Jaffna

(Kaart)

Jaffna (85.000 inw.) is een stad in het uiterst noorden van Sri Lanka. Tot het einde van de Srilankaanse burgeroorlog in 2009, was Jaffna niet te bezoeken door toeristen. Nu wordt er gewerkt aan de wederopbouw, zoals het herstellen van het op één na grootste Nederlands fort van Sri Lanka. Naast dit fort kun je veel van de koloniale historie zien in en rond Jaffna, zoals Fort Hammenhiel en het eiland Delft. De zee bij Jaffna is zeer geschikt om in te zwemmen, het water is zeer rustig en de stranden lopen langzaam af in het water.

  • Een rijdende tempel in Jaffna, de kar wordt voortgetrokken door twee stieren
  • De ingang van fort Jaffna met de tekst anno 1680 boven de poort
  • Binnen in de Nallur kandaswamy tempel in Jaffna met veel hindoeistische muurschilderingen
  • Een Indische kieviet staat op het gras vlakbij een meer in Chundikulam national park
v.l.n.r.: Rijdende tempel | Fort Jaffna | Nallur kandaswamy | Indische kieviet - Chundikulam .

Bezienswaardigheden

De buitenmuur van fort Jaffna aan de kust.

Fort Jaffna

Locatie: Centrum | Categorie: Historie

Fort Jaffna is gebouwd in 1616 door de Portugezen. De Nederlanders (VOC) hebben in 1658 het fort veroverd en uitgebouwd. Binnen in het fort staan enkele Nederlandse gebouwen, waaronder het huis van de gouverneur en de Kruys kerk. Tijdens de burgeroorlog heeft het fort veel schade geleden en ligt het voor het grootste deel in puin. Inmiddels wordt het fort wordt hersteld.

De goudgele Nallur Kandaswamy tempel in Jaffna

Nallur Kandaswamy tempel

Locatie: 2km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Categorie: Cultuur

De Nallur Kandaswamy tempel is de meest indrukwekkende tempel in Jaffna en één van de belangrijkste Hindoe tempels in Sri Lanka. De tempel is origineel gebouwd in het jaar 948. De vierde en laatste bouw, na de laatste verwoesting door de Portugezen was in het jaar 1748, tijdens de Nederlandse kolonisatie. In 2011 is een nieuwe 30m. hoge Gopuram bij gebouwd.

Ruines of het eiland Delft vlakbij Jaffna

Delft (Neduntheevu) eiland

Locatie: 35km vanaf centrum – 20 minuten rijden en 1 uur varen | Categorie: Historie

Delft is het grootste eiland nabij Jaffna en is met een veerpont vanaf Karikattuwan Jetty te bereiken. Zoals de naam al doet vermoeden is op Delft veel koloniale historie te zien. Op het eiland zijn ruïnes van een Nederlands fort te zien. Dit fort is volledig uit dood koraal gemaakt. Daarnaast zie je op het eiland veel wilde paarden, ook vanuit de koloniale tijd. De bevolking op het eiland is grotendeels katholiek. Het zandstrand van Delft ligt vol schelpen en loopt langzaam af in zee. Je kan hier heel ver het water in lopen zonder dat het diep wordt.

Het strand van Casuarina Beach met in de verte een vuurtoren

Casuarina Beach

Locatie: 20km vanaf centrum – 25 minuten rijden | Categorie: Strand

Casuarine Beach, op het schiereiland Karaitivu, is het beste strand nabij Jaffna. Het strand is anders dan een normale Srilankaanse strand. Er zijn geen palmbomen, maar casuarina bomen waar het strand haar naam aan heeft te danken. Het strand loop langzaam af in de rustige zee, er zijn bijna geen golven. Je kan hierdoor kilometers de zee inlopen of rustig blijven zonnen.

Midden in de zee ligt Fort Hammenhiel met op de voorgrond een rif

Fort Hammenhiel

Locatie: 25km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Historie

200 meter van de kust van het schiereiland Karaitivu ligt fort Hammenhiel. Dit Nederlands, herbouwd in 1680, fort ligt op een kleine rotseiland. Vroeger werd het fort gebruikt tegen besmettelijke ziektes. Op dit moment is het fort in gebruik van de Srilankaanse marine, waardoor je het niet kunt bezoeken.

Een Indische Nimmerzat is een vis aan het eten in het water in Chundikulam national park

Chundikulam Bird Sanctuary

Locatie: 55km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Chundikulam Birds Sanctuary is een vogelreservaat van ca. 49km2. Het reservaat was verwoest tijdens de burgeroorlog, maar begin 2012 heropend voor toeristen en natuurliefhebbers. In de periode van november tot januari tref je hier verschillende migrerende vogels aan. Vogels die je onder andere kunt zien in het reservaat zijn: de Flamingo, de Indische nimmerzat, de grote zilverreiger, de smient, en de steltkluut.

De Naga Pooshani Ambal vlakbij de nagadipa stoepa op het eiland Nainativu

Naga Pooshani Ambal tempel & Nagadipa stoepa

Locatie: Nainativu eiland (30km) – 30 min rijden, 10 minuten varen | Categorie: Cultuur

De Naga Pooshani Ambal tempel is opgedragen aan de Hindoe godin Meenkashi. De tempel is gebouwd in 1788. In 1933 kreeg de tempel zijn Gopuram. De Boeddhistische Nagadipa stoepa staat op de plek waar Boeddha zou hebben verbleven met zijn bezoek aan Nainativu.

Verblijf

Aangezien het toerisme, vanwege de recente burgeroorlog, in Jaffna nog helemaal moet terugkomen zijn er geen luxe hotels of resorts in Jaffna of in de omgeving. Wel kun je verblijven in een aantal low-budget hotels en guesthouses.

Bereikbaarheid

Auto
Jaffna is met de auto te bereiken vanaf Colombo (A3/A32), alleen moet er rekening worden gehouden met een lange reistijd. De reistijd is ongeveer 5,5 uur over een afstand van 365km. Vanaf Kandy(A9) bedraagt de reistijd ca. 5 uur.

Vliegtuig
Jaffna is vanuit Colombo te bereiken met het vliegtuig. Tweemaal daag (07:00u en 15:00u) vertrekken er vluchten vanaf Colombo(Ratmalana Airport) naar Jaffna. De kosten voor een enkele reis zijn 10.000 roepie, een retourreis kost 19.000 roepie.