele Bird Sanctuary zijn ideale plaatsen om lekker rustig te wandelen en te genieten van de mooi natuur. De Royal Botanical Garden is meer gericht op het plantenleven. Voor mooie natuur en wildleven (met name vogels) kun je naar de Udawattekele Bird Sanctuary gaan.

Verblijf

In tegenstelling tot Colombo kent Kandy nagenoeg geen nachtleven. Voor vermaak kun je het beste naar de barretjes en restaurants gaan die horen bij de vele hotels in Kandy. Je kunt hier verblijven in goedkope guesthouses tot luxe hotels.

Bereikbaarheid

Auto
Vanuit Colombo is het 2 uur rijden naar Kandy over een totaal van 115km. De route is eenvoudig, de A1 gaat rechtstreeks naar Kandy.

Bus
Vanuit Colombo vertrekt er ieder kwartier een bus naar Kandy (lijn 1). De rit duurt 3u15m en kost 136 roepie.

Trein
In de ochtend en namiddag vertrekken er vanuit Colombo(Fort) een aantal treinen naar Kandy. De rit duurt ca. 2,5 uur. De kosten voor een treinkaartje zijn voor 3e klasse:105 roepie, 2e klasse: 190 roepie en 1e klasse: 340 roepie.

Sri Lankan Air Taxi
Vanuit Colombo vertrekt er op maandag, woensdag, vrijdag en zondag om 07:00u een vlucht met een water vliegtuig naar Kandy. Dit vliegtuig landt op het Kandy meer.