Hambantota

(Kaart)

Hambantota (11.500 inw.) is een klein dorp in het zuidoosten van Sri Lanka. Bij de tsunami van 2004 is Hambantota hard geraakt. Nu is het dorp flink in ontwikkeling, het moet één van de vijf metro steden in Sri Lanka worden. Hiervoor wordt een nieuw internationale vliegvield (Hambantota Internatonal Airport) en een internationale haven gebouwd. Hambantota is de ideale plek voor de liefhebber van natuur en dieren. In de omgeving zijn een groot aantal natuurreservaten, waaronder de bekende Yala National Park en Bundala National Park. Naast de mooie natuur, kun je mooie geologische verschijnselen zoals een geiser en een heetwaterbron zien.

  • Het bord bij de ingang van het Yala National Park
  • Een aziatische olifant loopt door de bosjes in Lunugamvehera national park
  • Een deel van het Yala National Park in Hambantota
  • Een Srilankaanse panter loopt door de bosjes in Yala National Park
v.l.n.r.: Yala National Park | Aziatische olifant - Lunugamvehera | Yala National Park | Srilankaanse panter - Yala National Park .

Bezienswaardigheden

Een Malabar neushoornvogel zit in een boom in Yala National Park

Yala National Park

Locatie: 55km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Yala National Park is het één na grootste en meest bezochte reservaat in Sri Lanka. Er zijn 44 verschillende zoogdieren in het reservaat. Het Yala National Park heeft de hoogste dichtheid van luipaarden ter wereld, daarnaast leven er o.a. ook olifanten, waterbuffels, jakhalzen, lippenberen, rode slanke lori’s, makaken en viskatten. Ook leven er vele reptielen in het reservaat waaronder de moeraskrokodil, de zeekrokodil, Russels adder en de cobra. Vijf soorten zeeschildpadden komen op de kust van Yala National Park aan. Het park is zeer geschikt voor een Jeep safari.

Een Indische Sterschildpad  loopt over de grond in Bundala National Park

Bundala National Park

Locatie: 15km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Bundala National Park wordt ook wel het Bundala Bird Sanctuary genoemd, vanwege de 197 vogelsoorten die in Bundala verblijven en overwinteren. De belangrijkste vogelsoort in Bundala is de flamingo, deze zijn soms in groepen van 1000 vogels te zien. Andere vogels die te zien zijn: Indische fluiteend, (Indische) aalscholver, Malabarneushoornvogel, Indische gaper, zwarthalsooievaar en de dwergpappegaai. Daarnaast vind je er de Indische sterschildpad, de zeekrokodil en een aantal olifanten. Het is verstandig om vroeg in de ochtend op Jeep safari te gaan om de meeste vogels te zien.

Een Aziatsche olifant met herten lopen in het Uda Walawe nationaal park

Uda Walawe National Park

Locatie: 55km vanaf centrum – 1uur rijden | Categorie: Natuur

Het Uda Walawe National Park staat bekend vanwege de grote olifanten populatie, er leven ca. 400 olifanten. Het reservaat heeft grote open vlaktes en een groot waterreservoir. Het is tijdens een Jeep safari eenvoudig om een kudde olifanten te zien. Daarnaast leven in het park waterbuffels, mangoesten en grijze langoers(apen). Bij het meer liggen vaak moeraskrokodillen, watervaranen en Bengaalse varanen.

Een indische nimmerzat is aan het drinken in een poel

Weerawila Bird Sanctuary

Locatie: 26km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Dichtbij het Bundala National Park ligt het Weerwila Bird Sanctuary. Net als in Bundala wordt Weerwilla door verschillende vogelsoorten als overwinteringsplek gebruikt. Je vind onder andere reigers, ijsvogels, pelikanen en de Indische nimmerzat. Ook kun je hier waterbuffels zien. Net als in Bundala kun je het beste met Jeep safari gaan in de vroege ochtend, om zo de meeste vogels te zien.

Drie kleine groene bijeneters zitten op een tak in het Kalametiya Bird Sanctuary

Kalametiya Bird Sanctuary

Locatie: 30km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Kalametiya Bird Sanctuary is het derde vogelreservaat in de buurt van Hambantota. Net als in Bundala en Weerawila vind je hier migrerende en inheemse vogels, zoals flamingo’s, reigers, ijsvogels, aascholvers en ooievaars. Het reservaat ligt aan de kust en heeft verschillende lagunes en mangrove bomen. In tegenstelling tot de andere reservaten heeft Kalametiya geen gidsen en is de entree gratis. In de vroege ochtend kan je aan de kust zeeschildpadden zien.

Een grijze langoer zit tussen de cactussen in lunugamvehera national park

Lunugamvehera National Park

Locatie: 40km vanaf centrum – 45 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Lunugamvehera National Park wordt vooral gebruikt als rustpunt voor migrerende olifanten tussen Yala National Park en Uda Walawe National Park. Naast de olifanten kun je hier ook grijze langoers, waterbuffels, herten, wilde zwijnen en de moeraskrokodil zien.

De Hummanaya geiser in Kudawela bij Dikwella

Hummanaya geiser

Locatie: 60 km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Geografie

Bij het plaatsje Kudawela, in de buurt van Dikwella, vind je de Hummanaya geiser. Dit prachtig natuurverschijnsel ligt ongeveer 20 minuten lopen richting de kust. Van een grote afstand hoor je het gerommel van de geiser. Iedere 10-15 minuten wordt er een grote waterstraal tot 35 meter de lucht in geschoten. De geiser wordt gevormd door een 20-meter diepe kloof in een klif. De geiser is het actiefst tijden de Yala moesson (mei – oktober), met name in Juni.

De baden van de Madunagala heetwaterbron

Madunagala heetwaterbron

Locatie: 30km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Geografie en Cultuur

De Madunagala heetwaterbron wordt ook wel de heetwaterbron van Mahapelessa genoemd. Vroeger vloeide het water in een natuurlijke bron, tegenwoordig is er een stenen bassin omheen gebouwd. Voor 5 roepie kan je in de baden gaan, waarvan er wordt gezegd dat deze helende en verjongende eigenschappen heeft. Er zijn omkleedruimtes aanwezig.

Het strand van Tangalle met rotsen in de voorgrond en hutjes aan de kust tussen de palmbomen

Tangalle

Locatie: 54km vanaf centrum – 50 minuten rijden | Categorie: Strand

Tangalle is een rustige badplaats in een baai in het zuiden van Sri Lanka. Dankzij een natuurlijk rif kan je in Tangalle goed zwemmen. Behalve het goudgele zandstrand heb je in Tangalle veel Nederlandse gebouwen, waaronder een Nederlands fort. Dit fort is nu in gebruik als gevangenis. 10km buiten Tangalle vind je Rekewa Beach, die bekend staat om de zeeschildpadden nestplaats. 15km vanaf Tangalle heb je de Mulkirigala Rock Temple, een Boeddhistische grottempel met vele wandtekeningen en beelden

Activiteiten

Jeep safari
In de vele natuurreservaten om Hambantota kun je een Jeep safari maken. Een must is een Jeep safari in het Yala National Park. Dit is het mooiste en grootste reservaat nabij Hambantota, met de meest verschillende dieren. Daarnaast zijn Uda Walawe en Bundala een aanrader voor een olifanten en vogel jeep safari. Een Jeep safari kost ongeveer € 50,- per persoon voor een halve dag.

Kamperen
In de reservaten Yala, Uda Walewe en Bundala kun je een safari combineren met kamperen. Je verblijft één of meerdere dagen op een kampeerplek in het reservaat, waarbij je in de ochtend, middag en/of avond een jeep safari kunt houden naar verschillende delen in het reservaat. Prijzen beginnen bij € 250,- voor één overnachting gecombineerd met meerdere safari’s.

Verblijf

In Hambantota zelf liggen maar enkele hotels en guesthouses. Echter in het district om Hambantota heen liggen veel hotels. Beach resorts vind je vooral in het nabij gelegen Tangalle. Ook liggen bij de vele nationale reservaten hotels in de omgeving. De prijsklasse varieert van goedkope guesthouses tot luxe hotels.

Bereikbaarheid

Auto
Hambantota is met de auto goed te bereiken. Vanuit Colombo kan je via de Southern Express/A2 of enkel via de A2(langs de kustlijn) naar Hambantota. De reistijd is ongeveer 3,5 uur over 240km. Vanuit Kandy is de reistijd ongeveer 4 uur over een afstand van 240km. (A5/A16/A23/A2)

Bus
Eén keer per dag (15.00u) vertrekt vanuit Colombo een bus naar Hambantota (lijn 32). De rit duurt ongeveer 7,5 uur en kost 236 roepie.

Trein
Hambantota is nog niet bereikbaar met de trein. In de toekomst komt er een treinverbinding vanuit Galle/Matara naar Hambantota.

Vliegtuig
Vanaf november 2012 is het tweede internationale vliegveld van Sri Lanka geopend, Hambantota International Airport. Er zullen dagelijks vluchten zijn tussen Colombo en Hambantota. tevens zullen er diverse internationale vluchten, voornamelijk uit Azië, landen op dit vliegveld.