Dambulla

(Kaart)

Dambulla (67.000 inw.) ligt samen met Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka. Dambulla staat vooral bekend om de gouden tempel (‘Dambulla cave temple’), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De omgeving van Dambulla heeft meer dan 80 grotten, echter de belangrijkste attractie, de gouden tempel, heeft vijf grotten. De meeste beelden en schilderingen in de tempel zijn van Boeddha, maar er zijn ook beelden van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh. In de buurt van Dambulla ligt ook het Ironwood Forest en de rozenkwarts berg (‘Rose Quartz Mountain’). Op slechts 19km van Dambulla ligt de bekende stad Sigiriya.

  • De gouden tempel vanaf de zijkant van onderen gezien
  • Twee Boeddha beelden in een grot van de gouden tempel
  • De zijkant van de Gouden tempel met ingang naar de grotten
  • Uitzicht over Namal Uyana vanaf de Rozekwartsberg
v.l.n.r.: De Gouden tempel | Grot van de Gouden tempel | Zijkant van de Gouden tempel | Namal Uyana & Rozekwartsberg .

Bezienswaardigheden

De Gouden tempel vanaf de voorzijde met de goude Boeddha boven op de tempel

De Gouden Tempel

Locatie: Centrum | Categorie: Cultuur en Historie

De Gouden Tempel bestaat uit vijf grotten met afbeeldingen en standbeelden, waarmee het leven van Boeddha wordt verteld. De grotten waren al voor het eerst bewoond in de 7e eeuw v. Chr. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. kwamen er religieuze afbeeldingen en beelden. Zoals bij elke heilige plaats in Sri Lanka behoor je geen mouwloze hemdjes of korte broeken te dragen. De entree bedraagt 1.200 roepie. De Gouden Tempel is iedere dag open van 07:30 tot 19:00

De hoofd van de liggende Boeddha in de Devaraja Lena grot in de gouden tempel

Devaraja Lena – Cave of the Divine King (‘Grot van de goddelijke koning’)

Locatie: Gouden tempel | Categorie: Cultuur en Historie

De Cave of the Divine King is de eerste grot in de gouden tempel. Boven de ingang bevind zich een inscriptie over de oprichting van de tempel in de 1e eeuw na Christus. De grot is bijna in zijn geheel gevuld met een 15m. hoge uitgehouwen beeld van Boeddha. Bij zijn voet zit Boeddha’s favoriete leerling Ananda en bij zijn hoofd de god Vishnu, beschermer van Sri Lanka, ook wel “Devaraja” genoemd.

Een kleine stoepa met Boeddha beelden binnen in de Maharaja Lena grot in de gouden tempel

Maharaja Lena – Cave of the Great Kings (‘Grot van de grote koningen’)

Locatie: Gouden tempel | Categorie: Cultuur en Historie

De ingang van de Cave of the Great Kings ligt direct bij de ingang van de eerste grot en is de grootste grot van het complex. Volgens de inscriptie aan de ingang wordt de grot zo genoemd als eerbetoon aan de koningen die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de tempel. De grot heeft een stoepa, 56 Boeddhabeelden en standbeelden van de koningen. In het midden van de grot ligt een kleine water bron, waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert. Het water loopt van een lager punt naar het plafond, waar het in een vat komt. Het water wordt als heilig beschouwd en gebruikt voor rituelen.

De liggende Boeddha binnen in de Maha Alut Vihara grot in de gouden tempel

Maha Alut Vihara – Great New Monastary (‘Grote nieuwe klooster’)

Locatie: Gouden tempel | Categorie: Cultuur en Historie

De Great New Monastary is pas in de 18e eeuw door de toenmalige koning toegevoegd aan de Gouden Tempel, in de tijd dat tijdens de kolonisaties het Boeddhisme weer opbloeide. Er zijn vele wand en plafond tekeningen in de typische Kandy stijl. Daarnaast zijn er circa 60 Boeddhabeelden en een standbeeld van de koning.

Een kleine stoepa met op de achtergrond een paar Boeddha beelden in de Pachima Viharaya grot in de gouden tempel

Pachima Viharaya – Western Monastary (‘West-klooster’)

Locatie: Gouden tempel | Categorie: Cultuur en Historie

De Western Monastary is de kleinste grot. In het midden van de grot staat een kleine stoepa, gemaakt ter ere van de koning en zijn vrouw. Dieven hebben ooit ingebroken in deze stoepa, met het idee dat er juwelen zouden liggen. De stoepa is omgeven met meerdere Boeddhabeelden.

Twee zittende een staande en de hoofd van de liggende Boeddha binnen in de Devana Alut Viharaya grot in de gouden tempel

Devana Alut Viharaya – Second New Monastary ( ‘Tweede nieuwe klooster’)

Locatie: Gouden tempel | Categorie: Cultuur en Historie

De Second New Monastary werd vroeger gebruik als opslagplaats, totdat de Kandy koningen deze grot hebben veranderd in een heilige plaats. De grot bevat vele Boeddhabeelden, waaronder een grote liggende Boeddha. Daarnaast zijn er afbeeldingen van de Hindoe god Vishnu.

Een pad door het Namal Uyana bos in Dambulla

Namal Uyana – Ironwood Forest

Locatie: 15km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Als je echt in de bossen wilt lopen, dan is Ironwood Forest de ideale locatie. Dit 100 hectare bos wordt zelden door toeristen bezocht, maar heeft veel te bieden. Naast de bekende en zeldzame Ironwood bomen vind je er vele medicinale planten, 18 vogelsoorten en 14 zeldzame hagedissen. In het bos liggen zeven heuvels, de Rose Quartz Mountains.

De Rozenkwarts berg met de roze stenen en begroeing

Rose Quartz Mountain (‘Rozenkwarts berg’)

Locatie: Ironwood Forest | Categorie: Natuur

De Rose Quartz Mountain is gelegen in het Ironwood Forest en is de grootste rozenkwarts bergketen in zuidoost Azië. Op het moment dat je bij de bergketen aankomt, zie je dat de dichte begroeiing van het bos ophoudt. De rotsen op de berg zijn niet roze als de kwarts, maar gewoon grijs. Als je goed kijkt, zeker na een regenbui, zal je wel een roze gloed zien. De kwarts is zo’n 550 miljoen jaar oud en heeft een rijke historie. Het schijnt zelfs te zijn gebruikt voor versieringen in de Taj Mahal.

Activiteiten

Wandelen
Wil je rustig wandelen en genieten van de natuur, dan is de Ironwood Forest een ideale plek. Hier vind je veel zeldzame planten en dieren. Daarnaast kun je ook de Rose Quartz Mountain beklimmen, let wel op voor gladheid na een regenbui.

Verblijf

In en rond Dambulla liggen verschillende luxe resorts, waarvan de bekendste het Heritance Kandalama Hotel is. Prijzen van deze resorts liggen rond de €100,- per nacht. Natuurlijk is het ook mogelijk om in een low-budget hotel of guesthouse te overnachten. Dambulla heeft maar enkele restaurants, waarvan de meeste bij een hotel horen. Daarnaast wordt vaak Habarana als overnachtingsplaats gekozen, vanwege de gunstige ligging bij zowel Sigiriya als Polonnaruwa.

Bereikbaarheid

Auto
Dambulla is goed te bereiken met de auto. Vanaf Kandy is het één rechte weg (A9) naar Dambulla, over een afstand van 75km, ongeveer 1u15m rijden. Vanaf Colombo is het 150km (A1/A6) naar Dambulla.

Bus
Vanuit Colombo kun je ook de Bus pakken richting Matale-Dambulla (lijn 8). Deze rit duurt ongeveer 5,5 uur en kost ca. 160 roepie.

Sri Lankan Air Taxi
Vanuit Colombo kun je niet rechtstreeks met het watervliegtuig naar Dambulla, maar vlieg je via Bentota. De vlucht vertrekt iedere maandag en vrijdag dag om 07:30, totale reistijd is 2,5 uur.