Colombo

(Kaart)

Colombo (650.000 inw.) is de commerciële hoofdstad van Sri Lanka (de staatskundige hoofdstad is Sri Jayawardenapura Kotte) en samen met Kandy de twee belangrijkste steden in Sri Lanka. Colombo heeft een zeer diverse architectuur. Gebouwen uit de koloniale tijd worden afgewisseld met Boeddhistische, Hindoeïstische en Islamitische stijlen. Daarnaast zijn er ook veel moderne gebouwen in Colombo. Vanwege deze diversiteit is een stedentrip naar Colombo zeker de moeite waard.

  • De skyline van Colombo in de avond met een aantal flats op de achtergron
  • Het wapen van Colombo in het nederlands museum
  • Uitzicht op Galle Face Green in Colombo
  • Het drukke pettah bazaar met veel winkelende mensen
v.l.n.r.: Skyline van Colombo | Nederlands museum | Galle Face Green | Pettah bazaar .

Bezienswaardigheden

Het parlementsgebouw in colombo fort

Colombo Fort

Locatie: Centrum, Colombo-1 district | Catergorie: Architectuur en Historie

Colombo Fort is een district (Colombo-1) in de stad Colombo, waar vroeger het Nederlands en Brits fort stond. Momenteel is Colombo Fort het financiële district van Colombo. Je kunt hier echter nog vele historische gebouwen vinden, zoals het oude parlementsgebouw, het huis van de president, de oude vuurtoren en het oudste gebouw in Colombo: het Nederlands ziekenhuis (‘Old Colombo Dutch Hospital’). Het hoogste en opvallendste gebouw zijn de twee torens van het World Trade Center. De haven van Colombo ligt ook in dit gebied.

Een straat van pettah met op de achtergrond de Jami-Ul-Afar moskee

Pettah

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten lopen | Categorie: Cultuur en Uitgaan

Pettah (Colombo-11) staat bekend om haar bazaars en markten. Je kan hier uitstekend shoppen. Pettah begint waar Colombo Fort eindigt. De Sea Street is de meest interessante straat voor het winkelen en sightseeing. Naast de vele goudsmeden vind je er de kleurrijke Hindoe Kathiresan en Kathiresan Kovik tempels. Je vind in Pettah ook één van de oudste moskeeën in Colombo, de Jami-ul-Alfar moskee en het Nederlands Museum.

Een plein in Cinnamon Gardens

Cinnamon Gardens

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden| Categorie: Historie en Natuur

Cinnamon Gardens (Colombo-7) is vernoemd naar de kaneelplantage die hier tijdens de Nederlandse kolonisatie lag. Je zult nu geen kaneelbomen meer vinden. Wel is Cinnamon Gardens de plek voor Srilankaanse historie. Hier ligt onder andere het onafhankelijkheidsplein, het nationaal museum en kunstgalerij. Tevens vind je hier het grootste park van Colombo, het Viharamahadevi Park. Cinnamon Gardens ligt voorbij het Slave Island (Colombo-2) district en langs het Kollupitiya (Colombo-3) district.

Galle Face Green in Colombo, druk bezocht door mensen en marktkooplui

Galle Face Green

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten lopen | Categorie: Historie en Uitgaan

Galle Face Green is een promenade die begint bij het oude parlementsgebouw in Colombo Fort. De promenade werd origineel aangelegd door de Britse gouverneur in 1859 voor paardenraces en golf. Momenteel is de promenade de grootste open ruimte in Colombo. Het wordt gebruikt als park om te ontspannen en lekker te picknicken. In de avond en in het weekend vind je er vele handelaren en dagjes mensen. Het Ceylon Intercontinental Hotel en het Galle Face Hotel liggen aan deze strip. Het einde van de strip is het begin van Colombo’s drukste winkelstraat, Galle Road in het Slave Island (Colombo-2) en Kollupitiya (Colombo-3) district.

Het Nederlands museum in Colombo gezien

Nederlands Museum

Locatie: Prince Street, Pettah (Colombo-11) district | Categorie: Historie

Het Colombo Nederlands museum gaat over de Nederlandse kolonisatie van Sri Lanka (1658 – 1796). Je vind er wapens, munten, portretten, potten en meubels uit die periode. Het gebouw was origineel de woning van graaf August Carl van Ranzow, gouverneur van de VOC in Colombo. Het is geopend van zaterdag tot donderdag van 09:00 tot 17:00.

De Wolvendaal Kerk in Colombo

Wolvendaal Kerk

Locatie: Wolvendaal Lane, Pettah(Colombo-11)district | Categorie: Cultuur en Historie

De Wolvendaal kerk is gebouwd in 1749 en behoorde tot de Nederlands Gereformeerde Kerk. De Wolvendaal kerk is de enige kerk die door de Nederlanders tijdens de kolonisatie in Colombo is gebouwd. Het mooiste van de kerk zijn de Nederlandse meubels gemaakt voor de gouverneur. Op dit moment worden er nog steeds kerkdiensten gehouden.

De Jami-ul-Alfar Moskee in een straat in het Pettah distric in Colombo.

Jami-ul-Alfar moskee

Locatie: Second Cross Street, Pettah (Colombo-11) district | Categorie: Cultuur en Historie

De Jami-ul-Alfar moskee is gebouwd in 1909 en is daarmee één van de oudste moskeeën in Colombo. Het ontwerp, met haar rode en witte strepen, is opvallend en lijkt op de Masjid Jamek in Kuala Lumpur. De moskee is op vrijdag en tijdens het gebed gesloten voor niet-moslims.

Het Independence Square in Colombo met het standbeeld van de eerste minister president van Sri Lanka

Independence Square

Locatie: Indenpendence Avenue, Cinnamon Gardens (Colombo-7) district | Categorie: Historie

Midden op Independence Square ligt het Indepencedence Memorial Hall. Dit monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de onafhankelijkheid van Sri Lanka op 4 februari 1948. Op de kop van het monument staat het beeld van de eerste minister-president van Sri Lanka, Don Stephen Senanayake. Op Independence Square ligt ook het Independence Memorial Museum.

Het Colombo National Museum & Art Gallery in colombo

Locatie: Albert Crescent, Cinnamon Gardens (Colombo-7) district | Categorie: Cultuur

In het Colombo National Museum vind je een collectie die de geschiedenis van Sri Lanka verteld, met oa. rots sculpturen uit de oude steden, fascinerende schilderijen en een prachtige collectie religieuze objecten. In het naastgelegen Colombo National Art Gallery kun je hedendaagse en historische kunst schilderingen zien.

Het Viharamahadevi park in colombo met op de achtergron een Boeddha beeld

Viharamahadevi Park

Locatie: Cinnamon Gardens (Colombo-7) district | Categorie: Natuur

Vlakbij het nationaal museum ligt het grootste park van Colombo, het Viharamahadevi Park. Dit park heeft mooie bomen en planten. Er is ook een speciale sectie voor kinderen, met schommels, wipwappen en een kinderboerderij. Door het jaar heen worden er ook exhibities, concerten en shows gegeven. Het beste kun je dit park bezoeken van maart-mei, dan staan alle bloemen in bloei.

De Kelaniya tempel in Colombo met een stoepa op de achtergrond

Kelaniya tempel

Locatie: 10km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Kelaniya tempel ligt op het heilige land aan de Kelani rivier. Het land heeft zijn heiligheid gekregen van Boeddha bij zijn derde bezoek aan Sri Lanka. Hiermee is het één van de belangrijkste Boeddhistische tempels in het land. De Portugezen hadden tijdens hun verovering de tempel vernietigd om te voorkomen dat Boeddha werd aanbeden. In 1767 werd met toestemming van de Nederlanders de tempel herbouwd.

Het Mount Lavinia strand tijdens zonsondergang met op de achtergrond een hotel

Mount Lavinia strand

Locatie: 14km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Strand

Mount Lavinia is een zuidelijke voorstad van Colombo en staat bekend om haar prachtige goudgele strand. Aan het strand liggen verschillende resorts. Daarnaast vind je op het strand vele barretjes en restaurants. Vanuit Mount Lavinia worden vele duiktochten georganiseerd.

Een hoofd van een giraffe in de Dehiwala zoo in Colombo

Dehiwala Zoo

Locatie: 12km vanaf Centrum - 16 minuten rijden | Categorie: Dierentuin

De Dehiwala Zoo (ook wel National Zoological Gardens genoemd) ligt in de stad Dehiwala-Mount Lavinia net ten zuiden van Colombo. Deze 10 hectare grote dierentuin is opgericht in 1936. Inmiddels heeft de dierentuin meer dan 350 verschillende soorten dieren, waaronder giraffen, zebra's, chimpansees en leeuwen. Dagelijks worden er drie verschillende shows gegeven met olifanten, chimpansees en zeeleeuwen. De dierentuin is iedere dag geopend van 08:30u tot 16:00u. De entree bedraagd 2.000 roepies voor volwassenen en 1.000 roepies voor kinderen.

Activiteiten

Duiken
De Indische Oceaan bij Colombo is een ideale en beroemde duikplek. Er liggen minstens acht scheepswrakken buiten de kust, waaronder het beroemde Colombo Cargo wrak, Taprobane East wrak en het Battery Barge wrak. Daarnaast zijn er veel koraalriffen en een divers zeeleven. Duiktochten vertrekken vanuit Mount Lavinia en Negombo.

Stedentrip
Colombo is stad met veel verschillende culturen en historie. Dit maakt het een ideale stad voor een stedentrip. De belangrijkste districten om aan te doen bij een stedentip zijn: Colombo Fort (Colombo-1), Slave Island (Colombo-2), Kollupitiya (Colombo-2), Cinnamon Gardens (Colombo-7), Pettah (Colombo-11) en Hulftsdorp (Colombo-12) . Deze districten liggen dicht bij elkaar, waardoor je alles in één dag kan bezoeken en hiermee een goed beeld krijgt van Colombo.

Uitgaan
Ondanks dat Colombo niet bekend staat om haar nachtleven, heeft de stad de laatste jaren vele uitgaansgelegenheden erbij gekregen. Vooral in de buurt van Slave Island (Colombo-2) en Kollupitiya (Colombo-3) zijn veel clubs aanwezig en zelfs een paar casino’s. Sommige clubs bevinden zich in een hotel. Restaurants en barretjes kan je door heel Colombo heen vinden.

Winkelen
Colombo heeft twee districten waar je goed kunt winkelen. In Pettah (Colombo-11) zijn er veel bazaars. Hier kun je van alles kopen en goed onderhandelen. Op Galle Road in het Slave Island (Colombo-2) en de aansluitende Kollupitiya (Colombo-3) district heb je een grote winkelstraat. Hier zijn vele grote winkelketens en winkelcentra aanwezig.

Verblijf

In Colombo zijn veel hotels beschikbaar. Je kunt hier overnachten in een simpel guesthouse tot een luxe vijfsterren hotel zoals Casa Colombo aan Galle Road. Bij Mount Lavinia liggen een aantal echte beach resorts.

Bereikbaarheid

Vliegtuig
Colombo heeft drie vliegvelden:


  • Bandaranaike International Airport: Hiervanuit vertrekken enkel internationale vluchten van en naar Sri Lanka. Dit vliegveld ligt 35km. buiten Colombo, in de buurt van Negombo.
  • Ratmalana Airport: Het oude internationale vliegveld. Deze wordt enkel gebruikt voor binnenlandse vluchten naar Jaffna
  • Kelani River-Peliyagoda Waterdrome: Landingsplaats op de rivier voor watervliegtuigen voor Sri Lankan Air Taxi


Sri Lankan Air Taxi
Het is mogelijk om vanaf Colombo met een watervliegtuig te reizen. Deze vliegtuigen hebben een capaciteit van 15 passagiers. Er vertrekken dagelijks vluchten naar Bentota airport (BJT), Galle Koggala airport (KCT) en Dikwella airport (DIW). Naar Kandy en Nuwara Eliya vertrekken charter vluchten. Deze vluchten dienen vooraf besproken te worden.

Trein
Het centraalstation van Colombo ligt in Colombo Fort. Hiervanuit rijden in drie richtingen treinen naar alle grote steden in Sri Lanka.
Een treinrit naar Kandy duurt 2,5 uur en kost voor 3e klasse: 105 roepie, 2e klasse: 190 roepie en 1e klasse: 340 roepie.

Bus
Vanuit Colombo vertrekken meerdere buslijnen (50+) naar steden door heel Sri Lanka. Voor een lage prijs kun je overal naar toe. Een busrijs naar Kandy duurt 3u 15m en kost 113 roepie.

Auto
Er zijn drie snelwegen die vertrekken vanuit Colombo:

  • A1: naar Kandy (ca. 2uur)
  • A2: naar Galle en Hambantota (ca.1,5 uur en 3 uur)
  • A4: naar Ratnapura (ca. 1,5 uur)