Bentota

(Kaart)

Bentota (37.000 inw.) is een badplaats aan de rivier Bentara aan de zuidwest kust van Sri Lanka op slechts 60km vanaf Colombo. Bentota is samen met Kalutara en Beruwela de populairste badplaatsen aan de zuidwest kust van Sri Lanka. De baai van Bentota wordt in zijn geheel gebruikt door de Bentota National Holiday Resort Complex. Dit toeristisch complex bestaat uit diverse hotels en resorts, compleet met winkels, openluchttheater, bank, postkantoor en een treinstation. De beste reistijd is november-april. Een must om te bezoeken is de zeeschildpaddenopvang in Kosgoda, dit project helpt de zeeschildpadden te beschermen.

  • Luchtfoto van een hotel op het strand van Bentota met de Bentara rivier op de achtergrond
  • Een Smyrna ijsvogel zitten op een tak boven de Bentara rivier
  • Een albino zeeschildpad op de schildpaddenopvang van Kosgado
  • Een zonsondergang tussen de palmbomen gezien vanaf een hotel bij Kalutara
v.l.n.r.: Kust van Bentota | Smyrna ijsvogel - Bentara rivier | Albino zeeschildpad - Kosgado | Zonsondergang - Kalutara .

Bezienswaardigheden

De ingang van de schildpaddenopvang in Kosgoda met de naambord op de voorgrond

Kosgoda

Locatie: 11km vanaf centrum – 12 minuten rijden | Categorie: Natuur

De kleine badplaats Kosgoda staat vooral bekend vanwege de zeeschildpaddenopvang. Hier worden gelegde en gevonden eieren uitgebroeid, de jonge zeeschildpadden opgevangen en uiteindelijke uitgezet. De overlevingskans wordt op deze manier groter, om zo de zeeschildpaddenpopulatie te beschermen. Van de zeven soorten zeeschildpadden in de wereld, worden hier vijf soorten beschermd: de soepschildpad (of groene zeeschildpad), de karetschildpad, de onechte karetschildpad, de warana en de lederschildpad.

Een stenen paard in de tuin van Brief Garden in Bentota

Brief Garden

Locatie: 8km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Brief Garden is een Japanse tuin ontworpen door de bekende landschap architect Bevis Bawa. De twee hectare grote tuin was vroeger een rubber plantage. De ingang wordt omgeven door een dikke bamboe heg. De tuin is aangelegd met een vijver, stenen trap en vele planten.

Het gele zandstrand van Induruwa met de blauwe zee.

Induruwa

Locatie: 6km vanaf centrum – 7 minuten rijden | Categorie: Strand

Induruwa is een kleine en rustige badplaats net ten zuiden van Bentota. De zee wordt afgescheiden door een natuurlijk rif, hierdoor is het strand van Induruwa geschikt voor kinderen.

Het gele zandstrand van Beruwela met plambomen en bootjes op de achtergrond.

Beruwela

Locatie: 8km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Beruwela is een populaire badplaats net ten noorden van Bentota. De zee bij het goudgele zandstrand (ook wel de “gouden mijl” genoemd) wordt afgescheiden door een natuurlijk rif en is daarom het hele jaar door geschikt om in te zwemmen. Daarnaast is het ook veiliger voor kinderen. In Beruwela heb je ook veel watersport activiteiten en kun je hiervandaan op duikexcursie gaan.

De Kechimalai moskee aan de kust van Beruwela

Kechimalai moskee

Locatie: Beruwela | Catergorie: Cultuur

De Kechimalai moskee is de oudste en belangrijkste islamitische plek van Sri Lanka. De moskee is gebouwd na de komst van Arabische handelaren in de 11e eeuw. Tijdens het Suikerfeest is deze moskee een belangrijke plaats voor festiviteiten. De moskee is onderdeel van een verzameling van kerken en tempels nabij de haven en het strand.

Het gouden strand van Kalutara met links de palmbomen en rechts de zee

Kalutara

Locatie: 19km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Strand

Kalutara is een badplaats ten noorden van Bentota. Het was in de tijd van de kolonisaties een belangrijke handelsplaats voor specerijen. Tegenwoordig staat Kalutara vooral bekend om haar mooie zandstrand en de lokale rubberplantages.

De witte Kalutara Bodhi in kalutara met bomen op de voorgrond

Kalutara Bodhi

Locatie: Kalutara | Categorie: Cultuur

De Kalutara Bodhi is een Boeddhistische tempel en wordt ook wel de Gangatilaka Vihara genoemd. De tempel is gebouwd in de jaren 60 op de plek waar vroeger het Nederlandse Fort van Kalutara stond. De Kalutara Bodhi is de enige tempel ter wereld met een holle stoepa. De tempel heeft vele muurtekeningen die het leven van Boeddha laten zien.

Het Richmond Castle in Kalutara met de oprijlaan het het landgoed

Richmond Castle

Locatie: 4km vanaf centrum Kalutara – 10 minuten rijden | Categorie: Historie

Het in 1896 gebouwde Richmond Castle is een combinatie van Britse en Indiase architectuur. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en 15 kamers. Het interieur is grotendeels gemaakt van teakhout uit Myanmar. De tuinen om de Richmond Castle staan vol tropische planten en bomen. Het gebouw en de tuinen zijn open voor het publiek.

Activiteiten

Duiken
Vanuit Bentota en Beruwala kun je duikexcursies nemen in de Indische Oceaan. De beste duiklocaties zijn Shark Point, Barracuda Rock en Malu Gala. De meeste duiklocaties zijn enkel geschikt voor de gevorderde duiker, aangezien bijna alle locaties op ca. 30m diepte zijn.

Rivier safari
De rivier Bentara komt uit in de zee bij Bentota. Deze rustige rivier is ideaal voor een boottocht. Bij deze tocht vaar je het binnenland in. Je kronkelt tussen eilandjes en mangroves door. Onderweg kom je verschillende dieren tegen, zoals reigers en aasscholvers, maar ook krokodillen en varanen. Hoe verder je stroomopwaarts gaat, hoe ongerepter de natuur wordt. Lange tochten worden doorgaans voorzien van een bezoek aan een kokosnootfabriek.Uitgaan
Naast Colombo is Bentota één van de weinige plaatsen in Sri Lanka die een nachtleven kent. Tussen de Bentara rivier en de zee ligt een drijvende disco die met de veerboot bereikbaar is. Daarnaast zijn er in en nabij de Bentota National Holiday Resort Complex vele restaurantjes en barretjes te vinden.

Watersporten
De rivier Bentara komt uit in de zee in een lagune. In deze lagune worden veel verschillende watersporten aangeboden zoals jetskiën, windsurfen en parasailen.

Winkelen
Bentota is heel toeristisch, dit kun je goed zien aan het aantal winkels. Vooral in de Bentota National Holiday Resort Complex zijn vele winkeltjes. Daarnaast is een bezoek aan de China Fort bazaar aan te raden als je houdt van ruwe edelstenen.

Verblijf

De meeste hotels en guesthouses liggen in de Bentota National Holiday Resort Complex. Hier vind je luxe resorts en goedkope guesthouses. In Kalutara liggen vooral enkel luxe resorts.

Bereikbaarheid

Auto
Bentota is vanuit Colombo(A2) goed bereikbaar met de auto. De afstand is slechts 60km en de reistijd bedraagt ca. 1 uur. Vanuit Kandy(A1/A4/A2) bedraagt de afstand 185km, je rijdt via de hoofdstad Sri Jayawardenepura Kotte naar Bentota. De rit duurt ongeveer 3 uur.

Bus
Met de bus kun je makkelijk naar Bentota. Vanuit Colombo rijdt er ieder kwartier een bus richting Galle (lijn 2). Deze bus stopt ook in Kalutara, Beruwela en Bentota. De reistijd is ongeveer 1u45m en kost ca. 80 roepie.

Trein
In de ochtend en de namiddag rijden er vanaf Colombo(Fort of Mardana) een trein naar Bentota. De reistijd bedraagt ongeveer 2u. Kaartjes kosten voor: 3e klasse: 60 roepie, 2e klasse: 120 roepie en 1e klasse: 200 roepie.

Sri Lankan Air Taxi
Het is mogelijk om met het watervliegtuig vanuit Colombo naar Bentota (Bentota Airport) te vliegen. Doordeweeks vertrekt er op maandag en vrijdag een vlucht om 07:30, de reistijd is ongeveer 25 minuten. Vanuit Bentota kun je nog doorvliegen naar Dambulla, de reisteid bedraagt 1u40m en vertrekt om 08:15