Galle

(Kaart)

Galle (105.000 inw.) is een stad aan de zuidkust van Sri Lanka. Galle staat vooral bekend vanwege het Nederlands fort. Dit fort staat op het UNESCO werelderfgoedlijst. Op het moment dat je het fort in loopt, keer je terug naar de koloniale tijd. Het fort staat vol authentieke Nederlandse gebouwen, zoals een oud Nederlandse kerk en het huis van de Nederlandse gouverneur. Het fort is nog in goede staat, het overleefde de grote tsunami van 2004. Om Galle heen liggen diverse badplaatsen zoals Unawatuna, Mirassa en Hikkaduwa.

  • Het strand van Mirissa met de palmbomen op de achtergrond
  • Fort Galle gezien vanaf de zijkant met de zee
  • Een paalvisser in Koggala is aan het vissen in de oceaan
  • Een riviertje in het Sinharaja Forest Reserve
v.l.n.r.: Strand van Mirissa | Fort Galle | Paalvisser - Koggala | Sinharaja Forest Reserve .

Bezienswaardigheden

De buitenmuur van Fort Galle in met de engelse kloktoren

Fort Galle

Locatie: 600m vanaf Centrum - 10 minuten lopen| Categorie: Historie

Het Nederlands fort, Fort Galle, was origineel gebouwd door de Portugezen in 1589, maar door de Nederlanders (VOC) vergroot en compleet herbouwd in 1665. Het 56 hectare grote fort staat op de werelderfgoedlijst. De lay-out van het fort is door de jaren heen niet veranderd. Je kunt nog een aantal Nederlandse straatnamen zien en Nederlandse bouwstijlen. Het fort wordt nog steeds gebruikt in het dagelijks leven en je kunt overnachten in een aantal hotels binnen in het fort. Je kunt daarnaast over de fortmuren lopen voor een prachtig uitzicht en een mooie wandeling.

De voorzijde van de Groote Kerk in Fort Galle

De Groote Kerk

Locatie: Church street, Fort Galle | Categorie: Historie

De Groote Kerk is gebouwd in 1755 en was de derde gereformeerde kerk gebouwd door de Nederlanders in Sri Lanka. Net als de Wolvendaal kerk in Colombo, heeft de Groote Kerk een kruisvorm. Binnen liggen in de vloer grafstenen die origineel uit een begraafplaats komen. De kerk is in 2004 gerenoveerd en is momenteel nog steeds in gebruik.

Het Nationaal Maritiem Archeologie Museum gezien vanaf de zijkant

National Maritime Archaeology Museum

Locatie: Queens street, Fort Galle | Categorie: Historie

In een oud Nederlands warenhuis ligt het National Maritime Archaeology Museum. Dit museum, heropend in 2010 vanwege de schade van de tsunami, heeft een verzameling van koraal, zeeleven en zeevaart historie. De entreekosten zijn 300 roepie.

Een Kleine groene bijeneter zittend op een tak in het Sinharaja Forest Reserve

Sinharaja Forest Reserve

Locatie: 60km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

60 kilometer richting het centrale gebergte ligt het beschermde tropisch regenwoud, de Sinharaja Forest Reserve. Dit reservaat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het regenwoud heeft een zeer divers flora en fauna met zeer zeldzame dieren, waaronder luipaarden, de apensoort witlangbaardoer, de civetkatachtige Sri Lanka-palmroller, vele reptielen en maar liefst 147 verschillende vogelsoorten. Er lopen drie paden door het bos die je kunt volgen.


Het gele zandstrand van Unawatuna met de zee en palmbomen

Unawatuna

Locatie: 5km vanaf centrum | Categorie: Strand

Unawatuna is één van de mooiste en populairste badplaatsen in Sri Lanka. Het goudgele strand ligt aan de mooie turquoise zee. Unawatuna heeft veel schade gehad tijdens de tsunami van 2004, maar is weer opgebouwd. Vanwege de ligging in de baai, is de zee veilig om in te zwemmen. Verder is Unawatuna een ideale plaats om te snorkelen of te duiken.

Het strand van Jungle Beach met de zee en de vele bossen

Jungle Beach

Locatie: 4km vanaf Unawatuna – 30 minuten varen | Categorie: Natuur en Strand

Jungle Beach is een stukje strand tussen de zee en de jungle. Het is moeilijk te bereiken over land, vanwege de jungle. Jungle Beach is een stukje ongerepte natuur waar je ideaal kan snorkelen of barbecueën. Het is er zeer rustig en er komen weinig toeristen.

Een Ceylonkroonaap zit op een tak in het Kottawa Forest Reserve

Kottawa Forest Reserve

Locatie: 17km vanaf centrum 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Kottawa Forest Reserve is een klein (15 hectare) tropisch reservaat. Bomen zijn de dominante plantensoort in dit reservaat, daarnaast zie je veel mossen en orchideeën. Er leven circa 170 verschillende dieren in het reservaat, maar je zult vooral veel vogels, vlinders en apen zien.

Het strand van Mirissa met de palmbomen op de achtergrond en de zee op de voorgrond

Mirissa

Locatie: 30km vanaf centrum – 35 minuten rijden | Categorie: Zee en Strand

Mirissa heeft één van de mooiste stranden van Sri Lanka. Maar de badplaats staat niet alleen bekend vanwege haar strand, maar is ook een bekende surfplek. Daarnaast kun je vanuit Mirissa een excursie nemen om walvissen en dolfijnen te kijken.

Het gele zandstrand van hikkaduwa met een surfer die naar de zee loopt.

Hikkaduwa

Locatie: 18 km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Zee en Strand

De badplaats Hikkaduwa is één van de populairste surf- en duiklocaties van Sri Lanka. Naast de zee en het strand kun je nabij Hikkaduwa de maansteen mijnen bezoeken. Hier kan je zien hoe de maanstenen gewonnen worden en kan je in de bijbehorende winkel sieraden van maanstenen kopen.

De Seenigama tempel die op een rots buiten de kust ligt.

Seenigama tempel

Locatie: 2km vanaf Hikkaduwa beach – 10 minuten varen | Categorie: Cultuur

200m uit de kust nabij Hikkaduwa, op een rots eilandje, ligt de Hindoe Seenigama tempel. Deze tempel is ter ere van de god Devol. Dit eilandje is populair om een donkere reden, het wordt gebruikt om een vloek uit te spreken over je tegenstander. Dit gebeurd door chilipeper te malen op een speciale steen terwijl je de vloek uitbrengt.

Het gele zandstrand van Koggala met rotsen in de zee en palmbomen aan de kust

Koggala

Locatie: 16km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie: Strand en Cultuur

Koggala is een badplaats met een mooi goudgeel zandstrand nabij Galle. Koggala staat bekend om de paalvissers, hier wordt nog steeds op deze traditionele manier gevist. Daarnaast kun je naar Koggala meer gaan, waar je een boot- of catamaranreis kunt maken naar een aantal eilandjes. Op Koggala airport landen de watervliegtuigen van Sri Lankan Air Taxi.

Activiteiten

Duiken
Rondom Galle heb je diverse plaatsen waarvandaan er duikexcursies vertrekken. De beste plaatsen zijn Hikkaduwa en Unawatuna. Buiten de kust liggen een heel aantal scheepswrakken en mooie koralen en rotsformaties. Je kan er onder andere barracuda’s, pijlstaartroggen en soms zelfs dolfijnen en walvishaaien vinden. Er zijn duiklocaties voor de beginnende en voor de ervaren duikers aanwezig.

Kamperen
Het is mogelijk om een kampeer safari te boeken voor de Sinharaja Rain Forest. Bij deze safari kan je één of meerdere dagen overnachten in de jungle en overdag trek je rond door de jungle. Deze unieke safari kost circa € 250,- per persoon.

Snorkelen
Met de vele badplaatsen rond Galle, heb je een goede gelegenheid om te snorkelen. Vooral Unawatuna en Jungle Beach zijn zeer geschikt om te snorkelen.

Surfen
In de buurt van Galle zijn twee bekende en goede surfplekken. De populairste is Hikkaduwa, maar ook in het opkomende Mirissa kan je goed surfen.

Wandelen
Als je lekker wilt wandelen, dan kan dat heel erg goed in en rondom Galle. In Fort Galle kan je door de Nederlandse straatjes lopen. Maar je moet dan zeker over de muren lopen van het fort. Hier heb je een prachtige uitzicht over de Nederlandse gebouwen en de zee. Hou je van de ruige natuur, dan is het Sinharaja Forest Reserve de plek om naar toe te gaan. Hier kom je terecht in een beschermd tropisch regenwoud met een zeer divers plant- en dierenleven.

Whale watching
Vanuit Mirissa vertrekken verschillende excursies om te kijken naar walvissen en dolfijnen. Rondom Sri Lanka leven grote populaties blauwe vinvissen en potvissen. De beste tijd voor Whale watching is december – april.

Verblijf

In Galle heb je allerlei soorten hotels, van goedkope guesthouses tot zeer luxe hotels. Je kan behalve in de stad, ook verblijven in één van de authentieke Nederlandse gebouwen in Fort Galle. De prijzen van deze hotels variëren sterk. Je hebt in het fort relatief goedkope guesthouses (€ 30,- per nacht) tot één van de duurste hotels in Sri Lanka, het Amangalle hotel, met een overnachting van €500,-per nacht. Wil je in een strand resort verblijven of hou je van een beetje nachtleven, dan kun je het best overnachten in het dichtbijgelegen Unawatuna.

Bereikbaarheid

Auto
Galle is goed te bereiken met de auto. Vanaf Colombo rijd je in 1,5 uur langs de kustlijn (A2) naar Colombo. Vanaf Kandy is het ca. 3,5 uur rijden (A1/Southern Expressway of A1/A2).

Bus
Ieder kwartier (behalve in de nacht) vertrekt vanuit Colombo een bus naar Galle (lijn 2). Deze rit duurt ca. 3,5 uur en kost 107 roepie.

Trein
Vanuit Colombo (Fort of Maradana) vertrekken er dagelijks treinen naar Galle. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Kaartjes kosten voor: 3e klasse: 100 roepie, 2e klasse: 180 roepie en 1e klasse: 340 roepie.

Sri Lankan Air Taxi
Het is mogelijk om met het watervliegtuig vanuit Colombo naar Galle (Galle Koggala Airport) te vliegen. Dagelijks vertrekt er een vlucht om 07:30, de reistijd is ongeveer 40 minuten.