De geografie van Sri Lanka

(Kaart)

Sri Lanka is een eiland met een oppervlakte van 65.610km2 (1,5 keer Nederland) gelegen ten zuiden van India in de Indische Oceaan. Het wordt gescheiden van India door de golf van Mannar en Straat Palk. Hiertussen loopt de adamsbrug, een natuurlijke brug tussen India en Sri Lanka van zandbanken en kalksteen. In het noordoosten ligt de golf van Bengalen. Sri Lanka, een eiland met een herkenbare druppelvorm, heeft een uiterst gevarieerde topografie.

  • Een deel van een mangrovebos nabij Negombo
  • Het gele zandstrand met een duin in het zuiden van Sri Lanka
  • Een waterval in de bossen vlakbij Nuwara Eliya
  • Een uitzicht over Yala National Park aan de kust. Met de zee op de achtergrond
v.l.n.r.: Mangrovebos - Negombo | Strand van zuid Sri Lanka | Waterval - Nuwara Eliya | Yala National Park - Hambantota .

Centraal Sri Lanka

Centraal ligt een bergachtig gebied met de Pidurutalagala berg (2524m, ook wel: Mount Pedro) als hoogste top. Dit bergachtig gebied creëert verschillende klimaten en daarmee landschappen op het eiland. In dit gebied ligt het Horton Plains nationaal park (nabij Nuwara Eliya), met mooie berggras en nevelwouden. In dit gebied vind je de meeste en grootste watervallen van Sri Lanka. Op de lager gelegen bergen vind je de vele thee plantages die Sri Lanka rijk is. Richting de kusten worden de vlaktes uitgestrekter een heb je een verloop van graslanden naar tropische wouden. In het zuiden is deze overgang zeer abrupt, terwijl richting het noorden lange boomloze vlaktes aanwezig zijn.

Kustgebieden

Vanuit het gebergte lopen vele rivieren richting de kust. De kuststrook rond het eiland bestaat uit mooie zandstranden en lagunes. De beste zandstranden zijn te vinden in het zuiden en (noord)oosten van Sri Lanka. Buiten de kust zijn vele koraalriffen en scheepswrakken aanwezig. In het Noorden bevindt zich het schiereiland Jaffna, omringt door een aantal eilanden. Dit schiereiland wordt via een zandbank, de Elephant’s Pass, verbonden met de rest van het eiland. Trincomalee heeft de op vier na grootste natuurlijke haven van de wereld.