Eten & drinken in Sri Lanka

Eten

De Srilankaanse keuken kent veel invloeden vanuit India, maar vanwege de koloniale historie ook uit Europa. De Srilankaanse keuken staat vooral bekend om rijst met curry. De curry wordt bereidt met kruiden en specerijen in combinatie met vlees, vis of gevogelte. De Srilankaanse keuken is heel pittig, zeker voor een westers persoon. In hotels wordt hiermee rekening gehouden en kun je veelal westerse gerechten eten. Ook zijn de curries vaak iets minder pittig gemaakt. Een lokaal gerecht met Nederlandse invloeden is de Lamprais. Lamprais is rijst gekookt met curry, hierbij worden een soort frikadellen gevoegd. Het geheel wordt opgerold in een bananenblad en in de oven gebakken.

In Sri Lanka kun je veel vers fruit krijgen, vooral bananen, papaja’s, ananas, mango’s en kokosnoten. Deze worden overal langs de weg te koop aangeboden voor een paar cent.

  • Een fles en glas gevuld met Arrack, nationale drank Sri Lanka
  • Een fruitkraam met verschillende soorten fruit
  • Een bord rijst met curry, ei en vlees
  • Een groentemarkt in Negombo met verschillende soorten groentes
v.l.n.r.: Arrack - Nationale drank Sri Lanka | Fruitkraam | Rijst met Curry | Groentemarkt - Negombo .

Drinken

Kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar, daarom kun je overal flesjes bronwater vinden. Frisdrank is erg goedkoop. Uiteraard kun je overal thee krijgen gezien de vele theeplantages in Sri Lanka. Alcohol wordt verkocht tegen westerse prijzen, waardoor alcohol voor de gemiddelde Sri Lankaan heel duur is. Arrack is de nationale drank van Sri Lanka, het is een soort whisky die zowel puur en als mixdrank met bv. cola wordt gedronken.